Skip to main content

Kristin Lavransdatters verden med Sverre Mørkhagen

Foto: Domkirkeodden
Foto: Domkirkeodden
Pris fra:
11 490,-
Dager:4
Bestill reise

Reiseperiode:

17 - 20 august 2018

Sverre Mørkhagen

Cand.philol.fra Universitetet i Oslo. Har arbeidet som journalist, kommunikasjonsrådgiver og forlegger. Idag er han forfatter på heltid, og har de siste årene jobbet med et storverk om den norsk utvandringen til Amerika.

Sigrid Undsets store roman Kristin Lavransdatter ble belønnet med Nobels litteraturpris i 1928 og er en av de mest leste romanverk i så vel norsk som verdens litteraturhistorie. En av de sterke kvalitetene ved romanen er overensstemmelsen mellom handlingsgangen og de historiske realitetene i Norge på 1300-tallet. Politiske hendelser og militære konflikter, samfunnsordning og kulturforhold, gårder og veier, byer og markeder, klostre og kirker – den medrivende handlingen er fortalt og møysommelig organisert inn i det faktiske historiske forløpet av perioden. Flere sentrale slekter i Kristin Lavransdatter kan gjenfinnes som politiske og kulturelle bærebjelker i det norske middelaldersamfunnet. Handlingen utspiller seg i et område fra Brunlanes ved Larvik i sør til Rissa nord for Trondheimsfjorden i nord.

Med bakgrunn i Kristin Lavransdatter inviterer Temareiser Fredrikstad og forfatter Sverre Mørkhagen til en reise gjennom det meste av verkets handlingsunivers. I løpet av turens fire dager leter vi opp byer og kirkesentre, gårder og adelsseter, kulturminner og landskapsmerker, ferdselsveier og pilegrimsruter. Velkommen med på en oppdagelsesreise i vår egen historiske fortid.

 

Søk reise

Program

Dag 1 – fredag 17. august:
Avreise fra Oslo Bussterminal kl. 0830. Vi avlegger først et besøk i Middelalderbyen Oslo, Nordens rikeste ruinpark fra middelalderen, der vi peker ut tomten til Nonneseter kloster, videre ruinene etter bispesetet, Olavsklosteret og Hallvardskatedralen, Kongsgården og Mariakirken. Vi følger veifarende fra middelalderen ut av byen og stanser neste gang på Domkirkeodden, middelalderens Hamarkaupangen, der vi besøker domkirkeruinen og middelaldermuseet. Lunsj på Hamar. På veien videre leter vi opp historiske veitraseer og kulturminner, gjør et nytt stopp ved Ringebu stavkirke og peker ut andre steder og gårder berørt i romanens handlingsgang. Middag og overnatting på en av Gudbrandsdalens perler, Sygard Grytting i Hundorp, med historie som griper rett inn i romanens handling og et loft fra middelalderens pilegrimskultur. (Pga. begrenset kapasitet må noen overnatte på Hotell Dale Gudbrands Gard - tidlig påmelding gir presedens.)

Dag 2 – lørdag 18. august:
Etter frokost går reisen videre oppover dalen mot Sel, stedet der romanens Jørundgård er plassert, den dag i dag med flere gårdstun fra middelalderen og den oppbygde Jørundgård fra filmatiseringen i 1990-årene. Vi besøker Laurgard, der Sigrid Undset bodde selv mens hun forberedte verket, og vi får se Romundgard, middelalderens prestegård. Vågå er viktig i romanens univers, likeledes setergrenda Høvringen, med Laurgårdseter fjellstue – lunsj der. Vi får et kort stopp på Tofte kongsgård i Dovre og en liten pilegrimsvandring til opprisset av Selehuset på Veslehjerkinn. Middag og overnatting på Hjerkinn Fjellstue.

Dag 3 – søndag 19. august:
Etter frokost starter ferden mot Trøndelag, først gjennom Drivdalen, så bygdene nevnt i romanen som ‘Updal’, ‘Soknadal’ og ‘Staurin’. Vi gjør en liten stans på Gimse i Melhus, Einar Tambarskjelves hovedsete. Derfra drar vi nordvestover mot Skaun og ruinene etter Husaby, med utsikt ned til Venn (‘Vinjar’). På Husaby utspiller romanens midtre del, «Husfrue», seg – i romanen er det Erlends arvegård. Turen fortsetter til Børsa (‘Birgsi’) og Trondheimsfjorden, videre den gamle veien med Feginsbrekka inn til Trondheim. Besøk i Nidarosdomen og Erkebispegården. Middag og overnatting på Thon Hotel Prinsen.

Dag 4 – mandag 20. august:
Etter frokost drar vi med ferge over til Fosen og besøker Reinsklosteret i Rissa, der den diktede Kristin tilbringer sine siste år. Siste hovedmål er Tautra med ruinene etter middelalderens cistersienser-kloster. Lunsj i Klostergården. På veien tilbake stanser vi også ved et av middelaldersamfunnets to viktigste tingsteder – Frostatingshaugen. Fly tilbake til Oslo fra Trondheim lufthavn kl. 1820 med ankomst Gardermoen kl. 1915.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 11 490,- som inkluderer:
- Bussreise Oslo Bussterminal – Trondheim
- Fly Trondheim – Oslo Gardermoen med SAS
- Flyskatt pr. nov. 2017 – kr 414,-
- 3 overnattinger i delt dobbeltrom
- Besøk og omvisninger ifølge program
- Full pensjon (ekskl. drikke)
- Faglig reiseleder Sverre Mørkhagen

Tillegg for enkeltrom kr 1 150,- - MEGET BEGRENSET!

Rabatt A-kort kr 500,- pr person

Sygard Grytting
www.grytting.com
Vi gjør oppmerksom på at dette er en gammel gård og rommene ligger i flere bygninger.
For at alle skal få plass på Sygard Grytting, oppfordrer vi til å dele rom.

Hjerkinn Fjellstue
www.hjerkinn.no

Thon Hotel Prinsen
http://www.thonhotels.no/hoteller/land/norge/trondheim/thon-hotel-prinsen/

Påmelding senest 1. juni 2018.
Depositum kr 2 500,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. Minimum antall deltakere er 23.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
17/8Sverre MørkhagenKristin Lavrandsdatters verden
Fordelspris med A-kortet. Oppgi ditt A-kort nummer i kommentarfeltet.
11 490,-Book på venteliste

Hotell