Skip to main content

Klassiske Wien med Erling Dahl jr (september 2023)


Mozart - mytene - musikken


Reiseperiode september 2023

Bli med Erling Dahl jr på en reise i klassisk musikk. Dahl jr har vært direktør for Troldhaugen og Festspillene i Bergen og er kjent som en meget god formidler.
Turen går til Østerrike. Wien var sentrum for den klassiske musikken rundt år 1800 med komponister som Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn og Ludvig van Beethoven. De skapte den 1. Wienerskole.
Mozart var født i Salzburg, og før han flyttet til Wien som tenåring, hadde han skapt store mengder med stor musikk. Han komponerte etter hvert 22 operaer, 41 symfonier, - ja, til sammen mer enn 600 verk.
Sporene etter Mozart skal vi både se og høre på denne turen.


Høydepunkter: 

  • Lokalguide i Salzburg 
  • Klassiske konserter
  • Lokalguide i Wien 
  • Museumsbesøk 
  • Utflukt til Schloss Hellbrunn 
  • Erling Dahl Jr sine interessante foredrag 

 

Vi vil selvsagt også få med oss de viktigste severdigheter disse byene har å by på. Wien med sin storslåtte arkitektur, palasser, monumenter, museer og parker. Vi ser blant annet Gottfried Sempers nybarokke Burgtheater, Heinrich Ferstels universitet i nyrenessanse, Theophil Hansens parlaments-bygning og det nygotiske rådhuset av Friedrich von Schmidt. Vi besøker også Arnold Schönberg museet og Haus der Musik - et moderne og flott museum.

Haydn bodde mange år på fyst Ezterhazy´s slott på grensen tilUngarn. Han var hoffkapellmester og hadde i oppdrag å lage musikk til alle anledninger ved slottet. Han sa at det var ensomt og ensformig, så den eneste måten å overleve på var å være original. Og det var han.  Med over 100 symfonier, den «nye» favoritten – strykekvartetten (ca 80 stykker), konserter, kirkemusikk etc, var han den store mester i sin tid – og som også etterlater seg musikk som klinger i sal også scene den dag i dag.
Haydn inviterte også Beethoven til å flytte fra Bonn til Wien, og den unge Beethoven ble en god venn av den aldrende Haydn.
Beethoven bodde 37 forskjellige steder i løpet av sine 36 år i Wien, så her er det bare å velge når en skal besøke Beethovens hjem.

Men Wien kom også til å stå i det musikalske sentrum 100 år senere. Da oppsto det vi kaller den 2. Wienerskole. Det var komponister som Gustav Mahler og Anton Bruckner etterfulgt av Arnold Schönberg, Alban Berg og Anton Webern som tok musikken fra sen-romantikk via ekspresjonisme til tolv-tone-musikk. Det var også en brytningstid på andre felt. Viktigst var kanskje psykologen Sigmund Freud med sin psykoanalyse.
Alle disse kan også «besøkes».

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Reisekalender

8/10I sporene etter den spanske borgerkrigen Fra 24 950,-
20/10Kunsttur til RomaFra 17 250,-
27/10Renessansebyen Firenze – i fotsporene til «De uskyldige»Fra 22 500,-
1/11Israel og PalestinaFra 42 275,-
25/11Gammeljul på VadstenaFra 8 490,-