Skip to main content

Kina med Gunnar Høidahl

Pris fra:
28 750,-
Dager:12
Bestill reise

Reiseperiode:

27 september - 8 oktober 2018

Gunnar Høidahl

Tidligere utenrikskorrespondent og utenriksredaktør i NRK og president i Eurovisjonens nyhetsvirksomhet. Bred reportererfaring fra Europa og Asia, hvor han på nært hold har fulgt store hendelser i verdenshistorien.

 

Kina - historiske skatter, eventyrlig utvikling, verdens nye stormakt

”I himmelen er Paradis – på jorden er Hangzhou og Suzhou”, sier kineserne. Paradis- og hagebyen Suzhou står på programmet når vi inviterer til en rundtur i det historiske og moderne Kina.
 
Kina fremstår stadig mer som en dominerende stormakt. Ingen store internasjonale beslutninger kan tas uten at Kina er rådspurt. Bakgrunnen er landets utrolige økonomiske vekst over en 30-årsperiode og landets kolossale antall innbyggere, over 1,3 milliarder. Flere hundre millioner mennesker er løftet ut av fattigdommen, og en stor og kjøpekraftig middelklasse er skapt. Samtidig er kløften mellom fattig og rik og mellom by og land økt, og fortsatt styres landet av et allmektig kommunistparti som ikke tåler at det det stilles spørsmål ved dets rett til å bestemme. Likevel Kina er et helt annet samfunn nå enn under Maos kulturrevolusjon for over 40 år siden.

Vi starter i hovedstaden Beijing der vi får med oss de største attraksjonene: Sommerpalasset, Den himmelske freds plass, Himmelens Tempel, Den kinesiske mur, hutongene (de gamle boligkvarterene som er i ferd med å forsvinne). Etter tre dager fortsetter vi til Xian og de over to tusen år gamle terrakottakrigerne som vokter graven til Kinas første keiser – et utrolig skue. Vi bestiger et av Kinas hellige fjell, Huashan (med buss!). Inne i Xian opplever vi den travle muslimske bydelen med Den store moské, og buddhistenes helligdom, Den store villgåspagoden.

Så flyr vi til verdensmetropolen Shanghai, der alt det moderne som Kina kan by på, er samlet på ett brett, med skyskrapere, moderne transport, spennende museer og avansert arkitektur. Men det gamle havneområdet, Bund, og paradegaten Nanjing Road er bevart. Deler av Shanghai ble i mange år styrt av utenlandske makter. Vi besøker både disse delene og det gamle området der kineserne selv bodde. Og innimellom i alt dette skal vi altså tilbringe et døgn i det vakre Suzhou – en busstur unna – og vandre omkring i lanterneopplyste hager.

Underveis vil Gunnar Høidahl, NRKs mangeårige korrespondent i Østen, bidra med foredrag om kinesisk historie, kultur og samfunnsliv og med sine erindringer om den perioden da han opplevde begynnelsen på de store forandringene som har ført Kina til den dominerende posisjonen som landet har i verden i dag, forandringer som han har fulgt nøye gjennom mange besøk i over fire tiår.

Søk reise

Program

Dag 1 – torsdag 27. september
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 13.15 med Finnair til Helsingfors. Flybytte og videre med samme selskap mot Beijing. Måltider serveres underveis.

Dag 2 – fredag 28. september
Ankomst Beijing kl. 06.55 lokal tid. Vi møtes av buss og lokal guide, og kjører til Sommerpalasset, hvor keisere og konkubiner under dynastienes tid tilbrakte sommeren, når livet i Den forbudte by ble for varmt. Vi skal nyte synet av den store Kunming-sjøen, og naturligvis også se både Den lange korridor og marmorbåten her inne. Deretter sjekker vi inn på vårt sentralt beliggende hotell, ikke langt fra Den Himmelske Freds Plass, og slapper av litt før vi møtes for å spise middag sammen. På menyen står Peking-and. (F/L/M)

Dag 3 – lørdag 29. september
Etter en god natts søvn starter vi tidlig i Himmelens tempel fra 1400-tallet, hvor vi kan oppleve folkelivet på nært hold, når vi går gjennom parken som omgir selve templet. Hit kommer mange av Beijings borgere og for å gjøre morgengymnastikk, sende opp drager eller utøve Tai Chi nesten før dagen har startet. Turen går videre til Den himmelske freds plass, som er omgitt av mange betydningsfulle bygninger. Vi får høre historien om denne plassen som av mange regnes som landets hjerte, før vi fortsetter til Den forbudte by. Ferdigbygd i 1420 var Den forbudte by hjem for 24 keisere, inntil dynastienes fall i 1911. Deretter kjører vi i rickshawer gjennom de berømte hutongene, Beijings gamle gater. Her, langt vekk fra det pulserende storbyliv, ser mange bygninger ut som de gjorde da Beijing ble etablert. Vi besøker en familie og hører om deres liv. Vi avrunder dagen med Peking-opera. Det er en stor opplevelse å se de sirlig utsmykkede skuespillere oppføre utdrag fra kjente operaer. (F/L/M)

Dag 4 – søndag 30. september
Vi sjekker ut fra hotellet og begir oss mot nord. Målet er Den kinesiske mur, men vi stopper på veien for først å se Åndealléen, som ligger som en beskyttende garde mot onde ånder, og siden keiser Yongles grav. Vi spiser medbrakt lunsj i bussen på vei til muren. Tidlig på ettermiddagen ankommer vi Mutianyu, en del av muren som er både flottere og mindre besøkt enn de delene som ligger nærmere Beijing. Vi bruker et par timer på å vandre på muren og nyter den fantastiske utsikten før vi kjører tilbake til Beijing. Her venter først middag, før vi tar toget til Xian. Vi kjører på beste klasse i firepersoners kupéer. (F/L/M) 
 
Dag 5 – mandag 1. oktober
Om morgenen ankommer vi Xian, og kjører til et hotell for å spise frokost før vi skal gjøre oss kjent i byen. Vi starter ved den berømte bymur, som omkranser hele bysentrum. I det gamle Kina var mange byer beskyttet av bymurer, men her i Xian er stort sett hele muren stadig intakt. Så venter et av turens høydepunkter, terracottahæren. Keiser Qin forente Kina i 221. f.kr. Terracottahæren er en del av det gravmæle man bygget til ham. Omkring 8000 soldater av leire er inntil nå funnet i de tre gravene som utgjør området. Ut på ettermiddagen kjører vi østover til et av Kinas hellige fjell, Huashan-fjellet, og overnatter på et hotell like ved. (F/L/M)

Dag 6 – tirsdag 2. oktober
Etter frokost tar vi taubane opp til Nordtoppen, hvorfra det er flott utsikt over dalen som omgir fjellene. Vi spiser også lunsj her oppe. Tidlig ettermiddag kjører vi tilbake til Xian, og sjekker inn på et sentralt beliggende hotell like ved Trommetårnet og med muslimkvarteret som nabo. Til middag blir det en spesiell og morsom matopplevelse som avrundes med et flott show med forskjellige former for sang, dans og musikk fra Tang-dynastiets tid. (F/L/M)

Dag 7 – onsdag 3. oktober
Vi starter dagen ved Xians flotte historiske museum med en stor samling bruks- og kunstgjenstander. Senere kjører vi et kort stykke til Store villgås-pagoden, som ble bygget i 652 for å huse de mange hellige skrifter som munken Xuan Zang brakte hjem fra India. Om
ettermiddagen skal vi gå en tur i det muslimske kvarteret, hvor det ut på dagen begynner å bli liv. Ferskt fårekjøtt stekes på store griller, det handles med fersk frukt på markedet, og det er i det hele tatt et mylder av liv. Her inne, gjemt bak bygninger og boder, ligger Den store moské, som vi besøker. Moskeen er stadig aktiv, og rommer blant annet en skole for områdets muslimske barn. Senere skal vi oppleve en nesten glemt kunstart. I Xian finnes et lite teater som har spesialisert seg på å oppføre skyggeteater med dukker laget av dyreskinn.
Middag spiser vi i det muslimske kvarteret. (F/L/M)

Dag 8 – torsdag 4. oktober
Vi forlater Xian og flyr østover til storbyen Shanghai. Ankomst tidlig på ettermiddagen, og vi sjekker inn på vårt meget sentralt beliggende hotell, få minutters gange fra Nanjing Road og The Bund. Det blir middag før vi ser de verdensberømte Shanghai-akrobatene. (F/L/M)

Dag 9 – fredag 5. oktober
Etter frokost forlater vi Shanghai og kjører mot vest. Vi skal til Suzhou, men stopper på veien ved den lille kanalbyen Qiandeng, som er kjent for sin avslappede levemåte og ikke minst for sin produksjon av papirlanterner. Qiandeng betyr nettopp ”De tusen lanterners by”. Vi rusler gjennom de smale gatene og spiser lunsj før vi fortsetter til Suzhou som er Kinas hageby. Vi starter med ”Den fengslende hagen”, en vakker hage laget etter gamle forskrifter. Kinesiske hager har mange elementer i seg, og vi skal høre om oppbygningen og symbolikken. Etterpå sjekker vi inn på vårt hotell i sentrum, og samles igjen senere for å spise middag. Etter middagen venter nok en spesiell opplevelse. Vi skal i Suzhous minste hage, Nettenes Mesters Hage, og oppleve et flott show, hvor vi går rundt i den lanterneopplyste hage og ser og hører bruddstykker av skuespill, sang, musikk og dans. (F/L/M)

Dag 10 – lørdag 6. oktober
Om formiddagen busser vi tilbake til Shanghai, en tur på omkring to timer. Vi besøker Jadebuddhaens tempel. Her står den tonnstunge Buddha, utskåret av et helt stykke jade.
Etter lunsj går turen videre til The Bund, hvor man i gamle dager la til med skipene. I dag er området et turistmål, hvorfra man har god utsikt til det moderne Shanghai på Pudong-siden av Huangpu-elven, som effektivt deler Shanghai i to. Vi vandrer langs elven og går om bord i en båt for å oppleve byen fra sjøsiden. Tid til avslapping før middag. (F/L/M)

Dag 11 – søndag 7. oktober
Vi starter dagen i det gamle kinesiske kvarter. Shanghai ble tidlig på 1900-tallet styrt av utenlandske makter, og det fikk kineserne til å trekke seg dypt inn i de smale smug som nå utgjør det mest originale Shanghai. Her lever man tett med tannleger, skoler og små markeder. Så går turen til Byplanleggingsmuseet. Det er et lite museum som har blant annet har en modell av Shanghai. Her kan vi danne oss et inntrykk av den enorme byens størrelse.
Etter lunsj kjører vi til kunstnerkvarteret hvor spirende kunstnere stiller ut sine verker. Det blir tid til en hvil før avskjedsmiddag på en av Shanghais hyggeligste restauranter. Stedet har sin egen klassiske hage, og er bygget i Qing-dynastistil. Vi avrunder dagen med en tur opp i Jinmao-tårnet. I 345 meters høyde ligger en meget eksklusiv bar, med utrolig utsikt over den nattbelyste by. Her fordøyer vi inntrykkende fra en fantastisk reise. (F/L/M)

Dag 12 – mandag 8. oktober
Avreise med Finnair kl. 09.20 til Helsingfors. Flybytte og videre mot Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 16.35. (F)  
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 28.750,- som inkluderer: 

- Fly Oslo-Helsingfors-Beijing/Shanghai-Helsingfors-Oslo med Finnair
- Flyskatt (utgjør kr 3.082,- pr. november 2017)
- Overnatting i dobbeltrom 
- Helpensjon ekskl. drikke ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)
- Alle utflukter og arrangement ifølge program
- Engelsktalende lokal guide
- Norske reiseledere (Gunnar Høidahl og Per Stenberg)
 
Tillegg for enkeltrom         kr 4.780,-

Tips er ikke inkludert.

Beijing International Hotel, Beijing www.beijing-internationalhotel.com
Huashan Hotel, Huashan (har ikke hjemmeside)
The Bell Tower Hotel, Xian www.belltowerhotelxian.cn
The Bund Hotel, Shanghai www.bundhotelshanghai.com
Hotel Pan Pacific, Suzhou www.panpacific.com
 
Påmelding senest 25. juni 2018.

Det er visumplikt til Kina, og hver og en må søke om dette hos Den kinesiske ambassaden i Oslo www.chinese-embassy.no. Evt. kan både Visumexpert og Visumhjelpen være behjelpelige med dette.

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

Fly til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
27/9Gunnar HøidahlKina28 750,-Bestill

Hotell