Skip to main content

Kent og Sussex (Englands hage) med Ragnhild Eikli

Status:
Program/pris kommer

- fra Dickens til Charleston og Churchill - og en beryktet dronning

Det sørøstlige England med grevskapene Kent og Sussex er blant det britiske øyrikets mest innholdsrike områder, og det vakre landskapene her, som kalles ”Englands hage”, har huset mange kjente personligheter. Hele området er spekket med sjarmerende småbyer breddfulle av historie, og steder som har inspirert statsledere, forfattere og kunstnere av alle slag.
En av de aller mest berømte forfatterne med tilknytning til Kent, er Charles Dickens. Vi skal innom stedene som ga inspirasjon til udødelige klassikere som Store forventninger og David Copperfield, og vi skal se en av stampubene hans.

Vi skal til Canterbury, som med sin storslåtte katedral har vært pilegrimsby siden middelalderen. Herfra tar vi turen ut til Broadstairs, som har vært en populær ferieby ved kysten helt siden viktoriatiden, og der Dickens ofte kom med sin store familie.

På grunn av den nære beliggenheten til kontinentet så vel som til London har Kent vært et naturlig hjem for flere av landets mest innflytelsesrike personligheter. Her ligger slottene og herregårdene som perler på en snor, og vi skal gjøre oss kjent med et knippe av dem. Vi skal til slottet Hever Castle, setet til den mektige Boleyn-familien, først og fremst kjent hos oss på grunn av Anne Boleyn, som kong Henrik 8. ble hodestups forelsket i, og som veltet ikke bare kongens ekteskap, mens også den engelske kirkens forhold til pavekirken i Roma. Videre skal vi besøke Sissinghurst Castle, hjemmet til forfatteren Vita Sackville-West, der hun anla sin berømte hage. Og sist, men ikke minst, skal vi til Chartwell, som var Winston Churchills hjem fra 1922 og inntil hans død i 1965. Her kommer vi tett på den store statsmannen, for huset er innredet slik at det føles som om han bor der fremdeles.

På denne turen skal vi også få med oss et par av dette områdets mest særpregede kunstnerhjem. Den såkalte Bloomsbury Group besto av noen av de mest nyskapende kunstnere og forfattere på begynnelsen av 1900-tallet, og vi skal besøke modernisten Virginia Woolfs hjem, Monks House, og Charleston, det unike huset til hennes søster, maleren Vanessa Bell. Fra 1916 ble dette et samlingssted for Bloomsbury Group når de hadde behov for å komme bort fra Londons hektiske liv, og ingen som besøker Charleston, vil noensinne glemme det. 
Gjennom hele reisen beveger vi oss gjennom det frodige engelske hagelandskapet, og selvfølgelig skal vi innom en og annen erke-engelsk pub!

Med oss som reiseleder, har vi Ragnhild Eikli, førstelektor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo.

 

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 13. august
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 07.55 med SAS til London Heathrow, der vi ankommer kl. 09.20. En buss venter oss ved ankomst, og første stopp er lunsj på The Leather Bottle i Cobham. Denne tradisjonsrike puben var en av Charles Dickens’ favoritter, og etter lunsj skal vi ta en liten byvandring gjennom Rochester, som har mange spor etter sin verdensberømte forfatter. Utpå ettermiddagen ankommer vi Canterbury, som skal være vår base de første to nettene. Vi samles til felles middag om kvelden. (L/M)

Dag 2 – tirsdag 14. august
Etter frokost får vi en omvisning i katedralen. Etter drapet på biskop Thomas Becket i 1170 ble denne kirken Englands fremste pilegrimsmål, udødeliggjort i Geoffrey Chaucers livlige beretning The Canterbury Tales. Vi spiser lunsj før vi kjører ut til Broadstairs, som ble en svært populær badeby allerede i viktoriatiden. Her finner vi et Dickens-museum og flere andre steder med tilknytning til forfatteren, bl.a. Royal Albion Hotel, der Dickens bodde på mange av sine besøk her. Vi kjører tilbake til Canterbury. Kvelden er fri til egen disposisjon, men de som ønsker kan bli med reiselederen og spise middag. (F/L)

Dag 3 – onsdag 15. august
Vi sjekker ut fra vårt hotell, og får litt tid på egen hånd i Canterbury før vi setter kursen vestover. Vi besøker Sissinghurst Castle, som var hjemmet til forfatteren Vita Sackville-West, som overtok stedet i 1930-årene. Hun hadde en aristokratisk oppvekst på slottet Knole, som også ligger i Kent, og da hun flyttet til Sissinghurst, skapte hun det som i dag blir regnet som en av Englands mest berømte hager. Det er derfor hagen vi først og fremst skal konsentrere oss om her, for av selve slottet er det bare forfatterens skrivetårn som er åpent for publikum. Det blir anledning til å spise lunsj her, før vi kjører videre til Royal Tunbridge Wells. Denne sjarmerende byen ble en populær kurby i viktoriatiden, og selveste dronningen kom hit for å drikke av den mineralholdige og helsebringende kilden. Vi tar inn på vårt hotell, og spiser felles middag på hotellet. (F/M)

Dag 4 – torsdag 16. august
Vi starter dagen med et besøk til Hever Castle, setet til den innflytelsesrike Boleyn-slekten, og der hun som skulle bli en av England mest berømte (og skjebnesvangre) dronninger, Anne Boleyn, vokste opp. Kong Henrik 8. var en hyppig gjest, og det skulle som kjent få enorme konsekvenser for kongeriket. Ved begynnelsen på 1900-tallet ble Hever Castle overtatt av den amerikanske mangemillionæren William Waldorf Astor, som gjorde slottet til sitt hjem. I dag er slottet ikke lenger bebodd, men er åpent for publikum, og vi kan boltre oss i husets rikholdige skatter. Etter lunsj kjører vi den korte veien videre til Chartwell, som var Winston Churchills hjem i over førti år. Huset er innredet slik det var på 1930-tallet, og gir et fascinerende innblikk i Churchills liv. Å male ble en av statsmannens kjæreste hobbyer, og vi kommer inn i hans atelier – fascinerende, det også. Vi kjører tilbake til Royal Tunbridge Wells, og har kvelden til fri disposisjon. Tilbud om felles middag vil bli gitt. (F)

Dag 5 – fredag 17. august
Denne dagen er viet to berømte søstre, Virginia Woolf og Vanessa Bell. Etter frokost kjører vi til kunstnerhjemmet Charleston, et særpreget hjem og en stor opplevelse å komme inn i! Vanessa Bell og hennes mann, Duncan Grant, var begge malere, og deres hjem ble et samlingspunkt for de kunstnerne, forfatterne og filosofene som var en del av The Bloomsbury Group i første halvdel av 1900-tallet. Vi spiser lunsj på den sjarmerende puben The Cricketers’ Arms, før vi kjører videre til Monks House, hjemmet til Virginia Woolf og hennes mann Leonard. Woolf regnes som en av de mest sentrale modernistene i britisk litteratur, og vi skal bli kjent med hennes liv og forfatterskap. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag på hotellet. (F/L/M)

Dag 6 – lørdag 18. august
Formiddagen fri før vi kjører til flyplassen på Heathrow for avreise med SAS kl. 15.35 med ankomst Oslo Gardemoen kl. 18.45. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 15.595,- som inkluderer:
- Fly Oslo-London tur/retur med SAS
- Flyskatt (utgjør kr 1.202,- pr. september 2017, og er ikke refunderbar ved evt. avbestilling)
- Overnatting i dobbeltrom 
- All transport i flg. program
- Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program 
- Måltider ekskl. drikke (F=frokost/L=lunsj/M=middag) * 
- Norsk reiseleder (Ragnhild Eikli)

- Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom        kr  2.975,-
Tillegg for tilslutning med SAS til Oslo fra Sør-Norge  kr  1.200,- (Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund, Trondheim)
Tilslutning fra andre steder på forespørsel.

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Abode Canterbury Hotel 4* i Canterbury www.abodecanterbury.co.uk
The Spa Hotel 4* i Royal Tunbridge Wells www.spahotel.co.uk

Påmelding snarest.
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad