Skip to main content

Italias gastronomiske hjerte - en smakfull kulturreise

Pris fra:
16 950,-
Dager:7
Bestill reise

Reiseperiode:

23 - 29 mai 2019

Reiseleder:

Per Åsander

Per er utdannet som sommelier ved AIS (Associazione Italiana Sommelier) og har arbeidet hos Vinmonopolet i mange år, bl.a. med vareopplæring - og er fortsatt reiseleder for flere av deres studieturer til Italia.

Snakker flytende italiensk og kjenner Italia meget godt etter å ha arbeidet med landet i mer enn 20 år. Flere ganger i året reiser han med grupper fra Sverige og Norge til Italia med enogastronomi i fokus .

Reiseperiode 23. - 29. mai 2019

Bli med sommelier og italiaekspert Per Åsander til Emilia-Romagna, og opplev noen av Italias mest spennende gastronomiske høydepunkter.

Vil du lære mer om vin, mat og fantastiske italienske delikatesser? Bli med på vår velsmakende kulturreise til Bologna, Ravenna, Modena og Parma, og bli bedre kjent med et av Italias beste og vakreste mat- og vindistrikter, Emilia-Romagna. 

Emilia-Romagna tiltrekker seg ikke samme volum av turister som naboregionene Lombardia, Veneto og Toscana – noe som er rart fordi regionen tilbyr strålende landskap, rikelig med historisk arkitektur og et lokalt kjøkken som er berømt over resten av landet og verden forøvrig. Det er også ganske enkelt å komme seg rundt, regionens byer ligger utstrødd langs Via Emilia, den rettlinjede veien som ble anlagt av romerne i 187 f.Kr. og som deler regionen i to langs sin øst-vestlige akse. De fleste av de historiske byene stammer fra romertiden og er i dag fulle av imponerende kirker og middelalder- og renessansepalass. Størst er Bologna med et levende middelaldersentrum hvor du bl.a. finner Europas første universitet – og som i dag er kjent som Italias gastronomiske hovedstad. Flere av byens sentrale gater utgjør et digert matmarked der du kan prøvesmake og kjøpe alt hva hjertet begjærer fra regionens rike mat- og vinproduksjon.

I vest ligger de velstående provinsbyene Modena, Parma og Reggio Emilia alle med sine sjarmerende historiske sentre og gastronomiske herligheter, og i øst ligger Ravenna som en gang var hovedstad i det vestromerske riket og hvor vi fortsatt kan oppleve de fineste bysantinske mosaikkene i verden. 

Om Bologna kalles Emilia-Romagnas gastronomiske hovedstad, kalles hele regionen Italias gastronomiske hjerte. Fra Bologna stammer bolognesesausen (også kjent som ragù), mortadella og eggbaserte pastaer som tortellini og tagliatelle. Parmaprovinsen byr på lufttørket skinke, prosciutto og osten Parmigiano Reggiano, tradisjonell balsamicoeddik kommer fra byen Modena og over hele regionen finner vi gatematen piadina som er en variant av våre lefser. Og vinelskere blir gjerne begeistret over regionens viner såsom Lambrusco, Pignoletto, Sangiovese og Albana.

 

Søk reise

Program

Dag 1 - torsdag 23. mai
Avreise fra Oslo Gardermoen med Lufthansa kl. 07.40 til München og videre til Bologna med ankomst kl. 12.45. På veien til hotellet i Parma stopper vi på en vingård for vinsmaking og lett lunsj. Om kvelden blir det felles middag på en lokal restaurant. (L/M)

Dag 2 – fredag 24. mai
PARMA

Parma som har ca. 175 000 innbyggere ligger på sletten ved elven Parma, en liten bielv til den mektige Po og ved den romerske veien Via Æmilia, som går gjennom byen. Parma er omgitt av brede voller, som i dag benyttes for promenader og som i sør ender opp i et citadell. Byen har søkt om å bli tatt opp på Unescos verdensarvliste med sitt unike middelaldersentrum, hvorav mange av de vakre bygningene og kirkene vi kommer til å få se har sin opprinnelse i renessansen. Tidlig på formid¬dagen følger vi med på byvandring med lokalguide. Bl.a. skal vi titte inn i det gamle vakre Teatro Farnese som er bygd bare i tre i begynnelsen av 1600-talet.
Forøvrig er Parma i likhet med Bologna kjent for sin matkultur, og byens næringsmiddelindustri har virkelig satt Parma på verdenskartet med parmaskinke og parmesanost. Skinke får vi nyte til lunsj hos en produsent i byen Collecchio. Tilbake i Parma er det middag på egen hånd. (F/L)

Dag 3 – lørdag 25. mai
POLESINE PARMESE

Etter frokost har vi utflukt til landsbyen Polesine Parmense som i tidligere tider hadde stor betydning som fergested for å ta seg over elven Po. Rundt fergeleiet vokste det opp en restaurantvirksomhet med servering av lokale delikatesser. En av disse er den lufttørkede skinken “Culatello di Zibello” som inngår i den rike lunsjen vi i dag skal innta. Dette området er også Giuseppe Verdis hjemtrakter, og han var selv en innovativ jordbruker som elsket traktens alle gode matvarer.
Om ettermiddagen reiser vi sørover til en vingård i Castel'Arquato, og som har spesialisert seg på sprudlende viner. Vi skal prøvesmake noen viner med brød og småplukk til.
Denne kvelden blir det middag på egen hånd. Reiselederen gir gjerne anbefalinger om trivelige spisesteder. (F/L og vinsmaking/fingermat)

Dag 4 – søndag 26. mai
MODENA OG BOLOGNA
 
Vi pakker veskene og setter etter frokost kurs sørover mot Bologna. Underveis skal vi ta en nærmere titt på byen Modena. Men først gjør vi et stopp hos en parmesanprodusent. Deretter vil vår reiseleder ta oss med på en vandring gjennom Modenas eldste kvarter på vei til vår lunsjrestaurant. På ettermiddagen får vi prøvesmake byens berømte balsamicoeddik Aceto Balsamico di Modena.

Vårt hotell ligger sentralt i Bologna hvor det har vært bosetninger siden et millenium før Kristus, men den nåværende byen har sine røtter i romertiden. De eldre delene er fortsatt planlagt ut i fra den romerske ”castrum” som utgjorde byens grunnplan. I sentrum ligger to store torg, Piazza del Nettuno med Neptunbrønnen og Piazza Maggiore med en rekke kjente palasser. I nærheten av det siste torget står de to berømte skjeve tårnene, Asinelli (83 meter høyt) og Garisenda (47,5 meter høyt). 
Om kvelden er det felles middag på en trivelig restaurant i nærheten av hotellet. (F/L/M)

Dag 5 – mandag 27. mai
BOLOGNA

Etter frokost vil en lokalguide ta oss rundt i Bologna hvor vi bl.a. går innom byens gamle universitet med sitt verdensberømte anatomiteater fra 1600-tallet som har elegant utskårne anatomimodeller i tre.
Deretter kan de som ønsker det være med reiselederen opp til basilikaen “il Santuario di San Luca” som ligger på høyden Colle della Guardia ca. 300 meter over byen. Kirken er tillegnet profeten Lukas som sies å være avbildet på et ikon fra 1100-talet. Fra høyden er det vakker utsikt over byen. Vi kommer dit med et lilleputtog som koster 10 Euro per person. Ned til byen igjen promenerer vi under en av verdens lengste arkader (ca. 3,8 km lang) med 666 buer.
Ettermiddagen er på egen hånd. Som tidligere nevnt er Bologna kjent som Italias mathovedstad og de som bor her legger en stor del av sine inntekter på mat. Det er verdt å besøke matmarkedet som finnes i form av butikker på noen smågater øst for Piazza Maggiore. Disse selger kjøtt, frukt, fisk, ost, vin og alle andre tenkbare delikatesser. 
Forøvrig finnes det flere interessante museer i byen. Her kan nevnes musikkmuseet Museo Internazionale e Biblioteca della Musica di Bologna og kunstsamlingen i Pinacoteca Nazionale di Bologna.
Om kvelden felles middag på en trivelig trattoria. (F/M)

Dag 6 – tirsdag 28. mai
RAVENNA

Etter frokost begir vi oss til byen Ravenna som en gang var hovedstad først i det Romerske riket og deretter i det ostrogotiske kongeriket. En lokalguide viser oss byen og dens severdigheter, bl.a. basilikaen San Vitale med sine berømte bysantinske glassmosaikker. Tidlige kristne monument i Ravenna ble i 1996 tatt med på Unescos verdensarvliste. I byens sentrum finnes en rekke kirker, baptisterier og gravmonumenter bygget i senromersk tid, under østgoternes herrevelde og under bysantinerne. Noen av dem var bygd for sekten arianerne. Disse monumentene representerer overgangen mellom tidlig kristne og bysantiske perioder i italiensk kunst. Bygningene har ulike grunnplan, både basilikaer og sentralkirker er representert, men felles for dem alle er de fantastiske glassmosaikkene.
Etter byvandringen blir det lunsj med lokale spesialiteter som f.eks. piadina, et flatt brød stekt på takke laget av bl.a hvetemel og ister.
Etter lunsj reiser vi tilbake til Bologna. Underveis gjør vi et stopp på en vingård der vi bl.a. får prøvesmake deres utmerkede Sangivese di Romagna. 
Middag på egen hånd i Bologna. Reiselederen anbefaler gjerne restauranter. (F/L/M)

Dag 7 – onsdag 29. mai
Vi spiser frokost og sjekker ut fra hotellet. Deretter har vi litt tid på egen hånd før vi møtes til felles lunsj på en restaurant ved hotellet. Etter lunsj tar bussen oss til flyplassen i Bologna. Vi har avreise med Lufthansa kl. 16.55 til München. Videre kl 19.20 med ankomst Oslo Gardermoen kl. 21.30. (F/L)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 16.950,- som inkluderer:

- Fly Oslo-München-Bologna tur/retur med Lufthansa
- Flyskatt (utgjør kr 1300,- pr. oktober 2018)
- Alle landarrangement og utflukter ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost
- Måltider inkl. drikke ifølge program (6 lunsjer, 3 middager)
- Prøvesmaking av skinke, parmesanost og balsamicoeddik
- 2 vingårdsbesøk med prøvesmaking
- Reiseleder Per Åsander er med under hele oppholdet

Tillegg for enkeltrom kr 3.120,-

Hotel Sina Maria Luigia 4* Parma
Hotel Internazionale 4* Bologna

Påmelding senest 25. februar 2019.
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Tilslutning med SAS til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
23/5Per ÅsanderItalias gastronomiske hjerte - en smakfull kulturreise16 950,-Bestill

Hotell

Reisekalender

20/1Nelson Mandelas Sør-Afrika fra OsloFra 35 950,-