Skip to main content

Italia før romerne - i etruskernes fotspor med Øystein Kock Johansen

Pris fra:
20 775,-
Dager:7
Bestill reise

Reiseperiode:

26 mars - 1 april 2018

Øystein Kock Johansen

Dr. Philos, arkeolog og religionshistoriker med forsknings- og lederstillinger som professor og adm.dir. Var i nærmere 30 år Thor Heyerdahls nærmeste medarbeider og ekspedisjonsdeltaker.

Før romernes fremvekst på den historiske scene, var det etruskerne som dominerte store deler av Italia, og i særlig grad grovt regnet i regionen mellom Roma i syd og Bologna i nord, i de vakre landskapene Latium, Umbria, Etruria og Toscana. Etruskernes påvirkning var så sterk at Etruria har sitt navn etter dem. Deres opprinnelige kjerneområde var landskapet mellom Apenninene og Det tyrrhenske hav nord og vest for Roma og Tiberen. Det er deler av dette området vår tur vil ha som fokus.

Etruskerne er en noe mystisk kultur og et gåtefullt folk hvis opprinnelse fortaper seg i fortidens mørke. Det skal vi for øvrig høre mer om – og få bedre innsikt i under turen. Men uansett diffus opprinnelse så trer de frem i historien i første halvdel av 1.årtusen f.Kr. Etruskerne storhetstid var først og fremst 600- og 500-tallet f.Kr. Selv Roma stod en tid under herredømme av etruskiske konger av den tarquinske ætten. Og det var fordrivelsen av nettopp denne ætten og de etruriske kongene som representerte begynnelsen på Romas selvstendighet og senere storhetstid. Etruskernes nedtur begynte for fullt på 300-tallet f.Kr., og den endelige spikeren i kisten for denne kulturen var romernes erobring av de etruskiske byene på 200-tallet f.Kr. Under keiser Augustus var etruskernes gamle kjerneområde blitt latinisert, eller «romifisert», og folket var blitt assimilert med romerne.

På denne turen, i fotsporene til den spennende, mystiske og utdødde kulturen, skal vi få med oss de største høydepunktene av etruskernes særegne materielle kultur som har overlevd til i dag. Vi vil selvfølgelig også – i løpet av turen av vår cicerone – få en levende beretning om dette folkets immaterielle og åndelige liv. Kort sagt, vi skal i løpet av våre daglige utflukter få full innsikt i – og kunnskap om Italias fremste numinøse kultur fra antikken. Og la det også være sagt, på denne turen kan vi jo ikke unngå å få med oss (det er en umulighet!) det vakre landskapet som preger denne delen av Italia, de idylliske småbyene, den gode italienske maten og vinen og folkelivet som sådan.

Vi begynner med de fantastiske museene i Roma som har utsøkte etruskiske samlinger, så som Vatikanmuseene og vakre Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia, og søker opp relevante antikke romerske monumenter som viser tilbake til etruskisk tid. Etter å ha forlatt Roma, konsentrerer vi oss om de mest sentrale og severdige «highlightene» i Veii, Caere og Tarquinia. Dernest følger viktige etruskiske steder, som blant annet Chiusi, Volsinii, Siena og Volterra med flere. På disse stedene besøker – og beser vi de for etruskerne så unike gravmonumentene, deres utsøkte freskomalerier, beskuer deres monumentalarkitektur, får innsikt i deres dødekultus, studerer deres unike og særpregede figursarkofager, deres teatre, bymurer med mer – og en rekke andre severdigheter vi finner grunn til å stoppe opp ved.

Et pre ved denne turen er at vi skal kun forholde oss til to overnattingssteder, altså to hoteller. Det innebærer to netter i Roma, ved turens begynnelse, og fire netter i Tarquinia. Det siste vil være vår base for daglige utflukter i «etruskerland». Og det må sies, det er deilig å slippe «å bo i koffert» med bare to hoteller å forholde seg til!

Faglig cicerone og guide på turen er arkeolog og religionshistoriker Øystein Kock Johansen. Han ledsages av sin faste mangeårige tekniske reiseleder, litteraturviter Ragnhild Eikli fra UiO, som er turens reiseleder. Disse to har som et fast team arbeidet sammen i over ti år for Temareiser Fredrikstad. Alt burde ligge til rette for en suksessrik og vellykket tur i «etruskernes fotspor».

 

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 26. mars
Avreise med SAS fra Oslo Gardermoen kl. 09.25 direkte til Roma hvor vi ankommer kl. 12.30. Der hentes vi på flyplassen og busses til vårt hotell Santa Chiara sentralt i den klassiske bykjernen like bak Pantheon. Litt tid på egen hånd før vi vandrer til Forum Romanum, hvis etruskiske røtter er evidente. Felles velkomstmiddag om kvelden for å gjøre oss bedre kjent med hverandre. (M)

Dag 2 – tirsdag 27. mars / Roma
Etter frokost, før vi begir ut på vandring, gir Kock Johansen en generell innføring i etruskernes historie, foruten at han går gjennom programmet for de kommende dagene. Vi begynner vår ferd med å besøke den rike etruskiske samlingen i Vatikanmuseene. Så, efter lunsj, forflytter vi oss til den vakre renessansebygningen Villa Giulia, som har Italias største samling av etruskiske antikviteter. Vi avslutter dagen med et besøk ved keiser Augustus’ mausoleum, som var sterkt inspirert av etruskisk gravarkitektur. Kvelden fri til egen disposisjon, men de som ønsker er velkommen til å bli med på felles bespisning. (F/L)

Dag 3 – onsdag 28. mars / Veii, Caere, Tarquinia
Når frokosten er fortært, sjekker vi ut av vårt hotell og begir oss nordover i buss, for å tilbringe de fire neste dagene i ”etruskerland” med fast base i Tarquinia. Først ankommer vi Veii, hvor vi besøker den/de best bevarte (og åpne for publikum) gravene på byens nekropoler. Dernest ankommer vi Etrurias sydligste spiss, en gang i tiden lokaliseringen for etruskiske Caere. Her utforsker vi Caeres utsøkte dekorerte gravanlegg. Etter å ha tilbragt nødvendig tid her, går ferden til Tarquinia hvor vi sjekker inn på vårt hotell for de neste fire nettene; Villa Tirreno. Kvelden fri til egen disposisjon, med felles middag på hotellet. (F/L/M)

Dag 4 – Skjærtorsdag 29. mars / Tarquinia
Etter frokost står en sen avgang fra hotellet og besøk i Tarquinia for tur. Tarquinia var den mest betydningsfulle av etruskernes 12 selvstendige byer. (Etruskerne dannet aldri noen politisk enhet, det fantes bare en konføderasjon av vesentlig sakral art mellom de 12 selvstendige byene, også kjent som Dodecapolis.) Vi begynner i Tarquinia Museum, før vi besøker byens uforglemmelig vakre nekropolis. Her er en rekke vakkert freskodekorerte underjordiske kammergraver. Over 6000 graver har blitt erkjent ved Monterozzi, noe som gjør den til en av de aller største gravkomplekser i en antikke verden. Etter å ha tilbrakt den nødvendige tiden i Tarquinia, er resten av dagen til egen fri avbenyttelse. Felles middag om kvelden. (F/M)

Dag 5 – Langfredag 30. mars / Chiusi, Volsinii, Bolsena
Når vi har gjort oss ferdig med frokosten, busser vi nordover til Chiusi, etruskernes Camars. Her begravde etruskiske adelsfamilier sine døde i rikt dekorerte og velutstyrte gravmæler. Dernest går turen sydover igjen til Orvieto, etruskernes Volsinii, og Bolsena med sine monumentale 7. og 6. århundres (f.Kr.) levninger. Vel tilbake i Tarquinia er resten av dagen fri for eget forgodtbefinnende før vi samles til middag. (F/L/M)

Dag 6 – Påskeaften lørdag 31. mars / Siena, Volterra
Etter frokost setter vi kursen nok en gang nordover. I dag går ferden først til Siena, som faktisk ble grunnlagt av etruskerne, men som blomstret som egen republikk under middelaldere, fra 1000-tallet til 1500-tallet. En spennende by for den historieinteresserte, og da ikke bare for ”etruskologen” som sådan. I Siena får vi med oss den vesle byens fremste severdigheter, før lunsj på egen hånd. Vi avslutter ferden i vakkert beliggende Voltarra, der byen troner majestetisk på høyden. Her er amfiteater, bymur mm., og, ikke minst, Guarnacci-museet. Byen var i etruskisk tid også berømt for sine alabastprodukter som vi vil se eksempler på. Vel tilbake på hotellet er det felles avskjedsmiddag. (F/M)

Dag 7 – 1. påskedag søndag 1. april
Vi busser til flyplassen Fiumicino utenfor Roma for avreise med SAS kl. 13.20 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 16.25. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 20.775,- som inkluderer:
- Fly direkte Oslo-Roma tur/retur med SAS
- Flyskatt
- Buss under hele oppholdet ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom
- Byvandringer, utflukter og kåserier ifølge program
- Måltider ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)*
- Norske reiseledere (Øystein Kock Johansen og Ragnhild Eikli)

- Tips er ikke inkludert

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.
 
Tillegg for enkeltrom       kr 1.695,-
Tillegg for tilslutning tur/retur med SAS til Oslo fra Sør-Norge kr 1.200,- (Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund, Trondheim)
Tilslutning fra andre steder på forespørsel.


Hotel Santa Chiara i Roma www.albergosantachiara.com
Hotellskatt € 4 pr. person/natt må betales direkte til hotellet ved avreise.
Hotel Villa Tirreno i Tarquinia www.villatirreno.it

Påmelding snarest
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 20.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs.
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
26/3Øystein Kock JohansenEtruskerland20 775,-Bestill