Pris fra:
20 775,-
Dager:7
Bestill reise

Øystein Kock Johansen

Dr. Philos, arkeolog og religionshistoriker med forsknings- og lederstillinger som professor og adm.dir. Var i nærmere 30 år Thor Heyerdahls nærmeste medarbeider og ekspedisjonsdeltaker.

Reiseperiode 26. mars - 1. april 2018 (påsken)

Før romernes fremvekst på den historiske scene, var det etruskerne som dominerte store deler av Italia, og i særlig grad grovt regnet i regionen mellom Roma i syd og Bologna i nord, i de vakre landskapene Latium, Umbria, Etruria og Toscana. Etruskernes påvirkning var så sterk at Etruria har sitt navn etter dem. Deres opprinnelige kjerneområde var landskapet mellom Apenninene og Det tyrrhenske hav nord og vest for Roma og Tiberen. Det er deler av dette området vår tur vil ha som fokus.

Etruskerne er en noe mystisk kultur og et gåtefullt folk hvis opprinnelse fortaper seg i fortidens mørke. Det skal vi for øvrig høre mer om – og få bedre innsikt i under turen. Men uansett diffus opprinnelse så trer de frem i historien i første halvdel av 1.årtusen f.Kr. Etruskerne storhetstid var først og fremst 600- og 500-tallet f.Kr. Selv Roma stod en tid under herredømme av etruskiske konger av den tarquinske ætten. Og det var fordrivelsen av nettopp denne ætten og de etruriske kongene som representerte begynnelsen på Romas selvstendighet og senere storhetstid. Etruskernes nedtur begynte for fullt på 300-tallet f.Kr., og den endelige spikeren i kisten for denne kulturen var romernes erobring av de etruskiske byene på 200-tallet f.Kr. Under keiser Augustus var etruskernes gamle kjerneområde blitt latinisert, eller «romifisert», og folket var blitt assimilert med romerne.

På denne turen, i fotsporene til den spennende, mystiske og utdødde kulturen, skal vi få med oss de største høydepunktene av etruskernes særegne materielle kultur som har overlevd til i dag. Vi vil selvfølgelig også – i løpet av turen av vår cicerone – få en levende beretning om dette folkets immaterielle og åndelige liv. Kort sagt, vi skal i løpet av våre daglige utflukter få full innsikt i – og kunnskap om Italias fremste numinøse kultur fra antikken. Og la det også være sagt, på denne turen kan vi jo ikke unngå å få med oss (det er en umulighet!) det vakre landskapet som preger denne delen av Italia, de idylliske småbyene, den gode italienske maten og vinen og folkelivet som sådan.

Vi begynner med de fantastiske museene i Roma som har utsøkte etruskiske samlinger, så som Vatikanmuseene og vakre Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia, og søker opp relevante antikke romerske monumenter som viser tilbake til etruskisk tid. Etter å ha forlatt Roma, konsentrerer vi oss om de mest sentrale og severdige «highlightene» i Veii, Caere og Tarquinia. Dernest følger viktige etruskiske steder, som blant annet Chiusi, Volsinii, Siena og Volterra med flere. På disse stedene besøker – og beser vi de for etruskerne så unike gravmonumentene, deres utsøkte freskomalerier, beskuer deres monumentalarkitektur, får innsikt i deres dødekultus, studerer deres unike og særpregede figursarkofager, deres teatre, bymurer med mer – og en rekke andre severdigheter vi finner grunn til å stoppe opp ved.

Et pre ved denne turen er at vi skal kun forholde oss til to overnattingssteder, altså to hoteller. Det innebærer to netter i Roma, ved turens begynnelse, og fire netter i Tarquinia. Det siste vil være vår base for daglige utflukter i «etruskerland». Og det må sies, det er deilig å slippe «å bo i koffert» med bare to hoteller å forholde seg til!

Faglig cicerone og guide på turen er arkeolog og religionshistoriker Øystein Kock Johansen. Han ledsages av sin faste mangeårige tekniske reiseleder, litteraturviter Ragnhild Eikli fra UiO, som er turens reiseleder. Disse to har som et fast team arbeidet sammen i over ti år for Temareiser Fredrikstad. Alt burde ligge til rette for en suksessrik og vellykket tur i «etruskernes fotspor».