Skip to main content

Istanbul - der øst møter vest med Thorvald Steen (2022)


Istanbul - der øst møter vest

Thorvald Steen har latt seg overtale til å være med til Istanbul som foredragsholder og kåsør nok en gang. Årets tur vil by på nytt stoff om både den bysantiske og ottomanske perioden, og i tillegg vil dagens situasjon bli tillagt stor vekt. NRK-korrespondent Sidsel Wold vil så fremt hun ikke blir sendt på oppdrag for NRK, være til stede under et av foredragene. Thorvald Steen vil intervjue henne, og det vil være muligheter for å stille henne spørsmål.

Reiseperiode: 2022

Noen av høydepunktene på turen til Istanbul:
  • Hagia Sofia
  • Sisternene og Hippodromen
  • Topkapi-palasset, skattkammer og haremet
  • Den blå moské
  • Istanbuls basarer
  • Det moderne Istanbul
  • Båttur på Bosphorus
  • Thorvald Steens interessante foredrag


For svært mange i vår del av verden er Istanbuls historie og skjønnhet en godt bevart hemmelighet. Iølge Thorvald Steen er det verdens viktigste og mest interessante by, i grenseland mellom den kristne og den muslimske verden. I seg selv er det grunn god nok til å reise dit. Bosphorusstredet deler byen. Den vestlige ligger i Europa og den østlige delen i Asia. Innenfor en kvadratkilometer i den gamle delen av byen finner man noen av de mest betydningsfulle byggverk som er skapt innenfor kristenheten og den muslimske verden. 

Mesteparten av sentrum er intakt fra den gangen Sigurd Jorsalfare og hans flåte ventet på sidevind for at ankomsten til verdensmetropolen skulle bli mest mulig storslått i 1111. Byens storhet skyldes keiser Konstantin og hans beslutning om å gjøre den greske provinsbyen Bysants til keiserlig residenshovedstad i Det bysantiske riket. Pavemakten ble igjen i et svekket Roma, mens Konstantinopel økte raskt i omfang og prestisje. I 1204 bestemte det fjerde Korstoget seg for å plyndre sine trosfeller i Konstantinopel. Det bysantiske ble avløst av Det osmanske riket fra 1453 til 1922. Byen ble hetende Istanbul eller Islambul (Islams by).
 
Vær trygg, vi skal også få sett Hippodromen der kong Sigurd sto og måpte og Det gylne horn som Harald Hårdråde rodde over. Vi skal beundre akvaduktenes buer og snedige konstruksjoner og speide utover det blågrønne Bosporusstredet mot Prinsesseøyene. Og for all del; vi skal spasere forbi Hotel Pera Palas der Agatha Christie skrev “Mordet på Orientekspresen” og Graham Greene “Stanbul Train”. Og noen vil sikkert vandre i Istiklal Caddesi og gå på yndlingskafeen til Orhan Pamuk og Yasar Kemal. 

Forfatter Thorvald Steen har mottatt en rekke priser i inn- og utland, og bøkene hans er oversatt til 29 språk. Under oppholdet vil Thorvald kåsere om sitt forhold til byen og dens historie. Han har besøkt Istanbul en rekke ganger. I boka “Fra Reykholt til Bosporus”, skriver han om byens historie og sine egne erfaringer med den. I hans romaner “Konstantinopel” og “Den lille hesten”, spiller også Istanbul en viktig rolle. I tillegg kan vi anbefale hans “Historier om Istanbul” som også er oversatt til tyrkisk. I 2014 kom essaysamlingen “Den besværlige historien” som bl.a. handler om Istanbul og hvordan Thorvald ble interessert i byen. Thorvalds skuespill “Nidaros” hvor Timbuktu har skrevet musikken, ble fremført i Nidarosdomen i 2015. Skuespillet “Ørkenstormer” har blitt satt opp i 8 byer i Tyrkia, og ble spilt i 1 ½ år i 2016-17. Thorvald skrev stykket sammen med Tariq Ali, og det ble oppført av Istanbuls Nasjonalteater.

Byvandringene vil bli gjennomført av Thorvalds gode venn og guide skandinavisk-talende Yagiz Samanci. Han har guidet regjeringsmedlemmer og alle yrkesgrupper i tillegg til det norske kongeparet.

Ingen tilgjengelig avgang

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Kart

Bosted

Reisekalender

29/11Førjulstid i RomaFra 15 150,-