Skip to main content

Istanbul - der øst møter vest med Jan Ove Ekeberg


Reiseperiode 2. - 7. april 2019

Høydepunkter:
• Hagia Sofia
• Den Blå Moske
• Topkapipalasset
• Veddeløpsbanen Hippodromen
• Chora-kirken med sin imponerende mosaikk
• Båttur på Bosporos
• Byvandringer og foredrag av Jan Ove Ekeberg og Yagiz Samanchi
• 5 frokoster og 3 middager på koselige restauranter
• 4* hotell

Den ble kalt «i Poli» – «byen» på gresk. Noe navn var ikke nødvendig for «i Poli» var verdens sentrum, først i Romerriket, som gradvis ble til det bysantinske riket og så for osmanerne, de første tyrkerne, som erobret byen i 1453. 

Forfatteren, Thorvald Steen sier at ikke noen by har betydd mer for vår kulturkrets enn Istanbul eller Konstantinopel, som byen het frem til 1930. Det er lett å slutte seg til det synspunktet. Herfra kom kristendommen til de fleste land i den da kjente verden, herfra kommer kjernen i dagens rettsvesen, organiseringen av et pengesystem, mye av den naturvitenskapelige baserte medisinen, og ikke minst kunst og kultur som gjennom århundrene har spredt seg fra verdensdel til verdensdel, og som vi i dag oppfatter som vår egen. 
Keiser Konstantin den store (272-337) gjenforente Romerriket, som hadde blitt delt i en vestlig og en østlig provins. Da han etter gjenforeningen blir ene-keiser, flyttet han hovedstaden i riket østover til den lille provinsbyen, Bysants, og bygde der opp «Nye Roma», som på folkemunne ganske raskt blir hetende, Konstantinopel, noe som senere også ble det offisielle navnet på byen. Først i 1930 får byen dagens navn – på et vis er også det gammelt, for Istanbul betyr: i eller til byen.

Bosporos, stredet som er det geografiske skillet mellom Europa og Asia, deler også Istanbul, og det er langt mer enn symbolkraft i dette. Byen er virkelig selve knutepunktet mellom øst og vest. Her har ulike kulturer blitt blandet og prøvd mot hverandre gjennom århundrer. Av dette er det vokst frem en storslagen by, vakker, eksotisk og med flere historiske bygninger og minnesmerker samlet på et lite område, enn i noen andre byer.
Og kanskje har ulike herskere også skjønt dette. Hvor unik «i Poli» er?

Da Mehmet II og hans osmanske hær erobret byen i 1453 rev ikke den seiersrike sultanen Hagia Sofia, «visdommens kirke», men gjorde den med enkle grep om til en moské. Da general Kemal Atatürk innførte republikken i årene etter 1. verdenskrig, og gjorde Tyrkia til en sekulær stat, var han aldri inn på tanken om å rive monumenter, hverken fra kristen eller islamsk periode. De ble i stedet omgjort til museer og åpnet for alle. Derfor kan vi dag spasere gjennom 1500 års historie, fra Hagia Sofia, til Den blå moskéen og ut til Topkapipalasset, hvor vi blant kan se profeten Muhammeds skjegg utstilt i en monter.
Denne miksen av øst og vest, av europeisk og asiatisk, er der i fullt monn fortsatt. Bare gled dere til maten vi skal spise. Enkel og smakssterk, både kjøtt og fisk i sauser du vil huske lenge etterpå. Lydene fra bønnetårn, og den effektive bytrikken, fra folk som ler og prater, barn som leker i parkene og mennene som fisker ved Galatabroen over byfjorden, Det gylne horn.
Hva tenkte de første nordmennene som kom hit, til byen de kalte «Miklagard», hvor det rundt år 1000 bodde en kvart million mennesker? De kom fra et land hvor «byene» var markedsplasser og noe store gårder med høyst 1000-1500 mennesker. Men de gjorde seg kraftig bemerket. Her også. Ikke minst Harald Hardråde som ble sjef for keiserens livvakt, den såkalte «Væringgarden», korsfareren Sigurd Jorsalfare som ga bort hele flåten sin og vikingen som risset navnet sitt, Halvdan, inn i gelenderet på keisertribunen inne i Hagia Sofia.
Joda, vi skal også se det som regnes som verdens første tagging og veldig mye annet i denne byen ingen glemmer etter å ha vært der, og de fleste vender tilbake til, gang på gang.

Vår faglige reiseleder vil være Jan Ove Ekeberg, tidligere TV 2-programleder og forfatter av flere historiske romaner, også med handling fra vikingens «Miklagard».

Ute i byen får vi også følge av en av Istanbuls mest erfarne guider, Yagiz Samanchi, som snakker flytende svensk. 

Turen arrangeres i samarbeid med: 

Bestill reise

Reiseperiode:

2 - 7 april 2019

Dager:

6

Reiseleder:

Jan Ove Ekeberg

Foto: Julie Pike

Jan Ove Ekeberg er en norsk forfatter, journalist og nyhetsanker. I 2016 valgte Ekeberg å ta sluttpakke i TV 2 for å bli forfatter på heltid.
Ekeberg har 35 års erfaring som journalist fra flere aviser, blant andre VG og Dagens Næringsliv. Han har arbeidet i NRK og i TV 2, hvor han var med nesten fra starten. De 10 siste årene ledet han økonominyhetene på TV 2 Nyhetskanalen. Ekeberg er tidligere Fulbright-stipendiat og har en mastergrad i statsvitenskap fra University of Minnesota.
Ekeberg debuterte som forfatter med en biografi om Gro Harlem Brundtland i 1996. Han har skrevet sju romaner og tre barnebøker.


Pris fra:
13 350,-

Søk reise

Program

Dag 1 – tirsdag 2. april 2019
Avreise fra Gardermoen kl. 17.45 direkte til Istanbul hvor vi ankommer kl. 22.35 lokal tid. På vei til hotellet passerer vi Valens-akvedukten. Bysantinske keisere og osmanske sultaner holdt den i god stand, og den var i bruk frem til slutten av 1800-tallet. Hotel Golden Horn ligger i det historiske sentrum av Istanbul, oppkalt etter sultan Ahmet, og i gangavstand til de fleste severdigheter. Det serveres varm mat på flyet fra Oslo til Istanbul.  

Dag 2 – onsdag 3. april 2019
Etter frokost snakker Jan Ove Ekeberg om den bysantinske perioden. Deretter skal vi vandre rundt i byen og se på Konstantinopel, slik Sigurd Jorsalfare og Harald Hardråde gjorde. Bortsett fra minaretenes energiske spir, er gamle Istanbul den samme i dag, som da de to var der, Sigurd som korsfarerkonge og Harald som ung lykkejeger og leiesoldat. Vi besøker Hagia Sofia, en gang verdens mektigste kirkebygg, så moské og i dag museum. Videre går ferden til Yerebatan Sarayi, en enorm underjordisk sisterne som rommet vann som ble transportert via akveduktene. Nok vann var avgjørende for et bysamfunn, da som nå.  

Vi avslutter vår vandring før lunsj med å besøke restene etter Hippodromen, veddeløpsbanen som hadde Circus Maximus i Roma som forbilde. Dessverre er det ikke så mye igjen av det som en gang var byens mest imponerende byggverk. Men obeliskene som sto i midt av banen er igjen, og vi kan stå ved dem og lukke øynene og forestille oss hvordan det var her da vår egen Sigurd Jorsalfare og keiser Alexios så på hesteveddeløp sammen, og da Harald høyst sannsynlig deltok i lekene her sammen med andre væringer. 

Etter en fortjent lunsj på egenhånd, møtes vi igjen for å bli fraktet over Galata-broen og til området langs Det gylne horn. Bydelen var sentrum i Konstantinopel og det bysantinske riket i nesten 200 år. Vi besøker blant annet Chora-kirken med sin imponerende mosaikk, et slags « Det sixtinske kapell», bare laget i mosaikk og nå ny-restaurert. Imponerende er ordet. Rett og slett.  
Dagen avsluttes med en god middag på en av Istanbuls koselige restauranter. (Frokost og middag er inkl.)
  
Dag 3 – torsdag 4. april 2019
Etter frokost skal Jan Ove Ekeberg snakke om den osmanske perioden og vi skal tilbringe formiddagen i Topkapi-palasset, der sultanene styrte hele den islamske verden da Konstantinopel var kalifatet. Palasset rommer en rekke av sultanens eiendeler og spennende private samlinger, og med sine mange parker og palass kan Topkapi minne om Den forbudte by i Beijing. Etter lunsj på egenhånd, møtes vi igjen for å se et annet av Istanbuls mange imponerende byggverk, Den blå moskéen. Sultan Ahmet I fikk moskéen med de seks himmelstrebende minaretene, bygd mellom 1609 og 1616. Den massive moskéen markerer den osmanske arkitekturens høydepunkt. Vi vandrer også innom Basarene hvor det blir mulighet til å prute og handle, kjøpe konfekt, fargerike skjerf og drikke te med selgerne. Denne kvelden er satt av til egen disposisjon. (Frokost inkl.)

Dag 4 – fredag 5. april 2019
Vi har valgt å avsette en hel dag på egenhånd. Istanbul fortjener noen timer hvor dere selv bestemmer både tempo og hva dere har lyst til å oppleve. Prinsesseøyene er absolutt verd et besøk, det er en effektiv båtforbindelse dit, ellers vil reiselederne komme med tips, så møtes vi på kvelden til felles middag. (Frokost og middag inkl.)

Dag 5 – lørdag 6. april 2019
Etter frokost snakker Jan Ove Ekeberg med en invitert gjest om dagens Tyrkia. Landet slites fortsatt mellom øst og vest, mellom modernisme og gammel tradisjon. Hvordan opplever tyrkerne dette og hvordan kan det gå videre? Deretter tar vi en totimers båttur på Bosphorus. Vi besøker Galata-tårnet, som ble oppført av genoveserne i 1348 som forsvarstårn for deres handelskoloni. 

Taksimplassen er senteret i det moderne Istanbul. Herfra kan man spasere i det som i dag er landets mest kjente gågate. Vi vandrer forbi Hotel Pera Palas som ligger i Tepebasi, et strøk med trange smug, hvor det er hoteller og kafeer, kantiner og restauranter i alle prisklasser. Pera Palas er som kjent hotellet der Agatha Christie skrev flere av sine romaner, blant annet “Mordet på Orientekspressen”, og gamle storheter som storspionen Mata Hari, og forfatterne Graham Greene og Ernest Hemingway har bodd der. Denne dagen skal vi også høre mer om den svenske forfatteren Gunnar Ekelöf og hans forhold til byen. 

Vi passerer også den vakre bygningen som i dag rommer Sveriges generalkonsulat, en gang Norges og Sveriges ambassade i det osmanske riket. Så blir det avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant. (Frokost og middag inkl.)

Dag 6 – søndag 7. april 2019
På formiddagen setter vi kursen mot flyplassen for avreise med Turkish Airlines kl. 14.05 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 16.50. (Frokost inkl.)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 13.350,- som inkluderer:

- Fly direkte Oslo-Istanbul tur/retur med Turkish Airlines
- Flyskatt
- Overnatting i dobbeltrom med frokost inkludert
- Byvandringer, utflukter og kåserier i følge program
- 3 middager
- Norsk reiseleder (Jan Ove Ekeberg), samt svensktalende lokalguide (Yagiz Samanchi)

Tillegg for enkeltrom   kr  2.850,-
 
Deluxe Golden Horn Sultanahmed Hotel har meget sentral beliggenhet i gamlebyen og gangavstand til de fleste severdigheter. www.goldenhornhotel.com
Alle rom har dusj/wc, aircondition, hårføner, TV, minibar, safe og WiFi.

Fordelspris med A-kortet: kr. 750,- i rabatt

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Minimum antall deltakere er 25.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Norske statsborgere må ha visum ved opphold i Tyrkia. Visum må kjøpes via www.evisa.gov.tr før avreise. Du betaler USD 20 online med kort og får visumet med en gang. Det MÅ skrives ut og tas med når du skal reise. Norske statsborgere må ha visum ved opphold i Tyrkia. Merk at passet må ha gyldighet minimum 60 dager etter utreisedato.

Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.
Flybilletter til Oslo Gardermoen: Kontakt Temareiser Fredrikstad.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
2/4Jan Ove EkebergIstanbul - der øst møter vest
Fordelspris med A-kortet.
13 350,-Book på venteliste

Bosted

Reisekalender

25/3Zimbabwe, Zambia, Namibia og BotswanaFra 47 495,-