Skip to main content

Istanbul - der øst møter vest med Thorvald Steen (14. - 19. september 2023)


Reiseperiode 14. - 19. september 2022

Thorvald Steen har latt seg overtale til å være med til Istanbul som foredragsholder og kåsør nok en gang. Årets tur vil by på nytt stoff om den bysantinske og osmanske perioden. Steen utgir i år en roman om korsfarernes erobring av Konstantinopel i 1204. I den anledning har han gjort research i mange år. Dere vil bli involvert i hva han har funnet ut. Dagens situasjon vil også bli viet stor oppmerksomhet. 

 

Høydepunkter:

  • Thorvald Steens foredrag om den bysantinske perioden, det 4. korstoget i 1204, Det osmanske riket, Kemal Atatürks moderne Tyrkia og dagens Tyrkia
  • Hagia Sofia
  • Sisternene og Hippodromen
  • Topkapi-palasset, skattkammer og haremet
  • Den blå moské
  • Istanbuls basarer
  • Det moderne Istanbul
  • Båttur på Bosphorus

 

For svært mange i vår del av verden er Istanbuls historie og skjønnhet en godt bevart hemmelighet. Ifølge Thorvald Steen er det verdens viktigste og mest interessante by, i grenseland mellom den kristne og den muslimske verden. I seg selv er det grunn god nok til å reise dit. Bosphorusstredet deler byen. Den vestlige ligger i Europa og den østlige delen i Asia. Innenfor en kvadratkilometer i den gamle delen av byen finner man noen av de mest betydningsfulle byggverk som er skapt innenfor kristenheten og den muslimske verden. 

Mesteparten av sentrum er intakt fra den gangen Sigurd Jorsalfare og hans flåte ventet på sidevind for at ankomsten til verdensmetropolen skulle bli mest mulig storslått i 1111. Byens storhet skyldes keiser Konstantin og hans beslutning om å gjøre den greske provinsbyen Bysants til keiserlig residenshovedstad i Det bysantinske riket. Pavemakten ble igjen i et svekket Roma, mens Konstantinopel økte raskt i omfang og prestisje. I 1204 bestemte det fjerde Korstoget seg for å plyndre sine trosfeller i Konstantinopel. Det bysantinske ble avløst av Det osmanske riket fra 1453 til 1922. Byen ble hetende Istanbul eller Islambul (Islams by). 

Vær trygg, vi skal også få sett Hippodromen der kong Sigurd sto og måpte og Det gylne horn som Harald Hårdråde rodde over. Vi skal beundre akvaduktenes buer og snedige konstruksjoner og speide utover det blågrønne Bosporusstredet mot Prinsesseøyene. Og for all del; vi skal spasere forbi Hotel Pera Palas der Agatha Christie skrev “Mordet på Orientekspresen” og Graham Greene “Stanbul Train”. Og noen vil sikkert vandre i Istiklal Caddesi og gå på yndlingskafeen til Orhan Pamuk og Yasar Kemal. 
Forfatter Thorvald Steen har mottatt en rekke priser i inn- og utland, og bøkene hans er oversatt til 30 språk. Under oppholdet vil Thorvald kåsere om sitt forhold til byen og dens historie. Han har besøkt Istanbul en rekke ganger. I boka “Fra Reykholt til Bosporus”, skriver han om byens historie og sine egne erfaringer med den. I hans romaner “Konstantinopel” og “Den lille hesten”, spiller også Istanbul en viktig rolle. I tillegg kan vi anbefale hans “Historier om Istanbul” som også er oversatt til tyrkisk. I 2014 kom essaysamlingen “Den besværlige historien” som bl.a. handler om Istanbul og hvordan Thorvald ble interessert i byen. Thorvalds skuespill “Nidaros” hvor Timbuktu har skrevet musikken, ble fremført i Nidarosdomen i 2015. Skuespillet “Ørkenstormer” har blitt satt opp i 8 byer i Tyrkia, og ble spilt i 1 ½ år i 2016-17. Thorvald skrev stykket sammen med Tariq Ali, og det ble oppført av Istanbuls Nasjonalteater. 

Byvandringene vil bli gjennomført av Thorvalds gode venn og guide skandinavisk-talende Yagiz Samanci. Han har guidet regjeringsmedlemmer og alle yrkesgrupper i tillegg til det norske kongeparet.

Pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Program

Dag 1 – torsdag 14. september - dagens Tyrkia og Istanbul 

Måltider inkludert: M
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 11.55 med Turkish Airlines direkte til Istanbul hvor vi ankommer kl. 16.50 lokal tid. På vei til vårt hotell passerer vi Valensakvedukten. Bysantinske keisere og osmanske sultaner holdt den i god stand, og den var i bruk frem til slutten av 1800-tallet. 

Vi sjekker inn på vårt hotell Golden Horn Deluxe Hotel, som ligger i det historiske sentrum av Istanbul, og i gangavstand til de fleste severdigheter. Før middag på hotellet holder Thorvald Steen foredrag om dagens Istanbul og Tyrkias politiske og økonomiske situasjon. Steen vil blant annet fortelle om sitt første møte med Recep Tayyip Erdogan i 1994 rett etter at han var valgt til borgermester i Istanbul. Erdogans parti den gangen het Velferdspartiet, og hadde sensasjonelt vunnet valget på et program mot korrupsjon og for rent vann i hele byen. I 2003 ble Erdogan valgt til statsminister, og i 2014 til president for AKP – Rettferdighets- og Utviklingspartiet.

Dag 2 – fredag 15. september - Det bysantinske riket

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost snakker Thorvald Steen om den bysantinske perioden. Deretter skal vi se på Konstantinopel slik Sigurd Jorsalfare og Harald Hardråde gjorde. Bortsett fra minaretenes energiske spir, er gamle Istanbul den samme i dag, som da den 21 år gamle korsfarerkongen Sigurd Jorsalfare ankom byen i år 1111.

Vi besøker Hagia Sofia, en gang verdens mektigste kirkebygg, så moské og i dag museum. Videre går ferden til Yerebatan Sarayi, et storslått byggverk som ble oppført under keiser Justinian. Stedet er en enorm underjordisk sisterne som rommet vannet som ble transportert via akveduktene. Vi avslutter vår vandring før lunsj med å besøke Hippodromen, veddeløpsbanen som ble anlagt på 300-tallet og med Circus Maximus i Roma som forbilde. Det var her vår Sigurd Jorsalfare og keiser Alexios så på hesteveddeløp sammen. 

Etter en fortjent lunsj på egenhånd, møtes vi igjen for å bli fraktet over Galata- eller Atatürk-broen (trafikken avgjør) og til området langs Det gylne horn. Bydelen var sentrum i Konstantinopel og Det bysantinske riket i nesten 200 år. Før felles middag på en av Istanbuls koselige restauranter, vil Thorvald Steen snakke om korsfarernes erobring av Konstantinopel i 1204.

Dag 3 – lørdag 16. september - Det osmanske riket

Måltider inkludert: F
Etter frokost skal Thorvald Steen snakke om den osmanske tiden, og vi skal tilbringe formiddagen i Topkapi-palasset. Palasset rommer en rekke av sultanens eiendeler og spennende private samlinger, og kan med sine mange parker og palass minne om Den forbudte by i Beijing. 

Etter lunsj på egenhånd, møtes vi igjen for å konsentrere oss om Istanbuls landemerke, Den blå moské. Sulthan Ahmet 1‘s moské fra 1616 med de seks himmelstrebende minareter har gitt navn til hele kvartalet. Moskéen markerer den osmanske arkitekturens høydepunkt. Vi vandrer også innom Basarene hvor det blir mulighet til å prute og handle, og kanskje drikke te med selgerne. Før middag vil Thorvald Steen holde et foredrag om Kemal Atatürks Tyrkia. Kvelden er til egen disposisjon, men tilbud om felles middag vil bli gitt.

Dag 4 – søndag 17. september - Det moderne Tyrkia 

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost snakker Thorvald Steen om det mordene Tyrkia. Deretter tar vi en totimers båttur på Bosphorus. Vi har kommet frem til Tyrkias moderne tid. Vi ser Galata-tårnet, som ble oppført av genoveserne i 1348 som forsvarstårn for deres handelskoloni. Taksimplassen er senteret i det moderne Istanbul. Herfra kan man spasere i det som i dag er landets mest kjente gågate. 

Vi vandrer forbi Hotel Pera Palas som ligger i Tepebasi, et strøk med trange smug, hvor hoteller og kafeer, kantiner og restauranter i alle prisklasser finnes. Pera Palas er hotellet der Agatha Christie skrev flere av sine romaner, blant annet “Mordet på Orientekspressen”, og gamle storheter som storspionen Mata Hari, og forfatterne Graham Greene og Ernest Hemingway bodde der. (Vi kan som gruppe ikke gå inn på hotellet, men anbefaler de som er interessert et besøk på vår fridag.) Vi passerer også den vakre bygningen som i dag rommer Sveriges Generalkonsulat, en gang Norges og Sveriges ambassade i det osmanske riket. Felles middag om kvelden.

Dag 5 – mandag 18. september - fridag

Måltider inkludert: F / M
Vi har valgt å avsette en hel dag på egenhånd – Istanbul fortjener noen timer hvor dere selv bestemmer både tempo og hva dere har lyst til å oppleve. Prinsesseøyene er absolutt verd et besøk, ellers vil reiselederne komme med tips. Avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant i gangavstand fra hotellet.

Dag 6 – tirsdag 19. september - hjemreise

Måltider inkludert: F
Etter frokost setter vi kursen mot flyplassen for avreise med Turkish Airlines kl. 15.00 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 17.55. 

Kart

Bosted

Reisekalender

8/3Faraoenes EgyptFra 44 750,-