Skip to main content

Istanbul - der øst møter vest


Reiseperiode 19. - 24. september 2019

Høydepunkter:
• Hagia Sofia
• Sisternene og Hippodromen
• Topkapi-palasset, skattkammer og haremet
• Den blå moské
• Istanbuls basarer
• Det moderne Istanbul
• Båttur på Bosphorus
• Frokost hver dag, 4 middager
• 4* hotell
• Thorvald Steens foredrag

For svært mange i vår del av verden er Istanbuls historie og skjønnhet en godt bevart hemmelighet. Det er muligens verdens mest interessante by, i grenseland mellom den kristne og den muslimske verden. I seg selv er det grunn god nok til å reise dit. Bosphorusstredet deler byen. Den vestlige ligger i Europa og den østlige delen i Asia. Innenfor en kvadratkilometer i den gamle delen av byen finner man noen av de mest betydningsfulle byggverk som er skapt innenfor kristenheten og den muslimske verden. 
Mesteparten av sentrum er intakt fra den gangen Sigurd Jorsalfare og hans flåte ventet på sidevind for at ankomsten til verdensmetropolen skulle bli mest mulig storslått i 1110. Byens storhet skyldes keiser Konstantin og hans beslutning om å gjøre den greske provinsbyen Bysants til keiserlig residenshovedstad i Det bysantiske riket. Pavemakten ble igjen i et svekket Roma, mens Konstantinopel økte raskt i omfang og prestisje. I 1204 bestemte det fjerde Korstoget seg for å plyndre sine trosfeller i Konstantinopel. Det bysantiske ble avløst av Det osmanske riket fra 1453 til 1922. Byen ble hetende Istanbul eller Islambul (Islams by).
 
Vær trygg, vi skal også få sett Hippodromen der kong Sigurd sto og måpte og Det gylne horn som Harald Hårdråde rodde over. Vi skal beundre akvaduktenes buer og snedige konstruksjoner og speide utover det blågrønne Bosporusstredet mot Prinsesseøyene. Og for all del; vi skal spasere forbi Hotel Pera Palas der Agatha Christie skrev “Mordet på Orientekspresen” og Graham Greene “Stanbul Train”. Og noen vil sikkert vandre i Istiklal Caddesi og gå på yndlingskafeen til Orhan Pamuk og Yasar Kemal. 

Under oppholdet vil Thorvald Steen kåsere om sitt forhold til byen og dens historie. Han har besøkt Istanbul en rekke ganger. I boka “Fra Reykholt til Bosporus”, skriver han om byens historie og sine egne erfaringer med den. I hans romaner “Konstantinopel” og “Den lille hesten” spiller også Istanbul en viktig rolle. I tillegg kan vi anbefale hans “Historier om Istanbul”. I 2014 kom essaysamlingen “Den besværlige historien” som bl.a. handler om Istanbul og hvordan Thorvald ble interessert i byen. Thorvalds skuespill “Nidaros” hvor Timbuktu har skrevet musikken, ble fremført i Nidarosdomen i 2015. Byvandringene vil bli gjennomført av Thorvalds gode venn og guide skandinavisk-talende Yagiz Samanci. 

Bestill reise

Reiseperiode:

19 - 24 september 2019

Dager:

6

Reiseleder:

Thorvald Steen

Forfatter, særlig kjent for sine nyskapende historiske romaner, men har skrevet i alle litterære sjangere. Han har et spesielt forhold til Tyrkia og flere av hans romaner har handling derfra. Hans teaterstykker er spilt i store oppsetninger i Tyrkia.

 


Pris fra:
13 750,-

Søk reise

Program

Dag 1 – torsdag 19. september
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 11.25 med Turkish Airlines direkte til Istanbul hvor vi ankommer kl. 16.15 lokal tid. På vei til vårt hotell passerer vi Valensakvedukten. Bysantinske keisere og osmanske sultaner holdt den i god stand, og den var i bruk frem til slutten av 1800-tallet. Vi sjekker inn på vårt hotell som ligger i det historiske sentrum av Istanbul, og i gangavstand til de fleste severdigheter. Felles middag på en hyggelig restaurant i nærheten av hotellet. (M)

Dag 2 – fredag 20. september
Etter frokost snakker Thorvald Steen om den bysantinske perioden. Deretter skal vi se på Konstantinopel slik Sigurd Jorsalfare og Harald Hardråde gjorde. Bortsett fra minaretenes energiske spir, er gamle Istanbul den samme i dag, som da den 21 år gamle korsfarerkongen Sigurd Jorsalfare ankom byen i år 1111. Vi besøker Hagia Sofia, en gang verdens mektigste kirkebygg, så moské og i dag museum. Videre går ferden til Yerebatan Sarayi, et storslått byggverk som ble oppført under keiser Justinian. Stedet er en enorm underjordisk sisterne som rommet vannet som ble transportert via akveduktene. Vi avslutter vår vandring før lunsj med å besøke Hippodromen, veddeløpsbanen som ble anlagt på 300-tallet og med Circus Maximus i Roma som forbilde. Det var her vår Sigurd Jorsalfare og keiser Alexios så på hesteveddeløp sammen. Etter en fortjent lunsj på egenhånd, møtes vi igjen for å bli fraktet over Galata- eller Atatürk-broen (trafikken avgjør) og til området langs Det gylne horn. Bydelen var sentrum i Konstantinopel og det bysantinske riket i nesten 200 år. Vi besøker blant annet Chora-kirken med sin imponerende mosaikk. Dagen avsluttes med en god middag på en av Istanbuls koselige restauranter. (F/M)  

Dag 3 – lørdag 21. september
Etter frokost skal Thorvald Steen snakke om den osmanske tiden, og vi skal tilbringe formiddagen i Topkapi-palasset. Palasset rommer en rekke av sultanens eiendeler og spennende private samlinger, og kan med sine mange parker og palass minne om Den forbudte by i Beijing. Etter lunsj på egenhånd, møtes vi igjen for å konsentrere oss om Istanbuls landemerke, Den blå Moské. Sulthan Ahmet 1‘s moské fra 1616 med de seks himmelstrebende minareter har gitt navn til hele kvartalet. Moskéen markerer den osmanske arkitekturens høydepunkt. Vi vandrer også innom Basarene hvor det blir mulighet til å prute og handle, og kanskje drikke te med selgerne. Kvelden til egen disposisjon. (F)

Dag 4 – søndag 22. september
Vi har valgt å avsette en hel dag på egenhånd – Istanbul fortjener noen timer hvor dere selv bestemmer både tempo og hva dere har lyst til å oppleve. Prinsesseøyene er absolutt verd et besøk, ellers vil reiselederne komme med tips. Felles middag om kvelden. (F/M)

Dag 5 – mandag 23. september
Etter frokost snakker Thorvald Steen om dagens Tyrkia. Deretter tar vi en totimers båttur på Bosphorus. Vi har kommet frem til Tyrkias moderne tid. Vi ser Galata-tårnet, som ble oppført av genoveserne i 1348 som forsvarstårn for deres handelskoloni. Taksimplassen er senteret i det moderne Istanbul. Herfra kan man spasere i det som i dag er landets mest kjente gågate. Vi vandrer forbi Hotel Pera Palas som ligger i Tepebasi, et strøk med trange smug, hvor hoteller og kafeer, kantiner og restauranter i alle prisklasser finnes. Pera Palas er hotellet der Agatha Christie skrev flere av sine romaner, blant annet “Mordet på Orientekspressen”, og gamle storheter som storspionen Mata Hari, og forfatterne Graham Greene og Ernest Hemingway bodde der. (Vi kan som gruppe ikke gå inn på hotellet, men anbefaler de som er interessert et besøk på vår fridag.) I dag skal vi også høre mer om den svenske forfatteren Gunnar Ekelöf og hans forhold til byen. Vi passerer også den vakre bygningen som i dag rommer Sveriges Generalkonsulat, en gang Norges og Sveriges ambassade i det osmanske riket. Avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant. (F/M)

Dag 6 – tirsdag 24. september
Etter frokost setter vi kursen mot flyplassen for avreise med Turkish Airlines kl. 14.05 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 16.50. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 13.750,- som inkluderer:
- Fly direkte Oslo-Istanbul tur/retur med Turkish Airlines 
- Flyskatt (utgjør kr 1.260,- pr. oktober 2018)
- Overnatting i dobbeltrom med frokost (F) inkludert
- Byvandringer, utflukter og kåserier ifølge program
- Båttur på Bosphorusstredet
- 4 middager (M)
- Svensktalende lokalguide
- Norsk reiseleder/foredragsholder Thorvald Steen

Tillegg for enkeltrom         kr 2.350,-
 
Golden Horn Deluxe Hotel har meget sentral beliggenhet i gamlebyen og gangavstand til de fleste severdigheter. 

Alle rom har dusj/wc, aircondition, hårføner, TV, minibar, safe og gratis WiFi.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 20. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Norske statsborgere må ha visum ved opphold i Tyrkia. Visum må kjøpes via www.evisa.gov.tr før avreise. Du betaler USD 20 online med kort og får visumet med en gang. Det MÅ skrives ut og tas med når du skal reise. Norske statsborgere må ha visum ved opphold i Tyrkia. Merk at passet må ha gyldighet minimum 60 dager etter utreisedato.

Flybilletter med SAS til Oslo Gardermoen: Kontakt Temareiser Fredrikstad.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
19/9Thorvald SteenIstanbul - der øst møter vest
KUN 1 PLASS IGJEN!
13 750,-Bestill

Reisekalender

19/9Istanbul - der øst møter vestFra 13 750,-