Skip to main content

Israel og Palestinas historie med Øystein Kock Johansen (20. - 27. mai 2020)


Israel og Palestinas historie

Reiseperiode: 20. - 27. mai 2020

– en reise i "de mange emosjoners region"
Få steder–  om noen? – setter følelser og emosjoner, tankegods og holdninger så i sving som når Israel og/eller Palestina bringes på bane. Navnene kan fyre opp under enhver, i utgangspunktet, laber diskusjon. Man kan si hva man vil, og man kan ha sine bestemte meninger om «ditt og datt», men at vi i denne geografiske regionen er inne på et mildt sagt fengende område er hevet over enhver tvil. Alle har vi en mening om Israel og Palestina. Og uansett ståsted: Hva en region kan gå gjennom!

Regionens egen «evne» til å tiltrekke seg oppmerksomhet ligger innebygget og implisitt i dens mangefasetterte og helt unike historie. Og det er historien, den gamle historien, hvori vi finner arkeologien, religionen, antikkens kilder, Bibelen, ja historien som sådan per se, som er turens tema. Vi vil på et sterkeste presisere at dette er en nøytral-politisk tur. Fokuset for hele turen er det kulturhistoriske aspektet uten hverken religiøse eller politiske føringer.

Vi byr på en eksklusiv og fantastisk tur til Israel og Palestina, et område som for oss nordmenn som har levd en stund vekker minner om Bibelhistorietimer på barneskolen. Regionens egenartede historie i så måte ble den gang liksom prentet inn i oss, inn i våre ubefestede sinn. 

Turen til såkalte «Det Hellige Land» favner de absolutte historiske høydepunktene dette vesle geografiske området kan fremvise – og det er så visst ikke lite. Her gjelder begrensingens kunst. Vi får med oss de alle viktigste severdighetene, der øynene til fulle skal få ta inn det materielle mens ørene skal «tutes» fulle av historiene knyttet til de visuelt fengende sightene. Den faglige guiden lover det! Vår reise omfatter i prinsippet «hele» det nevnte området fra Tel Aviv og Jaffa i vest til Jeriko, Jordanelven og Dødehavet i øst, fra Safed og Genesaretsjøen i nord til Masada mot syd.

Området vi skal operere i er så visst til de grader innhyllet i fortiden, den er alle vegne, men samtidig så definitivt moderne i sin uttrykksform. Akkurat dette aspektet anskueliggjøres til fulle i Tel Aviv på den ene siden og gamlebyen i Jerusalem på den annen; modernisme og tradisjonalisme hånd i hånd på et i den store sammenheng dette knøttlille geografiske området. 

Bli med og opplev ved selvsyn Israel og Palestina som du har hørt om siden barndommen, og blitt pumpet øyne og ører fulle av gjennom TV-ruten og pressen i årtier. Reisen byr på en unik mulighet til å komme under huden på historien knyttet til dette stedet, et av verdens aller viktigste og mest sentrale fokuspunkt. Vi tar ikke for hardt i når vi hevder at regionen har vært verdens kokepunkt i laaaang tid. Egentlig er det lite oppløftende at så mange usedvanlig dyktige mennesker opp gjennom historien har "laget" noe så intrikat som nettopp denne regionen.

Faglig guide er arkeolog og religionshistoriker Øystein Kock Johansen og teknisk reiseleder er Ragnhild Eikli. De har sammen vært et tett samkjørt team i Temareiser Fredrikstads regi i mer enn ti år.

Pris og program under utarbeidelse.

Status:
Program/pris kommer

Søk reise

Reisekalender

19/9Istanbul - der øst møter vestFra 13 750,-
24/9Val d'Orcia i Toscana med avgang fra StavangerFra 19 450,-
25/9Pelion; fjell, sjø, natur og kultur - en vandreturFra 18 545,-
29/9Jordan - sivilisasjonens vuggeFra 28 950,-
30/9Roma etter alle kunstens reglerFra 16 995,-