Skip to main content

Israel og Palestina - en historisk reise med Øystein Kock Johansen (22. - 28. mai 2022)


Israel og Palestinas historie

Reiseperiode: 22. - 28. mai 2022

Hva kan være mer spennende enn en rundreise i et land som har epitetet «Det forjettede land»? Et uttrykk og utsagn som forespeiler noe helt spesielt. "En mer spennende region finnes knapt på denne jord", i følge religionshistoriker Øystein Kock Johansen, som er vår veiviser på denne historiske reisen til Israel og Palestina.
 

Noen av høydepunktene på turen til Israel og Palestina: 
  • Jerusalem med Oljeberget, Getsemanehaven og Golgata
  • Løveporten, Gravkirken, Klagemuren, Tempelhøyden med Klippemoskéen
  • Betlehem og Fødselskirken
  • Cæsarea, Akko (Acre), Nasaret og Tiberias
  • Nasaret og Bebudelsesgrotten
  • Den eldgamle byen Jaffa
  • Genesaret og Kapernaum 
  • Jeriko - en av verdens eldste byer
  • Dødehavet og Masada


Få, om noen, steder setter følelser, tankegods og holdninger i sving som når Israel/Palestina/Vestbredden bringes på bane. Man kan være ikke-troende eller kristen, muslim eller jøde; det er vanskelig i vår tid, der alle former for medier bombarderer oss med stoff, å møte denne regionen med et objektivt og åpent sinn, men ikke umulig. 

De aller fleste turer til denne regionen er enten politisk eller religiøst begrunnet, hvorav mange er rendyrkede bibelturer der man går i Kristi fotspor. Ikke noe galt i det, men vår tur har ikke den vinklingen. Dagens religion-politiske betente heksegryte er definitivt ikke tema for denne turen. Vi kan ikke få presisert sterkt nok at dette er en nøytralpolitisk og ikke-religiøs tur. Vår agenda ligger på et annet plan; primærfokuset for hele turen er det kulturhistoriske aspektet, uten hverken religiøse eller politiske føringer. 

Når så er sagt, er selvfølgelig «Det hellige land» og bibelhistorien med Det gamle og Det nye testamentet og Jesu liv og virke en del av den historien vi ønsker å formidle på denne turen. Det skulle bare mangle! En så sentral del av denne regionens historie, og som mange av oss fikk prentet inn i barnesinnet i bibelhistorietimene på barneskolen, kommer man selvfølgelig ikke utenom. Men denne turen rommer så mye, mye mer. Den favner alt fra den første bosetningen i regionen, Kanaans historie, den klassiske historien med grekerne og, ikke minst, romernes påvirkning og utallige monumenter, jødenes historie og kristendommens fremvekst, den bysantiske tiden, islam og muslimenes komme, korsfarertiden og korsfarerriddernes borger og palasser, ottomanernes mangeårige dominans, ja, i det hele tatt alle de absolutte historiske høydepunktene dette vesle geografiske området kan fremvise av kjente steder, monumenter og tilknyttede historier.

Få steder i verden kan måle seg med denne regionen hva historisk dramatikk angår. Det sier seg nærmest selv når tre store verdensreligioner har «barket sammen» her, og alle tre med Jerusalem som et sentralt punkt. Dette kjernepunktet for jødedom, kristendom og islam har ført til evig konflikt og gjort regionen til en veritabel smeltedigel av historiske strømninger, mytebelagte beretninger og anekdoter og spektakulære monumenter. 

Dobbeltheten av gammelt og nytt støter vi på over alt på denne reisen. Vi er i kontrastenes region, fra Tel Avivs liberale, progressive og moderne livsstil til Palestinas Jeriko, verdens eldste by, og Jerusalems ortodokspregede bymiljø. Ikke uten grunn heter det seg at «i Tel Aviv fester man, i Haifa arbeider man, og i Jerusalem ber man.» La oss ikke glemme å nevne at rundturen går gjennom mangt et spektakulært landskap som er svært forskjellig fra vårt eget. «Det hellige landets» natur med sin fine middelhavskyst, dets meget særegne fjellformasjoner og karrige ørken, den frodiggrønne Jordandalen, den myteomspunnede Genesaretsjøen og det unike Dødehavet – vi favner det hele på vår ferd i tid og rom.

Vi byr på en på alle måter eksklusiv og fantastisk tur, og ønsker velkommen til en tur der vi omsluttes av Midtøstens sjarmerende kaos i møtet med Middelhavets tilbakelente joie de vivre, og der en times geografiske reise kan representere utallige universer i kultur og livsstil. La eventuelle fordommer bli hjemme – eller sett dem på spill og se at de kanskje bedrar deg. Befolkningen her er klare til å dele sitt land med verden, med oss, selv om de ofte har vansker med å dele den med hverandre. 

Faglig guide er arkeolog og religionshistoriker Øystein Kock Johansen fra UiO, hvis respektive disipliner burde borge for at de viktigste aspektene ved denne kulturhistoriske turen blir ivaretatt. Teknisk reiseleder er Ragnhild Eikli, førstelektor i engelskspråklig litteratur ved UiO. De to har vært et team på reiser verden rundt for Temareiser Fredrikstad i 13 år.

Hør Øystein Kock Johansen fortelle hvorfor du bør reise på tur med han:

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Kart

Bosted

Reisekalender

29/11Førjulstid i RomaFra 15 150,-
11/1En vandretur på vakre La GomeraFra 19 750,-
20/3Sigrid Undsets RomaFra 18 275,-
30/3CremonaFra 19 850,-
19/4Piafs ParisFra 14 250,-