Skip to main content

Irland med Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen (6. - 12. juni 2022)


Reiseperiode 6. - 12.  juni 2022

Irland, den grønne øya ytterst mot Atlanterhavet, er målet for denne reisen. På denne turen skal vi oppleve noen av Irlands mest spektakulære severdigheter, steder som forteller om denne øyas begivenhetsrike historie. Vi skal oppleve kelternes, vikingenes, normannernes og britenes Irland, og prøve å forstå hvordan landets usedvanlige dramatiske fortid har formet den irske kulturen slik vi oppfatter den i dag. Irland er kjent for sin rike skriftkultur, og kan skilte med ikke mindre enn fire Nobelprisvinnere i litteratur, og vi skal stifte bekjentskap med noen av de mange forfatterne som har gitt stemme til et sammensatt folkeferd.

Vi skal naturligvis til Dublin, hovedstaden som ble grunnlagt av vikingene, og vi skal gjøre oss kjent med sporene etter de norske erobrerne som slo seg ned her. Med Dublin som base tar vi en dagstur til de forhistoriske gravene som står på UNESCOs verdensarvliste og som er en av landets aller største severdigheter. Dette fantastiske området gir et fascinerende innblikk i kelternes samfunn og kultur. I Dublin skal vi også få med oss noen av byens viktigste museer, ikke minst vikingmuseet og forfattermuseet, og vi skal naturligvis besøke Trinity College og se det vidunderlig vakre illuminerte manuskriptet The Book of Kells. Vi skal vandre i fotsporene til noen av de største irske forfatterne, ikke minst James Joyce, som, til tross for at han levde nesten hele sitt voksne liv utenfor Irland, gjorde sin fødeby til arena for alt han skrev.

Fra Dublin legger vi kursen vestover. Første stopp er Clonmacnoise, et stort kloster som ble opprettet på 500-tallet, og som i en periode ble landets viktigste sentrum, ikke bare for religion og skriftkultur, men også for handel og politisk makt.

Vi fortsetter til utpostene mot vest, til den livlige byen Galway, og Aran-øyene, der irsk kultur og språk holdes levende. Mange har kommet og kommer fremdeles hit for å lære irsk, og en av de mest berømte ”språkturistene” var dramatikeren John Millington Synge. Et besøk til Aran-øyene byr på et uforglemmelig møte med en av Europas vestligste utposter, og vi skal til den største av øyene, Inishmore, der vi på toppen av de stupbratte klippene finner det keltiske fortet Dun Aengus. Irland er kjent for sitt rike musikkliv, og vi skal få oppleve irsk dans og musikk på sitt beste.

Våre veivisere er religionshistoriker og arkeolog Øystein Kock Johansen, og Ragnhild Eikli, førstelektor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo.

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Kart

Bosted

Reisekalender

29/11Førjulstid i RomaFra 15 150,-