Skip to main content

Irland med Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen


Irland - fra kyst til kyst

 

Reiseperiode 6. - 12. juni 2022

Irland, den grønne øya ytterst mot Atlanterhavet, er målet for denne reisen. På denne turen skal vi oppleve noen av Irlands mest spektakulære severdigheter, steder som forteller om denne øyas begivenhetsrike historie. Vi skal oppleve kelternes, vikingenes, normannernes og britenes Irland, og prøve å forstå hvordan landets dramatiske fortid har formet den irske kulturen slik den er i dag. Irland er kjent for sin rike skriftkultur og kan skilte med ikke mindre enn fire nobelprisvinnere i litteratur, og vi skal stifte bekjentskap med noen av forfatterne som har gitt stemme til et sammensatt folkeferd. 

 

Høydepunkter

  • Newgrange i steinalderkomplekset Brú na Bóinne – et av de mest berømte forhistoriske steder i verden
  • Aran-øyene og Inishmore
  • Trinity College med The Book of Kells
  • Klosteret Clonmacnoise 
  • Noen av Irlands største forfattere
  • Byene Galway og Dublin
  • Interessante foredrag og kåserier med Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen

 

Vi skal naturligvis til Dublin, hovedstaden som ble grunnlagt av vikingene. Med Dublin som base tar vi en dagstur til de forhistoriske gravene som står på UNESCOs verdensarvliste og som er blant landets aller største severdigheter. Det fantastiske området ved Newgrange gir et fascinerende innblikk i kelternes samfunn og kultur. I Dublin skal vi også få med oss noen av byens viktigste museer, og vi skal naturligvis besøke Trinity College og se det vidunderlig vakre illuminerte manuskriptet The Book of Kells. Vi skal vandre i fotsporene til noen av de største irske forfatterne, ikke minst James Joyce, som til tross for at han levde nesten hele sitt voksne liv utenfor Irland, gjorde sin fødeby til arena for alt han skrev. 

Fra Dublin legger vi kursen vestover. Første stopp er Clonmacnoise, et stort kloster som ble opprettet på 500-tallet og i en periode ble landets viktigste sentrum, ikke bare for religion og skriftkultur, men også for handel og politisk makt. 

Vi fortsetter til utpostene mot vest, til den livlige byen Galway, og Aran-øyene, der irsk kultur og språk holdes levende. Mange har kommet og kommer fremdeles hit for å lære irsk, og en av de mest berømte ”språkturistene” var dramatikeren John Millington Synge. Et besøk til Aran-øyene byr på et uforglemmelig møte med en av Europas vestligste utposter, og vi skal til den største av øyene, Inishmore, der vi på toppen av de stupbratte klippene finner det keltiske fortet Dun Aengus. Irland er kjent for sitt rike musikkliv, og i Galway satser vi på å få oppleve irsk dans og musikk på sitt beste. 

Våre veivisere er religionshistoriker og arkeolog Øystein Kock Johansen, og Ragnhild Eikli, førstelektor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. 

Bestill reise

Reiseperiode:

6 - 12 juni 2022

Dager:

7

Reiseleder:

Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen


Pris fra:
21 750,-

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 6. juni – National Museum of Ireland

Måltider inkludert: Lunsj/ Middag 
Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 09.35 direkte til Dublin hvor vi ankommer kl. 10.55 lokal tid. 
Her blir vi hentet av bussen vår, og deretter kjøres vi til lunsj på en av Dublins trivelige puber. Den irske hovedstaden ble som kjent grunnlagt av norske vikinger på 800-tallet, og vi skal få en innføring i denne historien på National Museum of Ireland. Dette museet inneholder store skatter, ikke bare fra vikingtiden, men også fra dette landets rike bronsealder. Vi sjekker inn på vårt hotell Riu Plaza The Gresham Hotel utpå ettermiddagen, og samles til felles middag om kvelden. 

Dag 2 – tirsdag 7. juni – Irlands keltiske fortid

Måltider inkludert: Frokost 
Denne dagen er viet Irlands keltiske fortid. Etter frokost kjører vi nordover til vakre Boyne Valley og de over 5000 år gamle gravområdene i Brú na Boinne. Vi skal her besøke det mest berømte byggverket, Newgrange, og det største gravområdet, Knowth. Etter lunsj på egen hånd på besøkssenteret fortsetter vi til Tara-høyden, som var det politiske og åndelige sentrum for de legendariske keltiske kongene, og som også spilte en viktig rolle i den irske nasjonalistbevegelsen på 1800-tallet. Tilbake til Dublin, der kvelden er til fri disposisjon, men tilbud om felles middag vil bli gitt. 

Dag 3 – onsdag 8. juni – Klosteret Clonmacnoise

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj / Middag 
Vi spiser frokost og sjekker ut fra hotellet, og så setter vi kursen vestover. Første stopp er klosteret Clonmacnoise, som ble grunnlagt på 500-tallet. Rent geografisk ligger Clonmacnoise midt i landet, og stedet var da også et viktig sentrum for religiøst, økonomisk og politisk liv. Vi spiser felles lunsj i nærheten, og fortsetter til den livlige byen Galway på vestkysten. Her sjekker vi inn på vårt sentralt beliggende bosted Imperial Hotel. Til middagen satser vi på forestilling med irsk musikk og dans. 

Dag 4 – torsdag 9. juni – Aran-øyene og Inishmore

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Etter frokost begir vi oss ut mot havet og Aran-øyene. Vi tar båten ut til den største av disse øyene, Inishmore. Her skal vi besøke en av Irlands mest spektakulære severdigheter, fortet Dún Aonghasa, som ligger på toppen av stupbratte klipper. Aran-øyene var et levende kulturelt og religiøst sentrum i mange hundre år fra 400-tallet, og er fremdeles den delen av landet der det irske språket fremdeles holdes levende. Vi skal selvfølgelig få med oss det meste Inishmore har å by på, og vi spiser felles lunsj her. Utpå ettermiddagen tar vi båten inn til fastlandet igjen, og kvelden er til fri disposisjon i Galway. 

Dag 5 – fredag 10. juni – Thoor Ballylee og Coole Park

Måltider inkludert: Frokost 
Vi sjekker vi ut fra vårt hotell, og første stopp er det normanniske tårnet Thoor Ballylee, som ble reist på 1400-tallet og var nobelprisvinneren William Butler Yeats’ sommerbolig fra 1916-17. Vi tar den korte turen over til Coole Park, som i likhet med Thoor Ballylee hadde tette bånd til den kulturelle nasjonsbyggingen på begynnelsen av 1900-tallet. Her inntar vi lunsj på egen hånd, og så fortsetter vi videre mot Dublin, der vi ankommer utpå ettermiddagen. Kvelden er til fri disposisjon. 

Dag 6 – lørdag 11. juni – Trinity College med The Book of Kells og Dublin Writers Museum

Måltider inkludert: Frokost / Middag 
Etter frokost begynner vi dagens program på Trinity College, der vi skal se det berømte biblioteket med The Book of Kells. Deretter kjører vi opp til Dublin Writers Museum og får et innblikk i den mangfoldige irske litteraturen. Fra museet vandrer vi nedover O’Connell Street, der vi gjør noen stopp på historiske steder før vi er tilbake på hotellet vårt. Ettermiddagen er til fri disposisjon, og så møtes vi til felles avskjedsmiddag om kvelden. 

Dag 7 – søndag 12. juni – hjemreise

Måltider inkludert: Frokost 
Frokost før felles transport til flyplassen og avreise fra Dublin med SAS kl. 12.05 direkte til Oslo Gardermoen hvor vi ankommer kl. 15.20 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 21.750,- som inkluderer:
- Flyreise direkte Oslo-Dublin med SAS tur/retur 
- Flyskatt
- Overnatting i dobbeltrom  
- All transport i flg. program
- Byvandringer, utflukter, inngangsbilletter og kåserier i flg. program  
- Måltider ekskl. drikke (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *  
- Norske reiseledere (Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen)

Tillegg for dobbeltrom benyttet som enkelt                kr  5.520,-

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Riu Plaza The Gresham Hotel i Dublin 
Imperial Hotel i Galway 

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. Maksimum 25.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
6/6Ragnhild Eikli og Øystein Kock JohansenIrland - fra kyst til kyst21 750,-Bestill

Reisekalender

11/1En vandretur på vakre La GomeraFra 19 750,-
9/3EgyptFra 37 750,-
20/3Sigrid Undsets RomaFra 18 275,-
30/3CremonaFra 19 850,-
8/4Jordan - sivilisasjonens vuggeFra 32 750,-