Skip to main content

I sporene etter den spanske borgerkrigen


I sporene etter den spanske borgerkrigen

Reiseperiode : 8. - 16. oktober 2022

Vi ønsker deg velkommen med på en reise i sporene etter den spanske borgerkrigen. Reisen tar oss fra grensetraktene i Catalonia, via Barcelona, Terra Alta, Aragón, Zaragoza og Baskerland før vi ender opp i Madrid.

Noen av høydepunktene på turen til Spania:
 • Kjente slagmarker fra kampene i 1936-1939: Belchite, Brunete, Ebro/Gandesa, Guernica og Madrid
 • Verdensberømt kunst og museer: Dalìmuseet, Guggenheim, Reina Sofia og Prado 
 • Spennende møter med lokale politiske aktivister og lokalhistorikere
 • Spansk kultur i ulike regioner
 • Besøk på et kjent vinkooperativ med vinsmaking
 • Det spanske kjøkken
 • Jostein Moen og Rolf Sæthers interessante foredrag og kåserier


Tilbakemeldinger fra kunder som har vært på denne turen:

"Dette var aldeles strålende! Faglig tyngde, relevans, allsidighet med engasjerte og svært dyktige reiseledere. Alle mine forventninger, som var høye, er oppfylt. Gjentas gjerne! "

"Et eminent program. kombinasjonen av historie, kultur og politikk var glitrende."

"Kjempegode reiseledere som virkelig var lidenskapelig opptatt av den spanske borgerkrigen. Delte velvillig sin kunnskap, og var veldig godt forberedte. Tror det skal mye gjøres å toppe disse."

Mer om turen:

Landet som i dag er nordmenns mest populære ferieland, er fremdeles preget av borgerkrigen som raste i tusen dager etter et mislykket militærkupp sommeren 1936. Den brutale krigen som skjerpet de politiske frontene i hele Europa kostet nær en halv million mennesker livet. Nesten like mange flyktet til utlandet. Langt flere fikk sine liv ødelagt. Med støtte fra Hitler og Mussolini knuste opprørshæren til general Franco den spanske republikken.

Resultatet var nærmere 40 års diktatur. Norge spilte en beskjeden rolle i den spanske borgerkrigen, men den kastet lange skygger inn over vårt land. Krigen var lenge en hovedsak i norsk samfunnsdebatt, og dominerte avisenes førstesider. I dens kjølvann fulgte kunstnerisk mobilisering, folkelig engasjement, politisk splittelse, regjeringskriser, profesjonelle lobbykampanjer og diplomatiske forviklinger. Nordmenn kjempet og falt på begge sider.

I dagens Spania er borgerkrigen fortsatt et åpent sår. Mange blir overrasket over hvor vanskelig det er å få øye på sporene etter krigen i dagens Spania. Det er ikke minst på grunn av den såkalte «Glemselspakten» som har preget landet siden Franco døde i 1975, men som nå står for fall.

Vi starter med grensetraktene i Catalonia som var det første som møtte frivillige fra hele verden som ville slåss for republikken og åsted for masseflukten ved krigens slutt, via Barcelona til kjente slagmarker som Ebro, Belchite og Brunete. Vi besøker den første kjente graven til en norsk brigadist, samt minnesmerker fra begge sider, blant annet det kontroversielle gravkammeret til general Franco, "De falnes dal". Opplev spansk kultur på sitt beste – mat, vin og kunstneriske høydepunkter. I løpet av reisen besøker vi tre av verdens 40 mest besøkte museet: det enestående Dalí-museet i Figueres, Prado-museet og ikke minst Reina Sofia-museet, der vi ser Picassos originale “Guernica” i Madrid. Vi besøker også et anerkjent vin-kooperativ i vinregionen Terra Alta. Underveis møter vi et stort antall lokale kjentfolk og eksperter, som vil dele sin historie med oss. 

Våre reiseledere er Jostein Moen og Rolf Sæther, forfattere av boka “Tusen dager – Norge og den spanske borgerkrigen” (Gyldendal, 2009), som fikk terningkast 5 i VG og ble innkjøpt av Kulturrådet gjennom innkjøpsordningen for sakprosa. Moen (f. 1972) er tidligere nestleder i AUF og bl.a. politisk rådgiver for regjeringen Stoltenberg 1. Han er i dag kommunikasjonssjef i SINTEF-instituttet MARINTEK i Trondheim. Sæther (f. 1938) er tidligere administrerende direktør i Norges Rederiforbund og fhv. styreformann i Folketrygdfondet. Han er innehaver av en av landets største private boksamlinger, som tematisk er knyttet til den spanske borgerkrigen.

De to reiselederne har ledet tilsvarende temareiser til Spania de siste 10 årene. Du kan se bilder og artikler fra temareisen til Spania i 2010 her.
Les mer om reiselederne samt bokprosjektet om Norge og den spanske borgerkrigen på www.tusendager.no

Bestill reise

Reiseperiode:

8 - 16 oktober 2022

Dager:

9

Reiseleder:

Jostein Moen og Rolf Sæther

Jostein Moen er leder for samfunnskontakt i SINTEF og skribent. I 2009 ga han ut den kritikerroste boka 'Tusen dager - Norge og den spanske borgerkrigen 1936-39' sammen med Rolf Sæther.

Rolf Sæther er utdannet jurist og tidligere leder i Bibliofilklubben, boksamler og amatørhistoriker.

Om Rolf og Jostein sier kundene våre: 

"Usedvanlig gode reiseledere."

"Ingen over, ingen ved siden."

"De kan sitt tema. De er gode formidlere."


Pris fra:
24 950,-

Søk reise

Program

Dag 1 – lørdag 8. oktober: Grenseområdene ved Pyrinéene

Måltider inkludert: Middag
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 07.15 med Lufthansa til München. Flybytte og videre til Barcelona, ankomst kl. 14.50. Vi tar plass i bussen som skal ta oss rundt i Spania, først til landsbyen La Jonquera nær den spansk/franske grensen. Vi besøker El Museu Memorial de l’Exili (Eksilmuseet) i La Jonquera, som dokumenterer skjebnen til de som måtte flykte i krigens siste fase. Deretter tar vi oss til den avsidesliggende grensebyen La Vajol i fjellene mot Frankrike, der Spanias regjering flyktet over grensen i januar 1939. Vi spiser felles velkomstmiddag i restauranten på Hotel Ibis Styles Figueres Ronda (tidl. Hotel Ronda) i Figueres, der vi overnatter.

Dag 2 – søndag 9. oktober: Figueres – Barcelona

Måltider inkludert: Frokost
Vi kjører opp til grensebyen Port Bou ved Middelhavet, der voldsomme scener utspilte seg i krigens siste fase, før vi besøker det enestående Teatre-Museu Dáli i Figueres, Salvador Dalis hjemby. Museet er reist på ruinene etter byens gamle teater som ble bombet under borgerkrigen, og er blant Spanias mest besøkte severdigheter – og verdens største surrealistiske objekt. Deretter får vi en guidet tur bak murene i Europas største festning, Castell St. Ferran, som var første stoppested for frivillige til De internasjonale brigader etter at de hadde krysset Pyrinéene til fots. Det var også siste stoppested for regjeringen før de flyktet til Frankrike da krigen var tapt på nyåret 1939. Deretter reiser vi til Barcelona, der vi tar inn på Hotel Catalonia Born hvor vi bor i to netter. Hotellet ligger i hjertet av den meget populære bydelen El Born i Gamlebyen, et steinkast fra Havets katedral. Om ettermiddagen besøker vi Montjuïc-høyden med festningen som ruver over Barcelona, der Catalonias president ble henrettet av Francos soldater i 1940.

Dag 3 – mandag 10. oktober: Barcelona

Måltider inkludert: Frokost
Formiddagen tilbringes i gamlebyen i Barcelona der vi besøker flere ukjente steder i byens sentrum. Vi oppsøker stedene George Orwell beskriver inngående i sin bok “Homage to Catalonia”, og ser spor etter nordmenn som besøkte Barcelona under borgerkrigen. Vi møter en representant fra fagorganisasjonen CCOO og får høre om hvordan dagens Spania håndterer det demokratiske minnet fra borgerkrigen og sårene fra Franco-diktaturet, samt om den aktuelle prosessen med katalansk løsrivelse fra Spania. Vi får også høre om arbeidet med å etablere et borgerkrigsmuseum i Barcelona. Det blir satt av godt med tid til utforsking av byen på egen hånd.

Dag 4 – tirsdag 11. oktober: Ebro – Terra Alta (Høylandet)

Måltider inkludert: Frokost
Etter frokost reiser vi sørover til Valls, der vi besøker kirkegården der brigadisten Oluf Milde fra Odda ble begravd i en fellesgrav i desember 1937. Det er den første kjente graven til en norsk brigadist i spansk jord. Deretter krysser vi Ebro-elva og resten av dagen tilbringes i det katalanske høylandet (Terra Alta), der krigens største slag, Ebroslaget, sto høsten 1938. Vi besøker landsbyene La Fatarella, Gandesa og Corbera d‘Ebre som lå i sentrum for slaget, republikanernes kommandopost Les Camposines, og Høyde 705 i fjellkjeden Sierra de Pandols. Lunsj inntas på Casa Ecologic i La Fatarella før besøk krigsmuseet "115 dager" i Corbera d`Ebro. Vi overnatter på det relativt enkle Hotel Piqué i Gandesa, med utsikt over slagmarken der harde kamper raste og flere norske falt i august/september 1938.

Dag 5 – onsdag 12. oktober: Aragón og Zaragoza

Måltider inkludert: Frokost
Dagen starter med et besøk på et tradisjonelt kooperativ, Bodega Cooperativa Gandesa, som produserer vin og olivenolje av høy kvalitet. Deretter kjører opp i sierraen i Aragón-regionen. På vei til storbyen Zaragoza ved Ebros bredd, tar vi en avstikker til høysletten for å besøke Belchite, der man tydelig ser ødeleggelsene fra kamphandlingene. Deretter krysser vi Ebro og besøker den såkalte “Orwell-ruten” ved Alcubierre på Huesca-fronten, der George Orwell kjempet sammen med POUM-militsen. Her er skyttergraver og militæranlegg bevart og gjort tilgjengelig for publikum. Dagen avsluttes i regionhovedstaden Zaragoza, en av byene opprørshæren og Franco erobret i krigens innledende fase. Overnatting på hotel NH Ciudad de Zaragoza, like ved Ebro-elva og den storslåtte katedralen i sentrum av Zaragoza.

Dag 6 – torsdag 13. oktober: Baskerland (Guernica og Bilbao)

Måltider inkludert: Frokost
Etter frokost besøker vi landsbyen Arándiga, der åtte fagforeningsfolk ble henrettet i august 1936. I mange tiår lå de i en umerket massegrav, før lokale ildsjeler tok et oppgjør med tausheten. Deretter kjører vi nordover gjennom den kjente vinregionen Rioja og til Baskerland. Vi besøker Guernica der en av historiens mest kjente ugjerninger fant sted i april 1937, da Hitlers fly bombet den vergeløse landsbyen fra himmelen. Etter Picassos maleri med samme navn er angrepet udødeliggjort. Deretter kjører vi inn til storbyen Bilbao der vi besøker det unike Guggenheim-museet. Vi overnatter på Hotel Ercilla, som ligger sentralt plassert i hjertet av Bilbao.

Dag 7 – fredag 14. oktober: Burgos – Madrid

Måltider inkludert: Frokost
Vi kjører ned mot Madrid og stanser ved Burgos, som var Francos hovedstad under store deler av borgerkrigen. Her ligger også et stort kloster, San Pedro de Cardeña, som under borgerkrigen var en konsentrasjonsleir/fengsel for hundrevis av soldater i De internasjonale brigader. 5-6 nordmenn satt fanget her i lengre tid, og en av dem mistet livet her. Når vi nærmer oss Madrid kjører vi innom kirkegården Paracuellos de Jarama, der den verste massakren utført av regjeringssiden fant sted i november 1936, da mer enn tusen Franco-tilhengere ble hentet ut av fengsel i Madrid og henrettet. Deretter tar vi oss inn i sentrum av Madrid og sjekker inn på Hotel Ganivet der vi skal tilbringe to netter. 


Dag 8 – lørdag 15. oktober: Madrids omland

Måltider inkludert: Frokost og middag
Dagen brukes blant annet til å besøke Madrids omland. Vi starter med et besøk til “De falnes dal” (Valle de los Caidos), der Franco ligger på æresgrav under et 150 meter høyt kors i en basilika hogget ut i fjellet av 20.000 republikanske krigsfanger. Deretter kjører vi til Brunete, åsted for et av de hardeste slagene i borgerkrigen. Nordahl Grieg og mange andre nordmenn var i dette området under "Brunete-slaget" sommeren 1937, og det var her den kjente fotografen Gerda Taro, kjæresten til Robert Capa mistet livet da hun ble overkjørt av en stridsvogn. Vi besøker torget i Brunete, som ble bygget opp av Franco-myndighetene som et mønster-torg, vi møter en lokal aktivist som driver et lite krigsmuseum og kan berette om hvordan en konservativ, rik forstad til dagens Madrid forholder seg til sårene fra borgerkrigen. På ettermiddagen besøker på Reina Sofia-museet som huser den originale versjonen av Pablo Picassos mesterverk fra borgerkrigen, det monumentale “Guernica”-maleriet. Deretter Prado-museet, Spanias mest besøkte turistattraksjon, med verdenskjente malerier fra ulike epoker. Museet spilte en spesiell rolle under borgerkrigen som vi vil komme tilbake til. Dagen avsluttes med en felles avskjedsmiddag i sentrum av Madrid.

Dag 9 – søndag 16. oktober: Madrid – hjemreise

Måltider inkludert: Frokost
Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og busser til Universitetsbyen, der opprørshæren ble stanset i november 1936, etter voldsomme kamper. Nøyaktig der frontlinjen i Universitetsbyen gikk i sin tid, ble et kontroversielt minnesmerke til ære for De internasjonale brigader reist for noen få år siden. Vi fortsetter til flyplassen hvorfra vi har avreise med Lufthansa kl. 11.55 til München. Flybytte og videre til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 18.05. 
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 24.950,- som inkluderer:

 • Direktefly Oslo-München-Barcelona/Madrid-München-Oslo med Lufthansa
 • Flyskatt 
 • All fellestransport ifølge program
 • Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost  
 • Velkomst- og avskjedsmiddag inkl. drikke
 • Byvandringer, foredrag, kåserier og utflukter ifølge dagsprogrammet
 • Reiseledere Jostein Moen og Rolf Sæther

 

Tillegg for enkeltrom       kr 4.400,-

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. Maksimum 25.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Tilslutning med SAS til Oslo: Kontakt Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
8/10Jostein Moen og Rolf SætherI sporene etter den spanske borgerkrigen 24 950,-Book på venteliste

Bosted

Reisekalender

8/10I sporene etter den spanske borgerkrigen Fra 24 950,-
20/10Kunsttur til RomaFra 17 250,-
27/10Renessansebyen Firenze – i fotsporene til «De uskyldige»Fra 22 500,-
1/11Israel og PalestinaFra 42 275,-
25/11Gammeljul på VadstenaFra 8 490,-