Skip to main content

I sporene etter den spanske borgerkrigen (7. - 15. oktober 2023)


I sporene etter den spanske borgerkrigen

Reiseperiode : 7. - 15. oktober 2023

Vi ønsker deg velkommen med på en reise i sporene etter den spanske borgerkrigen. Reisen tar oss fra grensetraktene i Catalonia, via Barcelona, Terra Alta, Aragón, Zaragoza og Baskerland før vi ender opp i Madrid.

Noen av høydepunktene på turen til Spania:
  • Kjente slagmarker fra kampene i 1936-1939: Belchite, Brunete, Ebro/Gandesa, Guernica og Madrid
  • Verdensberømt kunst og museer: Dalìmuseet, Guggenheim, Reina Sofia og Prado 
  • Spennende møter med lokale politiske aktivister og lokalhistorikere
  • Spansk kultur i ulike regioner
  • Besøk på et kjent vinkooperativ med vinsmaking
  • Det spanske kjøkken
  • Jostein Moen og Rolf Sæthers interessante foredrag og kåserier


Tilbakemeldinger fra kunder som har vært på denne turen:

"Dette var aldeles strålende! Faglig tyngde, relevans, allsidighet med engasjerte og svært dyktige reiseledere. Alle mine forventninger, som var høye, er oppfylt. Gjentas gjerne! "

"Et eminent program. kombinasjonen av historie, kultur og politikk var glitrende."

"Kjempegode reiseledere som virkelig var lidenskapelig opptatt av den spanske borgerkrigen. Delte velvillig sin kunnskap, og var veldig godt forberedte. Tror det skal mye gjøres å toppe disse."

Mer om turen:

Landet som i dag er nordmenns mest populære ferieland, er fremdeles preget av borgerkrigen som raste i tusen dager etter et mislykket militærkupp sommeren 1936. Den brutale krigen som skjerpet de politiske frontene i hele Europa kostet nær en halv million mennesker livet. Nesten like mange flyktet til utlandet. Langt flere fikk sine liv ødelagt. Med støtte fra Hitler og Mussolini knuste opprørshæren til general Franco den spanske republikken.

Resultatet var nærmere 40 års diktatur. Norge spilte en beskjeden rolle i den spanske borgerkrigen, men den kastet lange skygger inn over vårt land. Krigen var lenge en hovedsak i norsk samfunnsdebatt, og dominerte avisenes førstesider. I dens kjølvann fulgte kunstnerisk mobilisering, folkelig engasjement, politisk splittelse, regjeringskriser, profesjonelle lobbykampanjer og diplomatiske forviklinger. Nordmenn kjempet og falt på begge sider.

I dagens Spania er borgerkrigen fortsatt et åpent sår. Mange blir overrasket over hvor vanskelig det er å få øye på sporene etter krigen i dagens Spania. Det er ikke minst på grunn av den såkalte «Glemselspakten» som har preget landet siden Franco døde i 1975, men som nå står for fall.

Vi starter med grensetraktene i Catalonia som var det første som møtte frivillige fra hele verden som ville slåss for republikken og åsted for masseflukten ved krigens slutt, via Barcelona til kjente slagmarker som Ebro, Belchite og Brunete. Vi besøker den første kjente graven til en norsk brigadist, samt minnesmerker fra begge sider, blant annet det kontroversielle gravkammeret til general Franco, "De falnes dal". Opplev spansk kultur på sitt beste – mat, vin og kunstneriske høydepunkter. I løpet av reisen besøker vi tre av verdens 40 mest besøkte museet: det enestående Dalí-museet i Figueres, Prado-museet og ikke minst Reina Sofia-museet, der vi ser Picassos originale “Guernica” i Madrid. Vi besøker også et anerkjent vin-kooperativ i vinregionen Terra Alta. Underveis møter vi et stort antall lokale kjentfolk og eksperter, som vil dele sin historie med oss. 

Våre reiseledere er Jostein Moen og Rolf Sæther, forfattere av boka “Tusen dager – Norge og den spanske borgerkrigen” (Gyldendal, 2009), som fikk terningkast 5 i VG og ble innkjøpt av Kulturrådet gjennom innkjøpsordningen for sakprosa. Moen (f. 1972) er tidligere nestleder i AUF og bl.a. politisk rådgiver for regjeringen Stoltenberg 1. Han er i dag kommunikasjonssjef i SINTEF-instituttet MARINTEK i Trondheim. Sæther (f. 1938) er tidligere administrerende direktør i Norges Rederiforbund og fhv. styreformann i Folketrygdfondet. Han er innehaver av en av landets største private boksamlinger, som tematisk er knyttet til den spanske borgerkrigen.

De to reiselederne har ledet tilsvarende temareiser til Spania de siste 10 årene. Du kan se bilder og artikler fra temareisen til Spania i 2010 her.
Les mer om reiselederne samt bokprosjektet om Norge og den spanske borgerkrigen på www.tusendager.no

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Kart

Bosted

Reisekalender

29/1Sør-Afrika - en opplevelsesreise i særklasseFra 42 395,-
8/3Faraoenes EgyptFra 44 750,-
9/3Renessansebyen Firenze - i fotsporene til 'De uskyldige'Fra 23 450,-
11/3Zimbabwe, Zambia og BotswanaFra 48 595,-
16/3Sigrid Undsets RomaFra 19 250,-