Skip to main content

I sporene etter den spanske borgerkrigen


I sporene etter den spanske borgerkrigen

Reiseperiode : 7. - 15. oktober 2023

Vi ønsker deg velkommen med på en reise i sporene etter den spanske borgerkrigen. Reisen tar oss fra grensetraktene i Catalonia, via Barcelona, Terra Alta, Aragón, Zaragoza og Baskerland før vi ender opp i Madrid.

Høydepunkter:

 • Kjente slagmarker fra kampene i 1936-1939: Ebro/Gandesa, Belchite, Brunete, Huesca-fronten Guernica og Universitetsbyen i Madrid

 • Verdensberømt kunst og museer: Dalìmuseet, Guggenheim og Reina Sofia 

 • Spennende møter med lokale politiske aktivister og lokalhistorikere

 • Spansk kultur, arkitektur, mat og drikke

 • Besøk på vinkooperativ i det katalanske høylandet med vinsmaking

 • Jostein Moen og Rolf Sæthers interessante foredrag og kåserier

 

Tilbakemeldinger fra kunder som har vært på denne turen:

"Dette var aldeles strålende! Faglig tyngde, relevans, allsidighet med engasjerte og svært dyktige reiseledere. Alle mine forventninger, som var høye, er oppfylt. Gjentas gjerne! "

"Et eminent program. Kombinasjonen av historie, kultur og politikk var glitrende."

"Kjempegode reiseledere som virkelig var lidenskapelig opptatt av den spanske borgerkrigen. Delte velvillig sin kunnskap, og var veldig godt forberedte. Tror det skal mye gjøres å toppe disse."

Mer om turen:

Landet som i dag er nordmenns mest populære ferieland, er fremdeles preget av borgerkrigen som raste i tusen dager etter et mislykket militærkupp sommeren 1936. Den brutale krigen som skjerpet de politiske frontene i hele Europa kostet nær en halv million mennesker livet. Nesten like mange flyktet til utlandet. Langt flere fikk sine liv ødelagt. Med støtte fra Hitler og Mussolini knuste opprørshæren til general Franco den spanske republikken.

Resultatet var nærmere 40 års diktatur. Norge spilte en beskjeden rolle i den spanske borgerkrigen, men den kastet lange skygger inn over vårt land. Krigen var lenge en hovedsak i norsk samfunnsdebatt, og dominerte avisenes førstesider. I dens kjølvann fulgte kunstnerisk mobilisering, folkelig engasjement, politisk splittelse, regjeringskriser, profesjonelle lobbykampanjer og diplomatiske forviklinger. Nordmenn kjempet og falt på begge sider.

I dagens Spania er borgerkrigen fortsatt et åpent sår. Mange blir overrasket over hvor vanskelig det er å få øye på sporene etter krigen i dagens Spania. Det er ikke minst på grunn av den såkalte «Glemselspakten» som har preget landet siden Franco døde i 1975, men som nå står for fall.

Vi starter med grensetraktene i Catalonia som var det første som møtte frivillige fra hele verden som ville slåss for republikken og åsted for masseflukten ved krigens slutt, via Barcelona til kjente slagmarker som Ebro, Belchite og Brunete. Vi besøker den første kjente graven til en norsk brigadist, samt minnesmerker fra begge sider, blant annet det kontroversielle mausoleet til minne om general Francos seier, "De falnes dal". Opplev spansk kultur på sitt beste – mat, vin og kunstneriske høydepunkter. I løpet av reisen besøker vi to av verdens 40 mest besøkte museet: det enestående Dalí-museet i Figueres og ikke minst Reina Sofia-museet i Madrid, der vi ser Picassos originale “Guernica”. Vi besøker også et anerkjent vin-kooperativ i vinregionen Terra Alta. Underveis møter vi et stort antall lokale kjentfolk og eksperter, som vil dele sin historie med oss. 

Våre reiseledere er Jostein Moen og Rolf Sæther, forfattere av boka “Tusen dager – Norge og den spanske borgerkrigen” (Gyldendal, 2009), som fikk terningkast 5 i VG og ble innkjøpt av Kulturrådet gjennom innkjøpsordningen for sakprosa. Moen (f. 1972) er tidligere nestleder i AUF og bl.a. politisk rådgiver for regjeringen Stoltenberg 1. Han er i dag leder for samfunnskontakt i SINTEF. Sæther (f. 1938) er tidligere administrerende direktør i Norges Rederiforbund og fhv. styreformann i Folketrygdfondet. Han er innehaver av en av landets største private boksamlinger, som tematisk er knyttet til den spanske borgerkrigen.

De to reiselederne har ledet tilsvarende temareiser til Spania de siste ti årene, og hatt med mer enn 200 nordmenn på reisen i sporene etter borgerkrigen. Temareisen har vært fulltegnet hvert år. 

 

Bestill reise

Reiseperiode:

7 - 15 oktober 2023

Dager:

9

Reiseleder:

Jostein Moen og Rolf Sæther

Jostein Moen er leder for samfunnskontakt i SINTEF og skribent. I 2009 ga han ut den kritikerroste boka 'Tusen dager - Norge og den spanske borgerkrigen 1936-39' sammen med Rolf Sæther.

Rolf Sæther er utdannet jurist og tidligere leder i Bibliofilklubben, boksamler og amatørhistoriker.

Om Rolf og Jostein sier kundene våre: 

"Usedvanlig gode reiseledere."

"Ingen over, ingen ved siden."

"De kan sitt tema. De er gode formidlere."


Pris fra:
29 950,-

Søk reise

Program

Dag 1 – lørdag 7. oktober: Grenseområdene ved Pyrinéene

Måltider inkludert: Middag
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 09.05 med Norwegian direkte til Barcelona hvor vi ankommer kl. 12.25. Vi tar plass i bussen som skal ta oss rundt i Spania, først til havnebyen Malgrat, der det nylig er reist et minnested til minne om falne Spaniakjempere, deriblant en nordmann, som mistet livet da skipet Ciudad de Barcelona ble torpedert på vei fra Marseille til Barcelona under borgerkrigen. Vi drar videre til landsbyen La Jonquera nær den spansk/franske grensen, og besøker El Museu Memorial de l’Exili (Eksilmuseet), som dokumenterer skjebnen til de som måtte flykte i krigens siste fase. Vi spiser felles velkomstmiddag i restauranten på Hotel Ibis Styles Figueres Ronda (tidl. Hotel Ronda) i Figueres, der vi overnatter.

Dag 2 – søndag 8. oktober: Figueres – Barcelona

Måltider inkludert: Frokost
Vi kjører opp til grensebyen Port Bou ved Middelhavet, der voldsomme scener utspilte seg i krigens siste fase, før vi besøker det enestående Teatre-Museu Dáli i Figueres, Salvador Dalis hjemby. Museet er reist på ruinene etter byens gamle teater som ble bombet under borgerkrigen, og er blant Spanias mest besøkte severdigheter – og verdens største surrealistiske objekt. Deretter får vi en guidet tur bak murene i Europas største festning, Castell St. Ferran, som var første stoppested for frivillige til De internasjonale brigader etter at de hadde krysset Pyrinéene til fots. Det var også siste stoppested for regjeringen før de flyktet til Frankrike da krigen var tapt på nyåret 1939. Deretter reiser vi til Barcelona, der vi tar inn på Hotel Catalonia Born hvor vi bor i to netter. Hotellet ligger i hjertet av den meget populære bydelen El Born i Gamlebyen, et steinkast fra Havets katedral. 

Dag 3 – mandag 9. oktober: Barcelona

Måltider inkludert: Frokost
Formiddagen tilbringes i gamlebyen i Barcelona der vi besøker flere ukjente steder i byens sentrum. Vi oppsøker stedene George Orwell beskriver inngående i sin bok “Homage to Catalonia”, og ser spor etter nordmenn som besøkte Barcelona under borgerkrigen. Vi møter en representant fra fagorganisasjonen CCOO og får høre om hvordan dagens Spania håndterer det demokratiske minnet fra borgerkrigen og sårene fra Franco-diktaturet, samt om den aktuelle prosessen med katalansk løsrivelse fra Spania. Det blir satt av godt med tid til utforsking av byen på egen hånd.

Dag 4 – tirsdag 10. oktober: Ebro – Terra Alta (Høylandet)

Måltider inkludert: Frokost / Lunsj
Etter frokost reiser vi sørover til Valls, der vi besøker kirkegården der brigadisten Oluf Milde fra Odda ble begravd i en fellesgrav i desember 1937. Det er den første kjente graven til en norsk brigadist i spansk jord. Deretter krysser vi Ebro-elva og resten av dagen tilbringes i det katalanske høylandet (Terra Alta), der krigens største slag, Ebroslaget, sto høsten 1938. Vi besøker landsbyene La Fatarella, Gandesa og Corbera d‘Ebre som lå i sentrum for slaget, republikanernes kommandopost Les Camposines, og Høyde 705 i fjellkjeden Sierra de Pandols. Lunsj inntas på Casa Ecologic i La Fatarella før besøk krigsmuseet "115 dager" i Corbera d`Ebro. Vi overnatter på Hotel Piqué i Gandesa, med utsikt over slagmarken der harde kamper raste og flere norske falt i august/september 1938.

Dag 5 – onsdag 11. oktober: Aragón og Zaragoza

Måltider inkludert: Frokost / lunsj
Dagen starter med et besøk på et tradisjonelt kooperativ, Bodega Cooperativa Gandesa, som produserer vin og olivenolje av høy kvalitet. Deretter kjører opp i sierraen i Aragón-regionen. På vei til storbyen Zaragoza ved Ebros bredd, tar vi en avstikker til høysletten for å besøke Belchite, der man tydelig ser ødeleggelsene fra kamphandlingene. Deretter krysser vi Ebro og besøker den såkalte “Orwell-ruten” ved Alcubierre på Huesca-fronten, der George Orwell kjempet sammen med POUM-militsen. Her er skyttergraver og militæranlegg bevart og gjort tilgjengelig for publikum. Dagen avsluttes i regionhovedstaden Zaragoza, en av byene opprørshæren og Franco erobret i krigens innledende fase. Overnatting på hotel NH Ciudad de Zaragoza, like ved Ebro-elva og den storslåtte katedralen i sentrum av Zaragoza.

Dag 6 – torsdag 12. oktober: Baskerland (Guernica og Bilbao)

Måltider inkludert: Frokost
Etter frokost besøker vi landsbyen Arándiga, der åtte fagforeningsfolk ble henrettet i august 1936. I mange tiår lå de i en umerket massegrav, før lokale ildsjeler tok et oppgjør med tausheten. Deretter kjører vi nordover gjennom den kjente vinregionen Rioja og til Baskerland. Vi besøker Guernica der en av historiens mest kjente ugjerninger fant sted i april 1937, da Hitlers fly bombet den vergeløse landsbyen fra himmelen. Etter Picassos maleri med samme navn er angrepet udødeliggjort. Deretter kjører vi inn til storbyen Bilbao der vi besøker det unike Guggenheim-museet, der det blant annet er et unikt maleri med tema fra borgerkrigen. Vi overnatter på Hotel Ercilla, som ligger sentralt plassert i hjertet av Bilbao.

Dag 7 – fredag 13. oktober: Burgos – Madrid

Måltider inkludert: Frokost
Vi kjører ned mot Madrid og stanser ved Burgos, som var Francos hovedstad under store deler av borgerkrigen. Her ligger også et stort kloster, San Pedro de Cardeña, som under borgerkrigen var en konsentrasjonsleir/fengsel for hundrevis av soldater i De internasjonale brigader. 5-6 nordmenn satt fanget her i lengre tid, og en av dem mistet livet her. Deretter tar vi oss inn i sentrum av Madrid, der vi får en brief om den aktuelle politiske situasjonen i Spania samt norsk-spanske relasjoner i dag, og sjekker inn på Hotel Catalonia Gran Via der vi skal tilbringe to netter. På ettermiddagen besøker på Reina Sofia-museet som huser den originale versjonen av Pablo Picassos mesterverk fra borgerkrigen, det monumentale “Guernica”-maleriet.

Dag 8 – lørdag 14. oktober: Madrids omland

Måltider inkludert: Frokost og middag
Dagen brukes blant annet til å besøke Madrids omland. Vi starter med et besøk til “De falnes dal” (Valle de los Caidos), der Franco inntil nylig lå på æresgrav under et 150 meter høyt kors i en basilika hogget ut i fjellet av 20.000 republikanske krigsfanger. Deretter kjører vi til Brunete, åsted for et av de hardeste slagene i borgerkrigen. Nordahl Grieg og mange andre nordmenn var i dette området under "Brunete-slaget" sommeren 1937, og det var her den kjente fotografen Gerda Taro, kjæresten til Robert Capa mistet livet. Vi besøker et nytt museum i en liten landsby utenfor Madrid der det er reist et museum med tema kvinnene og borgerkrigen, og besøker Brunete, der vi hører om hvordan en konservativ, rik forstad til dagens Madrid forholder seg til sårene fra borgerkrigen. Dagen avsluttes med en felles avskjedsmiddag i sentrum av Madrid.

Dag 9 – søndag 15. oktober: Madrid – hjemreise

Måltider inkludert: Frokost
Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og busser til Universitetsbyen, der opprørshæren ble stanset i november 1936, etter voldsomme kamper. Nøyaktig der frontlinjen i Universitetsbyen gikk i sin tid, ble et kontroversielt minnesmerke til ære for De internasjonale brigader reist for noen få år siden. Vi fortsetter til flyplassen hvorfra vi har avreise med Norwegian kl. 11.30 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 15.05. 

Praktiske opplysninger


Pris pr. person kr 29 950,- som inkluderer: 

 • Direktefly Oslo-Barcelona/Madrid-Oslo med Norwegian 
 • Flyskatt  
 • All fellestransport ifølge program 
 • Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost   
 • Måltider ifølge program 
 • Byvandringer, inngangsbilletter, foredrag, kåserier og utflukter ifølge dagsprogrammet 
 • Reiseledere Jostein Moen og Rolf Sæther 
   

Tillegg for enkeltrom   kr 5950,- 

Depositum kr 3000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.  
Minimum antall deltakere er 20. Maksimum 28. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!  

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 

Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

Tilslutning med Norwegian til Oslo: Kontakt Temareiser Fredrikstad. 

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålLedige plasserPris fra
7/10Jostein Moen og Rolf SætherI sporene etter den spanske borgerkrigenMer enn 829 950,-Bestill

Bosted

Hotel Catalonia Born, Barcelona

Hotel Catalonia Born, Barcelona

Hotel Catalonia Born - Catalonia Hotels & Resorts
Hotel Ercilla, Bilbao

Hotel Ercilla, Bilbao

Ercilla De Bilbao Hotel - Where 70's Glamour meets modern Bilbao
Hotel Catalonia Gran Via

Hotel Catalonia Gran Via

Catalonia Gran Via Madrid - OFFICIAL WEBSITE - Catalonia Hotels & Resorts

Reisekalender

3/4Påskecruise med HurtigrutenFra 14 300,-