I Lenins togspor med reiseleder Mímir Kristjánsson

Bestill reise

Reiseperiode:

22 - 26 april 2020

Dager:

5

Reiseleder:

Mímir Kristjánsson

Forfatter. Han har i en årrekke jobbet som journalist og nyhetssjef i Klassekampen, og er kjent som en original og uredd samfunnsdebattant. 

 


Pris fra:
16 490,-

Mímir Kristjánsson

Forfatter. Han har i en årrekke jobbet som journalist og nyhetssjef i Klassekampen, og er kjent som en original og uredd samfunnsdebattant. 

 

Reiseperiode:

22 - 26 april 2020

NYHET! I Lenins togspor

Reiseperiode 22. - 26. april 2020

I april 1917 satte den relativt anonyme russiske radikaleren Vladimir Iljitsj Uljanov seg på et tog i Sveits med kurs for Finlandsstasjonen i St. Petersburg. Sju måneder seinere sto mannen som kalte seg Lenin i spissen for den mest rystende begivenheten i hele det 20. århundre – Oktoberrevolusjonen i Russland. Lenins revolusjon inspirerte milliarder av mennesker til kamp for en bedre og mer rettferdig verden, men avfødte også partidiktaturene i Østblokken. 

Reiseleder på denne turen er Mímir Kristjánsson. Han er forfatter av boka «I Lenins togspor», som ble til etter at han i 2017 reiste fra Zürich via Tyskland, Sverige og Finland til St. Petersburg. Mimir har i en årrekke jobbet som journalist og nyhetssjef i Klassekampen, og er kjent som en original og uredd samfunnsdebattant.  Han har skrevet en rekke bøker, blant dem «Hva ville Gerhardsen gjort?» og «Rosa Luxemburg. En biografi».

 

Høydepunkter:

 • Togreise fra Helsinki, over Karelen til St. Petersburg
 • Krysseren Aurora
 • Eremitasjen
 • Øya Kronstadt, som vokter innseilingen til St. Petersburg
 • Dostojevski-museet
 • Lenin-museet og Lenins gamle leilighet

 

150 år etter at Lenin ble født inviterer forfatter Mímir Kristjánsson til en reise i revolusjonslederens togspor. Turen går hundre år tilbake i tid, fra dagens Oslo via Helsinki og den blodige finske borgerkrigen til revolusjonens Petrograd. Her tar Kristjánsson oss med til de viktigste åstedene for Oktoberrevolusjonen, fra Finlandsstasjonen og Vinterpalasset til krysseren Aurora og marinebasen Kronstadt. Hele tida trekker han linjer fra den russiske revolusjon og framover i historien, til første og andre verdenskrig, norsk og europeisk arbeiderbevegelse, Sovjetdiktaturet og den kalde krigen. 

Under store deler av Sovjettida var St. Petersburg bare kjent som Leningrad. Men Peter den stores hovedstad har mer å by på enn bare Sovjethistorie. Foruten å bevitne tsardømmets rikdom i Eremitasjen og Vinterpalasset går vi også opp litterære stier i forfatteren Fjodor Dostojevskijs fotspor. 

 

Bestill reise

Reiseperiode:

22 - 26 april 2020

Dager:

5

Reiseleder:

Mímir Kristjánsson

Forfatter. Han har i en årrekke jobbet som journalist og nyhetssjef i Klassekampen, og er kjent som en original og uredd samfunnsdebattant. 

 


Pris fra:
16 490,-

Program

Dag 1 -onsdag 22. april

Måltider inkludert: L / M
Avreise fra Gardermoen kl. 0845 med kurs for Helsinki. Under tsardømmet var Finland underlagt Russland, og Oktoberrevolusjonen var foranledning til at landet vant sin selvstendighet. Samtidig ble finnene kastet ut i en blodig borgerkrig mellom «røde» og «hvite» som fortsatt preger landet den dag i dag. Klokka 1557 setter vi oss på toget over Karelen til St. Petersburg, der vi ankommer den berømte Finlandsstasjonen hvor Lenin selv gikk av toget i april 1917 med blikket stivt festet på verdensbegivenhetene som skulle komme. Det skjer på 150-årsdagen for Lenins fødsel. 
Det blir en enkel lunsj i Helsinki og middag på hotellet.

Dag 2 - torsdag 23. april

Måltider inkludert: F / L / M
Dagen starter med sightseeing i St. Petersburg og omvisning på krysseren Aurora. I oktober 1917 gjorde mannskapet på skipet mytteri og fyrte av et løsskudd mot Vinterpalasset, der den provisoriske regjeringen satt samlet. Skuddene fra Aurora markerte starten på stormingen av Vinterpalasset, som ikke minst er blitt udødeliggjort på film av Sergej Eisenstein. Selv dropper vi storming, men nøyer oss med et høflig besøk i Eremitasjonen, den mest berømte delen av tsarens enorme palass. Her blir det en innføring i Tsar-Russlands historie, før de som ønsker det selv står fritt til å vandre videre blant alle de russiske tsarenes skatter. 
Vi spiser felles lunsj og seinere på kvelden samles vi til felles middag på en lokal restaurant. 

Dag 3 - fredag 24. april

Måltider inkludert: F / L / M
Om morgenen reiser vi med båt ut til Kronstadt, øya som vokter innseilingen til St. Petersburg. Kronstadt spilte en sentral rolle i Sovjetunionens tilblivelse minst to ganger, først i 1917 da marinesoldatene på øya gjorde mytteri og stilte seg bak bolsjevikene – siden fire år seinere da de samme marinesoldatene vendte seg mot bolsjevikregimet. Den brutale måten Kronstadt-gastene ble møtt på i 1921 markerte for mange begynnelsen på slutten for håpet om demokrati i den unge Sovjetrepublikken. Vi spiser lunsj i Kronstadt.
Vel hjemme fra vår lille øyhopping besøker vi Dostojevskij-museet i St. Petersburg. Fjodor Dostojevski regnes som en av verdenshistoriens største forfattere, kjent for bøker som «Forbrytelse og straff» og «Brødene Karamasov». Hans største romaner er lagt til St. Petersburgs gater. 
Felles middag.

Dag 4 - lørdag 25. april

Måltider inkludert: F / L / M
Denne dagen er viet en av det 20. århundres største og mest omstridte personligheter. Få, om noen, enkeltpersoner har satt et tydeligere avtrykk på verdenshistorien enn Lenin. I store deler av forrige århundre var han dyrket som en Gud i halve verden – i den andre halvparten ble han fremstilt som djevelen selv. Som ungdom svor han å gjøre slutt på tsardømmet etter at hans eldre bror ble hengt av tsaren. I motsetning til de fleste andre skulle han klare å gjøre alvor av sine ungdoms trusler. Hvem var han, denne politiske ekstremisten som klarte å karre seg helt til topps i verdens største rike? 
Vi besøker både Lenin-museet og Lenins gamle leilighet, og forsøker å kaste nytt lys over den russiske revolusjonslederen. 
Felles lunsj i byen og vi spiser middag sammen på en lokal restaurant.  

Dag 5 - søndag 26. april

Måltider inkludert: F
Frokost og utsjekk. Flyavgang med Finnar kl. 1355, flybytte i Helsinki og ankomst Gardermoen kl. 1635.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 16.490,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-Helsinki/St. Petersburg-Helsinki-Oslo med Finnair
 • Flyskatt (utgjør kr 1.180,- pr. juli 2019)
 • Togreise Helsinki – St. Petersburg
 • Overnatting i dobbeltrom med frokost
 • Fellestransport ifølge program
 • Utflukter ifølge program  
 • Helpensjon
 • Faglig reiseleder Mímir Kristjánsson
 • Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

 

Minimum antall deltakere er 20 personer. 

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Tillegg for enkeltrom                 kr 2.200,-

- Tips er ikke inkludert

Det er visumplikt til Russland.
Vi anbefaler at man søker via f.eks. www.visumservice.no eller www.visumexpert.no

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Fly til Oslo: Kontakt Temareiser Fredrikstad

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad