Skip to main content

I Griegs fotspor i Roma med Erling Dahl jr (8. - 12. september 2022)


Griegs fotspor i Roma

 

Reiseperiode 8. - 12. september 2022

Bli med Grieg-spesialist og forfatter Erling Dahl Jr til Roma på en vandring i Griegs fotspor.  Dahl er tidligere direktør for Edvard Grieg Museum, Troldhaugen og Festspillene i Bergen. Vi skal gå gjennom Romas gater og høre om den store komponistens tid i storbyen. 
  
Grieg sa at det var helt nødvendig for oss nordboere og besøke Italia for å oppleve ”det latinske lynne”. Dette var så forskjellig fra den germanske fornuft og kjølighet. 
  
På den tiden var også Italia og Roma et yndet reisemål for både kunstnere og akademikere. Det var en nødvendig ”dannelsesreise” man måtte ta. Dette ser vi også tydelig når vi besøker Caffé Grecco i Via Condotti i ”utlendigskvarteret”. På veggene er det fotos av ”alle”. 
  
Grieg bodde i Via Sistina i 4 måneder første gang (des. 1866- april. 1867), og han skrev dagbok fra sitt første besøk i Roma. 
  
Denne dagboken danner mye av grunnlaget for vår vandring i hans fotspor. 
 
Han uttrykte stor begeistring for naturen og folkelivet, og ikke minst opplevelsene han fikk gjennom konserter og billedkunst. Vi skal rusle gjennom gatene der Grieg hentet mye av sin inspirasjon til egen musikk. 
 
Høydepunkter: 

  • Utflukt til Hadrians Villa og Tivoli 
  • Lunsj på Hotel Sibylla 
  • Besøk til Vatikanet og Peters kirken 
  • En guidet byvandring i Griegs fotspor 
  • Foredrag om Grieg underveis av Erling Dahl Jr. 

 
 
Da Edvard Grieg var ferdig med sine studier i Leipzig, flyttet han til København. Der møtte han bl.a. Richard Nordraak, og Grieg ble oppildnet av denne energibunten av en selvlært komponist. Grieg sa senere om Nordraak at han var Ole Bull og Bjørnson i en og samme person. 
  
Ole Bull sa til Grieg at han nå måtte kaste av seg alt det ”tyske” som han hadde lært i Leipzig og heller søke inspirasjon og materiale i den norske folkekulturen. Derfor burde han reise til Italia og Roma, for i Italia er kunstmusikken sprunget direkte ut av folkemusikken. Ariene i operaene er direkte utviklet fra Neapolitanske eller Venezianske folkesanger. 
  
Derfor dro Edvard Grieg – som 23-åring – fra København til Roma, og han ble der i fire måneder. Han kom tilbake til Italia og Roma flere ganger, og han hadde mange tilhengere og gode kolleger der. 

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Reisekalender

29/11Førjulstid i RomaFra 15 150,-