Skip to main content

Hva er det med Mozart? - Wien og Salzburg med Tommy Sørbø

Pris fra:
19 990,-
Dager:7
Bestill reise

Reiseperiode:

4 - 10 oktober 2018

Tommy Sørbø

Kunsthistoriker, folkeopplyser, forfatter og humorist. Har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet. Like å sette kunst og musikk inn i et større idehistorisk og samfunnsmessig perspektiv.

 

Bli med Mozartelsker og kunstkjenner Tommy Sørbø på en reise i Mozarts fotspor i Østerrike! Da Tommy Sørbø var sju år gammel oppdaget han Mozart, og etter det har han ikke vært den samme. Sørbø altså. «Det var Mozart som satte meg på drømmen om å bli komponist», har han sagt. «Og det sto ikke på lysten. Talentet derimot var det verre med…»

Wolfgang Amadeus Mozart ble født i Salzburg 27. januar i 1756, og regnes som en av verdenshistoriens største genier. Han begynte å komponere som femåring, og lagde 22 operaer, 17 messer og 41 symfonier. Hans verker omfatter alle musikkformer, og er på en og samme tid både enkel og kompleks, barnslig og avansert og melodiøs og kontrapunktisk. Mozarts musikk har vist seg å ha en slitestyrke og folkelig appell som populærmusikken kan misunne den, og en dybde og inderlighet som man ellers bare finner i religionen. Blant hans mest kjente komposisjoner finner vi Tryllefløyten, Eine Kleine Nachtmusik og den såkalte Elvira Modigan-konserten.

Men Mozart var også et (vidunder-)barn av sin tid, og når vi først er i Salzburg og Wien, vil Sørbø benytte anledningen til å sette hans musikk inn i et større samfunnsmessig, idehistorisk og kunstnerisk perspektiv. I tillegg historien om Mozart, vil vi få med oss viktige severdigheter som disse byene har å by på: Salzburg med Biskop Virgils barokke katedral fra år 767, St. Peters kloster og festivalhallene ved foten av Mönchsberg midt i gamlebyen. Wien med sin storslåtte arkitektur, palasser, monumenter, museer og parker, og med en historie som inneholder navn som Sigmund Freud, Gustav Mahler, Ludvig Wittgenstein og Gustav Klimt.

Vår kjentmann Tommy Sørbø er forfatter, kunsthistoriker, folkeopplyser og humorist. Han er profilert og uredd debattant i norsk offentlighet, og er kjent for sin underholdene, kunnskapsrike og tverrfaglige måte å legge frem stoffet sitt på. 

Søk reise

Program

Dag 1 – torsdag 4. oktober
Avreise fra Gardermoen kl. 11.35 med Lufthansa til München hvor vi ankommer kl. 13.45. Bussen vår venter på flyplassen, og underveis til Salzburg kåserer Tommy Sørbø om Mozart, musikkhistorie og kunst. Hotel Neutor ligger sentralt i det historiske Salzburg, og det er bangavstand til de fleste severdigheter. Vi gjør en liten byvandring før vi møtes på hotellet igjen. På kvelden blir det mat- og musikkopplevelse i stilfulle omgivelser i den historiske barokksalen i Stiftskeller St. Peter. Her får vi oppleve ensemblet “Amadeus Consort Salzburg” som består av fem konsertsolister og to operasangere, og på programmet står selvsagt noen av Mozarts verker. (M)

Dag 2 – fredag 5. oktober
Frokost på hotellet. Deretter møter vi vår lokalguide i resepsjonen, som sammen med Tommy Sørbø skal levendegjøre byen og historien. Byen Salzburg ble innlemmet i Østerrike først i 1816, men har en lang og spennende forhistorie, som vi blant annet skal stifte bekjentskap med oppe på den gamle festningen og eventyrslottet, Hohensalzburg. Men for oss moderne Mozartpilegrimer er naturligvis Salzburg først og fremst Mozarts fødeby. På programmet vårt står både Getreidegasse 9; huset der Mozart ble født, Mozarteum museum og Tanzmeisterhaus, huset der familien Mozart bodde fra 1773. Rundturen avsluttes ved lunsjtid. Ettermiddagen til egen disposisjon før vi møtes for å høre Tommy Sørbøs tanker om forholdet mellom det romantiske kunstnergeniet og kunstneren som håndverker. Dagen avsluttes med en felles middag. (F/M)
 
Dag 3 – lørdag 6. oktober
Etter frokost skal vi ut på sightseeingtur med buss utenfor byen. Mens lokalguiden vår tar for seg områdets spennende historie, filosoferer Sørbø rundt temaet skjønnhet, Kant og kitsj. Her er nemlig landskapet så storslått og arkitekturen så vakker, at det ser ut som det kunne være hentet fra en turstibrosjyre eller film. For eksempel fra «Sound of Music», som nettopp ble spilt inn i disse omgivelsene! To slott står på programmet, Schloss Leopoldskrohn og Schloss Hellbrunn. I det sistnevnte vil Sørbø snakke om den eksotiske barokkstilen, om aristokratiets selvforståelse og hagekunstens historie. Vi spiser lunsj ved Mondsee før vi setter kursen tilbake til Salzburg. (F/L)

Dag 4 – søndag 7. oktober
Etter frokost setter vi oss i bussen kl. 10.00 og kjører mot Wien - gjennom nok et praktfullt landskap. Vi spiser lunsj på Stift Melk kl. 12.30, og etter en times kjøring ender vi opp i Wien, hvor vi skal tilbringe de neste dagene. Vi bor på det sentralt beliggende Hotel Wandl under oppholdet. Klokken 18 kåserer Sørbø om Wien, Sigmund Freud og Gustav Mahler, før vi går samlet til en felles middag, for de som måtte ønske det (F/L). Staatsoper eller Volksoper for de som har bestilt. Vi kommer tilbake med tilbud når programmene er lagt ut.

Dag 5 – mandag 8. oktober
Etter frokost gjør vi oss bedre kjent i Wien sammen med Sørbø og vår lokale byguide. Noen av severdighetene til fots, og noe per buss. Felles lunsj på Augustinerkeller etter sightseeingen. Noen timer fri. Kvelden innledes med en tidlig middag og avsluttes med konsert i Musikverein. (F/L/M).

Dag 6 – tirsdag 9. oktober
Mesteparten av dagen står til egen disposisjon. Wien har en uendelighet av gallerier og utstillinger å by på. Hva med et besøk på Belvedere slottet eller Den Spanske Rideskole? Ved 18-tiden holder Sørbø et foredrag om Mozart og prompehumor. Han leser fra Mozarts underlige kjærlighetsbrev til kusinen, Bäsle, og prøver å forstå vår helts fekale tilbøyeligheter. En god oppstart før vi går vi samlet ut i byen for en felles avskjedsmiddag på restaurant Reichenberger Griechenbeisl. Middagen er bestilt til kl. 20.00. (F/M)

Dag 7 – onsdag 10. oktober
Etter frokost setter vi kursen for flyplassen. Avreise med Austrian Airlines kl. 10.20 direkte til Oslo med ankomst kl. 12.45. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr.19.900,- som inkluderer:
- Flyreise Oslo-Stockholm-München/Wien-Oslo med Norwegian
- Flyskatter
- Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost
- All transport, utflukter, 2 konserter og kåserier ifølge program
- Bysightseeing med buss og guide i Salzburg
- Bysightseeing med buss og guide i Wien
- 3 lunsjer (L) og 4 middager (M)
- Reiseleder Tommy Sørbø
- Norsk teknisk reiseleder

Hotel Neutor i Salzburg (4*) www.neutor.at
Hotel Wandl i Wien (3*) www.hotel-wandl.com

Tillegg for enkeltrom       kr. 1.800,-

Påmeldingsfrist snarest

Depositum kr. 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. Minimum antall deltakere er 22 personer.
Husk reise- og avbestillingsforsikring - kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet og i program.
Flybilletter til Oslo: kontakt Temareiser Fredrikstad.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
4/10Tommy SørbøWien og Salzburg19 990,-Bestill

Hotell