Skip to main content

Henrik Ibsens Tyskland


Ibsens år som dramatisk dikter i Dresden, München og Berlin


Reiseperiode 11. - 18. september 2020

Med Ibsen-biograf og reiseleder Sverre Mørkhagen inviterer vi til en åtte dagers reise gjennom vår store dikters viktige eksilverden, der han fant de solide tradisjonene han savnet i hjemlandet Norge. Vi oppsøker steder, adresser, teatre og møteplasser. Det gir oss samtidig et nærmere møte med Henrik Ibsen selv og hans vekslende omgang med fremstående skikkelser i den tidens sentrale Europa.
 

Noen av høydepunktene:

 • Vi besøker Konzerthaus Berlin, Deutches Theater og båttur på Spree
 • I Dresden får vi oppleve «Det nordeuropeiske Firenze», et overflødighetshorn av gammel fyrstelig kultur
 • De storslagne Hoftheater og Cuycilliés Theater i München
 • Vi besøker villaen til den tidens ruvende forfatter Paul Heyse
 • Vi skal selvsagt lete opp Henrik Ibsens ulike adresser


Henrik Ibsen bodde mer enn halvparten av sitt voksne liv utenfor Norge, og Tyskland var hans fremste tilhold i den lange tiden. Først var det syv år i Dresden fra 1868, så til sammen ni i München mellom 1875 og 1891. Han bodde aldri i Berlin, men til gjengjeld opplevde han flere av sine største triumfer der. 

Bli med på en spennende reise til Henrik Ibsens Tyskland med en av de som kjenner hans historie aller best, Sverre Mørkhagen.

Bestill reise

Reiseperiode:

11 - 18 september 2020

Dager:

8

Reiseleder:

Sverre Mørkhagen

Cand.philol.fra Universitetet i Oslo. Har arbeidet som journalist, kommunikasjonsrådgiver og forlegger. Idag er han forfatter på heltid, og har de siste årene jobbet med et storverk om den norske utvandringen til Amerika.


Pris fra:
24 890,-

Søk reise

Program

Dag 1 – fredag 11. september: Avreise, sightseeing i Berlin og elvecruise på Spree 

Måltider inkludert: L/M
Vi møtes på Gardermoen og starter vår reise med Norwegian kl. 0740 som flyr oss direkte til Berlin. På veien fra flyplassen får vi med oss obligatoriske attraksjoner som Brandenburger Tor, Unter den Linden med slottsområdet, den berømte Berliner-domen. Etter å ha tatt inn på Hollywood Media Hotel på Kurfürstendamm og inntatt vår første lunsj, som i dag er på hotellet, bruker vi ettermiddagen til et elvecruise på Spree. Før kveldens middag møtes vi til et foredrag ved reiseleder Sverre. Sammen spaserer vi en kort tur til kveldens hyggelige middagsrestaurant.

Dag 2 – lørdag 12. september: Konzerthaus Berlin, Deutschers Theater og Pergamon

Måltider inkludert: F/L/M
Formiddagen går med til «ibsenske» attraksjoner som Konzerthaus Berlin og Deutsches Theater. Vi skulle gjerne ha besøk flere av hans trofaste teatre, men ødeleggelsene fra siste verdenskrig har gjort det umulig. Uansett får vi med oss en gjennomgang av Berlin som Ibsens springbrett for sine dramaers videre berømmelse. Vi spiser felles lunsj før vi besøker det fantastiske museet Pergamon – det har Ibsen garantert besøkt flere ganger. Resten av dagen fram til middag vil være til deltagernes fri benyttelse. Utgangspunktet er det beste med hotellet plassert på Kurfürstendamm. Vi møtes igjen for felles middag på en restaurant som byr på tradisjonell tysk mat.

Dag 3 – søndag 13. september: Tog til Dresden "Nordeuropeiske Firenze", Frauenkirche, residensslottet og Zwingerpalasset, samt Ibsens bosted i Dresden

Måltider inkludert: F/L (matpakke)/M
Noen «fritimer» også denne formiddagen, før vi reiser videre – miljøvennlig med effektive tyske tog – til Dresden, der familien bodde fra 1868 til 1875. Der tar vi inn på sentralt plasserte Hilton Hotel. Etter innsjekking brukes ettermiddagen til å nyte inntrykkene av denne «nordeuropeiske Firenze», med besøk i Frauenkirche, verdens største protestantiske katerdral, like ved hotellet – og med det gamle residensslottet og Zwingerpalasset bare en kort spasertur unna. Da er vi samtidig like ved Ibsen-familiens første bosted i byen. I kveld spiser vi middag på hotellet. 

Dag 4 – mandag 14. september: Residenzschloss, busstur gjennom Dresden, Ibsens adresser i byen

Måltider inkludert: F/L/M
I dag besøker vi blant annet i det vakre Residenzschloss, som har en historie helt tilbake til middelalderen. Vi spiser felles lunsj. Ettermiddagen brukes til å skaffe oss oversikt med en tre timers busstur i byens sentrum og nære omgivelser, vi leter blant annet opp Ibsens ulike adresser i byen. Felles middag på hotellet. 

Dag 5 – tirsdag 15. september: Zwingerpalasset, Semper-galleriet, elvebåt til Pillnitz 

Måltider inkludert: F/L/M
På formiddagen et mer inngående besøk i Zwingerpalasset, som blant annet er fullt av klassisk kunst – Semper-galleriet, hvor Ibsen trolig ble inspirert til sitt store dikt «I Galleriet». Så går vi om bord på elvebåten som tar oss tur-retur til den idylliske småbyen Pillnitz, der familien Ibsen tilbragte sommerferien i 1873. Lunsj spiser vi om bord og kveldens middag nytes på en lokal restaurant. 

Dag 6 – onsdag 16. september: München og oktoberfest

Måltider inkludert: F/L/M
Vi flytter oss igjen, nå til München, dit familien Ibsen flyttet i in 1875 og ble værende i perioder fram til «hjemvendelse» til Norge i 1891. Om den seks timers reisen blir med buss eller tog, er ennå ikke avgjort. Vi spiser underveis, medbrakt eller på en restaurant. Vel fremme tar vi inn på Arthotel Munich ved plassen for den kjente, årlige Oktober-festen. Det som er igjen av dagen, brukes til å gjøre seg kjent i de nære omgivelsene – før middag på Münchener Stub, i gangavstand fra hotellet.

Dag 7 – torsdag 17. september: Ibsens München, Hoftheater, Cuvlliés Theatre og Schatzkammer

Måltider inkludert: F/L/M
Vi gjør oss bedre kjent i Ibsens München, det betyr ikke minst besøk i de storslåtte teatrene Hoftheater og ikke minst det arkitektonisk vakre Cuvilliés Theatre, i tillegg besøker vi det nesten tusen år gamle residensslottet med de rike kunstsamlingene i Schatzkammer. Ibsen er nå en internasjonalt etablert kunstner og dyrkes i byens ledende kretser, i disse årene skrev han dramaer som En folkefiende, Rosmersholm, Fruen fra havet og Hedda Gabler. Vi spiser felles lunsj. Kveldens middag blir «italiensk», og den serveres på La Vecchia Masseria.

Dag 8 – fredag 18. september: Hjemreise

Måltider inkludert: F
Hjemreisedag. Det blir felles transport fra hotellet til flyplassen, som tar en snau halvtimes tid. Vi flyr fra München kl. 1235 og ankommer Gardermoen kl. 14.50.
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 24 890,- som inkluderer:

 • Fly Oslo – Berlin/Munchen - Oslo t/r med Norwegian
 • Flyskatt (utgjør kr 660,- pr. november 2019)
 • Overnatting i dobbeltrom  
 • All transport ifølge program
 • Byvandringer, utflukter og inngangsbilletter ifølge program  
 • Måltider ifølge program. F=frokost/L=lunsj/M=middag  
 • Lokale norsk- og engelsktalende guider
 • Faglig reiseleder Sverre Mørkhagen
 • Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad


Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom: kr 3 200

Vi bor på følgende hotell:
Berlin – Hollywood Media Hotel  
Dresden – Hotel Hilton Dresden    
Munchen – Arthotel Munchen    


Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. 


Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

VIKTIG!
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Navn må stå eksakt som i passet, samt fødselsdato og nasjonalitet.
 

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
11/9Sverre MørkhagenHenrik Ibsens Tyskland24 890,-Bestill

Reisekalender

4/3Faraoenes EgyptFra 36 975,-