Hellas - fra Akropolis til livet etter eurokrisen med Ola Storeng

Bestill reise

Reiseperiode:

24 april - 1 mai 2022

Dager:

8

Reiseleder:

Ola Storeng

Ola Storeng har gjennom mer enn 15 år som økonomiredaktør i Aftenposten år markert seg som en kunnskapsrik formidler, også når det gjelder internasjonale forhold og historie. Han regner Hellas som sitt annet hjemland.


Pris fra:
19 350,-

Ola Storeng

Ola Storeng har gjennom mer enn 15 år som økonomiredaktør i Aftenposten år markert seg som en kunnskapsrik formidler, også når det gjelder internasjonale forhold og historie. Han regner Hellas som sitt annet hjemland.

Reiseperiode:

24 april - 1 mai 2022

Så mye mer enn en rundreise

 

Reiseperiode: 24. april - 1. mai 2022


Vil du lære mer om antikkens Hellas og hvordan dette landet la grunnlaget for demokrati, tragedie, komedie, kritisk tekning og moderne vitenskap? Bli med på en spennende gruppereise! En rundreise hvor du opplever kulturskatter fra UNESCOs verdensarvliste og blir bedre kjent med dette spennende landet, hvor det historiske- og moderne hellas er to sider av samme sak. Under bussturene får vi interessante foredrag av vår veiviser Ola Storeng (tidligere økonomiredaktør).  Han dekker grekenes spennende historie gjennom 3000 år - alltid i begivenhetenes setrum, helt opp til våre dager. Sporene kan følges helt til Norge. Selv Harald Hardråde måtte lære seg gresk!

Noen av høydepunktene på turen til Hellas:
 • Sightseeing i Athen
 • Besøke Akropolis-templene og Akropolis-museet
 • Besøke det nasjonale arkeologiske museet
 • Mykene og de arkeologiske utgravningene der
 • Besøke de fascinerende ruinene i Mystras - som til slutt ble den viktigste byen i Bysants
 • Besøke byen Delfi - det vakreste kultstedet i Hellas, hvor orakelet rådde
 • Teateret i Edpidauros 
 • Besøke en velrenommert vingård med smaksprøver
 • Ola Storengs interessante foredrag 

 

Peloponnes, den frodige, fjellrike halvøya i sør, er sammen med Athen og Delfi Hellas’ hjerte. Det er dit vi skal, i behagelig temperatur. Normalt kan det jevnføres med godt norsk sommervær. Men en regnværsdag eller to kan ikke utelukkes, hverken om våren eller høsten. Hellas har det meste, både når det gjelder natur, kultur og dramatisk historie.  Målet med denne turen er å kombinere alt dette. 

Vi skal besøke fem steder på UNESCOs verdensarvliste: Delfi, Akropolis i Athen og tre på Peloponnes: Mykene, Mystras og teateret i Epidaurus. Det er også lagt inn et par moderne «attraksjoner» - en av de nye suksessrike greske vinprodusentene.  For de ivrige vil det også være mulig med en svømmetur i Egeerhavet. I april er sjøtemperaturen frisk, rundt 15 grader. 

Turen starter med to hele dager/tre kvelder i Athen
Templene på  Akropolis-høyden  har raget over Athen i over 2500 år og fyller enhver besøkende med ærefrykt. Det nye museet ved foten av Akropolis er i verdensklasse. Det gjør det lettere å fornemme hvordan Hellas på et par hundre år, under antikken, gjennomgikk en kreativ revolusjon som forandret Europas historie. Skulpturene ble nesten levende. Vi fikk demokrati, tragedie, komedie og fantastiske byggverk – og gjennomslag for kritisk tenkning og vitenskap. Den bilfrie gangveien fra Plaka og rundt hele Akropolis-høyden gjør at det nå er mulig å nyte det moderne utelivet og de historiske minnesmerkene samtidig, bare ved å vri på hodet.  

Fra Athen drar vi til Itea via Delfi
Vi når Delfi etter en busstur på snaue tre timer. Delfi er stedet hvor alt begynte - verdens sentrum og livets navle, ifølge gresk mytologi. Der finnes også det berømte Orakelet. Det er følgelig det viktigste kult-stedet som greske bystater bygde sammen. Beliggenheten er spektakulær, i en skråning nedenfor Parnasset (2457 m.o.h.), med en utsikt helt til Korintbukten og fjellene på Peloponnes. Fra Delfi kjører vi videre til Itea ved Korintbukta, hvor vi overnatter.

Fra Itea drar vi videre til Peloponnes
Vi når Peloponnes via en av broene over Korintbukta. På Peloponnes rager mange fjelltopper godt over 2000 meter både i nord og sør. De ringer inn et grønt, idyllisk landskap, et bilde på paradis for europeiske malere i hundrevis av år. Vi skal krysse store deler av dette landskapet, mest på raske motorveier.   

Peloponnes har alltid vært sentral i gresk historie, ikke bare i antikken. Det var på Peloponnes grekerne reiste opprørsfanen mot tyrkerne i 1821.  Nafplion ble første hovedstad i det moderne Hellas.  Over italienskinspirerte Nafplion – kanskje den vakreste byen i Hellas -  ruver en av de mange venetianske borgene på Peloponnes.

Bestill reise

Reiseperiode:

24 april - 1 mai 2022

Dager:

8

Reiseleder:

Ola Storeng

Ola Storeng har gjennom mer enn 15 år som økonomiredaktør i Aftenposten år markert seg som en kunnskapsrik formidler, også når det gjelder internasjonale forhold og historie. Han regner Hellas som sitt annet hjemland.


Pris fra:
19 350,-

Program

Dag 1  - søndag 24. april 

Måltider inkludert: L
Avreise fra Gardermoen kl 07.30 med SAS direkte til Athen, ankomst kl. 12.15 lokal tid. Vi lander i Hellas på påskedagen, etter gresk kalender. Dette er den viktigste høytiden for alle grekere. Høydepunktet er når familien samles ved lunsjtider på påskedagen for å spise påskelammet, enten hjemme eller på restaurant. Vi får en liten smakebit, bokstavelig talt, når vi inntar vårt første måltid rett etter landingen i Athen.  Deretter etterfulgt av en liten bysightseeing i Athen. Vi innstallerer oss på Hotel Stanley, sentralt i Athen og dessuten med metrostasjon rett rundt hjørnet. Tre stopp til Athens absolutte sentrum - Syngagma (grunnlovsplassen) og parlamentet - og fire stopp til Akropolis, der gamlebyen Plaka begynner.  Vår reiseleder viser vei til restauranter i Plaka for dem som ikke vil spise på eller ved hotellet.   

Dag 2 - mandag 25. april

Måltider inkludert: F / L
Vi skal erobre Athen! Kl. 09.00 går turen til det nasjonale arkeologiske museet. Det rommer verdens største samlinger fra antikken. Dette er vårt hovedmål denne dagen.
Vi får sjansen til å gå bakover i tid fra den klassiske perioden, i lag på lag. De livlige freskomaleriene fra Santorini og Kreta minner oss om at minoerne skapte den første avanserte kulturen i Europa, rundt år 2000 f.Kr. Skriftspråket deres, Linear A, har ingen greid å tyde.  
Den første store kulturen på fastlandet, fra ca. 1600 til 1100 f.Kr. har fått navn etter Mykene, den mektigste av en serie bystater.  Skriftspråket er nå Linear B, en forløper til gresk. Vi skal senere besøke Mykene (på Peloponnes), men det er her i Athen vi får se bl.a. de imponerende smykkene og dødsmaskene i gull som ble funnet der.
Etter museet lar vi oss busse til Athens kanskje mest moderne bydel, Kolonaki, kjent også for sine butikker. Her inntar vi lunsj og studerer vi folkelivet. Vi spaserer derifra gjennom hagene som omgir det som var kongefamiliens slott, til Grunnlovsplassen, Syntagma. Ettermiddagen fri. Fra Syntagma kan man lett ta seg til mange steder i Athen til fots, inkludert Plaka. Ved selve Grunnlovsplassen ligger parlamentet og Syntagma metrostasjon. Det er den mest imponerende av stasjonene i Athens moderne metrosystem.  Under byggingen dukket gamle kulturminner i mengder opp. Middag på egenhånd. 

Dag 3 - tirsdag 26. april

Måltider inkludert: F / L
Vi besøker det flotte Akropolis-museet og bestiger Akropoli-høyden. Vi spiser lunsj i Plaka, den livlige, men neste bilfrie gamlebyen ved foten av Akropolis.  

På noen få tiår etter perserkrigenes slutt i 480 f.Kr. ble Akropolis-høyden omskapt til en by av templer. Her ble grekernes guder tilbedt og feiret, ofte i svært livlige former. 
Grekerne utmerket seg ved å kombinere sin modernitet – kunst og vitenskap - og det nære forholdet de hadde til sine gamle guder. 
Et av høydepunktene er for mange å se detaljene i Parthenon-frisen på kloss hold i museet samtidig som en har direkte utsikt til Parthenon-tempelet oppe på Akropolis.  

Etter besøket på Akropolis er det 'fri'– kanskje tid for sightseeing i Plaka eller spasere rundt hele Akropolis-høyden? Middag på egen hånd. 

Dag 4 - onsdag 27. april

Måltider inkludert: F / L / M
Onsdag morgen kl 09.00 setter vi oss i bussen og kjører til Delfi, et av antikkens viktigste steder - som også er et av de vakreste. Vi gjør unna 190 km på snaue tre timer; først motorvei og så gjennom et gradvis mer dramatisk landskap. Vi starter sightseeingen ved ankomst og avslutter etter en hyggelig lunsj i dagens Delfi. Hovedpersonen i Delfi er Apollo. I omtrent 1000 år, langt inn i romertiden, ga Orakelet i Delfi sine vage spådommer på vegne av Apollo. Til Apollos ære bygde de greske bystatene bl.a. et kolossalt tempel, et teater for 4500 mennesker og helt på toppen en stadion, som regnes blant de beste bevarte i Hellas. Utsikten fra teateret, bygd inn i en skråning, og stadion er makeløs. Idrettslekene her hvert fjerde år, med bl.a. hesteveddeløp, var like viktige som dem i Olympia. Vi skal også besøke det utsøkte museet, som bl.a. gir et bedre inntrykk av hvordan statuene som den smykket 'Den hellige veien' opp mot Apollo-tempelet. Etter besøket på museet venter en flott kjøretur utfor bakke fra Delfi gjennom olivenlunder til Korintbukta, med flott utsyn over til Peloponnes. Etter ca halvannen time er vi fremme ved den Itea, hvor vi overnatter på Hotel Trocadero. Der inntar vi felles middag. 

Dag 5 - torsdag 28. april

Måltider inkludert: F / M
Torsdag blir en innholdsrik dag innen vi er fremme i Nafplion etter å ha kjørt 180 km, med effektiv kjøretid på snaue tre timer. Broen Rio - Antirrio - en av de lengste hengebroene i verden med mange spenn, tar oss over til Peloponnes. En flunkende ny motorvei bringer oss raskt østover til Korint. 

Helt nord-øst på Peloponnes ligger et av Hellas mest kjente, og vakreste, vindistrikter, Nemea, som også var åsted for panhellenske leker i antikken. Vi stanser her for å besøke en velrenommert familiedrevet vingård, Ktima Palivou - og smaker på noen av deres viner. Deretter er det tid på en enkel lunsj etter eget ønske (ikke inkl). Det er bare 35 km fra Nemea til Mykene, en av Hellas store attraksjoner. Ja, der er her historien om grekerne og det greske språket starter. Mykene var den mektigste bystaten i den første, viktige sivilisasjonen på det greske fastlandet, mellom 1600 og 1100 år før Kristus. Bystaten i Mykene overtok også kontrollen over Kreta etter minoerne. Det er få steder i Hellas hvor myter og historie går over i hverandre som i Mykene.  Kongen av Mykene, Agamemnon, ledet angivelig ekspedisjonen til Troja i Lilleasia for å befri den skjønne Helene, ca. 1200 år før Kristus. Mykene ble funnet av den tyske amatørarkeologen Heinrich Schliemann på 1870-tallet, fordi han var blant de få som tok Homers beretninger i Iliaden og Odysseen bokstavelig, herunder om «Mykene, rik i gull». Utgravningene har avdekket en overraskende avansert by. Her ble det ført regnskap på leirtavler, på en tidlig form for gresk - Linear B.  
Hvis vi skal tro Homer, har Agamemnon mange ganger gått gjennom Løveporten i Mykene, som har stått der i over 3000 år.
Og som vanlig for de gamle grekere - de bygde sine byer og templer på steder med vakker beliggenhet. Etter å ha besøkt de arkeologiske utgravningene i Mykene, er det bare 20 km til Nafplion, en av de mest tiltalende byene i Hellas. Over oss troner det imponerende venetianske forsvarsverket Palamidi - bygget mellom 1711 og 1716. Alle de viktigste havnebyene på Peloponnes ble kontrollert av Venezia i flere hundre år.
I Nafplion bor vi på Hotel Park. 

Dag 6 - fredag 29. april

Måltider inkludert: F / L
Vårt mål i dag er Mystras ved Sparta - to timer (150 km) fra Nafplion. Ikke så kjent kanskje, men en liten juvel - på UNESCOs verdensarvliste. Beliggenheten, i en skråning med storslått utsikt, er utsøkt. Her lå det en by med nærmere 20.000 mennesker. Vi skal begi oss inn i en ny epoke - mindre kjent for de fleste utlendinger, men desto viktigere for grekerne: Det østromerske riket eller Bysants, dominert av gresk kultur, språk og religion, besto i 1000 år etter at Roma og det vestromerske fiket falt i 476.
De vakre ruinene forteller to historier. Først om fyrstedømmet som «frankiske» (franske og italienske) korsfarere opprettet her etter å ha angrepet Konstantinopel/Bysants i 1204.
For det andre:  «Bysanterne» erobret Mystras raskt tilbake fra frankerne. Her Bysants en ny, siste blomstring på Peloponnes. Mystras ble en slags hovedstad nr 2.
Vi skal vandre gjennom ruinene, i en vakker bakkeskråning. Det går an, for dem som synes bakken er for lang og bratt, å konsentrere seg om de nederste delene. Lunsj inntas på restaurant Xenia. Middagenen, etter at vi er tilbake på hotellet, inntas på egenhånd. De som ikke ønsker å spise på hotellet, kan bli med bussen inn til gamlebyen i Nafplion for å spise der.  

Dag 7 - lørdag 30. april

Måltider inkludert: F / M
Lettere program idag; Utflukt til Epidauros. Vi kjører den korte turen, 30 km, til det gamle teateret i Epidauros nær kysten i øst. Det ligger vakkert til, bygd inn i dalside oppgitt av furutrær. Teateret er svært godt bevart, kanskje det best bevarte byggverket fra Antikken.  Det rommer 14.000 mennesker, og akustikken er fantastisk.
Det er fortsatt i bruk hver sommer. Hvis man skal klage på noe, måtte det være at enkelte deler av repertoaret ikke er byttet ut på over 2000 år! Etter å ha besøkt teateret, egentlig en del av et kultsted for legevitenskapens gud, Asklepios, inntar vi felles lunsj i en sjarmerende fiskerlandsby. Om ettermiddagen blir det mulighet for å rusle rundt i de hyggelige gatene i gamlebyen i Nafplion. En vakker promenade leder dessuten til bystranden, 10-15 minutter fra sentrum. De hardføre kan kanskje la seg friste til en dukkert i 15 grader. Vi avslutter dagen med felles middag på strandpromenaden i gamlebyen. 

Dag 8 - søndag 1. mai

Måltider inkludert: F
Avreisedagen er kommet. Vi drar fra hotellet kl 08.00 og legger inn et raskt stopp ved Korintkanalen som er like imponerende idag som da den sto ferdig i 1893. Vi er fremme ved flyplassen to timer før flyavgangen til Oslo, som er kl. 13.05. Ankomst Oslo Gardermoen er kl. 15.55. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 19.350,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-Athen med SAS t/r
 • Flyskatt
 • All fellestransport i følge program
 • Overnatting i dobbeltrom
 • Måltider i følge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *
 • Byvandringer, kåserier og utflukter i følge dagsprogrammet (entre Akropolis, det nye Akropolis-museet, Arkeologisk Museum, Epidaurus, besøk på 1 vingård, utflukt til Mykene og Mystras, Delfi Museum og det arkeologiske området)
 • Norsk reiseleder (Ola Storeng)

Minimum antall deltakere er 21.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Tillegg for enkeltrom   kr 1.980,-

Tips er ikke inkludert.

Hotelltax er nytt fra januar 2018 og må betales av hver enkelt direkte på hotellet. 3-stjerners hotell €1,50 pp, 4-stjerners hotell €3,00 pp.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad