Skip to main content

Hellas - en vandretur på Pelion-halvøya


Pelion; en fantastisk vandre- og badetur

Reiseperiode 23. - 30. september 2020

Ola Storeng inviterer til en fantastisk vandretur på Pelion-halvøya. Her, midt mellom Athen og Thessaloniki, kan man hver dag gå på fjellturer og bade på noen av de flotteste strendene fastlandet har å by på. Pelion er en perle for grekere og ukjent for de aller fleste turister. Ett av høydepunktene er den helt spesielle togturen fra landsbyen Milies og ned de vakre bakkene på Mt. Pelion. 

Noen av høydepunktene på vandreturen til Hellas:
  • Vandring og bading på ulike deler av Pelion-halvøya
  • Nesten øde strender og krystallklart vann
  • Nydelig gresk mat på utvalgte spisesteder
  • Gresk historie fra fortid og nåtid
  • En helt spesiell togtur ned Mt. Pelion
  • Ola Storengs spennende foredrag


I gresk mytologi var halvøya kjent som «feriested» for gudene på Olympen litt nord for Pelion. Og da Mama Mia-filmen skulle spilles inn, ble en del av filmen spilt inn her. Hverken gudene og «location-scouts» fra filmindustrien fant noe bedre. Her konkurrerer en overdådig vegetasjon med Egeerhavet om hvem som kan fremvise den mest intense grønnfargen. Vakre landsbyer og gamle steinsatte veier bidrar til en følelse av å ha kommet til en eventyrverden – hvor underjordiske kilder byr på rennende vann nesten hele året. I følge gresk mytologi er det kentaurene – halvt menneske og halvt hest – som styrer på Pelion.

Les Anthony Sattin's artikkel om Pelion i Condè Nast Traveller

På utsiden av halvøya, mot storhavet/Egeerhavet er landskapet dramatisk og vilt. Noen ganger er bølgene for store til bading. Nå havet er stille, er det vidunderlig vakkert. 
På innsiden av halvøya er Pelion med og ringer inn Volos-bukta (Pagasitikos), som er sirkelformet, med en diameter på 30 kilometer.  Her er det mye stillere, og det er alltid bademuligheter. 

Pelion har "alt", for å sitere Rough-guide:
«Frodig vegetasjon, karakterfulle landsbyer oppe i fjellet, stier, ofte steinsatte, for muldyr og mennesker (KALDERIMI). Skisenter, grønn vegetasjon som knapt noe annet sted i Hellas, flotte strender.»Turkonseptet vårt på denne turen, er: Fjell og sjø; vandring og bading; hver dag. Været på denne tiden av året i Hellas er omtrent som en god norsk sommer.

Dagtemperaturen kan svinge mellom 18 og 30 grader, og vi kan også oppleve en regnværsdag. Men sjøtemperaturen er stabil, 23-24 grader.

Vår egen buss bringer oss den korte veien til og fra nye utfluktsmål hver dag. Frem til bilveiene – fremdeles smale og svingete – kom på 1950-tallet foregikk all ferdsel mellom landsbyene på steinsatte stier, som nå delvis er ryddet og restaurert. Her skal vi vandre. Eneste alternativet til muldyrene var en spektakulær, smalsporet (60 cm sporvidde!) jernbane til landsbyen Milies rundt 1900. Den skal vi også teste ut.

Basen vår er Afissos på Pelion (Pilion), en liten landsby på innsiden av halvøya med tre svært fine badestrender og en god del restauranter. Afissos ligger 25 km fra Volos, og er Hellas femte største by med 150 000 innbyggere. 
Vi skal rundt hele Pelion-fjellet på denne turen.

En natt tilbringes i Damouchari, en av tre lokasjoner for Mama Mia, på utsiden av halvøya. 

Etappene varierer fra å ha 4,5 til 11 km, i 5 dager. Terrenget er variert og kupert. Vi går på steinsatte stier, egentlig laget for muldyr. Litt asfalt og noen skogsstier. Hvis det kommer regn, kan stiene bli litt glatte. Vi går i et vanlig gangtempo. Pauser tas hyppig, men du bør kunne gå 3-4 timer sammenhengende i kupert terreng. Se beskrivelsen dag-for-dag. Vi anbefaler hikingsko eller fjellstøvler (gjerne vanntette) med god støtte rundt anklene. Staver anbefales.

Bestill reise

Reiseperiode:

23 - 30 september 2020

Dager:

8

Reiseleder:

Ola Storeng

Ola Storeng har gjennom 15 år som økonomiredaktør i Aftenposten år markert seg som en kunnskapsrik formidler, også når det gjelder internasjonale forhold og historie. Han regner Hellas som sitt annet hjemland.


Pris fra:
19 400,-

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 23. september

Måltider inkludert: L / M
Avgang med SAS fra Oslo Gardermoen kl. 06.45 direkte til Athen med ankomst kl. 11.30.  Buss via Volos til Afissos på Pelion. Stort sett hele strekningen går på raske, flotte, motorveier. De siste 25 km går på en mer snirklete vei gjennom landsbyer.  Total kjørelengde denne dagen er 370 km, med en kjøretid 5 t 30 min, inkludert lunsj omtrent midtveis, i Livantes. Hotellet vårt ligger på torget og bare 5-6 minutter fra to av de tre badestrendene, så det er mulig å ta et bad før vi inntar en velkomstmiddag på en av de små restaurantene på havnepromenaden. Overnatting på Hotel Katia i Afissos.

Dag 2 – torsdag 24. september

Måltider inkludert: F / L 
Buss til Argalasti, 15 km., 250 moh. Vi ser oss om på torget - som er tatt ut av 1950-tallet. Derifra vandrer vi ned til den idylliske minilandsbyen, Lefokastro (5 km, 1 3/4 time). Det er mulig å bade før lunsj. I Lefokastro spiser vi på en god og helt annerledes fiskerestaurant - den ser ut som en brakke, men er likevel sjarmerende – og har distriktets beste fisk. Retur til Afissos: Til fots langs smal asfaltvei langs sjøen (3,5 km., 50 min.), som ender på den største og fineste badestranden i Afissos.  
Vandring fra Argalasti via Lefokastro til Afissos, totalt 8 km, ca. 2 1/2 time

Dag 3 – fredag 25. september

Måltider inkludert: F    
I dag skal vi virkelig gjøre oss kjent sør på Pelion. Først tar vi buss 25 km (via Argalasti) til Milina, en kystlandsby ved bukta (Pagasitikos) på ‘innsiden’ av Pelion. Derfra vakker vandring på steinsatte stier opp til Lafkos, ca 1 1/2 time (ca 3 km). Underveis har vi vakker utsikt til Pagasitikos-bukta. Lafkos, som ligger ca 300 moh, er en virkelig autentisk gresk landsby med flott, stort storv med plataner som gir behagelig skygge. Etter forfriskninger på torvet, tar bussen vår oss til utsiden av Pelion og Potistika (20 km) ved storhavet på utsiden av halvøya, en storslått strand med flotte bademuligheter, unntatt de dagene bølgene er virkelig store. Lunsj foreslås på en restaurant som er drevet av et gresk-fransk ektepar. Bussen henter oss i Potistika, og det er ca. 45 minutter (26 km) å kjøre tilbake til Afissos. Vi planlegger stopp på en vakkert beliggende vingård underveis. 
Vandring fra Milina til Lafkos, 3 km med jevn stigning, ca. 1 1/2 time

Dag 4 – lørdag 26. september

Måltider inkludert: F / L    
Etter frokost tar bussen oss til Kala Nera, hvor vi starter vår vandring. Det blir en rolig, vakker vandring i oppoverbakke, under oliventrær, til den vakre landsbyen Milies, 400 moh. Byen har en rik historie. Etter et besøk i det gamle biblioteket, spiser vi lunsj på en hyggelig taverna. Fra Milies får vi oppleve en helt spesiell togtur nedover til endestasjonen, Ano Lehonia. Det lille togets fløyte signaliserer starten på en uforglemmelig tur. Nedstigningen langs de vakre bakkene på Mt. Pelion begynner og historien skal utfolde seg. Denne 60 cm brede toglinjen, en av de smaleste i verden. Den 15 km lange togturen tar ca. 90 minutter.
Vi blir hentet av vår buss og kjørt tilbake til Afissos. Her blir det tid til bad og forfriskninger. 
Vandring fra Kala Nera til Milies, totalt 5 km med stigning hele veien, ca. 2,5 timer

Dag 5 – søndag 27. september

Måltider inkludert: F / L    
Vi forlater Afissos ca. kl. 09.00. Buss 13 km til Milies 400 moh. Før vi starter dagens etappe besøker vi den vakkert utsmykkede kirken i Milies. Deretter vandrer vi over fjellet, opp til ca 800 moh og ned til landsbyen Xourichti, høyt over Egeerhavet, i ca 3 3/4 time (9 km). Vegetasjonen er storslått og veksler fra epler via kastanjelunder og bøkeskog til epletrær igjen. Fra Xourichti tar bussen oss de siste par kilometrene til Tsagarada, 400 moh, en av de mest kjente- og grønneste landsbyene på Pelion. 
De som synes turen høres lang ut, kan bli igjen i Afissos og nyte dagen der frem til lunsj. De som ønsker dette, kan ta drosje på egen regningtil Tsagarada (drosjen tar ca €30 for turen). Her spiser alle felles, sen lunsj.

Deretter kjører vi til "Mama Mia" – den idylliske havnen Damouchari. Vi må gå de siste 200 meterne. Vi tar med oss en veske/sekk med det vi trenger for en natt neste dag samt badetøy. Koffertene våre blir stående i bussen. Overnatting på Hotel Damouchari - som også var base for Meryl Streep og filmteamet under innspillingen av Mama Mia. I Damouchari stiger både solen og månen rett opp av havet. 
Vandring fra Milies til Tsargarada, totalt 11,5 km, ca. 4 timer

Dag 6 – mandag 28. september

Måltider inkludert: F / M    
Vandring fra Damouchari langs en kyststi til Fakistra, en vakker naturstrand og tilbake. Enkelte partier er litt krevende og staver anbefales. Landskapet er dramatisk vakkert. De som ønske måtte å ta en formiddag på stranden i Damouchari i stedet for å bli med til Fakistra, kan gjøre det. Vi spiser lunsj for egen regning i Damouchari, før bussen tar oss til Portaria og vårt bosted, Hotel Despotiko. 
Felles middag på en hyggelig taverna. Både hotellet vårt og torget hvor vår taverna ligger, vitner om at Portaria har vært en av de rikeste landsbyene på Pelion. 
Vandring Damouchari – Fakistra – Damouchari, totalt 7 km, ca. 3 timer

Dag 7 – tirsdag 29. september

Måltider inkludert: F / L / M
Avreise fra hotellet etter frokost. Vi besøker det vakre landsbyen Makrinitsa, som er en av de aller mest kjente i Hellas. Makrinitsa har praktfulle, velholdte bygninger, historie tilbake til 1204 og storslått utsikt. På veien til Athen, stopper vi for felles lunsj. Før innsjekking på hotellet i Athen kan de som ønsker vandre med Ola Storeng på den bilfrie gangveien rundt Akropolishøyden. Retur til hotellet med taxi. Bagasjen bringes i forveien til hotellet med bussen vår. Overnatting på Hotel Fresh i Athen. Felles avslutningsmiddag på hotellet om kvelden. 

Dag 8 – onsdag 30. september

Måltider inkludert: F 
Etter frokost og utsjekking fra hotellet, setter vi kurs for flyplassen. Flyavgang med SAS kl. 12.20, med ankomst Oslo Gardermoen kl. 15.10. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 19.400,-som inkluderer:
- SAS Oslo – Athen tur/retur
- Flyskatt kr 1.145,- (refunderes ikke ved avbestilling)
- Buss under hele oppholdet ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost
- Måltider ifølge program - frokoster / 5 lunsjer / 2 middager
- Vinsmaking
- Reiseleder Ola Storeng – som er lokalkjent på Pelion
- Teknisk reiseleder med hele veien tur/retur Norge

Ikke inkludert:
- Tips 
- Drikke til maten
- Hotellskatt må betales direkte til hotellet ved avreise

Rabatt med A-kortet kr 750,-
Tillegg for enkeltrom kr 1 800,-

Det vil bli gitt forslag til steder å spise, de dagene middag ikke er inkludert.

Bosteder:
23. - 27.9.     Hotel Katia i Afissos
27. – 28.9.    Hotel Damouchari i Damouchari
28. – 29.9.    Hotel Despotiko i Portaria
29. - 30.9.    Hotel Fresh i Athen

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

 

 

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
23/9Ola StorengHellas - en vandretur på Pelion-halvøya
Fordelspris med Aftenposten A-kortet
19 400,-Bestill

Bosted

Reisekalender

3/9Kristin Lavransdatters verden - en oppdagelsesreise! Fra 13 450,-
23/9Hellas - en vandretur på Pelion-halvøyaFra 19 400,-
12/10Sigrid Undsets RomaFra 18 270,-
19/11Høsttur til Bordeaux og CognacFra 12 650,-
23/11Julestemning i WienFra 9 890,-