Skip to main content

Hellas; fjell, sjø, natur og kultur - vandretur


Pelion; en fantastisk vandretur

Reiseperiode 25. september - 2. oktober 2019

Pelion-halvøya er en perle for grekere og ukjent for de aller fleste utlendinger. Fritt for masseturisme og helt fritt for nordmenn. 
Pelion er også navnet på fjellet som dominerer den grønne halvøya. Fjellet er omkranset av 24 landsbyer, de fleste 200 – 600 meter over havet og alle med et torg – platia – med store, skyggefulle platan trær. 


Noen høydepunkter:

  • Vandring og bading på ulike deler av Pelion-halvøya
  • Øde strender og krystallklart vann
  • Nydelig gresk mat på utvalgte spisesteder
  • Gresk historie fra fortid og nåtid
  • En helt spesiell togtur
  • Ola Storengs spennende foredrag

 
I gresk mytologi var halvøya kjent som «feriested» for gudene på Olympen litt nord for Pelion.

På utsiden av halvøya, mot storhavet/Egeerhavet er landskapet dramatisk og vilt. Noen ganger er bølgene for store til bading. Nå havet er stille, er det vidunderlig vakkert. 
På innsiden av halvøya er Pelion med og ringer inn Volos-bukta (Pagasitikos), som er sirkelformet, med en diameter på 30 kilometer.  Her er det mye stillere, og det er alltid bademuligheter. 

Pelion har "alt", for å sitere Rough-guide:
«Frodig vegetasjon, karakterfulle landsbyer oppe i fjellet, stier, ofte steinsatte, for muldyr og mennesker (KALDERIMI). Skisenter, grønn vegetasjon som knapt noe annet sted i Hellas, flotte strender.»

Turkonseptet vårt på denne turen, er: Fjell og sjø; vandring og bading; hver dag. Været på denne tiden av året i Hellas er omtrent som en god norsk sommer. Dagtemperaturen kan svinge mellom 18 og 30 grader, og vi kan også oppleve en regnværsdag. Men sjøtemperaturen er stabil, 23-24 grader.

Vår egen buss bringer oss den korte veien til og fra nye utfluktsmål hver dag. Frem til bilveiene – fremdeles smale og svingete – kom på 1950-tallet foregikk all ferdsel mellom landsbyene på steinsatte stier, som nå delvis er ryddet og restaurert. Her skal vi vandre.

Basen vår er Afissos på Pelion (Pilion), en liten landsby på innsiden av halvøya med tre svært fine badestrender og en god del restauranter. Afissos ligger 25 km fra Volos, og er Hellas femte største by med 150 000 innbyggere. 
Vi skal rundt hele Pelion-fjellet på denne turen.

En natt tilbringes i Damouchari, en av tre lokasjoner for Mama Mia, på utsiden av halvøya. 

Etappene varierer fra å ha 4,5 til 11 km, i 5 dager. Terrenget er variert og kupert. Vi går på steinsatte stier, egentlig laget for muldyr. Litt asfalt og noen skogsstier. Hvis det kommer regn, kan stiene bli litt glatte. Vi går i et vanlig gangtempo. Pauser tas hyppig, men du bør kunne gå 3-4 timer sammenhengende i kupert terreng. Se beskrivelsen dag-for-dag. Vi anbefaler hikingsko eller fjellstøvler (gjerne vanntette) med god støtte rundt anklene. Staver anbefales.

Les Anthony Sattin's artikkel om Pelion i Condè Nast Traveller


 

Bestill reise

Reiseperiode:

25 september - 2 oktober 2019

Dager:

8

Reiseleder:

Ola Storeng

Ola Storeng har gjennom 15 år som økonomiredaktør i Aftenposten år markert seg som en kunnskapsrik formidler, også når det gjelder internasjonale forhold og historie. Han regner Hellas som sitt annet hjemland.


Pris fra:
18 545,-

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 25. september
Avgang med SAS fra Oslo Gardermoen kl. 07.00 direkte til Athen med ankomst kl. 11.45.  Buss via Volos til Afissos på Pelion. Stort sett hele strekningen går på raske, flotte, motorveier. De siste 25 km går på en mer snirklete vei gjennom landsbyer.  Total kjørelengde denne dagen er 370 km, med en kjøretid 5 t 30 min, inkludert lunsj omtrent midtveis, i Livantes. Hotellet vårt ligger ikke langt unna stranden, så det er mulig å ta et bad før vi inntar en velkomstmiddag på en av de små restaurantene på havnepromenaden. L/M inkl.  

Dag 2 – torsdag 26. september 
Buss til Argalasti, 15 km.  250 m.o.h. Vandring ned til det litt avsidesliggende feriestedet Kalamos ved Volos-bukta;  videre på sti langs sjøen (i retning Afissos) til den idylliske minilandsbyen Lefokastro, i alt drøye 3 timer. I Lefokastro  spiser vi på en god og helt annerledes fiskerestaurant - den ser ut som en brakke, men er likevel sjarmerende – og har distriktets  beste fisk. Valgfri retur til Afissos: Til fots langs smal asfaltvei langs sjøen (3,5 km., 50 min.), hvor bussen ikke kan kjøre, eller med buss (15 km). F/L inkl.  
Vandring fra Argalasti til Lefokastro, totalt 7 km, ca. 3 timer

Dag 3 – fredag 27. september        
Buss 20 km (via Argalasti) til Xinovrisi på yttersiden av halvøya Pelion ,250 m.o.h. Vandring til Potistika, en storslått strand med flotte bademuligheter, unntatt de dagene bølgene er virkelig store. Turen tar ca. 2 timer. Lunsj foreslås på en restaurant som er drevet av et gresk-fransk ektepar. Bussen henter oss i Potistika, og det er ca. 45 minutter (26 km) å kjøre tilbake til Afissos. 
Vi planlegger stopp på en vakkert beliggende vingård underveis. F inkl.
Vandring fra Xinovrisi til Potistika, totalt 4,5 km, ca. 2 timer

Dag 4 – lørdag 28. september    
Etter frokost tar bussen oss til Kala Nera, hvor vi starter vår vandring. Det blir en rolig, vakker vandring i oppoverbakke, under oliventrær, til den vakre landsbyen Milies, 400 m.o.h. Byen har en rik historie. Etter et besøk i det gamle biblioteket, spiser vi lunsj på en hyggelig taverna. Fra Milies får vi oppleve en helt spesiell togtur nedover mot endestasjonen, Ano Lehonia. Det lille togets fløyte signaliserer starten på en uforglemmelig tur. Nedstigningen langs de vakre bakkene på Mt. Pelion begynner og historien skal utfolde seg. Denne 60 cm brede toglinjen, fra 1893 er en av de smaleste i verden. Hele togturen er 15 km og tar ca. 90 minutter.
Vi blir hentet av vår buss og kjørt tilbake til Afissos. Her blir det tid til bad og forfriskninger. F/L inkl.
Vandring fra Kala Nera til Milies, totalt 5 km med stigning hele veien, ca. 2,5 timer
    
Dag 5 – søndag 29. september    
Vi forlater Afissos ca. kl. 09.00. Buss 13 km til Milies 450 m.o.h. Før vi starter dagens etappe besøker vi den vakkert utsmykkede kirken i Milies. Deretter vandrer vi over fjellet, opp til 800 m.o.h., i ca. 4 timer til Tsagarada 400 m.o.h., en av de mest kjente- og grønneste landsbyene på Pelion. Her spiser vi felles, sen lunsj.

Deretter kjører vi til "Mama Mia" – den idylliske havnen Damouchari. Vi må gå de siste 200 meterne. Vi tar med oss en veske/sekk med det vi trenger for en natt neste dag samt badetøy. Koffertene våre blir stående i bussen. Overnatting på Hotel Damouchari - som også var base for Meril Streep og filmteamet under innspillingen av Mama Mia. I Damouchari stiger både solen og månen rett opp av havet. F/L inkl.
Vandring fra Milies til Tsargarada, totalt 11,5 km, ca. 4 timer

Dag 6 – mandag 30. september        
Vandring fra Damouchari langs en kyststi til Fakistra, en vakker naturstrand, og tilbake. 
2 x 1,5 timer + tid for bading. Landskapet er dramatisk vakkert. Vi spiser lunsj for egen regning i Damouchari, før bussen tar oss til Portaria og vårt bosted, Hotel Despotiko. 
Felles middag på en hyggelig taverna. F/M inkl.  
Vandring Damouchari – Fakistra – Damouchari, totalt 7 km, ca. 3 timer

Dag 7 – tirsdag 1. oktober
Avreise fra hotellet etter frokost. Vi besøker det vakre byen Makrinitsa, med praktfulle, velholdte bygninger, historie tilbake til 1204 og storslått utsikt. På veien til Athen, stopper vi for felles lunsj.
Etter innsjekking på Hotel Stanley blir de som ønsker det, med Ola Storeng til restaurantstrøket ved foten av Akropolis. De øvrige kan nyte utsikten til Akropolis fra hotellets "roof garden". Felles avslutningsmiddag om kvelden.  F/L/M inkl.

Dag 8 – onsdag 2. oktober
Etter frokost og utsjekking fra hotellet, setter vi kurs for flyplassen. Flyavgang med SAS kl. 12.35, med ankomst Oslo Gardermoen kl. 15.25. F
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 18 545,-som inkluderer:
(A-kortpris kr 17 795,-)
- SAS Oslo – Athen tur/retur
- Flyskatt, kr 1140,- (refunderes ikke ved avbestilling)
- Buss under hele oppholdet ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost
- Måltider ifølge program - frokoster / 5 lunsjer / 3 middager
- Vinsmaking med fingermat
- Reiseleder Ola Storeng – som er lokalkjent på Pelion
- Teknisk reiseleder med hele veien tur/retur Norge

Ikke inkludert:
- Tips 
- Drikke til maten
- Hotellskatt må betales direkte til hotellet ved avreise

Rabatt med A-kortet kr 750,-
Tillegg for enkeltrom kr 1 900,-

Det vil bli gitt forslag til steder å spise, de dagene middag ikke er inkludert.

Bosteder:
25. – 29.9.    Hotel Katia i Afissos
29. – 30.9.    Hotel Damouchari i Damouchari
30.9. – 1.10.  Hotel Despotiko i Portaria
1. – 2.10.       Hotel Stanley i Athen

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 19.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

 

 

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
25/9Ola StorengPelion; fjell, sjø, natur og kultur - en vandretur
Fordelspris med A-kortet
18 545,-Book på venteliste

Bosted

Reisekalender

19/9Istanbul - der øst møter vestFra 13 750,-