Skip to main content

Hellas; fjell, sjø, natur og kultur - vandretur


Pelion; en fantastisk vandretur

Reiseperiode 23. - 30. september 2020

Pelion-halvøya er en perle for grekere og ukjent for de aller fleste utlendinger. Finnes det virkelig et slik sted i Hellas, sier svært mange av dem som har fått oppleve Pelion. Fritt for masseturisme og helt fritt for nordmenn. 
Pelion er også navnet på fjellet som dominerer den grønne halvøya. Fjellet er omkranset av 24 landsbyer, de fleste 200 – 600 meter over havet og alle med et torg – platia – med store, skyggefulle platan trær. 


Noen høydepunkter:

  • Vandring og bading på ulike deler av Pelion-halvøya
  • Øde strender og krystallklart vann
  • Nydelig gresk mat på utvalgte spisesteder
  • Gresk historie fra fortid og nåtid
  • En helt spesiell togtur
  • Ola Storengs spennende foredrag

 
I gresk mytologi var halvøya kjent som «feriested» for gudene på Olympen litt nord for Pelion. Og da Mama Mia-filmen skulle spilles inn, ble en del av filmen spilt inn her. Hverken gudene og «location-scouts» fra filmindustrien fant noe bedre. Her konkurrerer en overdådig vegetasjon med Egeerhavet om hvem som kan fremvise den mest intense grønnfargen. Vakre landsbyer og gamle steinsatte veier bidrar til en følelse av å ha kommet til en eventyrverden – hvor underjordiske kilder byr på rennende vann nesten hele året. I følge gresk mytologi er det kentaurene – halvt menneske og halvt hest – som styrer på Pelion.

Les Anthony Sattin's artikkel om Pelion i Condè Nast Traveller

På utsiden av halvøya, mot storhavet/Egeerhavet er landskapet dramatisk og vilt. Noen ganger er bølgene for store til bading. Nå havet er stille, er det vidunderlig vakkert. 
På innsiden av halvøya er Pelion med og ringer inn Volos-bukta (Pagasitikos), som er sirkelformet, med en diameter på 30 kilometer.  Her er det mye stillere, og det er alltid bademuligheter. 

Pelion har "alt", for å sitere Rough-guide:
«Frodig vegetasjon, karakterfulle landsbyer oppe i fjellet, stier, ofte steinsatte, for muldyr og mennesker (KALDERIMI). Skisenter, grønn vegetasjon som knapt noe annet sted i Hellas, flotte strender.»

Turkonseptet vårt på denne turen, er: Fjell og sjø; vandring og bading; hver dag. Været på denne tiden av året i Hellas er omtrent som en god norsk sommer. Dagtemperaturen kan svinge mellom 18 og 30 grader, og vi kan også oppleve en regnværsdag. Men sjøtemperaturen er stabil, 23-24 grader.

Vår egen buss bringer oss den korte veien til og fra nye utfluktsmål hver dag. Frem til bilveiene – fremdeles smale og svingete – kom på 1950-tallet foregikk all ferdsel mellom landsbyene på steinsatte stier, som nå delvis er ryddet og restaurert. Her skal vi vandre.

Basen vår er Afissos på Pelion (Pilion), en liten landsby på innsiden av halvøya med tre svært fine badestrender og en god del restauranter. Afissos ligger 25 km fra Volos, og er Hellas femte største by med 150 000 innbyggere. 
Vi skal rundt hele Pelion-fjellet på denne turen.

En natt tilbringes i Damouchari, en av tre lokasjoner for Mama Mia, på utsiden av halvøya. 

Etappene varierer fra å ha 4,5 til 11 km, i 5 dager. Terrenget er variert og kupert. Vi går på steinsatte stier, egentlig laget for muldyr. Litt asfalt og noen skogsstier. Hvis det kommer regn, kan stiene bli litt glatte. Vi går i et vanlig gangtempo. Pauser tas hyppig, men du bør kunne gå 3-4 timer sammenhengende i kupert terreng. Se beskrivelsen dag-for-dag. Vi anbefaler hikingsko eller fjellstøvler (gjerne vanntette) med god støtte rundt anklene. Staver anbefales.

 


 

Bestill reise

Reiseperiode:

23 - 30 september 2020

Dager:

8

Reiseleder:

Ola Storeng

Ola Storeng har gjennom 15 år som økonomiredaktør i Aftenposten år markert seg som en kunnskapsrik formidler, også når det gjelder internasjonale forhold og historie. Han regner Hellas som sitt annet hjemland.


Pris fra:
19 400,-

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 23. september

Måltider inkludert: L / M
Avgang med SAS fra Oslo Gardermoen kl. 06.45 direkte til Athen med ankomst kl. 11.30.  Buss via Volos til Afissos på Pelion. Stort sett hele strekningen går på raske, flotte, motorveier. De siste 25 km går på en mer snirklete vei gjennom landsbyer.  Total kjørelengde denne dagen er 370 km, med en kjøretid 5 t 30 min, inkludert lunsj omtrent midtveis, i Livantes. Hotellet vårt ligger der landsbyen slutter og den største badestranden begynner, så det er mulig å ta et bad før vi inntar en velkomstmiddag på en av de små restaurantene på havnepromenaden. Overnatting på Hotel Katia i Afissos.

Dag 2 – torsdag 24. september

Måltider inkludert: F / L 
Buss til Argalasti, 15 km.  250 m.o.h. Vandring ned til det litt avsidesliggende feriestedet Kalamos ved Volos-bukta;  videre på sti langs sjøen (i retning Afissos) til den idylliske minilandsbyen Lefokastro, i alt drøye 3 timer. I Lefokastro spiser vi på en god og helt annerledes fiskerestaurant - den ser ut som en brakke, men er likevel sjarmerende – og har distriktets beste fisk. Valgfri retur til Afissos og landsbyens største badestrand Abovos. Til fots langs smal asfaltvei langs sjøen (3,5 km., 50 min.), hvor bussen ikke kan kjøre, eller med buss (15 km).   
Vandring fra Argalasti til Lefokastro, totalt 7 km, ca. 3 timer

Dag 3 – fredag 25. september

Måltider inkludert: F    
I dag skal vi virkelig gjøre oss kjent sør på Pelion. Først tar vi buss 25 km (via Argalasti) til Milina, en kystlandsby ved bukta (Pagasitikos) på ‘innsiden’ av Peliion. Derfra vakker vandring på steinsatt stier opp til Lafkos, ca ¼ time (ca 3 km). Lafkos, som ligger ca 300 moh, er en virkelig autentisk gresk landsby med flott, stort storv med plataner som gir behagelig skygge. Etter forsriskninger på torvet, tar bussen vår oss til utsiden av Pelion og Potistika (20 km) ved storhavet på utsiden av Pelion, en storslått strand med flotte bademuligheter, unntatt de dagene bølgene er virkelig store. Lunsj foreslås på en restaurant som er drevet av et gresk-fransk ektepar. Bussen henter oss i Potistika, og det er ca. 45 minutter (26 km) å kjøre tilbake til Afissos. Vi planlegger stopp på en vakkert beliggende vingård underveis. 
Vandring fra Xinovrisi til Potistika, totalt 4,5 km, ca. 2 timer

Dag 4 – lørdag 26. september

Måltider inkludert: F / L    
Etter frokost tar bussen oss til Kala Nera, hvor vi starter vår vandring. Det blir en rolig, vakker vandring i oppoverbakke, under oliventrær, til den vakre landsbyen Milies, 400 m.o.h. Byen har en rik historie. Etter et besøk i det gamle biblioteket, spiser vi lunsj på en hyggelig taverna. Fra Milies får vi oppleve en helt spesiell togtur nedover til endestasjonen, Ano Lehonia. Det lille togets fløyte signaliserer starten på en uforglemmelig tur. Nedstigningen langs de vakre bakkene på Mt. Pelion begynner og historien skal utfolde seg. Denne 60 cm brede toglinjen, en av de smaleste i verden. Den 15 km lange togturen tar ca. 90 minutter.
Vi blir hentet av vår buss og kjørt tilbake til Afissos. Her blir det tid til bad og forfriskninger. 
Vandring fra Kala Nera til Milies, totalt 5 km med stigning hele veien, ca. 2,5 timer

Dag 5 – søndag 27. september

Måltider inkludert: F / L    
Vi forlater Afissos ca. kl. 09.00. Buss 13 km til Milies 450 m.o.h. Før vi starter dagens etappe besøker vi den vakkert utsmykkede kirken i Milies. Deretter vandrer vi over fjellet, opp til 800 m.o.h., i ca. 4 timer til Xourichti (10 km). Derifra tar bussen vår oss de siste par kilometrene til Tsagarada, 400 m.o.h., en av de mest kjente- og grønneste landsbyene på Pelion. 
De som synes turen høres lang ut, kan bli igjen i Afissos og nyte dagen der frem til lunsj. Da tar bussen dere fra Afissos til Tsagarada (30 km, ca 50 min.). Her spiser alle felles, sen lunsj.

Deretter kjører vi til "Mama Mia" – den idylliske havnen Damouchari. Vi må gå de siste 200 meterne. Vi tar med oss en veske/sekk med det vi trenger for en natt neste dag samt badetøy. Koffertene våre blir stående i bussen. Overnatting på Hotel Damouchari - som også var base for Meryl Streep og filmteamet under innspillingen av Mama Mia. I Damouchari stiger både solen og månen rett opp av havet, og vi treffer fullmånen nesten perfekt. 
Vandring fra Milies til Tsargarada, totalt 11,5 km, ca. 4 timer

Dag 6 – mandag 28. september

Måltider inkludert: F / M    
Vandring fra Damouchari langs en kyststi til Fakistra, en vakker naturstrand og tilbake. Enkelte partier er litt krevende og staver anbefales. Landskapet er dramatisk vakkert. De som ønske måtte å ta en formiddag på stranden i Damouchari i stedet for å bli med til Fakistra, kan gjøre det. Vi spiser lunsj for egen regning i Damouchari, før bussen tar oss til Portaria og vårt bosted, Hotel Despotiko. 
Felles middag på en hyggelig taverna.   
Vandring Damouchari – Fakistra – Damouchari, totalt 7 km, ca. 3 timer

Dag 7 – tirsdag 29. september

Måltider inkludert: F / L / M
Avreise fra hotellet etter frokost. Vi besøker det vakre byen Makrinitsa, med praktfulle, velholdte bygninger, historie tilbake til 1204 og storslått utsikt. På veien til Athen, stopper vi for felles lunsj. Før innsjekking på hotellet i Athen kan de som ønsker vandre med Ola Storeng på den bilfrie gangveien rundt Akropolishøyden. Retur til hotellet med taxi. Bagasjen bringes i forveien til hotellet med bussen vår. Overnatting på Hotel Fresh i Athen. Felles avslutningsmiddag på hotellet om kvelden. 

Dag 8 – onsdag 30. september

Måltider inkludert: F 
Etter frokost og utsjekking fra hotellet, setter vi kurs for flyplassen. Flyavgang med SAS kl. 12.20, med ankomst Oslo Gardermoen kl. 15.10. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 19.400,-som inkluderer:
- SAS Oslo – Athen tur/retur
- Flyskatt kr 1.145,- (refunderes ikke ved avbestilling)
- Buss under hele oppholdet ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost
- Måltider ifølge program - frokoster / 5 lunsjer / 2 middager
- Vinsmaking
- Reiseleder Ola Storeng – som er lokalkjent på Pelion
- Teknisk reiseleder med hele veien tur/retur Norge

Ikke inkludert:
- Tips 
- Drikke til maten
- Hotellskatt må betales direkte til hotellet ved avreise

Rabatt med A-kortet kr 750,-
Tillegg for enkeltrom kr 1 800,-

Det vil bli gitt forslag til steder å spise, de dagene middag ikke er inkludert.

Bosteder:
23. - 27.9.     Hotel Katia i Afissos
27. – 28.9.    Hotel Damouchari i Damouchari
28. – 29.9.    Hotel Despotiko i Portaria
29. - 30.9.    Hotel Fresh i Athen

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

 

 

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
23/9Ola StorengHellas vandretur
Fordelspris med Aftenposten A-kortet
19 400,-Bestill

Bosted

Reisekalender

28/12Nyttårsjazz på HurtigrutenFra 15 490,-