Hellas - en vandretur på Pelion-halvøya (september 2022)

Status:
Mer informasjon kommer

Pelion; en fantastisk vandre- og badetur

 

Reiseperiode september 2022

Ola Storeng inviterer til en fantastisk vandretur på Pelion-halvøya. Her, midt mellom Athen og Thessaloniki, kan man hver dag gå på fjellturer og bade på noen av de flotteste strendene fastlandet har å by på. Pelion er en perle for grekere og ukjent for de aller fleste turister. Ett av høydepunktene er den helt spesielle togturen fra landsbyen Milies og ned de vakre bakkene på Mt. Pelion. 

Noen av høydepunktene på vandreturen til Hellas:
  • Vandring og bading på ulike deler av Pelion-halvøya
  • Nesten øde strender og krystallklart vann
  • Nydelig gresk mat på utvalgte spisesteder
  • Gresk historie fra fortid og nåtid
  • En helt spesiell togtur ned Mt. Pelion
  • Ola Storengs spennende foredrag


I gresk mytologi var halvøya kjent som «feriested» for gudene på Olympen litt nord for Pelion. Og da Mama Mia-filmen skulle spilles inn, ble en del av filmen spilt inn her. Hverken gudene og «location-scouts» fra filmindustrien fant noe bedre. Her konkurrerer en overdådig vegetasjon med Egeerhavet om hvem som kan fremvise den mest intense grønnfargen. Vakre landsbyer og gamle steinsatte veier bidrar til en følelse av å ha kommet til en eventyrverden – hvor underjordiske kilder byr på rennende vann nesten hele året. I følge gresk mytologi er det kentaurene – halvt menneske og halvt hest – som styrer på Pelion.

Les Anthony Sattin's artikkel om Pelion i Condè Nast Traveller

På utsiden av halvøya, mot storhavet/Egeerhavet er landskapet dramatisk og vilt. Noen ganger er bølgene for store til bading. Nå havet er stille, er det vidunderlig vakkert. 
På innsiden av halvøya er Pelion med og ringer inn Volos-bukta (Pagasitikos), som er sirkelformet, med en diameter på 30 kilometer.  Her er det mye stillere, og det er alltid bademuligheter. 

Pelion har "alt", for å sitere Rough-guide:
«Frodig vegetasjon, karakterfulle landsbyer oppe i fjellet, stier, ofte steinsatte, for muldyr og mennesker (KALDERIMI). Skisenter, grønn vegetasjon som knapt noe annet sted i Hellas, flotte strender.»Turkonseptet vårt på denne turen, er: Fjell og sjø; vandring og bading; hver dag. Været på denne tiden av året i Hellas er omtrent som en god norsk sommer.

Dagtemperaturen kan svinge mellom 18 og 30 grader, og vi kan også oppleve en regnværsdag. Men sjøtemperaturen er stabil, 23-24 grader.

Vår egen buss bringer oss den korte veien til og fra nye utfluktsmål hver dag. Frem til bilveiene – fremdeles smale og svingete – kom på 1950-tallet foregikk all ferdsel mellom landsbyene på steinsatte stier, som nå delvis er ryddet og restaurert. Her skal vi vandre. Eneste alternativet til muldyrene var en spektakulær, smalsporet (60 cm sporvidde!) jernbane til landsbyen Milies rundt 1900. Den skal vi også teste ut.

Basen vår er Afissos på Pelion (Pilion), en liten landsby på innsiden av halvøya med tre svært fine badestrender og en god del restauranter. Afissos ligger 25 km fra Volos, og er Hellas femte største by med 150 000 innbyggere. 
Vi skal rundt hele Pelion-fjellet på denne turen.

En natt tilbringes i Damouchari, en av tre lokasjoner for Mama Mia, på utsiden av halvøya. 

Etappene varierer fra å ha 4,5 til 11 km, i 5 dager. Terrenget er variert og kupert. Vi går på steinsatte stier, egentlig laget for muldyr. Litt asfalt og noen skogsstier. Hvis det kommer regn, kan stiene bli litt glatte. Vi går i et vanlig gangtempo. Pauser tas hyppig, men du bør kunne gå 3-4 timer sammenhengende i kupert terreng. Se beskrivelsen dag-for-dag. Vi anbefaler hikingsko eller fjellstøvler (gjerne vanntette) med god støtte rundt anklene. Staver anbefales.

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer