Skip to main content

Hellas - en klassisk rundreise med Ola Storeng

Pris fra:
17 700,-
Dager:8
Bestill reise

Reiseperiode:

4 - 11 april 2019

Reiseleder:

Ola Storeng

Ola Storeng har gjennom 15 år som økonomiredaktør i Aftenposten år markert seg som en kunnskapsrik formidler, også når det gjelder internasjonale forhold og historie. Han regner Hellas som sitt annet hjemland.

Reiseperiode 4. - 11. april 2019 og 10. - 17. oktober 2019

Peloponnes, den frodige, fjellrike halvøya i sør, er sammen med Athen og Delfi Hellas’ hjerte. Det er dit vi skal, i behagelig temperatur. Normalt kan det jevnføres med godt norsk sommervær, ca 20 grader midt på dagen og kanskje en regnskur i løpet av en uke. Gradestokken kommer nok opp mot ca 25 grader. 
Hellas har det meste, både når det gjelder natur, kultur og dramatisk historie.  Målet med denne turen er å kombinere alt dette. 

Vi skal besøke fem steder på UNESCOs verdensarvliste: Delfi, Akropolis i Athen og tre på Peloponnes: Mykene, Mystras og teateret i Epidaurus. 
Det er også lagt inn et par moderne «attraksjoner» - en av de nye suksessrike greske vinprodusentene.  For de ivrige vil det også være mulig med en svømmetur i Egeerhavet.  

Turen starter med to hele dager/tre kvelder i Athen.
Templene på  Akropolis-høyden  har raget over Athen i over 2500 år og fyller enhver besøkende med ærefrykt. 
Det nye museet ved foten av Akropolis er i verdensklasse. Det gjør det lettere å fornemme hvordan Hellas på et par hundre år, under antikken, gjennomgikk en kreativ revolusjon som forandret Europas historie. Skulpturene ble nesten levende. Vi fikk demokrati, tragedie, komedie og fantastiske byggverk – og gjennomslag for kritisk tenkning og vitenskap.
Den bilfrie gangveien fra Plaka og rundt hele Akropolis-høyden gjør at det nå er mulig å nyte det moderne utelivet og de historiske minnesmerkene samtidig, bare ved å vri på hodet.  

Fra Athen drar vi til Delfi
Vi når Delfi etter en busstur på snaue tre timer. Vi overnatter der. Delfi er stedet hvor alt begynte - verdens sentrum og livets navle, ifølge gresk mytologi. Der finnes også det berømte Orakelet. Det er følgelig det viktigste kult-stedet som greske bystater bygde sammen. Beliggenheten er spektakulær, i en skråning nedenfor Parnasset (2457 m.o.h.), med en utsikt helt til Korintbukten og fjellene på Peloponnes.

Fra Delfi drar vi videre til Peloponnes
Vi når Peloponnes etter snaue tre timer med buss, via en av broene over Korintbukta. Den hyggelige byene Nafplion, på østkysten, er vår base. På Peloponnes rager mange fjelltopper godt over 2000 meter både i nord og sør. De ringer inn et grønt, idyllisk landskap, et bilde på paradis for europeiske malere i hundrevis av år.
Vi skal krysse store deler av dette landskapet, mest på raske motorveier.   

Peloponnes har alltid vært sentral i gresk historie, ikke bare i antikken. Det var på Peloponnes grekerne reiste opprørsfanen mot tyrkerne i 1821.  Nafplion ble første hovedstad i det moderne Hellas.  Over italienskinspirerte Nafplion – kanskje den vakreste byen i Hellas -  ruver en av de mange venetianske borgene på Peloponnes.
Andre katolske vesteuropeere, «frankerne», opprettet i forlengelsen av korstogene fyrstedømmer i Hellas, herunder på Peloponnes med Mystras som fyrstesete. Dit skal vi. 
Deretter ble Mystras Østromerrikets (Bysants’) siste bastion. Østromerriket, hvor gresk ble språket og den ortodokse lære religionen, besto i 1000 år etter at keiserdømmet i Roma kollapset. Mot slutten var Mystras nesten like viktig som Konstantinopel (Istanbul idag). Mystras ble en kulturell bro til renessansen i Italia. Til slutt erobret tyrkerne både Konstantinopel og Mystras, i henholdsvis 1453 og 1460. 
I 100 år etter at Hellas fikk sin selvstendighet i 1830 var «den store ideen» å gjenopprette et gresk storrike med Konstantinopel (nå Istanbul) som hovedstad, inspirert av Bysants. Det endte i stedet med tvungen befolkningsutveksling av kristne og muslimer mellom Hellas og Tyrkia i 1923, etter forslag blant annet fra Fridtjof Nansen.

I dag står Hellas i sentrum for noen av de viktigste uløste krisene i EU og Europa.  Selv om det er langt til øyene ved Tyrkia-kysten hvor langt de fleste flyktninger har kommet i land, går diskusjonen livlig også rundt kafebordene i Athen og Peloponnes.   

Vår foredragsholder og reiseleder Ola Storeng har besøkt Hellas årlig i 40 år. Etter at eurokrisen tok til i 2010 har mange reportasjereiser til Hellas i sin jobb som økonomiredaktør i Aftenposten. Han snakker gjerne også om Hellas dramatiske etterkrigshistorie. Ola snakker gresk og regner Hellas som sitt annet hjemland.

Program og pris for oktober-turen under utarbeidelse

Søk reise

Program

Dag 1  - torsdag 4. april 
Avreise fra Gardermoen kl 13:35 med Norwegian direkte til Athen, ankomst kl. 18:25 lokal tid.
Vi installerer oss på hotel Titania. Kveldens middag inntas på hotellets takterrasse.  (M)

Dag 2 - fredag 5. april
Kl. 09.30 Vi skal erobre Athen! Vi drar vi på en kort by sightseeing med buss (ca 45 min) før vi besøker det flotte Akropolis-museet og bestige Akropolis. 
På noen få tiår etter perserkrigenes slutt i 480 f.Kr. ble Akropolis-høyden omskapt til en by av templer. Her ble grekernes guder tilbedt og feiret, ofte i svært livlige former. 
Grekerne utmerket seg ved å kombinere sin modernitet – kunst og vitenskap - og det nære forholdet de hadde til sine gamle guder  
Et av høydepunktene er for mange å se detaljene i Parthenon-frisen på kloss hold i museet samtidig som en har direkte utsikt til Parthenon-tempelet oppe på Akropolis.  
Vi spiser lunsj sammen i Plaka, i den livlige, men nesten bilfrie gamlebyen ved foten av Akropolis.
«Fri» etter lunsj – kanskje tid for sightseeing i Plaka eller spasere rundt hele Akropolis-høyden? Middag på egen hånd. Reiselederen hjelper med tips for å finne frem i jungelen av hyggelige og livlige restauranter. (F/L)

Dag 3 - lørdag 6. april
Klokken 0900 går til det nasjonale arkeologiske museet. Det rommer verdens største samlinger fra antikken. Dette er vårt hovedmål denne dagen.
Vi får sjansen til å gå bakover i tid fra den klassiske perioden, i lag på lag. De livlige freskomaleriene fra Santorini og Kreta minner oss om at minoerne skapte den første avanserte kulturen i Europa, rundt år 2000 f.Kr. Skriftspråket deres, Linear A, er ingen greid å tyde.  
Den første store kulturen på fastlandet, fra ca. 1600 til 1100 f.Kr. har fått navn etter Mykene, den mektigste av en serie bystater.  Skriftspråket er nå Linear B, en forløper til gresk. Vi skal senere besøke Mykene (på Peloponnes), men det er her i Athen vi får se bl.a. de imponerende smykkene og dødsmasken i gull som ble funnet der.
Etter museet lar vi oss busse til Athens kanskje mest moderne bydel, Kolonaki, kjent også for sine butikker. Her inntar vi lunsj og studerer vi folkelivet. Vi spaserer derifra gjennom hagene som omgir det som var kongefamiliens slott, til Grunnlovsplassen, Syntagma. Ettermiddagen fri. Fra Syntagma kan man lett ta seg til mange steder i Athen, til fots. Ved selve Grunnlovsplassen ligger parlamentet og Syntagma metrostasjon. Det er den mest imponerende av stasjonene i Athens moderne metrosystem.  Under byggingen dukket gamle kulturminner i mengder opp. Det er få stopp til hotellet evt. kan man spasere i ca. 15 min. Plaka er også like ved. Middag på egenhånd. (F/L)

Dag 4 - søndag 7. april
Søndag morgen setter vi oss i bussen og kjører til Delfi, et av antikkens viktigste steder - som også er et av de vakreste. Vi gjør unna 190 km på snaue tre timer; først motorvei og så gjennom et gradvis mer dramatisk landskap. Vi starter sightseeingen ved ankomst og avslutter etter innsjekking på hotellet og en hyggelig lunsj i dagens Delfi, 500 meter fra Antikkens Delfi.  Hovedpersonen i Delfi er Apollo. I omtrent 1000 år, langt inn i romertiden, ga Orakelet i Delfi sine vage spådommer på vegne av Apollo. Til Apollos ære bygde de greske bystatene bl.a. et kolossalt tempel, et teater for 4500 mennesker og helt på toppen en stadion, som regnes blant de beste bevarte i Hellas.
Vi skal vandre helt til topps i det imponerende anlegget. Utsikten fra teateret, bygd inn i en skråning, og stadion er makeløs. Idrettslekene her hvert fjerde år, med bl.a. hesteveddeløp, var like viktige som dem i Olympia. Vi skal også besøke det utsøkte museet, som bl.a. gir et bedre inntrykk av hvordan statuene som den smykket 'Den hellige veien' opp mot Apollo-tempelet. Det er fem hundre meter tilbake til dagens Delfi, en strekning som eventuelt like godt kan tilbakelegges til fots.
Felles middag om kvelden. Overnatting på Hotel Hermes, Delfi. (F/L/M)

Dag 5 - mandag 8. april
Mandagen er en slags transportetappe – men av den hyggelige typen.
280 kilometer tilbakelegges på omtrent 3 1/2 time i effektiv kjøretid. Dels i fjellandskap, dels på motorvei. Vi kjører først utforbakke fra Delfi til Korintbukta, med flott utsyn over til Peloponnes. Kaffepause i Nafpaktos. Broen Rio - Antirrio - en av de lengste hengebroene i verden med mange spenn, tar oss over til Peloponnes. En flunkende ny motorvei bringer oss raskt østover til Korint. 
Vi stopper ved utløpet av Korintkanalen. For dem som ønsker, blir det her anledning til å innta en enkel baguett-lunsj.

Der Peloponnes begynner, ligger et av Hellas mest kjente, og vakreste, vindistrikter, Nemea, som også var åsted for panhellenske leker i antikken. (Besøkes neste dag) vi fortsetter videre til Nafplion, en av de mest tiltalende byene i Hellas. Over oss troner det imponerende venetianske forsvarsverket Palamidi - bygget mellom 1711 og 1716. Alle de viktigste havnebyene på Peloponnes ble kontrollert av Venezia i flere hundre år.
I Nafplion bor vi på Hotel Amalia nede ved havnen, i kort gangavstand til alt. Vi spiser middag sammen på en av de mange restauranter rett rundt hjørnet fra hotellet vårt. (F/M)

Dag 6 - tirsdag 9. april
Lettere program i dag: Utflukt til Mykene – 30 km lenger nordvest for Nafplion.
Mykene var den mektigste bystaten i den første, viktige sivilisasjonen på det greske fastlandet, mellom 1600 og 1100 år før Kristus. Bystaten i Mykene overtok også kontrollen over Kreta etter minoerne. Det er få steder i Hellas hvor myter og historie går over i hverandre som i Mykene.  Kongen av Mykene, Agamemnon, ledet angivelig ekspedisjonen til Troja i Lilleasia for å befri den skjønne Helene, ca. 1200 år før Kristus. Mykene ble funnet av den tyske amatørarkeologen Heinrich Schliemann på 1870-tallet, fordi han var blant de få som tok Homers beretninger i Iliaden og Odysseen bokstavelig, herunder om «Mykene, rik i gull». Utgravningene har avdekket en overraskende avansert by. Her ble det ført regnskap på leirtavler, på en tidlig form for gresk - Linear B. Mulighet for enkel lunsj med individuell bestilling og betaling i Mykene 
Hvis vi skal tro Homer, har Agamemnon mange ganger gått gjennom Løveporten i Mykene, som har stått der i over 3000 år.
Og som vanlig for de gamle grekere - de bygde sine byer og templer på steder med vakker beliggenhet. 
Etter besøket i Mykene tester vi vinen hos Ktima Palivou i Nemea.
Ettermiddagen fri.
Handling eller kanskje en liten dukkert? Temperaturen i sjøen ligger på 16-17 grader - altså ganske så friskt.  Nærmeste strand er Arvantia, en liten strand med grov sand og småstein, 10-15 minutters ganger sør for sentrum. (F)

Dag 7 - onsdag 10. april
Vårt mål i dag er Mystras ved Sparta - to timer (150 km) fra Nafplion. Ikke så kjent kanskje, men en liten juvel - på UNESCOs verdensarvliste. Beliggenheten, i en skråning med storslått utsikt, er utsøkt. Her lå det en by med nærmere 20.000 mennesker. Vi skal begi oss inn i en ny epoke - mindre kjent for de fleste utlendinger, men desto viktigere for grekerne: Det østromerske riket eller Bysants, dominert av gresk kultur, språk og religion, besto i 1000 år etter at Roma falt.
De vakre ruinene forteller to historier. Først om fyrstedømmet som «frankiske» (franske og italienske) korsfarere opprettet her etter å ha lagt Konstantinopel/Bysants i grus, i 1204.
For det andre:  «Bysanterne» erobret Mystras raskt tilbake fra frankerne. Her Bysants en ny, siste blomstring på Peloponnes. Mystras ble en slags hovedstad nr 2.
Vi skal vandre gjennom ruinene, i en vakker bakkeskråning, fra topp til bunns. Det kan ta opp mot et par timer. Det går også an å bli med bussen til den nedre inngangen og konsentrere seg om de delene som enkelt kan nås derfra. Lunsj inntas på restaurant Xenia.  (F/L)

Dag 8 - torsdag 11. april
Kanskje blir den siste dagen i Hellas en av de beste:
Vi sjekker ut av hotellet i Nafplion kl. 9 og kjøre den korte turen, 30 km, til det gamle teateret i Epidauros nær kysten i øst. Det ligger vakkert til, bygd inn i dalside oppgitt av furutrær. Teateret er svært godt bevart, kanskje det best bevarte byggverket fra Antikken.  Det rommer 14.000 mennesker, og akustikken er fantastisk.
Det er fortsatt i bruk hver sommer. Hvis man skal klage på noe, måtte det være at enkelte deler av repertoaret ikke er byttet ut på over 2000 år! Returen til Athen flyplass fra Epidauros går med buss til flyplassen og vi spiser lunsj underveis.
Vi ankommer flyplassen ca. kl. 17. Avreise direkte til Oslo kl. 19:05 med Norwegian og vi ankommer Gardermoen kl. 22:00. (F/L)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 17.700,- som inkluderer:
  - Fly Oslo-Athen med Norwegian t/r
  - Flyskatt
  - All fellestransport i følge program
  - Overnatting i dobbeltrom
  - Måltider i følge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *
  - Byvandringer, kåserier og utflukter i følge dagsprogrammet (entre Akropolis, det nye Akropolis-museet, Arkeologisk Museum, Epidaurus, besøk på 1 vingård, utflukt til Mykene og Mystras, Delfi Museum og det arkeologiske området)
  - Norsk reiseleder (Ola Storeng)

Tillegg for enkeltrom   kr 2.250,-

Tips er ikke inkludert.

A-kort rabatt kr. 750,- pr person

Hotelltax er nytt fra januar 2018 og må betales av hver enkelt direkte på hotellet. 3-stjerners hotell €1,50 pp, 4-stjerners hotell €3,00 pp.

Påmelding snarest 

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 25.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
4/4Ola StorengHellas - klassisk rundtur
Fordelspris med A-kortet
17 700,-Bestill

Hotell

Reisekalender

20/1Nelson Mandelas Sør-Afrika fra OsloFra 35 950,-