Skip to main content

Hellas - den vestlige sivilisasjonens vugge


Reiseperiode 22. - 30. mai 2019

“Vesten” eller det vestlige samfunn er et begrep vi alle er innforstått med. Den vestlige kultursfæren har opp gjennom tidene vært svært mangfoldig og mangefasettert, både på godt og vondt. Men ingen kan ta fra Vesten dens rolle i samfunnsutviklingen i verden, ikke minst da fra de store oppdagelsers tid og fremover. Røttene til dette samfunnet og kulturen kan kanskje søkes litt både her og der, som det heter, men først og fremst i oldtidens Grekenland, i det klassiske Hellas. Det er her Vesten ble født. Vi mener å ha våre ord i behold i så måte, for det er her vi finner denne samfunnssfærens første kulturytringer innen kunst, litteratur, idrett, teater, orasjon, politikk, og da selvfølgelig ikke minst nasjonens arnested for demokratisk ånd. Mens romerne representerte oldtidens “hånd”, de var ingeniører og praktikere, representerte oldtidens hellenere datidens “ånd”. Deri ligger kontrasten mellom de to store klassiske sivilisasjonene. Men når det er sagt, må det også legges til at romerne lærte uendelig mye av grekerne også byggeteknisk, noe de klassiske greske templene er eklatante eksempler på.

Vi skal altså til Vestens vugge, Hellas, for å gå i fotsporene til store navn som Agamemnon, Homer, Hesiod, Sokrates, Platon, Aristoteles, Aiskylos, Sofokles, Evripides, Fidias, Perikles, Alkibiades, Leonidas osv., navn som for alltid er hamret inn i historien. Vi besøker den kneisende Akropolis-høyden med sine marmorbygde anlegg, Poseidons tempel ragende over havet ytterst på Kap Sounion-klippen, Agamemnons sagnomsuste Mykene med Løveporten, de olympiske lekers utspring, Olympia, det berømte orakelet i Delfi, det velbevarte teateret i Epidavros, vi krysser Korinth-kanalen, gjør oss kjent med den gamle kystbundne hovedstaden Nafplio, hygger oss i de trange shoppinggatene i Athens Plaka, tar oss frem til mysterienes Elevsis m.m. foruten å nyte det gode liv under Hellas’ varmende sol med god Middelhavsmat og drikke. 

I Hellas er det altså Europa begynner. Her, i den rent ut sagt fenomenale gamle europeiske kulturnasjonen, er det vår europeiske identitet finner sin første form. I en symbiose av historiske fakta og mytenes verden skal vi, som med en løk, skrelle av lag for lag ved å foreta et dypdykk i den greske historien – som altså også er “vår” historie som europeere. Denne blandingen av historisk realitet og eventyrlig mytedanning, visualisert gjennom praktfulle marmormonumenter og spektakulær profan- og sakralarkitektur, er basen og målet for våre utflukter. 

Det gode med denne turen er at guiden, Øystein Kock Johansen, er både klassisk arkeolog og religionshistoriker med gresk religion & mytologi som spesiale (som jo det meste av antikkens monumenter er tuftet på), og at han har forsket i mange år på både emnene og temaene vi skal ha fokus på under Hellasoppholdet. Klassiske Hellas er altså noe denne guiden har “under huden”, for å si det slik. Noe som, selvfølgelig, gjestene vil kunne trekke veksler på.

Bestill reise

Reiseperiode:

22 - 30 mai 2019

Dager:

9

Reiseleder:

Øystein Kock Johansen

Dr. Philos, arkeolog og religionshistoriker fra Universitetet i Oslo, med forsknings- og lederstillinger som professor og adm. dir. Han var i ca. 30 år Thor Heyerdahls medarbeider og ekspedisjonsdeltager. Han hatt hele verden som sin arbeidsplass og har vært i alle verdens land bortsett fra tre! Kock Johansen er meget glad i-og ser betydningen av folkelig formidling, noe som ligger til grunn for hans entusiastiske engasjement som cicerone for Temareiser Fredrikstad.


Pris fra:
29 975,-

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 22. mai
Avreise fra Gardermoen med SAS kl. 07.00 direkte til Athen hvor ankomst er kl. 11.45. Det blir transport til vårt hotell, Divani Palace Acropolis, som har meget sentral beliggenhet i Athen. Vi spiser felles lunsj, og så blir det tid til litt avslapning før vi igjen møtes til felles middag om kvelden. (L/M)

Dag 2 – torsdag 23. mai
Etter frokost begynner vi vår Hellas-reise med å dra rett til Athens varemerke fremfor noe, Akropolis. Denne berømte klippen med alle sine templer og byggverk ligger i sentrum av byen. Uten Akropolis intet Athen. Akropolis er uten tvil den vestlige verdens viktigste og mest symbolfylte monument. Klippen, med sine monumenter, er sinnbildet på den kultur som kom til å danne grunnlaget for vår sivilisasjon. På og rundt Akropolis besøker vi i tur og orden Beulé-porten, Propylene, Nike-tempelet, Parthenon, Den sakrale veien, Erektheion og Belvedere. Vi ser også Agora med Attalos’ stoa, Hefaistos-tempelet og Dinonysos-teateret. Etter lunsj besøker vi den gamle olympiastadion i Strofi, og de som vil, kan avrunde dagens severdigheter med det nye Akropolis-museet, som ligger i nærheten av hotellet. Denne kvelden inntar vi et bedre aftensmåltid på restauranten på Lykabettos-fjellet, som har praktfull utsikt over byen og Akropolis. (F/L/M)

Dag 3 – fredag 24. mai
I dag er det heldagsutflukt til Delfi i Sentral-Hellas. Stedet, som var viet guden Apollon, ligger meget spektakulært til oppe i fjellene, ca. 700 moh. Det var her spåkvinnen Pythia i transe gav tvetydige varsler om fremtiden. Her skal vi se alt av interesse, og det er mye: Apollon-tempelet, Den hellige veien, Skattkamrene, Amfiteateret, Athene-Proneia-helligdommen, Sfinxen fra Naxos-søylen, Gymnasiet, søylegården og Delfis arkeologiske museum. I løpet av dagen inntar vi felles lunsj i området. Det mektige og sagnomsuste Delfi, stedet som i antikken gav de besøkende adgang til den høyeste innsikt, vil for alltid sitte på netthinnen når vi forlater det. Til og fra Delfi passerer vi sagnkongenes by, Theben, som vi får høre nærmere om under turen. Dette var også en av de mektigste byene i bronsealderens og antikkens Hellas. Tilbake til Athen, der vi spiser felles middag på hotellet. (F/L/M)

Dag 4 – lørdag 25. mai
Etter frokost blir det halvdagsutflukt til Kap Sunion og det spektakulært beliggende Poseidon-tempelet ute på klippen over Den saroniske bukt og Egeerhavet mot Kykladene. Vi spiser lunsj i nærheten. Ettermiddagen og kvelden fri til å utforske bydelen Plaka eller andre steder i Athen, og alle som ønsker det, er hjertelig velkomne til å følge med reiselederne ut til middag (ikke inkludert). (F/L)

Dag 5 – søndag 26. mai
Når frokosten er fortært, sjekker vi ut fra hotellet og begir oss mot Peloponnes. Foran oss har vi noen timers kjøretur til Olympia, men vi tar noen korte stopp underveis, og vi spiser lunsj umiddelbart etter ankomst. Olympia ligger vakkert til ved foten av den skogbevokste Kronos-høyden. Antikkens Olympia var arena for de første olympiske leker, derav navnet. Byen var viet hellenernes hovedgud Zevs, og den store idrettsbegivenheten her ble holdt hvert fjerde år i rundt 1200 år! Det må vi kunne kalle en grandios tradisjon. Vi skal se alle de store severdighetene inne på området, og få et godt innblikk i historien bak. Vi bor og spiser felles middag på Hotel Olympian Asty. (F/L/M)

Dag 6 – mandag 27. mai
Etter frokost setter vi kursen mot den sjarmerende fiskerlandsbyen Pilos, der vi får litt tid på egenhånd før vi spiser lunsj nede på havnen. Neste stopp er Mistrás, den spøkelsesaktige ruinbyen med kirker, klostre og bygninger som ligger oppover i fjellsiden. Mistrás hadde sin storhetstid under Det bysantiske riket på 1200-1400-tallet. Sent om ettermiddagen ankommer vi Nafplion, som var Hellas’ gamle hovedstad, og som ligger idyllisk til ved Argos-bukten. Vi sjekker inn på vårt hotell Nafplia Palace, der vi også spiser felles middag. (F/L/M)

Dag 7 – tirsdag 28. mai
Etter frokost starter vi dagens program med et besøk til det sagnomsuste Mykene, kjent fra Iliaden. Mykene var hjemstedet til kong Agamemnon, som ledet det ti år lange angrepet på Troja. Vi fortsetter til Epidavros, der vi spiser lunsj like ved sjøen, før vi fortsetter til det berømte amfiteateret, berømt for sin unike akustikk. Epidavros var også hjemstedet ti legekunstens gud, Asklepios. Når vi først er i Epidavros, besøker vi også restene av den vakre, runde Thólos og Abaton, liggehallen for de syke som skulle helbredes. Tilbake til Nafplion utpå ettermiddagen. Middag er ikke inkludert denne kvelden, men alle som vil, er velkomne til å være med reiselederne ut til en lokal restaurant. (F/L)

Dag 8 – onsdag 29. mai
Dagen i dag er fri til egen disposisjon i Nafplion, som mange mener er den peneste og mest idylliske byen i Hellas. Felles avskjedsmiddag om kvelden. (F/M)

Dag 9 – torsdag 30. mai
I dag er det hjemreise. Vi kjører til flyplassen i Athen, der vi har avreise med SAS kl. 13.35. Flybytte i København før ankomst Gardermoen kl. 18.15. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 29.975,- som inkluderer:
- Fly Oslo-Athen-København-Oslo med SAS
- Flyskatt (utgjør kr 1.338,- pr. juli 2018)
- Overnatting i dobbeltrom på meget gode hoteller 
- All transport i flg. program
- Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program  
- Måltider ekskl. drikke ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) 
- Lokal engelsktalende guide
- Norske reiseledere (Øystein Kock Johansen og Ragnhild Eikli)

Tillegg for dobbeltrom som enkelt                    kr 5.995,-
Tillegg for tilslutning med SAS til Oslo fra Sør-Norge        kr 1.200,- (Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund, Trondheim)
Tilslutning fra andre steder på forespørsel. 


Divani Palace Acropolis*****  divaniacropolishotel.com/en/ 
Olympia: Olympion Asty****  www.olympionasty.gr/en/ 
Nafplion: Nafplia Palace mainbuilding*****  nafpliapalace.gr/page

Påmelding snarest 
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
22/5Øystein Kock JohansenHellas - den vestlige sivilisasjonens vugge29 975,-Book på venteliste

Reisekalender

26/4Drømmetur med Hurtigruten MS Kong HaraldFra 14 990,-