Skip to main content

Gdansk - i fotsporene etter andre verdenskrig


Gdansk - i fotsporene etter 2. verdenskrig

Reiseperiode 21. - 25. august 2019

Bli med Håkon Letvik på denne spennende og lærerike reisen tilbake til det skjebnesvangre utbruddet av 2. verdenskrig i Gdansk.

 

Høydepunkter:

 • Håkon Letviks interessante foredrag
 • Byvandring i Gdansk 
 • Båttur til Westerplatte med omvisning blant ruiner og minnesmerker
 • Besøke Frihetsmuseet ved verftet
 • Besøke Museet over 2. verdenskrig
 • Båttur til Sopot, Polens riviera
 • Frokost hver dag, 3 lunsjer, 4 middager 
 • Under en av middagene polsk folkemusikk og opptreden

 

2. verdenskrig startet morgenen 1. september 1939 i transittdepotet på Westerplatte i fristaden Danzig, dagens Gdansk. På denne spennende reisen lærer vi mer om hva som skjedde, hvilke følger dette fikk for både landet og befolkningen, samt hvordan 2. verdenskrig fremdeles preger Polen den dag i dag. 

 

Den annen verdenskrig er fortsatt et aktuelt tema over store deler av verden. Også i Norge er det stadig diskusjon om krigen, senest gjennom debatten om de norske jødenes skjebne og om nordmenn og hjemmefronten kunne ha gjort mer for å redde dem. 

55 millioner mennesker mistet livet under den annen verdenskrig. Polen var blant landene som ble hardest rammet. Seks millioner mennesker – 18 prosent av landets befolkning – mistet livet under krigen og millioner måtte jobbe som slaver for nazistene. Polen har gjennom historien blitt delt tre ganger mellom stormaktene. Etter 1. verdenskrig ble Polen igjen en egen selvstendig nasjon, men uten egen havn. Fristaden Danzig med 95 prosent tyske innbyggere, dagens Gdansk, og det militære, polske transitdepoet spilte derfor en helt sentral rolle da annen verdenskrig startet. 

På en reise til Gdansk kan du få se hvor og hvordan den annen verdenskrig startet grytidlig om morgenen 1. september 1939. En stor markering av 80-årsdagen for krigsutbruddet skal skje bare en uke etter vårt besøk. 
Det tyske krigsskipet Schleswig-Holstein var på såkalt vennskapsbesøk i fristaden Danzig, da det plutselig rettet sine kanoner mot det polske transittdepoet på Westerplatte i havnen.

De rundt 200 polske soldatene var bare utstyrt med lette våpen, og hadde ordre om å holde ut i 24 timer, da skulle de få hjelp fra andre polske militære. Hjelpen kom aldri, men soldatene greide likevel i en uke å holde stand mot den overlegne tyske krigsmaskinen. Beskytning fra krigsskip, gjentatt bombing fra Stukas-fly og angrep med topptrente stormtropper greide ikke å knekke de polske soldatene. Først etter en uke, etter at mange var drept og såret og de ikke lenger hadde hverken vann, forsyninger eller strøm, overga den polske styrken seg. Majoren som hadde kommandoen, fikk beholde sverdet sitt under krigsfangenskapet – tyskernes måte å vise respekt for motstanderne på. 

Westerplatte står i Polen for et utrolig heltemot mot overmakten. De fleste byer i Polen har et torg eller en gate som heter Westerplatte, og som skal minne om heltene som innbitt forsvarte landet sitt, selv om kampen egentlig var håpløs.
En jevn strøm av polske skolebarn blir hver dag vist rundt til ruinene av kasernen, pakkhus og stasjonsbygningen, de får se de enorme minnesmerkene, og de får høre om soldatene som ofret livet for å forsvare landet sitt. 
Den polskfødte pave Johannes Paul II hedret også heltene fra Westerplatte og ga mot til landets innbyggere da han under et besøk i kommunisttiden sa at alle mennesker en gang i livet vil møte sitt eget Westerplatte, hvor det gjelder å stå opp og kjempe mot uretten. 

En måned etter angrepet på Westerplatte gikk nazi-Tyskland til angrep på Norge, en krig og en okkupasjon som fortsatt preger mange norske familier. 

Gdansk spilte også en viktig rolle da arbeiderne på Leninverftet streiket for bedre rettigheter. Streikelederen og fagforeningslederen Lech Walesa ble senere Polens første valgte president etter kommunisttiden.  Han får mye av æren for kommunismens og Berlinmurens fall. I Gdansk ser vi stedene hvor dramatikken utspilte seg og vi får høre om kampen som kostet mange verftsarbeidere livet, men som til slutt førte til demokrati også i Polen og de andre landene bak det tidligere jernteppet. 

Reiseleder på turen er Håkon Letvik, tidligere journalist i Aftenposten. Han var i en periode etter Berlinmurens fall reisende korrespondent i Tyskland og var i årene 2007-2010 avisens korrespondent for Tyskland og Sentral-Europa, bosatt i Berlin. Er i perioder fortsatt bosatt i den tyske hovedstaden. Har jevnlig siden 1976 reist mye i Øst-Europa og kunne følge kommunismens og Berlinmurens fall tett også privat, med venner i Øst-Berlin og i Polen. Krigshistorie og kommunismens fall er et spesielt interessefelt. 

Turen arrangeres i samarbeid med:   

Bestill reise

Reiseperiode:

21 - 25 august 2019

Dager:

5

Reiseleder:

Håkon Letvik

Håkon Letvik (født 1956) har som journalist i Aftenposten gjennom 35 år vært på reportasjereiser i over 30 land, fra Barentsburg i nord til Johannesburg i sør. Var i en periode etter Berlinmurens fall reisende korrespondent i Tyskland og var i årene 2007-2010 avisens korrespondent for Tyskland og Sentral-Europa, bosatt i Berlin. 


Pris fra:
13 145,-

Søk reise

Program

Dag 1: Onsdag, 21. august

Måltider inkludert: M
Avreise fra Gardermoen med SAS kl. 11.20, med ankomst Gdansk kl. 12.45. Det blir transport til vårt sjarmerende hotell, Hotel Gdansk, som har meget sentral beliggenhet i byen. Hotellet ligger i en rolig gate og med flott utsikt rett ved småbåthavnen og bort til Gamlebyen, som nås til fots på fem minutter. Etter innsjekk på hotellet møtes vi igjen i resepsjonen for en byvandring med lokalguide. Vandreturen tar 2-3 timer og vi får litt tid på egenhånd før vi møtes til felles middag om kvelden.

Dag 2: Torsdag, 22. august  - Båttur til Westerplatte

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost samles vi for å ta båten til Westerplatte. Båtturen tar ca 30 min. En lokalguide viser oss rundt blant ruiner og minnesmerker og orienterer om hvordan krigsskipet Schleswig-Holstein startet den 2. verdenskrig ved beskytningen av det polske militære transittdepoet Westerplatte og hvordan den lille polske garnisonen holdt stand mot overmakten før de etter en uke måtte overgi seg.
Båt tilbake til Gdansk ved 13-tiden og vi tar en felles lunsj før det blir tid på egenhånd.
Felles middag om kvelden med polsk folkemusikk og opptreden. 

Dag 3: Fredag, 23. august - Dypdykk ned i Gdansk sin historie

Måltider inkludert: F / L / M
Vi starter dagen med en god frokost og så begir vi oss til Frihetsmuseet ved verftet. 
Gdansk ble særlig kjent som stedet hvor fagbevegelsen Solidaritet ble grunnlagt i 1980. Her på det gamle skipsverftet "Lenin-verftet", var det Lech Walesa arbeidet som elektriker, før han ble hovedmannen bak det polske solidaritetsopprøret. Det var dette som var grobunnen til våre dagers Polen. 
Felles lunsj i Gamlebyen før vi begir oss til Museet over 2. verdenskrig. Rett utenfor gamlebyen i Gdansk, i Wiadrownia, har det reist seg et iøyenfallende landemerke av et bygg - et digert kubelignende 40 meter høyt murtårn som står på skrå ned i bakken.
Nede i kjelleren, 14 meter under bakken, åpner det seg en enorm hall med et areal på over 5000 kvadratmeter. Hver eneste en av dem er fylt av andre verdenskrig.
«Museum of the Second World War» åpnet i Gdansk i slutten av mars, og er verdens trolig største i sitt slag. Kanskje det mest historisk objektive også. Man får en dokumentarisk gjennomgang av krigen fra start til slutt. Historien fortelles gjennom utstillinger, bilder, kart og en rekke filmer. Museet legger også vekt på en mer ukjent side av krigshistorien – at Sovjetunionen okkuperte den østlige del av Polen i september 1939, etter avtale med Adolf Hitler. 
Først etter kommunismens fall i 1989/1990 ble Sovjetunionens krigsforbrytelser kjent, blant annet massakren av 22 000 polske offiserer og intellektuelle i Katyn-skogen ved Smolensk våren 1940. Sannheten om massakren ble fortiet i nesten 50 år og ligger fortsatt som en tung skygge over forholdet mellom Polen og Russland.
Felles middag om kvelden.  

Dag 4: Lørdag, 24. august - Vi utforsker Sopot – «Polens riviera»

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost tar vi båten til Sopot. Sopot, som også blir kalt ‘Polens riviera’, har Europas lengste pir på over 500 meter og er absolutt verdt et besøk. Vi spaserer på piren og i byen og får orientering om casinoet og tradisjonsrike Grand Hotel, et av Polens mest fasjonable hoteller der det ligger rett på en kilometerlang sandstrand. Her har Greta Garbo, Marlene Dietrich, Josephine Baker, Charles Aznavour, Annie Lenox og statsledere som shahen av Iran, Fidel Castro, Charles de Gaulle og Vladimir Putin vært blant de prominente gjestene. Bilder og autografer av de mange berømte henger i bibliotekbaren. Men en mangler;
For her bodde også Adolf Hitler i en uke under felttoget i Polen. Det sies at han irriterte seg over utsikten; For her har vi utsikt over til halvøya Hel, hvor de siste polske soldatene/festningene overga seg først en måned etter angrepet på Westerplatte.
Vi inntar dagens lunsj på Grand Hotel og får litt tid på egenhånd til å rusle rundt i byen før vi tar båten tilbake til Gdansk.
Avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant i gamlebyen om kvelden.

Dag 5: Søndag, 25. august

Måltider inkludert: F
Frokost på hotellet. Avgang med SAS fra Gdansk kl 11.05 med ankomst Oslo Gardermoen kl. 12.35. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person fra kr 13.145,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-Gdansk t/r med SAS
 • Flyskatt (utgjør kr 993,- pr. november 2018)
 • 4 overnattinger i dobbeltrom på Hotel Gdansk (4*)
 • Buss flyplass – hotell t/r
 • Båttur til Westerplatte og Sopot
 • Byvandringer med lokalguider, samt inngangsbilletter til 2 museer
 • 4 frokoster, 3 lunsjer og 4 middager
 • Reiseleder Håkon Letvik
 • Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

 

Turen arrangeres i samarbeid med A-kortet og det innrømmes en rabatt på kr 600,- pr person.

Minimum antall deltakere er 20.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Tillegg for enkeltrom: Kr. 1.850,-

Tillegg for tilslutning med SAS til Oslo fra Sør-Norge kr 1.200,-(Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund, Trondheim)
Tilslutning fra andre steder på forespørsel. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
21/8Håkon LetvikGdansk - i fotsporene etter andre verdenskrig
Fordelspris med A-kortet.
13 145,-Bestill

Bosted

Reisekalender

26/4Drømmetur med Hurtigruten MS Kong HaraldFra 14 990,-