Skip to main content

Fra Sigrid Undset til Elena Ferrante - Roma, Montecassino og Napoli med Kristin Brandtsegg Johansen (oktober 2023)


Fra Sigrid Undset til Elena Ferrante - Roma, Montecassino og Napoli


Reiseperiode oktober 2023

Det skal handle om sterke og kompliserte romanheltinner – heltinner som navigerer gjennom livet – enten handlingen foregår i høymiddelalderen på Jørundgård i Gudbrandsdalen eller i nedslitte bakgater i etterkrigstidens Napoli. Romanheltinnen kan være den uberegnelige og briljante Lila, den betraktende og boklærde Elena, eller den vakre og litt bortskjemte pappajenta Kristin Lavransdatter.

Disse kvinneskikkelsene er forbundet – selv om de befinner seg i så ulike miljøer – i hver sin ende av Europa og med mange århundrer imellom. Det som er felles for begge de store romansyklusene, trilogien om Kristin Lavransdatter og kvartetten om de to venninnene Elena og Lila, er at de begge befinner seg i den realistiske sjangeren, store epos som har nesten alt, en rå, men også vakker fortelling, oppvekst, klassetilhøriget, sterke karakterer, stort persongalleri, rivalisering, klasse og vold, politikk og kjærlighet.

Bare noen minutters gange fra sentrum av Napoli, ved siden av togskinnene og motorveien, ligger Rione Luzzatti. Her vokser Lila og Elena opp. Født inn i et grått og røft nabolag, prøver de to briljante venninnene å navigere sine liv bort fra barndommens brutalitet. Ferrantes norske oversetter Kristin Sørsdal har også uttalt at hun måtte reise hit for å forstå miljøet og den brutale sosiologien i Mi briljante venninne. Bydelen ble bygget som sosialboliger mellom verdenskrigene. Bydelen er fortsatt preget av fattigdom og kriminalitet.

Begge de to forfatterne har ambisjoner om å skildre verden. Mennesker. Tanker og følelser. Ideer. De er bredt anlagte, oppdiktede epos, men framstår som sanne likevel. Avslørende og innsiktsfulle. Både hos Undset og Ferrante er hovedpersonene kvinner, de er to forfattere som skriver om det å være kvinne. Om å sjonglere rollene, dobbelt- og trippeltarbeidande som koner og elskerinner, mødre og døtre, studenter, akademikere, forfattere og ikke minst – som mennesker.

Her er en kronikk som reiseleder Kristin Brandtsegg Johansen skrev om Sigrid Undset og Elena Ferrante i Aftenposten  i 2020:
https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/MRknyo/er-sigrid-undset-den-nye-ferrante-kristin-brandtsegg-johansen

 

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Reisekalender

6/9En historisk reise i middelalder-Norge i Kristin Lavransdatters fotsporFra 14 950,-