Fra Brontë til Beatrix Potter

Bestill reise

Reiseperiode:

10 - 15 juni 2019

Dager:

6

Reiseleder:

Ragnhild Eikli

Førstelektor i litterær oversettelse og engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. Skribent med litteratur, drama og kunst som tema.


Pris fra:
17 250,-

Ragnhild Eikli

Førstelektor i litterær oversettelse og engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. Skribent med litteratur, drama og kunst som tema.

Reiseperiode:

10 - 15 juni 2019

Reiseperiode 10. - 15. juni 2019

- en litterær vandring

Høydepunkter:
• Lake District og Yorkshire
• Dove Cottage, Rydal Mount
• Besøke Beatrix Poters hus, Hill Top, samt Beatrix Potter Gallery
• Den vakre landsbyen Saltaire som er på UNESCOs verdensarvliste
• Besøke prestegården der Patrick Brontë var residerende kapellan
• Koselige overnattingssteder
• Frokost hver dag, 1 lunsj, 5 middager
• Ragnhild Eiklis interessante foredrag
 

Å vandre i berømte forfatteres fotspor kan gi store opplevelser. På slike reiser besøker vi gjerne vakker natur eller kulturlandskap som har inspirert stor litteratur, og som i sin tur ofte inspirerer oss, ikke minst til nye leseropplevelser både før og etter selve reisen. 
På denne turen til Nord-England skal vi besøke landskaper som i stor grad påvirket noen av Englands største forfattere, og husene der de skrev litteratur som har beveget og begeistret lesere helt siden verkene deres så dagens lys. 

Vi begynner i Lake District, som med sine mange innsjøer, åser og fjell regnes som et av Englands aller vakreste områder, og som reisende har oppsøkt helt siden ”turisme” ble et begrep. Naturen her ble en viktig, for ikke å si avgjørende, inspirasjonsfaktor for poeten som ofte regnes som den engelske romantikkens far, William Wordsworth, og mange av de andre lyrikerne som reiste hit på 1700- og 1800-tallet. Vi skal både besøke boligene deres og vandre i noen av områdene som betydde så mye for dem. 
Det var også i Lake District at den opprinnelige londoneren Beatrix Potter fant sitt paradis et hundre år senere. Potters vakkert illustrerte barnebøker om Peter Rabbit, Jemima Puddle-Duck og mange andre kjente og kjære skikkelser har vært elsket av små og store lesere siden, og vi skal besøke hennes sjarmerende hus, Hill Top, og oppleve landskapet der hun etter hvert etablerte seg som sauebonde i stor stil.

Fra Lake District reiser vi videre til heiene i Yorkshire og søstrene Brontës prestegård i Haworth. Få, om noen, forfattere har hatt en større og mer vedvarende popularitet enn søstrene Charlotte, Emily og Anne Brontë. Romanene deres var store bestselgere og ble elsket av lesere i forfatternes samtid, men det spesielle er at de er nesten like populære i dag, to hundre år senere. Søstrene Brontës lidenskapelige skildringer av mennesker og natur griper oss fremdeles, og skikkelser som Jane Eyre, Cathy og Heathcliff har en uoppslitelig fascinasjon også for moderne lesere. På denne turen skal vi selvfølgelig besøke selve prestegården der de vokste opp og skrev verkene sine, og vi skal bokstavelig talt følge i fotsporene deres ut på de yorkshirske heier, og om været tillater og det ikke blir altfor stormfullt, går vi helt til Emily Brontës ”stormfulle høyder”. 

Bestill reise

Reiseperiode:

10 - 15 juni 2019

Dager:

6

Reiseleder:

Ragnhild Eikli

Førstelektor i litterær oversettelse og engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. Skribent med litteratur, drama og kunst som tema.


Pris fra:
17 250,-

Program

Dag 1 – mandag 10. juni
Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 11.25 og ankomst Manchester kl. 12.30. Vi blir hentet med buss på flyplassen, og første stopp blir felles lunsj underveis til Lake District og den sjarmerende landsbyen Grasmere, som skal være vår base de neste tre nettene. Vi skal bo på hotellet The Inn at Grasmere, som ligger midt i landsbyen, og så møtes vi til innledende kåseri og felles middag på hotellet. (L/M)

Dag 2 – tirsdag 11. juni
Etter frokost drar vi rett til Dove Cottage, der den unge poeten William Wordsworth bodde sammen med sin søster Dorothy i begynnelsen av 1800-tallet. Her får vi et innblikk i deres enkle landlige liv og det litterære sentrum som dette lille huset i realiteten ble. Etter besøket her kjører vi videre til Wordsworths større og mer etablerte hjem, Rydal Mount, der han bodde med kone og barn. De som ønsker, kan følge bussen tilbake til Grasmere etter besøket her, men det vil også bli gitt tilbud som å gå den vakre turen rundt de to innsjøene Rydal Water og Grasmere. (Dette er en tur i lett landskap, ca. 1,5 time.) Det blir lunsj på egen hånd denne dagen, og de som drar tilbake til Grasmere, kan spise på et av de mange lokale stedene der, mens vi som tar spaserturen rundt innsjøene, spiser publunsj underveis. Vi møtes til felles middag om kvelden. (F/M)

Dag 3 – onsdag 12. juni
Etter frokost kjører vi med buss gjennom et erkeengelsk sjarmerende landskap til den lille landsbyen Near Sawrey, der vi skal besøke Beatrix Potters nydelige hus, Hill Top. Her bodde hun og skrev bøkene sine de første årene etter at hun flyttet til Lake District. Da hun etter noen år giftet seg med sin advokat, flyttet hun og ektemannen inn på en gård like ved, og hun valgte da å la Hill Top bli stående nøyaktig slik det var da hun bodde der. I hagen her er det ikke vanskelig å forestille seg at Petter Kanin hopper rundt! Etter besøket på Hill Top drar vil til Beatrix Potter Gallery i småbyen Hawkshead, som har en stor samling av Potters akvareller og skissebøker. I Hawkshead blir det anledning til å spise lunsj på egen hånd, og for den som ønsker det, blir det tid til å besøke den lille Hawkshead Grammar School, som ble grunnlagt i 1585, og der Wordsworth var elev. Vi kjører tilbake til Grasmere utpå ettermiddagen, og samles til middag om kvelden. (F/M)

Dag 4 – torsdag 13. juni
Vi spiser frokost og sjekker ut fra hotellet, og så setter vi kursen mot Yorkshire. På veien til Haworth og søstrene Brontë gjør vi et stopp i landsbyen Saltaire. Saltaire ble grunnlagt av sir Titus Salt i 1853, og ble anlagt som en såkalt model village som skulle sørge for gode leveforhold for tekstilarbeiderne i området. Landsbyen ble anlagt med mange velferdsgoder, som sykehus, bibliotek, konsertsal og arenaer for et utall aktiviteter. Tekstilfabrikkene er for lengst nedlagt, men i 2001 kom Saltaire på UNESCOs verdensarvliste, og er i dag kjent for sin vakre arkitektur og sine mange gallerier, ikke minst den store samlingen av kunst av David Hockney, en av Storbritannias største og mest folkekjære nålevende kunstnere, og opprinnelig fra Yorkshire. Med besøket i Saltaire får vi et innblikk i en svært interessant del av engelsk industri- og kulturhistorie, og det blir også muligheter til å spise lunsj her. Vi ankommer Haworth om ettermiddagen, og her blir det innkvartering på The Fleece Inn og Old White Lion. Vi møtes til felles middag om kvelden. (F/M)

Dag 5 – fredag 14. juni
Denne dagen er viet søstrene Brontë og deres forfatterskap. Vi begynner dagen med et foredrag, og så begir vi oss til prestegården der Patrick Brontë var residerende kapellan, og der barna hans levde sine helt spesielle og fantasirike liv, og der de som voksne skulle skrive sine berømte romaner.  De som ønsker det, kan deretter bli med på tur innover på heiene like bak prestegården. Her følger vi stiene til Charlotte, Anne og ikke minst Emily, som var særlig opptatt av naturen, og underveis blir det et par litterære smaksprøver. En stor opplevelse, uansett vær! Terrenget er ikke spesielt krevende og turen kan avpasses etter været, men er været på vår side, tar reiseleder sikte på å gå enten til Top Withens, som mange mener var modell for ”Stormfylle høyder”, eller til et av de andre stedene som søstrene var spesielt glade i. Vi tar med niste og spiser lunsj i det fri, men de som ønsker det, kan naturligvis bli igjen i koselige Haworth og spise lunsj der. Vi møtes alle til avskjedsmiddag om kvelden. (F/M)  

Dag 6 – lørdag 15. juni
Etter en tidlig frokost setter vi oss i bussen og kjører til flyplassen i Manchester, der vi flyr med SAS kl. 10.45, med ankomst Oslo Gardermoen kl. 13.40. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 17.250,- som inkluderer:

- Fly Oslo-Manchester tur/retur med SAS 
- Flyskatt (utgjør kr 1.120,- pr. september 2018)
- Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost  
- All transport i flg. program
- Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program  
- Inngangsbilletter i flg. program
- Måltider 1 x lunsj + 5 x middag (F=frokost/L=lunsj/M=middag) 
- 1 glass vin, øl eller mineralvann til velkomst- og avskjedsmiddag
- Norsk reiseleder (Ragnhild Eikli)
- Tips 

Tillegg for enkeltrom                          kr  2.500,-
Tillegg for tilslutning med SAS til Oslo fra Sør-Norge        kr  1.200,- (Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund, Trondheim)
Tilslutning fra andre steder på forespørsel. 

Hoteller:
The Inn at Grasmere i Grasmere 
The Fleece Inn og Old White Lion i Haworth 


Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 18. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad