Fargerike India

Status:
Program/pris kommer

Fargerike India

Reiseperiode 21. februar - 6. mars 2020

Dette er en reise full av fantastiske opplevelser og inntrykk du lever lenge på!
Bli med på en spennende kunst- og håndverkstur til India, verdens største demokrati med utallige språk og etniske grupper, og der kulturen og folkekunsten er ufattelig mangfoldig og fargerik! De indiske håndverkstradisjonene er gamle, det finnes spor av tekstiler helt tilbake til ca. 3 000 år f.Kr.

 

Høydepunkter:

 • Mange flotte og kjente «sights» som bl.a. Raj Ghat – minnesmerket over Mahatma Gandi, India Gate, Amber Fort, Hawa Mahal – Vindenes palass
 • Hjemmebesøk hos familier 
 • Vi hilser på noen av Indias mest fantastiske kunstnere og designere
 • Besøk i vakre museer, små verksteder og fabrikker
 • The White Dessert
 • Avslappende dager ved stranden
 • Full pensjon
 • Reiseleder Grete Gulliksen Moe og meget gode lokalguider

 

Vi starter reisen vår i Delhi, hovedstaden i India, og tilbringer én dag her for å restituere oss etter reisen, og får et innblikk i denne store byen.
Så reiser vi med buss til tekstilhovedstaden Jaipur – en av Indias vakreste byer! Her skal vi se Maharajas City Palace, der kongefamilien fremdeles bor, The Amber Fort - og Vindenes Palass, men først og fremst skal vi besøke kunstnere, verksteder og gallerier og “dykke ned” i bunker med nye og gamle tekstiler. I Jaipur skal vi også besøke et lite vakkert museum, Anoki, og tekstilkunstneren Brigitta Singh, opprinnelig fransk, som lager de vakreste tekstiler - en god blanding av fransk og indisk design. Vi skal på dagstur til Sanganer, der vi skal se blokk- og rammetrykk og farging av stoffer ved Sanganer River. Her skal vi få være med på en unik opplevelse - workshop med kunstneren Brij Ballabh Udaiwal. Vi skal også besøke et papirverksted der de lager håndlaget papir til mange formål. Et av de mange høydepunktene på turen er besøket i The Calico Museum i Ahmedabad, et privat museum som bare tar imot 20 gjester hver dag - dette er eksklusivt! 
I staten Gujarat reiser vi inn i det spennende Kutch område. Dette er et område der få turister kommer. Vår guide, Nirav Panchal, er lommekjent her, og kjenner personlig mange spennende kunstnere og kunsthåndverkere. 
Turen avsluttes på et lekkert hotell ute ved det arabiske hav, Serena Beach Resort, hvor vi skal tilbringe noen deilige og avslappende dager “på stranden og i vannet”. 

Reiseleder er lærer og forfatter Grete Gulliksen Moe som har skrevet 19 bøker innenfor kunst- og håndverksfaget – hun er Temareiser Fredrikstads spesialist på kunst- og håndverksturer over hele verden.

Status:
Program/pris kommer

Program

Dag 1: Fredag, 21. februar - Oslo - Dehli

Måltider inkludert: Flymat
Avreise fra Gardermoen kl. 1555 med Qatar Airways, som flere ganger er kåret til et av verdens beste flyselskap. Det blir en kort mellomlanding i Doha før vi fortsetter videre til Indias hovedstad, Dehli. 

Dag 2: Lørdag, 22. februar -Delhi

Måltider inkludert: Flymat / L / M
Vi lander på flyplassen i Delhi kl. 0825. Vår lokale guide møter oss på flyplassen og tar oss med til vårt hotell der vi slapper av etter vår lange reise. Etter en rolig formiddag tar guiden oss med på lunsj og en sightseeingtur i Delhi. På turen ser vi den Indiske porten og regjeringsbygningene med sine interessante arkitektoniske blandinger. Vi besøker Raj Ghat, minnesmerket over Mahatma Gandi, og ser huset der han tilbrakte sine siste 144 dager. Et privat kunst- og håndverksmuseum, som har en flott samling med gamle tekstiler og gjenstander i tre og keramikk, skal vi også besøke. Felles middag på hotellet om kvelden. 

Dag 3: Søndag, 23. februar - Delhi – Jaipur (260 km)

Måltider inkludert: F / L / M
Denne morgenen pakker vi kofferten og reiser med buss til Jaipur, Indias tekstilhovedstad nr.1 – og min favoritt by i India!  Vi gjør et kort kaffestopp underveis og spiser lunsj når vi kommer fram til Jaipur (ca. 5 – 6 timers busstur).
Etter lunsj skal vi besøke en av Jaipurs eminente tekstilkunstnere, Brigitte Singh. www.brigittesingh.com Hun kom som ung fransk student til India på åttitallet, fant lykken der og har etter hvert opparbeidet seg et fantastisk flott firma der de trykker stoffer, syr vakre quilter, puter, vesker, klær til barn og voksne og mye, mye mer. Vi får en omvisning og hører om Brigittes fasinasjon for tradisjonelt håndverk og god design. Hun er opptatt av natur, miljø og bærekraftig utvikling og har god omsorg for sine ansatte. Felles middag på hotellet om kvelden. 

Dag 4: Mandag, 24. februar - Jaipur

Måltider inkludert: F / L / M
I dag skal vi “utforske” den spennende, rosa byen Jaipur. Vi starter med en tur nord for byen og besøker det vakre Amber Fort. Dette romantiske palasset ble brukt av kongefamilien fra 1592 til 1727. Vi rir på elefanter, slik de konglige ankom fortet i gamle dager (eller kjører bil for dere som ikke vil ri på elefanter.) Vår guide, Ambrish Sharma, tar oss med fra rom til rom, etasje for etasje i det vakre palasset. I ett av rommene, som blant annet ble brukt til representasjon for kongefamilien, er veggene på innsiden og utsiden dekket med små speil. Fra Amber Fort spaserer vi ned til et vakkert lite museum, Anoki. Det ligger i et gammelt herskapshus, et Haveli. Her kan vi følge den indiske blokktrykkprosessen, og se en rekke eksempler på vakre gamle og nye tekstiler i bomull og silke.
På vei til Amber Fort tar vi også en titt på det vakre Hawa Mahal - “Vindenes Palass”.    
Tilbake i sentrum ser vi Maharajas City Palace, som fremdeles er et hjem for den nålevende maharajaen, kongen av Rajasthan. Jaipur er et “mekka” for oss som elsker stoffer i bomull og silke, og sjal i alle regnbuens farger og kvaliteter. Denne byen huser kunstnere og håndverkere som har trykket, farget, sydd og vevet i mange generasjoner tilbake. 

Dag 5: Tirsdag, 25. februar - Jaipur - Sanganer - Jaipur

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost drar vi ut til byen Sanganer (16 km). Her skal vi besøke tekstilkunstneren Brij Ballabh Udaiwal. Han er en av de fremste fargere /trykkere i India i dag, og som er opptatt av å dyrke og farge med ren Indigo uten å bruke «farlige» kjemikaler. De som vil kan få være med å farge sitt eget indigo-skjerf hos Brij (vi tar med oss hansker denne gang!)
Etter lunsj vandrer vi ned til byens elv og ser hvordan arbeiderne bleker, vasker og farger tusenvis av meter med bomullsstoffer. Det er et vakkert syn! Vi besøker flere ramme- og blokktrykkerier som lager tekstiler i bomull og silke på gammel og ny måte. Det blir besøk i fabrikk som lager resirkulert papir og vi følger hele arbeidsprosessen på fabrikken. Vi går også innom små verksteder, der menn sitter side ved side og skjærer ut de fineste mønstre med stø hånd på små og store trykkblokker. Felles middag på hotellet om kvelden.  

Dag 6: Onsdag, 26. februar - Jaipur - Ahmedabad

 Måltider inkludert: F / L / M
Vi spiser frokost på hotellet og tar morgenflyet til Ahmedabad. I Ahmedabad ser vi Adalaj Stepwell. Dette er én av mange fantastisk «brønner» i India. De reisende brukte dette som en «rasteplass» (nå museum) hvor de kunne drikke vann, vaske seg og hvile. Brønnen er vakkert dekorert. 

Dag 7: Torsdag, 27. februar - Ahmedabad – Royal Safari Camp/Bajana

Måltider inkludert: F / L / M
Torsdag morgen spaserer vi i den gamle delen av Ahmedabad og her får vi se og oppleve hvordan mange storfamilier lever og bor i dag. Vår eminente guide, Nirav Panchal, som selv er skredder, brenner for bevaring og restaurering av Ahmedabad. Byen er den første i India som står på UNESCOs verdensarvliste. Det er de veldig stolte av!  
I dag setter kursen mot Kutch (uttales «Katch»). Men før vi reiser fra Ahmedabad skal vi besøke et av de flotteste tekstilmuseer som fins på denne jord - The Calico Museum! Her tar de bare imot 20 gjester hver dag, og hit får vi lov å komme! Mange av tekstilene stammer helt fra 1500-tallet. Vi ser flotte klær, duker, sengetepper og til og med et stort håndvevet kongelig telt. Alle tekstilene er vevet eller brodert i naturmaterialer som bomull, ull og silkebrokade. 
Vel fremme på hotellet i Bajana, Royal Safari Camp blir det en rolig ettermiddag.  

Dag 8: Fredag, 28. februar - Bajana – Bhuj (245 km)

Måltider inkludert: F / L / M
I dag har vi en lang reiseetappe foran oss. Det er mye å se på veien og vår flotte guide,Nirav, vil fortelle oss om dagliglivet, kunst og kultur i Gujarat («fylket» vi nå befinner oss i). Vi gjør et stopp på veien og spiser lunsj. Om ettermiddagen kommer vi fram til vårt hotell Ilark i Bhuj hvor vi skal bo de neste 3 netter.

 
Dag 9: Lørdag, 29. februar - Bhuj 

Måltider inkludert: F / L / M
I dag har vi en ny spennende dag foran! Vi starter med et besøk hos familien Khatri, som er spesialister i å farge og trykke med naturlig indigo etter Ajarakk-metoden, og det betyr at de trykker på stoffene først og deretter farger dem i naturlig indigo. Vi følger hele prosessen, og de som ønsker kan kjøpe med hjem noen vakre stoffer og/eller sjal i bomull, silke, viskose eller ull. Her har de et godt utvalg! Fra Khatri-familiens workshop skal vi besøke byens vakre, nye kunst- og håndverksmuseum, Shrujan, der Nirav tar oss med på en runde og forteller om noen av de forskjellige folkegruppene i Kutch-området. Vi ser deres fargerike folkedrakter, smykker og arbeidsredskap. I Gujarak bor muslimer og hinduer side om side i fredelig fellesskap. Vi spiser lunsj på museet.
Etter lunsj besøker vi familien Valji. Det er en stor og kreativ familie der alle de voksne er involvert i produksjon av diverse tekstiler. I flere generasjoner har de fått store priser for sine spesielt flotte arbeider. De spinner og vever, og mye av materialene de bruker farger de selv. Strekker tiden til skal vi også besøke en annen vever som blant annet jobber med ull fra kameler. 

Dag 10: Søndag, 1. mars - Bhuj

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost reiser vi og besøker det lille vev-verkstedet Tana Bana, som drives av veveren Ramji Maheshwari og hans kone. Han spinner og vever med et spesielt bomullsgarn, Kala Cotton, som er fra en stedegen og opprinnelig kortvokst bomullsplante som trenger lite vann og som kan dyrkes på en miljøvennlig måte. De som dyrker denne formen for bomull kan bare høste én avling i året.  
Deretter drar vi til en hindustamme som kalles Mutva. Der syr de quilter, lager smykker og broderier, og arbeider med skinn. Vi spiser lunsj underveis.  
Etter lunsj skal vi besøke en muslimsk gruppe der en av kvinnene i landsbyen er ekspert på broderier der hun bruker små, små glasspeil. Hun bor i en rund hytte med stråtak, og hun vil vise oss mange av sine broderier. Deretter tar bussen oss med ut til The White Dessert. Hele området er dekket av salt, og dere som har lyst kan være med på en ridetur med vogn og kamel. Eller kanskje en ridetur på kamelryggen?
Middag på en hyggelig restaurant i Bhuj om kvelden.

Dag 11 – 13: Mandag, 2. mars – Onsdag, 4. mars - Bhuj – Mandvi

Måltider inkludert: F / L / M  
Etter frokost pakker vi kofferten vår igjen og reiser ut til et fantastisk flott hotell som ligger helt nede på stranden nær byen Mandavi, - Serena Beach Resort. www.serenabeachresort.com Her skal vi tilbringe noen deilige dager med herlig og sunn vegetarkost, badeliv og litt mosjon for dem som ønsker det! Det blir også mulighet til noen korte besøk på det lokale frukt-,fisk- og kjøttmarkedet, se et båtbyggeri og besøke en vever som lager de vakreste silke /bomullsstoffer – en type dobbeltvev som kalles Mashru. Det er veldig få vevere som behersker denne teknikken i dag. 

Dag 14 – 15: Torsdag, 5. mars – Fredag, 6. mars - Bhuj – Munbai – Doha – Oslo

Måltider inkludert: F / Flymat
Etter en rolig formiddag tar bussen oss med inn til flyplassen i Buij, og vi starter hjemreisen med fly fra Bhuj til Mumbai, deretter fra Mumbai til Doha og så hjem til Oslo. Vi ankommer Gardermoen kl. 1355. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 26 670,- som inkluderer:

 • Rutefly Oslo-Doha-Delhi/Mumbai-Doha-Oslo med Qatar Airways       
 • Flyskatt (kr. 3 498 pr. mars 2019)
 • All fellestransport, vandringer og utflukter ifølge programmet
 • Overnatting i dobbeltrom  
 • Måltider ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) inkl. 1 drikke til lunsj og middag
 • Lokal engelsktalende guide
 • Reiseleder Grete Gulliksen Moe 

 

Minimum antall deltakere er 15 og maksimum 20.

Depositum kr 5 000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Tillegg for enkeltrom    kr 4 700,-

Tips ikke inkludert! Beregnes til ca. USD 85 pr. person.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

Hoteller:
Vaishree Boutique, Delhi        
Zone By The Park, Jaipur        
Hotel Starottel, Ahmedabad    
Royal Safari Camp, Bajana        
Hotel iLark, Bhuj               
Serena Beach Resort, Mandvi  
 
For råd om vaksiner, ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor. 

Det er visumplikt til India, og visum søkes av hver enkelt. 
For mer informasjon: http://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html (pris ca. kr 1 000)

Eventuelt kan dere bestille visum via:
Visumexpert
C. J. Hambros Plass 2C, 0164 Oslo
Tlf. 2244 6222 / post@visumexpert.no
(pris ca. kr 1 200,- i tillegg til selve visumet)

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad