Skip to main content

Fargerike Fosen og Trøndelag


Blåtur - på jakt etter indigo i vårt eget land

 

Reiseperiode 12. - 15. august 2022

Bli med på en fantastisk kultur- og kunsthåndverksreise i jakten på indigo i vårt eget land! Fra Sigrid Undset’s Bjerkebæk på Lillehammer til Rennebumartnan – og blåfargeren Axel Becker på Fosenhalvøya.

 

Høydepunkter:

 • Bjerkebæk – Sigrid Undsets hjem
 • Rennebumartnan
 • Gamle Helset Gård og kunstnerparet Ingrid og Axel Becker
 • Minikurs i enten blåfarging eller pilfletting
 • Trøndelag Folkemuseum med bl.a. trykkblokker og oppskrifter fra 1800-tallet 


I august 2022 tar vi dere med på en fargerik busstur fra Oslo til Trondheim. Vi gjør en stopp på Lillehammer der vi besøker Bjerkebæk, forfatteren Sigrid Undsets hjem. Det blir omvisning i hus og hage. Vi reiser videre oppover Gudbrandsdalen til det vakre Quality Hotel Skifer på Oppdal. Etter en god natt søvn, er vi klare for en spennende dag på Rennebumartnan – et av landets fineste markeder med mye flott kunsthåndverk av høy kvalitet. 

Fra Rennebu går turen til Trondheim og Fosenhalvøya. Vi skal besøke Helset Gård, der Ingrid og Axel Becker bor og arbeider. Ingrid er tekstilkunstner og en eminent kunsthåndverker som arbeider med flettverk i ulike naturmaterialer. Axel er en av de få i Europa som arbeider med ren indigofarging og blåtrykk i Europa, et fag som i november 2018 kom på UNESCOs kulturelle verdensarvliste. Han vil fortelle om, og vise oss, veien han har vandret i de gamle blåtrykkernes fotspor for å finne frem til sitt eget utrykk der han skaper de vakreste tekstiler en bare kan drømme om – i indigoblått!  

På Sverresborg ligger Trøndelag Museum. Vi gjør et besøk her og vi skal bl.a. få se en flott samling av trykkblokker og høre historien om blåfargerenes liv i Trondheim fra midten av 1800-tallet og frem til 1950- og 60 tallet. 

Vår reiseleder på turen er Grete Gulliksen Moe. Hun har skrevet flerfoldige bøker innenfor kunst og håndverksfaget, og er Temareiser Fredrikstads reiseleder som har spesialisert seg på turer for dere som er interessert i forskjellige typer husflid og kunsthåndverk. Grete er stadig på jakt etter INDIGO – og alle verdens vakre blåfarger. Noen av dem har hun funnet i vårt eget Trøndelag!
 

Bestill reise

Reiseperiode:

12 - 15 august 2022

Dager:

4

Reiseleder:

Grete Gulliksen Moe

Grete har spesialisert seg på turer for de som er interessert i forskjellige typer husflid og kunst/håndverk. Utdannet formingslærer og har arbeidet i den videregående skole i mange år. Skrevet en rekke bøker innen kunst- og håndverksfaget.

Om Grete Gulliksen Moe sier kundene våre:

"Grete Gulliksen Moe var en super reiseleder. Bestemt, inkluderende, kunnskapsrik, blid og hyggelig hele veien."

"Dyktig reiseleder, kan inspirere gruppen".

"Uovertruffen".


Pris fra:
12 775,-

Søk reise

Program

Dag 1 – fredag 12. august – Bjerkebæk

Måltider inkludert: L / M
Vi starter fra Oslo Bussterminal kl. 09.00. Etter ca. 3 timers kjøring med buss, kommer vi til Lillehammer. Her ligger Bjerkebæk, Sigrid Undsets hjem, og vi skal få en omvisning. Vi avslutter besøket på Bjerkebæk med lunsj.
Turen går videre til Oppdal hvor vi skal overnatte på Quality Hotel Skifer. Felles middag på hotellet. 

Dag 2 – lørdag 13. august – Rennebumartnan

Måltider inkludert: F / M
Etter en god frokost på hotellet kjører bussen oss til Rennebu og den legendariske «RENNEBUMARTNAN». Her får vi hele dagen til å kose oss og oppleve norsk husflid og håndverk av topp kvalitet og design. Rennebumartnan arrangeres i 2022 for 35. gang og er en spennende møteplass for 150 håndverkere og deres produkter. Over 10 0000 mennesker besøker markedet hvert år! I tillegg til flott håndverk krydres arrangementet med kulturopplevelser, håndverksdemonstrasjoner og tradisjonsmat.
Vi reiser fra Oppdal ved fem-tiden og setter kursen mot Trondheim. Vi skal bo på hyggelige Best Western Plus Hotel Bakeriet i to netter. Felles middag på hotellet.

Dag 3 – søndag 14. august – besøk hos Ingrid og Axel Becker

Måltider inkludert: F / L / M 
I dag reiser vi ut til Fosenhalvøya der Ingrid og Axel Becker bor og arbeider på gården sin, Gamle Helset Gård. 
Vi skal få være med å se Axel farge tekstiler med indigo-blått i fargebrønnen hans, høre han forklare om både trykk- og fargeprosessen, før han instruerer en gruppe i farging med naturlig indigo. (Se gjerne: www.axel.blue, eller på Instagram: axelsindigo.)
Alle får så en omvisning i Ingrids fantastiske studio der hun fletter med ulike naturmaterialer, både bruksgjenstander og kunstrelaterte objekter.
(Se gjerne: www.ingridbecker.no.)
Vi kan her velge deltagelse i et minikurs i enten blåfarging eller fletting med pil.
Lunsj på gården hos Axel og Ingrid.
Tilbake til Trondheim om kvelden og middag på hotellet.

Dag 4 – mandag 15. august – Sverresborg og Trøndelag Folkemuseum

Måltider inkludert: F / L 
Etter frokost tar bussen oss med til et besøk på Sverresborg og Trøndelag Folkemuseum. Her skal vi møte Axel Becker igjen der han vil vise oss deler av den store samlingen med trykkblokker som museet har. Han vil fortelle om hvordan han oppdaget trykkblokkene, men også gamle oppskriftsbøker og mye annet spennende etter Schjølbergs Fargeri i Trondheim. Denne oppdagelsen betydde for ham personlig starten på hans 30 år lange blå reise.
Vi spiser lunsj på museet. 
Etterpå tar bussen oss tilbake til byen og vi får litt tid på egenhånd før bussen kjører oss ut til flyplassen på Værnes. Vi har flyavgang kl. 18.20 og lander på Gardermoen kl. 19.15.
Så sier vi farvel her og vi håper dere har hatt noen flotte dager – i jakten på indigo!
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 12.775,- som inkluderer:

 • Buss Oslo - Trondheim
 • Fly Trondheim - Oslo med SAS
 • Flyskatt
 • Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost 
 • All fellestransport under oppholdet ifølge program
 • Besøk og inngangsbilletter ifølge program
 • 3 x lunsj og 3 x middag (F=frokost/L=lunsj/M=middag)
 • Reiseleder Grete Gulliksen Moe

 

Tillegg for enkeltrom kr 1.605,-

Quality Hotel Skifer        

Best Western Plus Hotel Bakeriet 

Depositum kr 3 000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. Minimum antall deltakere er 20. Maksimum 28.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.
 

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
12/8Grete Gulliksen MoeFargerike Fosen og Trøndelag12 775,-Bestill

Bosted

Reisekalender

9/3EgyptFra 37 750,-
20/3Sigrid Undsets RomaFra 18 275,-
30/3CremonaFra 19 850,-
30/3Impresjonismens Paris Fra 21 250,-
8/4Jordan - sivilisasjonens vuggeFra 32 750,-