Skip to main content

Fargerike Baltikum-Latvia og Litauen med Grete Gulliksen Moe


Reiseperiode 28. mai - 2. juni 2019

Høydepunkter:
• Byvandringer i Vilnius og Riga
• Besøke Jurate Linstudio, hvor de lager alt av lin
• Verkstedet Balta Balta drevet av 6 kunsthåndverkere
• Besøke Baltikums største linfabrikk
• Besøke Rundale slott, Baltikums Versailles
• Besøke kunsteren Lailma Kaugures Studio Natural
• Latvisk Friluftsmuseum
• Frokost hver dag, 4 lunsjer, 3 middager
• 4* hoteller
• reiseleder Grete Gulliksen Moe

I alle de tre baltiske statene har håndverk og husflid vært en viktig del av folks dagligliv. Lin har vært og er den mest populære tekstilfiberen brukt til produksjon av klær og interiør. Dessverre er dyrking av lin helt borte i alle de 3 baltiske statene, men linindustrien er fremdeles veldig viktig, særlig i Latvia og Litauen.
På vår tur skal vi besøke den største fabrikken av dem alle, Linas, som ligger i Panevezys (Litauen). Her skal vi få se hvordan de spinner, farger og vever linstoffene, og hvordan de bearbeider stoffene og trykker mønstre. Vi skal besøke kunstnere og kunsthåndverkere i Vilnius og bli godt kjent i gamlebyen her.

Fra Vilnius til Riga kjører vi buss. Vi skal bli kjent i denne vakre jugendbyen, lære om latvisk folkedrakt- og strikketradisjoner og vi får også med oss det årlige kunsthåndverksmarkedet på folkemuseet utenfor Riga.

Vår reiseleder Grete Gulliksen Moe er utdannet formingslærer og har arbeidet i den videregående skole i nesten 20 år. Hun har skrevet 18 bøker innenfor kunst og håndverksfaget, og underviser både i USA, England og her i Skandinavia. Grete er vår reiseleder som har spesialisert seg på turer for dere som er interessert i forskjellige typer kunst/håndverk og husflid.

Bestill reise

Reiseperiode:

28 mai - 2 juni 2019

Dager:

6

Reiseleder:

Grete Gulliksen Moe

Grete har spesialisert seg på turer for de som er interessert i forskjellige typer husflid og kunst/håndverk. Utdannet formingslærer og har arbeidet i den videregående skole i mange år. Skrevet en rekke bøker innen kunst- og håndverksfaget.


Pris fra:
13 790,-

Søk reise

Program

Dag 1 -Tirsdag 28. mai
Vi flyr fra Gardermoen kl. 1110 og lander i Vilnius kl. 1400. Det blir en kort tur med bussen før vi ankommer vårt hotell Artis ved 15-tiden. Vi får en lett lunsj ved ankomst på hotellet. Om ettermiddagen skal vår litauiske guide Nora ta oss med på en runde til fots i Vilnius som ender opp på restaurant Lokys, der vi skal spise vår velkomstmiddag. Restauranten ligger like ved hotellet vårt. Lunsj og middag inkludert.

Dag 2 - Onsdag 29. mai
Etter frokost går vi samlet rundt i gamlebyen i Vilnius. Vi skal blant annet besøke Jurate Linstudio hvor de lager spennende linklær og linprodukter til interiør, tepper, puter, gardiner mm. De kombinerer også lin med ull og skinn. Vi får høre hvordan de startet opp og driver sin lille eksklusive bedrift. Så besøker vi Balta Balta som er et verksted/butikk drevet av 6 kunsthåndverkere som alle jobber med tekstil som de selv farger med naturlige fargestoffer innenfor vev, strikk og søm. Vi skal også besøke en butikk "Locals LT" – der alle produktene er litauiske designvarer som Linen Me og Wool Me og keramikk fra Agne Kondrataite. Etter felles lunsj kan dere gå på egenhånd og bli nærmere kjent med byen. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 3 - Torsdag 30. mai
I dag må kofferten være ferdig pakket før frokost, for allerede kl. 0830 setter vi oss i bussen for avgang mot Latvia og hovedstaden Riga. På veien til Riga stopper vi i byen Panevezys der vi skal besøke et lite linmuseum som ligger i en gammel mølle. Her vil lederen for museet vise oss rundt og vi får historien om linplanten til ferdig tekstil. Fra museet drar vi til Baltikums største linfabrikk der vi får med oss hele prosessen i moderne tid. Vi skal se hvordan lingarnet blir farget og vevet i alle tenkelige teknikker som blant annet jacquard-veving, som man bruker til mer komplisert mønsterveving, for eksempel damask. Her har vevstolen ikke skaft, men hovlene er knyttet til en såkalt Jacquard, en maskin som styrer renningstrådene enkeltvis. Deretter ser vi trykking på stoffer og til slutt etterbehandlingen. De lager mange spennende "myke" og mer moderne linkvaliteter, blant annet lager de alle linstoffene til det store spanske firmaet Zara Home. Fabrikken har et eget utsalg for stoffer og klær.
Vi spiser felles lunsj i Panevezys.
Etter lunsj busser vi over grensen til Latvia og ut på ettermiddagen skal vi besøke det fantastiske Rundale slott, Baltikums Versailles! Slottet er tegnet av den berømte italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli, skaperen av Vinterpalasset i St. Petersburg. Opprinnelig fungerte slottet som sommerresidens for fyrsten av Kurland, Ernst Johann von Bühren, som var en av Keiserinne Anna’s elskere. Rundaleslottet, som hyppig benyttes ved offisielle statsbesøk og større seremonier, er et vakkert og imponerende eksempel på barokk byggkunst. Ved ankomst Riga spiser vi felles middag på hotellet vårt Radisson Blu Latvjia.
Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 4 – Fredag 31. mai
I formiddag skal vi gå en runde i gamlebyen med vår norsktalende guide Inguna Liepina. Det er en gammel middelalderby i Jugendstil som er vel verd å oppleve! Vi skal se en flott samling av latviske folkedrakter og fine strikkeprodukter, og vi besøker en butikk som lager herlige såper og selger lekre ting til bad og badstuer! Vi koser oss med varm sjokolade, og smaker på “hjemmelaget” sjokolade i Kuze sjokoladeverksted. 
Etter lunsj skal vi besøke et spennende verksted/butikk, Studio Natural som eies og drives av kunstneren Laima Kaugure. Hun lager moderne klær og innredningstekstiler av naturmaterialer som lin, ull og silke. Vakker design for de med sans for kvalitet! Laima er hvert år med på store messer, blant annet i Paris og Roma, og japanere elsker hennes produkter!
Vi skal også innom et lokalt pleddutsalg, Klippan Saule som selger de herligste pledd - ypperlige presanger til familie og venner. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 5 – Lørdag 1. juni
I dag skal vi tilbringe noen spennende timer på husflid- og håndverksmarkedet på Latvisk Friluftsmuseum som ligger utenfor Riga. Her bugner det av strikkeprodukter, ting laget av tre, papir og smijern, vakre flettede kurver - og mye mer til gode priser. Etter noen timer på markedet, kjører vi tilbake til Riga. Ettermiddagen til egen disposisjon, men vi spiser felles middag. Frokost og middag inkludert.

Dag 6 – Søndag 2. juni
Vi starter med frokost på hotellet. Formiddagen til egen disposisjon. Vi møtes igjen etter lunsj og drar fra hotellet kl. 13.30. Flyavgang kl. 1610 og ankomst Gardermoen er kl. 1645. Frokost inkludert.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 13 790 som inkluderer:
•    Flyreise Oslo-Vilnus/Riga-Oslo med Norwegian
•    Flyskatt 
•    Overnatting i dobbeltrom 
•    Måltider ifølge program
•    Transport, utflukter og besøk ifølge program
•    Reiseleder Grete Gulliksen Moe

Tillegg for enkeltrom kr 1 990,-

Vilnius:        www.artis.centrumhotels.com
Riga:            www.radissonblu.com/en/latvijahotel-riga

Depositum kr 3 000 pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Minimum antall deltagere 15.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring på grunn av endring av valutakurs. Det tas også forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, for eksempel værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
28/5Grete Gulliksen MoeFargerike Baltikum - Latvia og Litauen13 790,-Book på venteliste

Bosted

Reisekalender

26/4Drømmetur med Hurtigruten MS Kong HaraldFra 14 990,-