Skip to main content

Faraoenes Egypt med Øystein Kock Johansen


Reiseperiode 8. - 20. mars 2023

 Få steder kan man føle fortidens storhet bedre enn i Egypt. Landets historie er som et visuelt og spektakulært eventyr. Med norsk fagekspert som cicerone, som snakker et språk alle forstår, inviterer vi til en unik reise i faraoenes fotspor.  
 
Høydepunkter :

  •  Arkeolog og religionshistoriker Øystein Kock Johansens glitrende kåserier  
  • Det sagnomsuste Hotel Old Cataract 
  • Alle frokoster, 1 High tea, 8 lunsjer og 9 middager 
  • Det egyptiske museet i Kairo 
  •  Giza-pyramidene og Sfinxen 
  •  Sakkara og Dashur 
  • Karnaktempelet 
  • Kongenes dal 
  • Carters hus og Ramessum

 
Vår første base på turen er Kairo. Herfra gjør vi utflukt til pyramidene i Sakkara og Dashur, for der å se på forutsetningene for de mer kjente pyramidene på Gizaplatået i utkanten av Kairo. Her får vi selvfølgelig også med oss den gåtefulle Sfinxen.  
 
Etter å ha gjort oss ferdig med Kairo og omegn, flyr vi en times tid sørover til Luxor. Med base i denne byen besøker vi de berømte og imponerende templene Karnak og Luxor. Vi besøker Kongenes dal, og går inn i noen av verdens mest utrolige og fargerike graver, som utrolig nok, tatt i betraktning at relieffene og fargene ser ut som de skulle vært gjort i dag, er 3500 år gamle. I tilknytning til Kongenes dal besøker vi Hatshephut-templet, Memnon-kolossene og arbeiderlandsbyen Deir el Medina, den unike 3500 år gamle landsbyen der arbeiderne som bygget faraoenes graver og dødstempler, bodde. I år får vi også, til vår cicerones store begeistring, muligheten til å besøke Howard Carters hus og hans utgravningsbase samt Ramesseum. 
 
I Luxor sjekker vi inn på båten der vi skal tilbringe noen fredfylte dager på Nilen. Underveis på ferden sørover besøker vi det spesielle Kom Ombo-komplekset, krokodilleguden Sobeks særegne anlegg, med Nilometer og krokodillemumier. Fra soldekket får vi oppleve et landskap som i prinsippet ikke har forandret seg siden faraoenes tid. Våre øyne ser det samme landskapsbildet og folkelivet som faraoene skuet for 5000 år tilbake.  
 
På båtturen nyter vi god mat og drikke – ikke minst en iskald øl, en kjølig vin eller duggfrisk gin & tonic i en behagelig solstol på soldekket.  
 
Vel fremme i Aswan, som er cruisets endestasjon, besøker vi det godt bevarte Philae-templet på den kunstige oppdemmede Aswan-sjøen, vi besiktiger den mektige Aswandemningen, og vi får med oss granittbruddet der oldtidens egyptere hugget ut de nærmest dimensjonsforbøffende obeliskene. Under oppholdet i Aswan skal vi også få med oss en felukkaseiling på Nilen. 
Faglig guide er professor, dr. philos. Øystein Kock Johansen, arkeolog og religionshistoriker. Ragnhild Eikli er turens tekniske reiseleder. Sammen har disse to kjørt turer til store deler av verden for Temareiser Fredriktad i 15 år.  
 
På denne reisen bor vi kun på femstjerners hoteller, som er blant de beste Egypt har å by på. Det samme gjelder båten til cruiset på Nilen.
 

Dette sier kundene våre om turen til Faraoenes Egypt

"Løp og kjøp! Var med på samme reise vinteren 2019, en unik opplevelse! Ragnhild og Øystein er verdens beste radarpar, du vil få fantastiske dager i Egypt og helt spesielle minner for resten av livet! Kvalitet for alle penga! "

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Ellen Stigum


"Denne reisen er et eventyr fra start til slutt! Førsteklasses reiseledere, førsteklasses historiske hoteller i et utrolig interessant land. En eventyrlig reise på vakre Nilen som bare må oppleves! Garantert en tur du aldri vil glemme! Du får mye mer enn det du kan lese ut av programmet gjennom disse to fyrverkeriene av topp dedikerte reiseledere! Anbefaler denne turen på det varmeste. Bedre blir det ikke."

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Tordis Barhaugen


"Har vært med Øystein og Ragnhild på 5 turer. Det koster, men du verden det er litt av noen turer. Verd hver krone!!!"

                                                                                                                                                                                                                                                                 Reidulf Welde

Bestill reise

Reiseperiode:

8 - 20 mars 2023

Dager:

13

Reiseleder:

Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen


Pris fra:
44 750,-

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 8. mars – avreise

Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 09.50 med Lufthansa til Frankfurt. Flybytte og videre med samme selskap til Kairo hvor vi ankommer kl. 18.40 lokal tid. Felles transport til vårt bosted, Marriott Hotel (5*). Dette historiske hotellet har eget hageanlegg med uteservering og bar, noe som ikke er en selvfølge i denne gigantiske metropolen.

Dag 2 – torsdag 9. mars – gravområdene Sakkara og Dashur

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost busser vi til pyramide-, tempel- og gravområdene i Sakkara og Dashur. Sakkara var Memphis’ nekropol, og her ved Egypts første «hovedstad», finnes graver fra hele denne historiske perioden. Nekropolen ligger høyt, med flott utsikt over det fruktbare, grønne Nilen-bekkenet i ørkenenes rødbrune ytterste randsone. I Sakkara finner vi verdens aller eldste pyramide, den unike trappetrinnspyramiden som gav startskuddet for egypternes tradisjon med å bygge pyramider. Når vi har gjort oss ferdige med Sakkara, busser vi den korte veien til Dashur for å se den såkalt bøyde pyramiden og den røde pyramiden, som representerer neste stadium – mellomstadiet – i utviklingen av den fullkomne pyramiden, som vi skal lære å kjenne når vi kommer til Giza. Her blir det anledning til å ta seg inn i kammeret inne i pyramiden. Etter felles lunsj drar vi tilbake til hotellet inne i Kairo, og så blir det litt fri før vi samles til velkomstmiddag på hotellet. 

Dag 3 – fredag 10. mars – Giza-pyramidene, Sfinxen og Det egyptiske museet

Måltider inkludert: F / L 
Etter frokost fortsetter vi vår utforsking av pyramidene, og nå er det de berømte anleggene i Giza som står for tur. Kheopspyramiden er den største av dem alle, og ble bygd ca. 2650 f.Kr. av kong Kheops. De to andre pyramidene her, Khefren og Mykerinos, ble oppført av Kheops sønn og sønnesønn. Deretter fortsetter vi til Sfinxen, denne helt unike og mystiske statuen med løvekropp og menneskehode.
Etter felles lunsj drar vi på museum: Det blir enten det helt nye nasjonalmuseet (GEM – Grand Egyptian Museum) ute ved Giza-pyramidene,  eller, dersom det nye museet ikke har åpnet ennå, det tradisjonsrike gamle museet i Kairo sentrum. Kvelden er til fri disposisjon, men tilbud om felles middag vil bli gitt. 

Dag 4 – lørdag 11. mars – Luxor og Karnaktempelet

Måltider inkludert: F / L / M
Morgenfly til Luxor. Ved ankomst blir vi hentet av buss og drar direkte til Karnaktemplet. Det er et gedigent kompleks som ble oppført kontinuerlig av skiftende faraoer gjennom 2000 år. Den som tror man har sett et tempel tidligere – glem det! Vi inntar felles lunsj, og sjekker deretter inn på Steigenberger Luxor Hotel (5*), perfekt beliggende ved Nilens bredd. Ettermiddagen er fri til egen disposisjon. Den kan nytes ved svømmenbassenget med utsikt ut over Nilen, og en spasertur på byens strandpromenade, den såkalte «cornichen», er heller ikke å forakte. Luxor har også en rikholdig basar og et vell av lokale butikker. Vi møtes til felles middag om kvelden. 

Dag 5 – søndag 12. mars – Carters hus, Ramesseum og Deir el Medina

Måltider inkludert: F / L / M
I dag venter to nyheter som ikke har vært på vårt Egypt-program tidligere, nemlig Howard carters hus og Ramesseum, foruten Deir el Medina: Vi har nå endelig fått muligheten til å besøke Howard Carters hus, hans utgravningsbase, på vestbredden av Nilen overfor Luxor. Det var i dette huset Carter bodde mens han drev med sine utgravninger i Kongenes dal, og avdekket Tut-Ankh-Amons fenomenale grav. Etter at utgravningene ble avsluttet, ble huset liggende der ubebodd og nærmest glemt. I den senere tid har imidlertid myndighetene gjenåpnet det for besøkende, noe som innebærer at vi nå kan få et unikt innblikk i hvordan Carter områdde seg på «privaten». Her er kart, bøker, møbler etc. som da den berømte utgraveren bodde her – foruten en replika av Tut-Ankh-Amons innerste gravkammer. Vi drar deretter til Ramesseum, den store farao Ramses IIs dødstempel, som det tok 20 år å fullføre. Her ser vi også levningene av faraoens gigantstatue, verdens største, med sin opprinnelig 20 meters høyde og med en vekt på over 1000 tonn! Vi avslutter i Deir el Medina, den utgravde byen der arbeiderne/kunstnerne bodde som utsmykket faraoenes praktgraver i Kongenes dal. Her kommer vi endog ned i noen av arbeidernes egne graver, som er svært rikt utsmykket med livfulle scener fra disse menneskenes dagligliv. En mildt sagt besnærende opplevelse.  

Dag 6 – mandag 13. mars – Luxor, Kongenes dal og cruise på Nilen

Måltider inkludert: F / L / M
Etter en tidlig frokost busser vi til Kongenes dal med hele 63 blottlagte faraograver, samt Hatshephuts dødstempel og Memnonkolossene, som ligger like i nærheten. Vi sjekker vi inn på båten som skal være vår base på Nilen de nærmeste dagene, og så kan man nyte livet på soldekket om ettermiddagen. I kveldingen besøker vi det flombelyste Luxortemplet.  Dette spektakulære skuet er en stor opplevelse, en fryd for øye og sinn. 

Dag 7 – tirsdag 14. mars – cruise på Nilen

Måltider inkludert: F / L / M
Formiddagen i Luxor er til fri disposisjon. Båten legger fra kai midt på dagen, og vi seiler sørover via slusen i Esna. Vi nyter dagen på soldekket mens landskapet, som ikke har endret seg endret seg vesentlig gjennom årtusenene, glir forbi. Kvinnene vasker klær i elven mens barna leker ved elvebredden, og mennene pløyer jordene slik de alltid har gjort, med håndkraft. Den grønne Nildalen mot den rødbrune ørkenen er et besnærende syn – nå er det bare å la freden senke seg! 

Dag 8 – onsdag 15. mars – cruise på Nilen

Måltider inkludert: F / L / M
Vårt elvecruise fortsetter videre sørover, og vi ankommer Kom Ombo-tempelet om ettermidagen. Der besøker vi krokodilleguden Sobeks sakrale kompleks med Nilometer, samt museet for krokodillemumiene. Anlegget her ligger flott til ved elvebredden. I oldtiden lå de enorme Nilenkrokodillene og bakte seg i solen på sandbankene her. Vi ankommer Aswan om kvelden. 

Dag 9 – torsdag 16. mars – seiltur med felukka, frivillig utflukt til Abu Simbel

Måltider inkludert: F / L / M
For de som ønsker, tilbyr vi utflukt til det berømte Abu Simbel (må forhåndsbestilles). Vi gjør oppmerksom på at denne utflukten er med fly, og den starter tidlig om morgenen. Ingen av de norske reiselederne er med på denne utflukten, kun lokal guide. 
De som ikke drar til Abu Simbel, kan slappe av på båten eller ta seg en tur i Aswan sentrum. Etter lunsj seiler vi i felukka i Aswans «skjærgård» og går i land på Kitchner Island, der vi spaserer gjennom den botaniske hagen. En felukka er en tradisjonsrik, flatbunnet seilbåt som man ser krysse frem og tilbake på elven i stort antall slik de har gjort i tusener av år. 

Dag 10 – fredag 17. mars – Philatempelet og det sagnomsuste hotellet Old Cataract

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost sjekker vi ut fra båten, og starter dagen med en besøk til den gigantiske Aswandemningen. Dernest tar vi båt ut til det godt bevarte Philaetemplet, som ligger på en øy på den oppdemmede Aswansjøen.  Vi drar videre til granittstenbruddet der egypterne hugget ut de store og monumentale obeliskene. I stenbruddet ligger fremdeles verdens største obelisk, uferdig uthugget. Vi sjekker inn på sagnomsuste Sofitel Legend Old Cataract Hotel (5*). Her har verdens berømtheter og statsoverhoder bodd i tur og orden, og noen av de mest kjente er Winston Churchill og Agatha Christie, som har fått sine egne suiter her. Ettermiddagen er til fri disposisjon. En drink på terrassen når solen går ned er en opplevelse i seg selv, og så samles vi til middag i hotellets spektakulære restaurant. 

Dag 11 – lørdag 18. mars – fridag i Aswan og «High Tea» på Hotel Old Cataract

Måltider inkludert: F / Afternoon Tea
Formiddagen i Aswan er til fri benyttelse, og man kan enten ta seg en rusletur i byen, som har en innholdsrik basar, eller slappe av i  hotellets lekre spa eller bassenganlegg. Om ettermiddagen samles vi til «Afternoon Tea» ute på terrassen, og i kveldingen tilbyr vi et besøk på det vakre nubiske museet i Aswan, som ligger en kort spasertur fra hotellet. 

Dag 12 – søndag 19. mars – fly til Kairo

Måltider inkludert: F / M
Om formiddagen flyr vi tilbake til Kairo og sjekker inn på vårt 5-stjerners hotell, Le Meridien Airport som ligger i gangavstand fra terminalen på flyplassen. Her holder vi avslutningsmiddag. En eventyrreise er over, og det er tid for litt oppsummering. 

Dag 13 – mandag 20. mars – hjemreise

Måltider inkludert: F 
Frokost og formiddagen til fri disposisjon før vi busser til flyplassen i Kairo for avreise med Lufthansa kl.  16.45 til Frankfurt. Flybytte og videre med samme selskap til Oslo Gardermoen hvor vi ankommer kl. 23.20.  

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 44.750,- som inkluderer:
- Fly Oslo-Frankfurt-Kairo tur/retur med Lufthansa 
- Flyskatt 
- Overnatting i dobbeltrom på 5-stjerners hoteller og båt
- All transport i flg. program
- Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program  
- Måltider ekskl. drikke ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *
- Visum for nordiske og EU-statsborgere
- Lokal engelsktalende guide
- Norske reiseledere (Ragnhild Eikli og Øystein Kock Johansen)

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Tillegg for dobbeltrom / dobbeltlugar benyttet alene                                                                               kr 11.500,-
Tillegg pr. person for Presidential Suite på båten i dbl (king size bed - no twin)                kr     3.295,-
Tillegg pr. person for Presidential Suite (benyttet alene) på båten, samt enkeltrom    kr 18.080,-
Tillegg pr. person for Royal Suite på båten i dbl (king size bed - no twin)                                  kr    4.050,-
Tillegg pr. person for Royal Suite (benyttet alene) på båten, samt enkeltrom                      kr 19.600,-

Tillegg for utflukt til Abu Simbel                                                                                                                                      kr   3.500,-

Tips er ikke inkludert - det utgjør ca $50 pr person og vil bli samlet inn ved reisens begynnelse.

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

Tilslutningsbilletter med SAS til Oslo: Kontakt Temareiser Fredrikstad.

NB! Passet må være gyldig minst 6 måneder etter utreise fra Egypt.

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålLedige plasserPris fra
8/3Ragnhild Eikli og Øystein Kock JohansenFaraoenes Egypt344 750,-Bestill

Bosted

Reisekalender

29/1Sør-Afrika - en opplevelsesreise i særklasseFra 42 395,-