Skip to main content

Etiopia - menneskehetens vugge


Her! – i fjellene og dalsøkkene i Etiopia – levde trolig de første av våre forfedre og mødre. Her reiste de seg på to ben og dro sørover på den afrikanske savannen, østover mot Asia og Amerika og nordover mot Europa. I Afrika finnes de eldste levningene etter mennesket. Her ble skjelettet til “Lucy” funnet. 3.5 millioner år gamle beinrester, oppkalt etter Beatles-låten “Lucy in the Sky with Diamonds”, som ble spilt i leiren mens utgravningene pågikk. Her utviklet Lucys etterkommere språket, temmet ilden og utviklet redskaper. Afrika og Etiopia er “menneskehetens vugge”!

Høydepunkter:
• Addis Ababa (Treenighetskirken, nasjonalmuseet, etnografisk museum, Keiser Haile Selassies grav)
• Aksum (Obelisk-parken, St. Mary kirken hvor Paktens Ark kanskje er skjult, dronningen av Sabas palass)
• Lalibelas fantastiske 11 stein/klippekirker
• Ridetur på muldyr til over 3400 moh. evt. den fascinerende «hulekirken» Nakta Leab Monastry
• Gondar (de keiserlige palassene, Keiser Falidas «hellige basseng», Debre Birhan Selassie Churh)
• Bahir dar (Blånilens vannfall, båttur på Tana-sjøen, kirken Ura Kidane Mihret)
• Dagsværelse i Addis etter tilbakekomst fra Bahir dar 
• Overnatting på meget gode hoteller inkl. frokost
• Alle måltider inkl. drikke
• Visum for norske statsborgere
• Lokal engelsktalende guide med på hele turen
• Hans Petter Hergums foredrag og kåserier

Etiopias natur er storslagen. Fjellene reiser seg over 4000 meter, og stuper ned i grønne dalsøkk og glohete saltørkener. Vi skal verken bestige fjelltopper eller oppsøke ørkenlandskap, men bevege oss sentralt i Etiopia hvor det behagelige sommerklimaet har skapt grobunn for kulturelt mangfold, myter, historie og yrende folkeliv. I dag er Etiopia en afrikansk stormakt. Landet er politisk i en positiv brytningstid, og har mer enn 100 millioner innbyggere med mer enn 80 språk og kulturuttrykk. Keiserdømmer og dynastier, krig og ytre påvirkning har lagt grunnlaget for landets trosuttrykk og historie. På 300-tallet ble Etiopia kristnet, og den ortodokse kirken er sentral i folkets spirituelle hverdag. Senere fikk Islam fotfeste, og setter i dag synlig preg på land og folk. Førkristen tid var blant annet preget av jødisk kultur – “Beta Israel” eller Falasha som de ble kalt – folk som har levd i Etiopia siden lenge før år null.

Historiene og mytene, og landets religiøse røtter preger fortsatt et stolt folk og deres dagligliv. Etiopia hadde et skriftspråk lenge før Norge. Landet ble aldri kolonialisert som resten av Afrika. De utviklet sin egen kalender, og har kongerekker tilbake til Salomo. For ifølge myten reiste dronningen av Saba til Jerusalem fra Etiopia for å besøke kong Salomo. Ni måneder senere fødte hun Menelik, den første kongen av Etiopia. En rekke av landets keisere og konger hevder å nedstamme direkte fra kong Salomo og den siste var keiser Haile Selassie. Menelik, ifølge etiopisk historie, skal ha reist tilbake til Jerusalem for å besøke sin far. Her stjal de Paktens Ark med de 10 bud, og nå er den gjemt i en kirke i byen Aksum nord i Etiopia. Den voktes som en guddommelig skatt.
Vi skal oppsøke flere av landets historiske steder. Etiopias storstad Addis Abeba, også kalt Afrikas hovedstad, blir vårt utgangspunkt. Her ligger Den afrikanske unionens hovedkvarter, Menelik IIs palass, Keiser Selassis gravplass og Nasjonalmuseet som rommer bl.a. “Lucy”. Vi besøker Aksum, som i sin tid var sentrum i et storrike som strakte seg langt inn i Jemen. Kanskje får vi et glimt av Paktens Ark? Fra Aksum flyr vi til Lalibela – “det nye Jerusalem” – hvor flere kirker er meislet direkte ut av fjellet. Så uforståelig og utrolig at kun engler kan ha gjort det, som etiopierne sier. Med fly ankommer vi byen Gonder, tidligere hovedstad og preget av kraftfulle slott bygd på 1600-tallet. Med buss kjører vi fra Gonder til Bahir Dar ved Tanasjøen, den Blå Nilens kilde. Her møtes naturens prakt med folkets kultur. Sivbåtene flyter tunglastet, og sjøens øyer skjuler flere hundreår gamle klostre, dekorert med ikonlignende bibelhistorie i skarpe farger. Vi skal oppleve ett av dem. Opplevelsene blir mange og sterke. 

Som veiviser har vi samfunnsgeograf Hans Petter Hergum. Han har arbeidet med menneskerettigheter, politikk og utvikling i Afrika i mer enn 30 år, bl.a. for Kirkens Nødhjelp og UD. De senere årene har han særlig arbeidet med Etiopia og Eritrea og besøkt landene flere ganger. Etiopieren Yohannes er med oss på hele turen. Han er både kunnskapsrik og billedkunstner. Vi får se hans vakre bilder og høre hans fortellinger.  

Status:
Program/pris kommer

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 18. november
Avreise fra Oslo Gardermoen med Ethiopian Airways kl. 18.45. 
 
Dag 2 – tirsdag 19. november
Vi ankommer hovedstaden Addis Abeba, eller bare Addis som den kalles, kl. 06.30. På flyplassen møtes vi av vår lokale guide som tar oss til hotellet. Byen ligger 2500 meter over havet og kalles også Afrikas hovedstad. Den ble grunnlagt av Menelik II og har et strålende klima med en gjennomsnitts-temperatur på 25 grader året rundt. Her er hovedkvarteret til Den afrikanske unionen (AU) som er samarbeidsorganisasjonen for Afrikas 54 land. En storflott bygning som preger Addis. I dag skal vi besøke både AU og det nasjonale og det etnografiske museet, hvor v i bl.a. opplever «Lucy», og vi skal ha lunsj i byen. Velkomstmiddagen blir på Castellis – en av Addis beste og mest kjente restauranter. 
(L/M) 
Bosted: Hotel Intercontinental i Addis Abeba.

Dag 3 – onsdag 20. november
Vi tar en rolig frokost før vi setter oss i bussen for å bese storbyen. Vi kjører gjennom det italiensk pregete Piazza, et aktivt shoppingområde, og videre til Mercato-markedet. Her kjører vi rolig gjennom folkemengden, og opplever det yrende livet ved Afrikas største markedsplass. Vi oppsøker Keiser Haile Selassies grav – keiseren som døde i 1975, og først i år 2000 fikk sin rettmessige begravelse. Entoto Hill var keiser Menelik II hovedsete før Addis ble etablert på 1880-tallet, og vi besøker hans enkle, men kulturhistorisk viktige palass beliggende mer enn 3000 meter over havet. 
(F/L/M)
Bosted: Hotel Intercontinental i Addis Abeba.
 
Dag 4 – torsdag 21. november
Etter en tidlig frokost flyr vi med Ethiopian Airways kl. 07.40 nordover til Aksum – Etiopias eldste by fra 200-tallet før Kristus. (Ankomst kl. 09.10.) Byen var i sin tid et aktivt handelssenter med eksotiske varer fra Egypt, Roma, Nubia, Syria og India. I dag mest kjent for St. Mary-kirken hvor etiopierne hevder at Paktens Ark er oppbevart. I denne kirken, ved siden av katedralen som bevoktes av munker, er Arken innelåst. Dette er Etiopias største helligdom! Ingen, utenom munken som vokter helligdommen, slipper inn. Paktens Ark ble tatt av kong Menelik I og hans følge da han besøkte sin far kong Salomo i Jerusalem. Aksum huser også gravplasser med enorme obelisker hogget i granitt. Den høyeste er over 20 meter. Mussolini stjal en av obeliskene på 1940-tallet, men i 2005 måtte italienerne krype til korset og frakte den enorme søylen tilbake til Aksum. Restene etter dronningen av Sabas palass ligger også her i denne oldtidsbyen. Vi skal bruke dagen og oppleve alle disse oldtids-monumentene. 
(F/L/M)
Bosted: Sabean Hotel i Aksum.
 
Dag 5 – fredag 22. november
I dag drar vi videre til Lalibela – en kort flytur fra Aksum. (Avreise med Ethiopian Airways kl. 12.10 og ankomst Lalibela kl. 12.50.) Her ligger 11 «katedraler», hogd i stein rett ned og inn i fjellet. Enorme byggverk ingen egentlig skjønner hvordan kan være skapt av menneskehender på 1200-tallet. 10 000, eller kanskje 40 000 personer må ha arbeidet med enkel tilgjengelig redskap dag og natt i årevis, sier spesialistene. Men for ca. 800 år siden bodde kun 200 mennesker der kirkene ligger i dag! Hvor kom bygningsarbeiderne fra? Hvordan var det mulig? Uansett virker det nærmest utrolig at byggverkene er gjort av menneskehender. Kanskje det stemmer det etiopierne selv sier: Kong Lalibela fikk hjelp av Guds egen arbeidsstokk – det var engler som sørget for at kirkene ble bygd. Å se disse kirkene, gå inn i «steinkatedralene», og å møte de ortodokse prestene, må oppleves – det kan ikke forklares. I dag skal vi oppleve noen av disse monumentale kirkene. 
(F/L/M) 
Bosted: Moutain View Hotel i Lalibela.

Dag 6 – lørdag 23. november
Dagen bringer flere av oss til fots og på muldyr opp til Asheten Mariam-klosteret i fjellsiden ovenfor Lalibela. Fjellturen krever gode bein og godt fottøy. Utsikten og opplevelsene er helt spesielle. De som ikke tar fjellturen besøker det historiske kjente huleklosteret Nakuto Lab. Tilbake i Lalibela unner vi oss et godt måltid før vi fortsetter vår vandring i den hellige byen Lalibela. Den portugisiske presten Alvarez som besøkte Lalibela på 1500-tallet, skrev i sin dagbok: «Det nytter ikke å beskrive hva jeg har sett og opplevd. Ingen vil tro meg. Jeg sier ikke mer». Hit valfarter årlig tusener av troende – til denne byen som står på UNESCOs verdensarvliste. Nå er det vi som er her. Nå får vi oppleve disse unike kunstverkene på Etiopias og Afrikas tak – mer enn 2600 meter over havet. Nærmere himmelen går det ikke å komme, hevder etiopierne. 
(F/L/M)
Bosted: Moutain View Hotel i Lalibela.
 
Dag 7 – søndag 24. november
Igjen setter vi oss på flyet etter frokost. (Avreise med Ethiopian Airways kl. 13.20 og ankomst Gonder kl. 13.50.) Og på nytt skal vi oppleve storslagen historie og kultur – ispedd naturopplevelser bare Etiopia kan framdrive. Keiserbyen Gonder er nok den mest imponerende av Etiopias tidligere hovedsteder. Hersker og keiser Fasiladas grunnla byen på 1600-tallet. Byen ble snart den største og viktigste i hele riket, og var Etiopias hovedstad i mer enn 250 år. Bak enorme murer ligger de kongelige slott på rekke og rad.  De vitner om rå makt og styrke – og historiene er mange om kongelige storfester både til Bacchus og Venus` ære. Vi skal se slottene og høre historiene, før vi oppsøker Fasiladas bad på 2800 kvadratmeter. Dette er ikke et svømmebasseng for keiserlig avslapping, men trolig et basseng brukt til rituelle øvelser. I dag brukes det kun i januar for å feire det etiopiske Timkat eller Jesu dåp i Jordan-elven. Fresco-maleriene på innsiden av Deberberhan Silassie skal vi studere før kvelden og Goha Hotel med sin strålende utsikt over byen tar imot oss til middag. 
(F/L/M) 
Bosted: Goha Hotel i Gonder.
 
Dag 8 – mandag 25. november
I dag er det fjelltur. Bussen tar oss til Simien-platået – en av Afrikas mest storslagene nasjonalparker. «Enormt og unikt» er ord som beskriver Simien. En dramatisk “skyline” med vulkanske topper og daler. Gudenes eget sjakkbrett, er etiopiernes beskrivelse av et landskap skapt gjennom millioner av år og som ikke har sin like. Her er noen av Afrikas høyeste fjell på over 4500 meter. Kanskje ser vi de utryddelsestruede dyreartene Gelada-bavianen og den ville etiopiske fjellgeita? På vei tilbake til Gonder får vi høre om Falashaene (svarte jøder).  Falashaenes opprinnelse er usikker. Noen hevder at de er etterkommere av Menelik I, kong Salomo og dronningen av Saba. Andre hevder folkegruppen kan være etterkommere av jøder som har innvandret fra det gamle Israel allerede på 900-tallet før vår tid. I dag er det får Falasher i landet.  
(F/L/M)
Bosted: Goha Hotel i Gonder.
 
Dag 9 – tirsdag 26. november
Med buss kjører vi fra Gonder til Bahir Dar og Tanasjøen. Vi opplever landsbygda i Etiopia før vi nærmer oss Tana. Her skal vi bo tett ned mot sjøen og ikke langt fra Haile Salassis sommerresidens. Tana er Etiopias største innsjø og Nilens kilde. 80 % av Nilens vannføring kommer herfra. Hit søkte Thor Heyerdal kunnskap om papyrusbåtenes flyteevne og bygge-skikker. Med krummet akterstevn og bøyet baug ser sivbåtene på Tana ut som de fem tusen år gamle båtrelieffene i Egypt. På Tana-sjøen er sivbåttradisjonene holdt i hevd. Tana-området var tidligere landets spirituelle og politiske samlingspunkt. Her hersket keisere og deres dynastier. Det preger fortsatt Tana. Vi skal cruise på Tana, og med båt besøke et av de mange praktfullt dekorerte klostrene i Bahir Dars nærhet. Er vi heldige opplever vi sjøens mange pelikaner, flodhester og krokodiller. 
(F/L/M)
Bosted: Kurifu Resort i Bahir Dar.
 
Dag 10 – onsdag 27. november
Etter frokost, og en times kjøring i buss, kommer vi til Blå-Nilsens kjente fossefall Tissisat. Vannføringen er avhengig av årstid og nedbør. 30 kilometer etter utløpet fra Tanasjøen vier Blå-Nilen seg ut og stuper 45 meter ned i juvet. På veien mot fossen krysser vi Nilen i båt og møter trolig lokale etiopiere som bor i landsbyer langs elva. Like overfor fossen starter Nilen sin reise gjennom Etiopia, Sudan og Egypt og ender opp i Middelhavet. Uten Nilens vannføring ville Sudan og Egypt vanskelig kunne brødfø sin befolkning. På vei tilbake fra fossen besøker vi byens fargerike og livlige marked. Resten av dagen skal vi bruke fasilitetene på vårt hotell.  Spa er inkludert i hotellprisen, og bassenget og baren kan være fristende. 
(F/L/M)
Bosted: Kurifu Resort i Bahir Dar.
 
Dag 11 – torsdag 28. november
Frokost inntas før vi har avreise med Ethiopian Airways kl. 13.30 tilbake til «Den Nye Blomsten» – dvs. Addis Abeba. (Ankomst kl. 14.30.) Vi har hatt en opplevelsesrik tur disse dagene i Etiopia, og roer ned etter ankomst Addis Abeba. Nyt varmen og noe godt å drikke på Hotel Intercontinental. Det blir avskjedsmiddag senere på kvelden, før fellestransport til flyplassen. Avreise med Ethiopian Airways kl. 23.40.
(F/L/M)
 
Dag 12 – fredag 29. november
Ankomst Oslo Gardermoen kl. 07.45.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 30.850,- som inkluderer:
 
- Fly i følge program med Ethiopian Airways     
- Flyskatt (utgjør kr 3.190,- pr. januar 2019)
- Overnatting i dobbeltrom på gode hoteller
- Helpensjon (F=frokost, L=lunsj og M=middag)
- 1 øl eller mineralvann til hver lunsj og middag
- All transport under oppholdet i følge program
- Utflukter i følge program
- Visum for norske statsborgere 
- Lokal engelsktalende guide under hele oppholdet
- Norsk reiseleder 
 
Tillegg for enkeltrom         kr 4.995,- 

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 17, maksimum 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.
Tilslutning med SAS til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad.

NB! Vi må ha kopi av passet som må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreisedato!

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Bosted

Reisekalender

19/11Amazonas og Rio de Janeiro - Brasil bak klisjeeneFra 32 750,-
28/11Adventstid i Roma, fra StavangerFra 15 750,-
28/11Adventstid i Roma, fra OsloFra 15 750,-
2/12Krakow JulemarkedFra 7 870,-
28/12Nyttårsjazz på HurtigrutenFra 15 490,-