Skip to main content

Engelske herregårder, kunstnerhjem og historiske byer


Reiseperiode 3. - 9. mai 2023

På denne reisen får du oppleve noe av det ypperste England har å by på av sjarmerende kunstnerhjem, spektakulære slott, herregårder og historiske byer, alt omgitt av det frodige og vennlige engelske landskapet som så mange av oss har lagt sin elsk på. Vi skal se mye vakkert på denne reisen, og gjennom det vi ser, skal vi bli vi kjent med fargerike og fascinerende personligheter som har bodd i disse storslåtte husene, og vi får høre om familier som har vært med på å forme engelsk historie og kultur gjennom mange hundre år. 

 

Høydepunkter

 • Winston Churchills fødested Blenheim Palace
 • Chatsworth House – et av Englands største og mest berømte slott
 • Waddesdon Manor
 • Kelmscott Manor
 • Burghley House
 • Vandringer i Shakespeares fotspor
 • Barndomshjemmet til D. H. Lawrence
 • Ragnhild Eiklis inspirerende kåserier


Vi skal besøke Waddesdon Manor, som egentlig er et fransk château som ble bygd og fremdeles drives av medlemmer av den kjente Rotschild-slekten, og som er særlig kjent for sin sirlige hage. På Kelmscott Manor kommer vi hjem til designeren, kunstneren, aktivisten og filosofen William Morris, som på slutten av 1800-tallet var forbundet med den nyskapende Arts and Crafts-bevegelsen og formga tekstiler og tapeter som fortsatt er populære i dag. 

Fra dette særpregede kunstnerhjemmet beveger vi oss til Blenheim Palace, Winston Churchills fødested og det spektakulære godset til hertugene av Marlborough. I idylliske Stratford-upon-Avon vandrer vi i fotsporene til Shakespeare, og i universitetsbyen Oxford, der vi skal bo de tre første nettene, blir det et møte mellom gammel historie og et ungt og levende studentmiljø. 

Turen går videre nordover til Burghley House, slottet til dronning Elizabeth 1.s mektige førsteminister William Cecil, som imponerer ikke bare med sin storslåtte arkitektur og overveldende interiører, men også med en skulpturpark med samtidskunst. 

Vi forflytter oss videre nordover til Nottingham, som blir vår base de neste tre nettene. I den tidligere kullgruvebyen Eastwood skal vi besøke barndomshjemmet til D. H. Lawrence, som mange sikkert kjenner som forfatteren av Lady Chatterleys elsker og andre romaner fra begynnelsen av det 20. århundre. Vi forflytter oss inn i Derbyshire, og her skal vi bli kjent med en av Englands mest innflytelsesrike slekter gjennom mange hundre år, familien Cavendish, kanskje bedre kjent som hertugene av Devonshire. En av den engelske renessansens rikeste og mektigste kvinner, Bess of Hardwick, giftet seg inn i denne slekten på 1500-tallet og ble kjent som en stor slottsbygger. Hun bygde herregården Hardwick Hall, som med sine enorme vinduer og høye tak fremstår som mye lysere og luftigere enn det som var vanlig på denne tiden. Hun påbegynte også Chatsworth House, som i dag er et av Englands største og mest berømte slott. Chatsworth er et hus som fortsatt er bebodd av Cavendish-familien, og noe av det mest spennende her er hvordan det nåværende hertug-parets lidenskapelige interesse for moderne kunst bidrar til å gjøre interiørene så levende. Den vakre hagen, anlagt av den berømte landskapsarkitekten Capability Brown på 1700-tallet, er en nytelse å vandre omkring i. 

Vi har bare to bosteder på denne turen, begge hoteller med sentral beliggenhet i henholdsvis Oxford og Nottingham. 

Vår veiviser er Ragnhild Eikli, førstelektor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo.   

Bestill reise

Reiseperiode:

3 - 9 mai 2023

Dager:

7

Reiseleder:

Ragnhild Eikli

Førstelektor i litterær oversettelse og engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. Skribent med litteratur, drama og kunst som tema.

Om Ragnhild Eikli sier kundene våre:

"Ragnhild Eikli er en flott og kunnskapsrik reiseleder!"

"Særdeles bra! Kunnskapsrik med smittende begeistring."

"Veldig god foreleser, tydelig interessert i det hun formidler"

 


Pris fra:
25 375,-

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 3. mai: Kelmscott Manor

Måltider inkludert: L / M
Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 07.55 til London Heathrow hvor vi ankommer kl. 09.20 lokal tid. Etter ankomst blir vi møtt av bussen vår, og første stopp blir en hyggelig velkomstlunsj. Deretter setter vi kursen mot Kelmscott Manor. Dette sjarmerende huset var hjemmet til den mangfoldige formgiveren, kunstneren, forfatteren og filosofen William Morris og hans familie. Han var en av grunnleggerne av den betydningsfulle Arts and Crafts-bevegelsen i siste halvdel av 1800-tallet, og hans slagord «Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert» har overlevd like godt som hans mange berømte tekstildesign. Fra Kelmscott Manor kjører vi videre til Oxford, der vi sjekker inn på vårt hotell som ligger midt i sentrum. Vi samles til felles middag på hotellet. 


Dag 2 – torsdag 4. mai: Waddeston Manor

Måltider inkludert: F 
Etter frokost kjører vi til Waddeston Manor, en riktig juvel og egentlig et chateau, ettersom det er bygd i fransk stil av medlemmer av det kjente Rotschild-dynastiet, som har spilt slik en sentral rolle i Europas finansverden. I tillegg til selve huset er den sirlig anlagte hagen en fryd for øyet.  Vi spiser lunsj på egen hånd, og kjører deretter tilbake til Oxford, der vi tar en byvandring gjennom noen av severdighetene i denne berømte universitetsbyen. Kvelden er til fri disposisjon.


Dag 3 – fredag 5. mai: Shakespears fødested, Anne Hathaway’s Cottage, Blenheim Palace

Måltider inkludert: F 
Etter frokost setter vi kursen mot Stratford-upon-Avon, mest kjent som William Shakespeares fødeby. Her skal vi besøke Anne Hathaway’s Cottage, det idylliske barndomshjemmet til dikterens kone, og deretter huset der han ble født. Etter lunsj på egen hånd kjører vi til et av Englands mest berømte slott, Blenheim Palace. Blenheim ble reist på begynnelsen av 1700-tallet av hertugen av Marlborough, og har vært Churchill-slektens hjem siden, og har naturligvis en spesiell interesse fordi slottet også var fødestedet til Winston Churchill. Her skal vi få høre historiene om den store statsmannen og hans innflytelsesrike slekt. Utpå ettermiddagen kjører vi tilbake til Oxford, der det blir middag på egen hånd.

 
Dag 4 – lørdag 6. mai: Burghley House & Gardens

Måltider inkludert: F / M    
Vi sjekker ut fra vårt hotell og kjører nordover. Første stopp blir det imponerende Burghley House. Burghley House var hjemmet til dronning Elizabeth 1.s mektige førsteminister, William Cecil, og er blant annet kjent for sine overdådige tak- og veggmalerier. Av nyere dato er den enorme skulpturparken, og vi skal ta oss tid til å oppleve denne usedvanlig fantasifulle skatten. Det blir anledning til å spise lunsj på en av kafeene her, før vi fortsetter ferden nordover til Nottingham, som skal være vår base de siste tre nettene. Vi sjekker inn på vårt hotell, og spiser felles middag om kvelden. 

Dag 5 – søndag 7. mai: D.H. Lawrence`s Museum, Hardwick Hall

Måltider inkludert: F 
Etter frokost setter vi oss i bussen og kjører den korte turen til den lille byen Eastwood, der romanforfatteren D.H. Lawrence ble født. I likhet med nesten alle menn i Eastwood var forfatterens far kullgruvearbeider, og Lawrence vokste opp i et enkelt hjem. Vi skal besøke huset der han ble født, og få et innblikk i hvordan «vanlige folk» levde på begynnelsen av det 20. århundre – en kontrast til livet på slottene vi besøker på denne turen. Vi fortsetter til Hardwick Hall, bygd av en av 1500-tallets rikeste og mest interessante kvinner, Bess of Hardwick. Hun var gift fire ganger, kjente dronning Elizabeth 1., og i en periode var hun også «fangevokter» for Mary, Queen of Scots, bedre kjent på norsk som Maria Stuart. Vi skal høre Bess’ fascinerende livshistorie og utforske slottet hennes, som var så lyst og luftig at hennes samtidige beskrev det som «more glass than wall». Utpå ettermiddagen vender vi tilbake til Nottingham, der kvelden er til fri disposisjon. 


Dag 6 – mandag 8. mai: Chatsworth House

Måltider inkludert: F / M    
Målet for dagens utflukt er det som for noen kanskje blir selveste rosinen i turpølsen vår: Chatsworth House, huset som har vært sete for de mektige hertugene av Devonshire i mange hundre år. Chatsworth er en enormt innholdsrik eiendom, og vi skal oppleve både huset og det vakre parkanlegget. Slottet bærer preg av å være et levende hjem, noe som ikke minst skyldes at det nåværende hertugparet har vært opptatt av å sette sitt moderne preg på interiørene her. Vi skal naturligvis også få med oss noen av de mest spennende historiene knyttet til dette stedet og personlighetene som har levd sine liv her, og det blir anledning til å spise lunsj. Om ettermiddagen kjører vi tilbake til Nottingham, der vi samles til avskjedsmiddag om kvelden. 


Dag 7 – tirsdag 9. mai: hjemreise

Måltider inkludert: F / L
Etter frokost sjekker vi ut fra vårt hotell i Nottingham, og så vender vi nesen sørover igjen. Vi stopper og spiser lunsj på en hyggelig restaurant, før det er på tide å finne veien til flyplassen Heathrow. Avreise med SAS kl. 17.30 direkte til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 20.45. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 25 375,- som inkluderer: 

 • Fly Oslo-London tur/retur med SAS   
 • Flyskatt 
 • Overnatting i dobbeltrom 
 • Alle landarrangement, utflukter og inngangsbilletter ifølge program 
 • Måltider ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)*
 • Et glass vin til velkomst- og avskjedsmiddag
 • Tips
 • Norsk reiseleder Ragnhild Eikli

 

Tillegg for dobbeltrom benyttet alene i Oxford/enkeltrom i Nottingham kr 3480,-

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Depositum kr 3000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. Maksimum 25.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Tilslutning med SAS til Oslo fra andre byer, ta kontakt med Temareiser Fredrikstad.

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålLedige plasserPris fra
3/5Ragnhild EikliEngelske herregårder, kunstnerhjem og historiske byerFullbooket, venteliste25 375,-Book på venteliste

Bosted

Mercure Oxford Eastgate

Mercure Oxford Eastgate

Mercure Oxford Eastgate Hotel - Guest Reservations
Mercure Hotel Nottingham City Centre

Mercure Hotel Nottingham City Centre

Mercure Nottingham | Hotel in Nottingham City Centre

Reisekalender

8/3Faraoenes EgyptFra 44 750,-