Skip to main content

En reise i brexit-land


En reise i brexit-land

 

- Hvordan blir forholdene på de britiske øyer etter brexit?

Reiseperiode: 25. september – 1. oktober 2019

På denne reisen tar vi pulsen på tre store byer i Storbritannia og Irland, i disse brexit-tider. Temaer på turen vil være Skottlands og Nord-Irlands plass i det forente kongeriket, hvordan de to regionenes innbyggere og politikere ser på brexit og de endringer de siste års hendelser har medført, og ikke minst hvordan Irland (Dublin) forholder seg både til Storbritannia og EU. I Nord-Irland besøker vi steder og minnesmerker fra den 30-år lange konflikten som preget provinsen fra 1968-1998.  

Mye av den nasjonale politikken i Storbritannia foregår jo i London og hvordan er de politiske situasjonene i Edinburgh og Belfast? Denne turen har fokus på britisk og irsk historie, kultur, samfunn og politikk. Men likevel med vekt på hvordan skotter og irer er stolte av sin historie og identitet.  

Turen fokuserer på britisk og irsk kultur, historie og politikk i en turbulent tid. Hvordan vil fremtiden for de britiske øyer se ut?

Høydepunkter:

 • Bli med til Skottland, Nord-Irland og Irland og hør om brexit
 • Skottene er sinte på sine engelske naboer. Hva skjer med Skottland etter brexit?
 • Siden 1998 og Langfredagsavtalen har nordirene alltid vært redd for at konflikten skal vekkes til live. Er konflikten i Nord-Irland over?
 • Forholdet mellom Irland og Nord-Irland var dårlig frem til 1998. Nå vil begge landene ha åpen grense. 
 • I EU-landet Irland går det bedre enn på lenge. Men hvordan blir forholdet til nabo i øst etter brexit?
 • Opplev irsk kultur, samfunn og gjestfrihet 

 

Jan Erik Mustad er førstelektor i engelsk ved Universitetet i Agder. Han har flere tiårs erfaring fra høyere utdanning og skrevet en rekke bøker og artikler om Storbritannia og Irland.
Mustad er en mye brukt mediekommentator på britiske og irske spørsmål, og er også en mye brukt foredragsholder.  

Samarbeidstur med  

Bestill reise

Reiseperiode:

25 september - 1 oktober 2019

Dager:

7

Reiseleder:

Jan Erik Mustad

Jan Erik Mustad er førstelektor i engelsk ved Universitetet i Agder. Han har flere tiårs erfaring fra høyere utdanning og skrevet en rekke bøker og artikler om Storbritannia og Irland.
Mustad er en mye brukt mediekommentator på britiske og irske spørsmål, og er også en mye brukt foredragsholder.  


Pris fra:
20 380,-

Søk reise

Program

Dag 1 - onsdag 25. september: Kristiansand-Oslo-Edinburgh

Måltider inkludert: M
Vi møtes på Kristiansand Lufthavn Kjevik, og flyr med Norwegian kl. 0700 til Oslo, og etter flybytte der, lander vi i Edinburgh kl. 1150. Ankomst hotellet vil være ca. kl. 13.30. Vi sjekker inn og deretter holder vi et lite velkomstmøte. I løpet av ettermiddagen besøker vi Edinburgh Castle som er et godt utgangspunkt for det historiske Skottland. Skottene er et stolt folk, og det å besøke steder og institusjoner som er viktig for deres identitet, gir større innsikt i deres kulturarv. Middag på kvelden.

Dag 2 - torsdag 26. september: Edinburgh

Måltider inkludert: F / L
Etter frokost blir det byvandring i Edinburgh sentrum. Vi besøker både Old- og New Town og vi beveger oss nedover The Royal Mile i Old Town mot det skotske parlamentet Holyrood. Der går vi en tur i parken - Holyrood Park - før vi besøker det skotske parlamentet. Det blir felles lunsj før resten av ettermiddagen og kvelden er til fri benyttelse. Kontrasten mellom Old - og New Town er påtagende og viser oss en blanding av historie og nåtid. Etter programmets slutt, anbefaler vi å utforske byen på egenhånd. 

Dag 3 - fredag 27. september: Edinburgh – ferge – Belfast

Måltider inkludert: F / L / M
I dag er det tidlig opp. Bussen vår starter fra hotellet kl. 0630, og vi setter kursen mot Nord-Irland og provinsens hovedstad Belfast. Fergen har avgang fra Cairnryan kl. 1130.
Bussen står og venter på kaia i Belfast og vi kjører rett til Garrick Bar og spiser lunsj. Så starter vi på vår rundtur viet The Troubles (1968-1998), og vi skal til Crumlin Road Gaol, som ikke lenger er i bruk. Men under The Troubles huset fengselet, sammen med The Maze fengselet, mange paramilitære fanger. Vi sjekker inn på hotellet og det blir felles middag. 

Dag 4 - lørdag 28. september: Belfast

Måltider inkludert: F / L
I dag fortsetter vi med å utforske Belfast og The Troubles. Vi besøker bydelene hvor nasjonalister (katolikker) og unionister (protestanter) lever adskilt. Vi kjører gjennom Shankill, Falls, Divis, Andersonstown, Ardoyne, og Øst-Belfast. Belfast er en delt by, spesielt i forstedene nevnt ovenfor. Fredsmurerene, veggmaleriene og minnesmerkene bærer preg av krig, konflikt og terror. Dagen i dag skal brukes til å gi en forståelse av at Belfast er mer enn konflikt og vold. Byen har også flotte historiske og estetiske steder å besøke, og Belfast City Hall, Ulster Museum og Botanisk hage er noen av stedene vi skal få med oss på turen. Vi spiser felles lunsj. Kvelden er til fri disposisjon. 

Dag 5 - søndag 29. september: Belfast – Dublin

Måltider inkludert: F / Lunsjpakke/ M
Etter frokost og utsjekk setter vi kursen mot Titanic-museet i Belfast. Museet er blitt en stor turistattraksjon og har bidratt til å gjøre Belfast til en levende, moderne kulturby. Titanic har sammen med verftet som laget skipet, Harland & Wolff (H&F), hatt stor betydning. På begynnelsen av 1900-tallet var verftet verdens største. Med lunsj pakket med oss på bussen, setter vi kursen mot turens siste stoppested som er Irlands hovedstad Dublin. Før vi sjekker inn på hotellet vårt, skal vi til det kjente bryggerier Guinness. Der får vi smake Dublins edle dråper sammen med en rundtur rundt i etablissementet. Når innsjekkingen er unnagjort etter ankomst, samles vi til felles middag i Dublin. 

Dag 6 - mandag 30. september: Dublin

Måltider inkludert: F / L / M
Når frokosten er fortært, tar vi bena fatt og går på byvandring i spennende Dublin. Steder som St. Patrick’s katedralen, Dublin Castle og Trinity College vil være sentrale. I paradegaten O’Connell Street må vi og traske. Dublin er kjent for kultur, musikk og litteratur, og den irske gjestfriheten kjennes på atmosfæren i byen. Vi spiser felles lunsj, og har litt tid på egenhånd. før vi igjen på kvelden unner oss en pubrunde i det kjente Temple-området ved bredden av elven Liffey. Middag serveres i kveld på 1900 Restaurant, rett ved hotellet vårt. 

Dag 7 - tirsdag 1. oktober: Dublin-Oslo-Kristiansand

Måltider inkludert: F
Etter frokost og utsjekk, vender vi nesten hjemover. Bussen frakter oss til flyplassen i Dublin og vi har avgang kl. 1300, bytter fly på Gardermoen og lander i Kristiansand kl. 2020. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 20 380,- som inkluderer: 

 • Fly Kristiansand-Oslo-Edinburgh/Dublin-Oslo-Kristiansand med Norwegian
 • Flyskatt 
 • All transport ifølge program
 • Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost
 • Byvandringer og utflukter ifølge program
 • Måltider ifølge program: F-Frokost, L-lunsj, M-middag
 • Faglig reiseleder Jan Erik Mustad
 • Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad


Fordel Fædrelandsvennen, rabatt kr 500,-


Minimum antall deltakere er 20

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Tillegg for enkeltrom    kr 3 950,-

Tips er ikke inkludert

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Hoteller:
Edinburgh – Motel One Edinburgh-Princes Hotel 
Ibis Belfast City Center -Belfast  
Iveagh Garden Hotel 
 
Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
25/9Jan Erik MustadEn reise i Brexit-land
Fordelspris med Fædrelandsvennen
20 380,-Bestill

Reisekalender

20/6Val di Fiemme - en vandretur i DolomitteneFra 12 600,-