En historisk reise i middelalder-Norge i Kristin Lavransdatters fotspor

Foto: Domkirkeodden
Bestill reise

Reiseperiode:

4 - 7 september 2023

Dager:

4

Reiseleder:

Sverre Mørkhagen

Ibsen-biograf og cand.philol. (Universitetet i Oslo). Har arbeidet som journalist, kommunikasjonsrådgiver og forlegger.  I dag er han forfatter på heltid, og utga i 2019 IBSEN … "den mærkelige Mand". 'Et mesterverk' ifølge Dagbladet.


Pris fra:
15 750,-

Sverre Mørkhagen

Ibsen-biograf og cand.philol. (Universitetet i Oslo). Har arbeidet som journalist, kommunikasjonsrådgiver og forlegger.  I dag er han forfatter på heltid, og utga i 2019 IBSEN … "den mærkelige Mand". 'Et mesterverk' ifølge Dagbladet.

Reiseperiode:

4 - 7 september 2023

 

En historisk reise i middelalder-Norge

Reiseperiode 4. - 7. september 2023

 

Forfatter Sverre Mørkhagen inviterer til en oppdagelses- og opplevelsesreise basert på Sigrid Undsets bestselgerroman om Kristin Lavransdatter. Vi starter vår reise i middelalderbyen Oslo før vi drar nordover mot blant annet Domkirkeodden på Hamar, Jørundgård nord for Otta og Nidarosdomen i Trondheim. I løpet av turens fire dager leter vi opp kirkesentre, gårder og adelsseter, kulturminner, landskapsmerker og pilegrimsruter. 

 

Høydepunkter:

  • Middelalderbyen i Oslo
  • Domkirkeodden på Hamar
  • Ringebu stavkirke
  • Opphold på Sygard Grytting
  • Jørundgård, Laurgard og Romundgard i Sel, Sandbu i Vågå, Tofte på Dovre
  • Skaun og ruinene etter Husaby
  • Nidarosdomen og Erkebispegården
  • Rester av klostrene på Rein og Tautra

 
Sigrid Undsets store roman Kristin Lavransdatter ble belønnet med Nobels litteraturpris i 1928 og er en av de mest leste romanverk i så vel norsk som verdens litteraturhistorie. En av de sterke kvalitetene ved romanen er overensstemmelsen mellom handlingsgangen og de historiske realitetene i Norge på 1300-tallet. Politiske hendelser og militære konflikter, samfunnsordning og kulturforhold, gårder og veier, byer og markeder, klostre og kirker – den medrivende handlingen er fortalt og møysommelig organisert inn i det faktiske historiske forløpet av perioden. Flere sentrale slekter i verket Kristin Lavransdatter kan gjenfinnes som politiske og kulturelle bærebjelker i det norske middelaldersamfunnet. Handlingen utspiller seg i et område fra Brunlanes ved Larvik i sør til Rissa nord for Trondheimsfjorden. 

Sverre Mørkhagen har bl.a. utgitt «Kristins verden. Om norsk middelalder på Kristin Lavransdatters tid (1995).»

Velkommen med på en oppdagelsesreise i vår egen historiske fortid. 

 

Om Sverre Mørkhagen sier gjestene våre:

 «Viktig å ha en reiseleder som har store fagkunnskaper, noe Sverre Mørkhagen jo har.»

 «Veldig kunnskapsrik og flink til å formidle. «

«Gjorde det til en spennende tur med all sin fortellerglede og kunnskap.»

«Svært bra, utrolig faglig dyktig. Rolig og meget god formidler.»

Bestill reise

Reiseperiode:

4 - 7 september 2023

Dager:

4

Reiseleder:

Sverre Mørkhagen

Ibsen-biograf og cand.philol. (Universitetet i Oslo). Har arbeidet som journalist, kommunikasjonsrådgiver og forlegger.  I dag er han forfatter på heltid, og utga i 2019 IBSEN … "den mærkelige Mand". 'Et mesterverk' ifølge Dagbladet.


Pris fra:
15 750,-

Program

Dag 1 – mandag 4. september – Middelalderbyen Oslo, Domkirkeodden, Ringebu stavkirke og Sygard Grytting

Måltider inkludert: L / M
Avreise fra Oslo Bussterminal kl. 08.30. Vi avlegger først et besøk i Middelalderbyen Oslo, Nordens rikeste ruinpark fra middelalderen, der vi peker ut tomten til Nonneseter kloster, videre ruinene etter bispesetet, Olavsklosteret og Hallvardskatedralen, Kongsgården og Mariakirken. Vi følger veifarende fra middelalderen ut av byen og stanser neste gang på Domkirkeodden, middelalderens Hamarkaupangen, der vi besøker domkirkeruinen og middelaldermuseet. Lunsj på Hamar. På veien videre leter vi opp historiske veitraseer og kulturminner, gjør et nytt stopp ved Ringebu stavkirke og peker ut andre steder og gårder berørt i romanens handlingsgang. Middag og overnatting på en av Gudbrandsdalens perler, Sygard Grytting i Hundorp, med historie som griper rett inn i romanens handling og et loft fra middelalderens pilegrimskultur.  

Dag 2 – tirsdag 5. september – Jørundgård, Laurgard, Romundgard, Tofte kongsgård og Selehuset

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost går reisen videre oppover dalen mot Sel, stedet der romanens Jørundgård er plassert, den dag i dag med flere gårdstun fra middelalderen og den oppbygde Jørundgård fra filmatiseringen i 1990-årene. Vi besøker Laurgard, der Sigrid Undset bodde selv mens hun forberedte verket, og vi får se Romundgard, middelalderens prestegård. Vågå er viktig i romanens univers, likeledes setergrenda Høvringen, med Laurgårdseter fjellstue – lunsj der. Vi får et kort stopp på Tofte kongsgård i Dovre og en liten pilegrimsvandring til opprisset av Selehuset på Veslehjerkinn. Middag og overnatting på Hjerkinn Fjellstue.

Dag 3 – onsdag 6. september – Einar Tambarskjelves hovedsete, Husaby, Nidarosdomen og Erkebispegården

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost (husk å smøre med niste til lunsj) starter ferden mot Trøndelag, først gjennom Drivdalen, så bygdene nevnt i romanen som ‘Updal’, ‘Soknadal’ og ‘Staurin’. Vi gjør en liten stans på Gimse i Melhus, Einar Tambarskjelves hovedsete. Derfra drar vi nordvestover mot Skaun og ruinene etter Husaby, med utsikt ned til Venn (‘Vinjar’). På Husaby utspiller romanens midtre del, «Husfrue», seg – i romanen er det Erlends arvegård. Turen fortsetter til Børsa (‘Birgsi’) og Trondheimsfjorden, videre den gamle veien med Feginsbrekka inn til Trondheim. Besøk i Nidarosdomen og Erkebispegården. Middag og overnatting på Thon Hotell Nidaros.

Dag 4 – torsdag 7. september – Reinsklosteret, Tautra og Frostatingshaugen

Måltider inkludert: F / L
Etter frokost drar vi med ferge over til Fosen og besøker Reinsklosteret i Rissa, der den diktede Kristin tilbringer sine siste år. Siste hovedmål er Tautra med ruinene etter middelalderens cistersienser-kloster. Lunsj i Klostergården. På veien tilbake stanser vi også ved et av middelaldersamfunnets to viktigste tingsteder – Frostatingshaugen. Vi flyr med SAS tilbake til Oslo fra Trondheim lufthavn kl. 18.25 med ankomst Gardermoen kl. 19.20.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 15 750,- som inkluderer:

  • Bussreise Oslo Bussterminal – Trondheim 
  • Fly Trondheim – Oslo Gardermoen med SAS
  • Flyskatt
  • 3 overnattinger i delt dobbeltrom
  • Besøk og omvisninger ifølge program
  • Full pensjon (ekskl. drikke)
  • Faglig reiseleder Sverre Mørkhagen


Tillegg for enkeltrom kr 1 900 - MEGET BEGRENSET!
Tillegg for enkeltrom på Hjerkinn og i Trondheim, del i dobbeltrom på Sygard Grytting kr 950,-

Sygard Grytting 
Vi gjør oppmerksom på at dette er en gammel gård og rommene ligger i flere bygninger. For at alle skal få plass på Sygard Grytting, oppfordrer vi til å dele rom.

Hjerkinn Fjellstue 

Thon Hotel Nidaros

Depositum kr 3 000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. Minimum antall deltakere er 20. Maksimum 27.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.