Skip to main content

En historisk reise i middelalder-Norge

Foto: Domkirkeodden
Foto: Domkirkeodden

En historisk reise i middelalder-Norge

Reiseperiode: 20. - 23. september 2021

 

Forfatter Sverre Mørkhagen inviterer på en oppdagelses- og opplevelsesreise basert på Sigrid Undsets bestselgerroman om Kristin Lavransdatter. Vi starter gruppereisen i Middelalderbyen Oslo før vi drar nordover mot blant annet Domkirkeodden på Hamar, Jørundgård nord for Otta og Nidarosdomen i Trondheim. I løpet av turens fire dager leter vi opp kirkesentre, gårder og adelsseter, kulturminner, landskapsmerker og pilegrimsruter.

Noen av høydepunktene på turen i Kristin Lavransdatters fotspor:
  •  Middelalderbyen i Oslo
  •  Domkirkeodden på Hamar
  •  Ringebu stavkirke
  •  Opphold på Sygard Grytting
  •  Jørundgård, Laurgard og Romundgard i Sel, Sandbu i Vågå, Tofte på Dovre
  •  Skaun og ruinene etter Husaby
  •  Nidarosdomen og Erkebispegården
  •  Rester av klostrene på Rein og Tautra

 

Sigrid Undsets store roman Kristin Lavransdatter ble belønnet med Nobels litteraturpris i 1928 og er en av de mest leste romanverk i så vel norsk som verdens litteraturhistorie. En av de sterke kvalitetene ved romanen er overensstemmelsen mellom handlingsgangen og de historiske realitetene i Norge på 1300-tallet. Politiske hendelser og militære konflikter, samfunnsordning og kulturforhold, gårder og veier, byer og markeder, klostre og kirker – den medrivende handlingen er fortalt og møysommelig organisert inn i det faktiske historiske forløpet av perioden. Flere sentrale slekter i verket Kristin Lavransdatter kan gjenfinnes som politiske og kulturelle bærebjelker i det norske middelaldersamfunnet. Handlingen utspiller seg i et område fra Brunlanes ved Larvik i sør til Rissa nord for Trondheimsfjorden.

Velkommen med på en oppdagelsesreise i vår egen historiske fortid. 

Bestill reise

Reiseperiode:

20 - 23 september 2021

Dager:

4

Reiseleder:

Sverre Mørkhagen

Cand.philol.fra Universitetet i Oslo. Har arbeidet som journalist, kommunikasjonsrådgiver og forlegger. Idag er han forfatter på heltid, og har de siste årene jobbet med et storverk om den norske utvandringen til Amerika.


Pris fra:
13 850,-

Søk reise

Program

Dag 1 – mandag 20. september 

Måltider inkludert: L/M 
Avreise fra Oslo Bussterminal kl. 08.30. Vi avlegger først et besøk i Middelalderbyen Oslo, Nordens rikeste ruinpark fra middelalderen, der vi peker ut tomten til Nonneseter kloster, videre ruinene etter bispesetet, Olavsklosteret og Hallvardskatedralen, Kongsgården og Mariakirken. Vi følger veifarende fra middelalderen ut av byen og stanser neste gang på Domkirkeodden, middelalderens Hamarkaupangen, der vi besøker domkirkeruinen og middelaldermuseet. Lunsj på Hamar. På veien videre leter vi opp historiske veitraseer og kulturminner, gjør et nytt stopp ved Ringebu stavkirke og peker ut andre steder og gårder berørt i romanens handlingsgang. Middag og overnatting på en av Gudbrandsdalens perler, Sygard Grytting i Hundorp, med historie som griper rett inn i romanens handling og et loft fra middelalderens pilegrimskultur.

Dag 2 – tirsdag 21. september 

Måltider inkludert: F/L/M 
Etter frokost går reisen videre oppover dalen mot Sel, stedet der romanens Jørundgård er plassert, den dag i dag med flere gårdstun fra middelalderen og den oppbygde Jørundgård fra filmatiseringen i 1990-årene. Vi besøker Laurgard, der Sigrid Undset bodde selv mens hun forberedte verket, og vi får se Romundgard, middelalderens prestegård. Vågå er viktig i romanens univers, likeledes setergrenda Høvringen, med Laurgårdseter fjellstue – lunsj der. Vi får et kort stopp på Tofte kongsgård i Dovre og en liten pilegrimsvandring til opprisset av Selehuset på Veslehjerkinn. Middag og overnatting på Hjerkinn Fjellstue.

Dag 3 – onsdag 22. september 

Måltider inkludert: F/L/M 
Etter frokost (husk å smøre med niste til lunsj) starter ferden mot Trøndelag, først gjennom Drivdalen, så bygdene nevnt i romanen som ‘Updal’, ‘Soknadal’ og ‘Staurin’. Vi gjør en liten stans på Gimse i Melhus, Einar Tambarskjelves hovedsete. Derfra drar vi nordvestover mot Skaun og ruinene etter Husaby, med utsikt ned til Venn (‘Vinjar’). På Husaby utspiller romanens midtre del, «Husfrue», seg – i romanen er det Erlends arvegård. Turen fortsetter til Børsa (‘Birgsi’) og Trondheimsfjorden, videre den gamle veien med Feginsbrekka inn til Trondheim. Besøk i Nidarosdomen og Erkebispegården. Middag og overnatting på Best Western Bakeriet Hotell.

Dag 4 – torsdag 23. september 

Måltider inkludert: F/L 
Etter frokost drar vi med ferge over til Fosen og besøker Reinsklosteret i Rissa, der den diktede Kristin tilbringer sine siste år. Siste hovedmål er Tautra med ruinene etter middelalderens cistersienser-kloster. Lunsj i Klostergården. På veien tilbake stanser vi også ved et av middelaldersamfunnets to viktigste tingsteder – Frostatingshaugen. Vi flyr med SAS tilbake til Oslo fra Trondheim lufthavn kl. 19.05 med ankomst Gardermoen kl. 20.00.

 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 13.850,- som inkluderer:
- Bussreise Oslo Bussterminal – Trondheim / flyreise Trondheim – Oslo Gardermoen (inkl. flyskatt)
- 3 overnattinger i delt dobbeltrom
- Besøk og omvisninger i følge program
- Full pensjon (ekskl. drikke)
- Reiseleder Sverre Mørkhagen

Tillegg for enkeltrom alle bosteder kr 1.350,-
Tillegg for enkeltrom Hjerkinn Fjellstue og Hotell Bakeriet, men del i dobbeltrom på Sygard Grytting kr 950,-

Depositum kr 3 000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. Minimum antall deltakere er 20, max 25.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
20/9Sverre MørkhagenEn historisk reise i middelalder-Norge13 850,-Bestill

Bosted

Reisekalender

13/9Norgestur i TelemarkFra 14 200,-
20/9En historisk reise i middelalder-NorgeFra 13 850,-
27/10Faraoenes EgyptFra 37 750,-
14/11Venezia - en hemmelig labyrintFra 17 100,-
24/4Hellas - fra Akropolis til eurokrisenFra 19 350,-