Skip to main content

En annerledes vandretur i Hellas - hvor fjellene ender i havet


Pelion; en fantastisk vandre- og badetur

 

Reiseperiode 21. - 28. september 2022

Ola Storeng inviterer til en fantastisk vandretur på Pelion-halvøya. Her, midt mellom Athen og Thessaloniki, kan man hver dag gå på fjellturer og bade på noen av de flotteste strendene fastlandet har å by på. Pelion er en perle for grekere, men ukjent for de aller fleste turister. Ett av høydepunktene er den helt spesielle togturen fra landsbyen Milies og ned de vakre bakkene på Mt. Pelion. 

Noen av høydepunktene på vandreturen til Hellas:
  • Vandring og bading på ulike deler av Pelion-halvøya
  • Nesten øde strender og krystallklart vann
  • Nydelig gresk mat på utvalgte spisesteder
  • Gresk historie fra fortid og nåtid
  • En helt spesiell togtur ned Mt. Pelion
  • Ola Storengs spennende foredrag


I gresk mytologi var halvøya Pelion og fjellet med samme navn kjent som «feriested» for gudene på Olympen litt nord for Pelion. Og da Mamma Mia-filmen skulle spilles inn, ble en del av filmen spilt inn her. Hverken gudene og «location-scouts» fra filmindustrien fant noe bedre. Her konkurrerer en overdådig vegetasjon med Egeerhavet om hvem som kan fremvise den mest intense grønnfargen. Vakre landsbyer og gamle steinsatte veier bidrar til en følelse av å ha kommet til en eventyrverden – hvor underjordiske kilder byr på rennende vann nesten hele året. Pelion ligger langt nok fra allfarvei til at masseturismen har hatt noen sjanse her.  I følge gresk mytologi er det kentaurene – halvt menneske og halvt hest – som styrer på Pelion.

Les Anthony Sattin's artikkel om Pelion i Condè Nast Traveller

Se også disse artiklene, med bilder:
www.greecetravel.com/pelion (Matt Barrett's Travel Guide): "Is Mount Pelion peninsula of Magnesia the most beautiful region in Greece?"

www.theplanetd.com: "Pelion Greece - visiting the unknown paradise of Greece"

På utsiden av halvøya, mot storhavet/Egeerhavet er landskapet dramatisk og vilt. Noen ganger er bølgene for store til bading. Når havet er stille, er det vidunderlig vakkert. 
På innsiden av halvøya er Pelion med og ringer inn Volos-bukta (Pagasitikos), som er sirkelformet, med en diameter på 30 kilometer.  Her er det mye stillere, og det er alltid bademuligheter. 

Pelion har "alt", for å sitere Rough-guide:
«Frodig vegetasjon, karakterfulle landsbyer oppe i fjellet, stier, ofte steinsatte, for muldyr og mennesker (kalderimi). Skisenter, grønn vegetasjon som knapt noe annet sted i Hellas, flotte strender.»Turkonseptet vårt på denne turen, er: Fjell og sjø; vandring og bading; hver dag. Været på denne tiden av året i Hellas er omtrent som en god norsk sommer.

Dagtemperaturen i månedsskiftet september/oktober er normalt rundt 25 grader, men kan svinge mellom 18 og 30 grader. Vi kan også oppleve en regnværsdag eller to. Men sjøtemperaturen er stabil, 23-24 grader.

Vår egen buss bringer oss den korte veien til og fra nye utfluktsmål hver dag. Frem til bilveiene – fremdeles smale og svingete – kom på 1950-tallet foregikk all ferdsel mellom landsbyene på steinsatte stier, som nå delvis er ryddet og restaurert. Her skal vi vandre. Eneste alternativet til muldyrene var en spektakulær, smalsporet (60 cm sporvidde!) jernbane, bygd rundt år 1900,  til landsbyen Milies. Den skal vi også teste ut.

Vi skal rundt nesten hele Pelion-fjellet på denne turen. Basen vår er Afissos på Pelion (Pilion), en liten landsby på innsiden av halvøya med tre svært fine badestrender og 8-10 restauranter, samt noen strandbarer. Afissos ligger 25 km fra Volos, som er Hellas femte største by med 150 000 innbyggere. 

En natt tilbringes i Damouchari, en av tre lokasjoner for Mamma Mia, på utsiden av halvøya og en natt i 'fjellandsbyen' Portaria, med utsikt mot Volos.  

Etappene varierer fra 3 til 11 km, i 5 dager. Terrenget er variert og kupert. Vi går på steinsatte stier, egentlig laget for muldyr. Litt asfalt og noen skogsstier. Hvis det kommer regn, kan enkelte partier bli litt glatte. Vi går i et vanlig gangtempo. Pauser tas hyppig, men du bør kunne gå 3-4 timer  i kupert terreng. To av turene har høydeforskjeller på 400 meter. Se beskrivelsen dag-for-dag. Vi anbefaler hikingsko med god støtte rundt anklene eller fjellstøvler (gjerne vanntette). For sikkerhets skyld anbefaler vi også staver.

Status:
Mer informasjon kommer

Søk reise

Program

Dag 1 – onsdag 21. september

 Måltider inkludert: M 
Avgang med SAS fra Oslo Gardermoen kl. 09.25 til Stockholm, hvor vi ankommer kl. 10.25. Flybytte og videre med Aegean kl. 13.05 med ankomst Athen kl. 17.40.   Buss via Volos til Afissos på Pelion. Stort sett hele strekningen går på raske, flotte, motorveier. De siste 25 km går på en mer snirklete vei gjennom landsbyer.  Total kjørelengde er 370 km, med en kjøretid for vår buss på omtrent 6 timer inkludert tidlig middag omtrent midtveis, i Livantes. Hotellet vårt ligger der landsbyen slutter og den største badestranden begynner.  Overnatting på Hotel Katia i Afissos. 

Dag 2 – torsdag 22. september 

Måltider inkludert: F / L  / M
Buss til Argalasti, 15 km,  250 m.o.h. Vi ser oss om på torget – som er som tatt ut av 1950-tallet. Derifra vandrer vi ned til den idylliske minilandsbyen (drøye 5 km, 1 ¾ time). Det er mulig å bade før lunsj. I Lefokastro spiser vi på en god og helt annerledes fiskerestaurant - den ser ut som en brakke, men er likevel sjarmerende – og har distriktets  beste fisk. Retur til Afissos: Til fots langs smal asfaltvei langs sjøen (snaue 3 km, 40 min.), som ender på den største og fineste badestranden i Afissos. Felles middag om kvelden. 
Vandring fra Argalasti via Lefokastro til Afissos, totalt 8 km, ca. 2 1/2 time 

Dag 3 – fredag 23. september 

Måltider inkludert: F     
I dag skal vi virkelig gjøre oss kjent sør på Pelion. Først tar vi buss 25 km (via Argalasti) til Milina, en kystlandsby ved bukta (Pagasitikos) på ‘innsiden’ av Pelion. Derfra vakker vandring på steinsatte stier opp til Lafkos, ca 1 ½ time (ca 3 km). Underveis har vi vakker utsikt til Pagasitikos-bukta. Lafkos, som ligger ca 300 moh, er en virkelig autentisk gresk landsby med flott, stort torv med plataner som gir behagelig skygge. Etter forfriskninger på torvet, tar bussen vår oss til utsiden av halvøya og Potistika (20 km) ved storhavet på utsiden av Pelion, en storslått strand med flotte bademuligheter, unntatt de dagene bølgene er virkelig store. Lunsj foreslås på en restaurant som er drevet av et gresk-fransk ektepar. Bussen henter oss i Potistika, og det er ca. 45 minutter (26 km) å kjøre tilbake til Afissos.  Vi planlegger stopp på en vakkert beliggende vingård underveis.  
Vandring fra Milina til Lafkos, 3 km med jevn stigning, ca 1 ½ time 

Dag 4 – lørdag 24. september 

Måltider inkludert: F / L     
Etter frokost tar bussen oss til Kala Nera, hvor vi starter vår vandring. Det blir en rolig, vakker vandring i oppoverbakke, under oliventrær, til den vakre landsbyen Milies, 400 m.o.h. Byen har en rik historie. Etter et besøk i det gamle biblioteket, spiser vi lunsj på en hyggelig taverna. Fra Milies får vi oppleve en helt spesiell togtur nedover til endestasjonen, Ano Lehonia. Det lille togets fløyte signaliserer starten på en uforglemmelig tur. Nedstigningen langs de vakre bakkene på Mt. Pelion begynner og historien skal utfolde seg. Denne 60 cm brede toglinjen, en av de smaleste i verden. Den 15 km lange togturen tar ca. 90 minutter. 

Vi blir hentet av vår buss og kjørt tilbake til Afissos. Her blir det tid til bad og forfriskninger.  
Vandring fra Kala Nera til Milies, totalt 5 km med stigning hele veien, ca. 2,5 timer 

 

Dag 5 – søndag 25. september 

Måltider inkludert: F / L     
Vi forlater Afissos ca. kl. 09.00. Buss 13 km til Milies 400 m.o.h. Før vi starter dagens etappe besøker vi den vakkert utsmykkede kirken i Milies. Deretter vandrer vi over fjellet, opp til 800 m.o.h. og ned til landsbyen Xourichti, høyt over Egeerhavet, i ca 3 ¾ time (ca 9 km). Vegetasjonen er storslått og veksler fra epler via kastanjelunder og bøkeskog til epletrær igjen. Fra Xourichti tar bussen oss de siste par kilometrene til Tsagarada, 400 m.o.h., en av de mest kjente- og grønneste landsbyene på Pelion. De som synes turen høres lang ut, kan bli igjen i Afissos og nyte dagen frem til lunsj. De som ønsker dette, kan ta drosje på egen regning til Tsagarada (drosjen tar ca €30 for turen). Her spiser alle felles, sen lunsj på sjarmerende torg med spektakulær utsikt over Egeerhavet. Etter lunsj rusler vi gjennom Tsagarada, som består av flere deler adskilt av grønn, grønn vegetasjon. Vi ender på et torg med det som kan være Hellas største og eldste platan - over 1000 år gammel. Platanens grener sprer seg over et område på over 2 mål.

Deretter kjører vi til "Mamma Mia" – den idylliske havnen Damouchari. Vi må gå de siste 200 meterne. Vi tar med oss en veske/sekk med det vi trenger for en natt samt fottur neste dag - og badetøy. Koffertene våre blir stående i bussen. Overnatting på Hotel Damouchari. I Damouchari stiger både solen og månen rett opp av havet. Middag inntas på en av de 3-4 restauratene etter eget ønske, for eksempel på restauranten som var base for Meryl Streep og de andre stjernene under innspillingen av Mamma Mia. (Vertskapet skryter uhemmet av Meryl Streep).
Vandring fra Milies til  Xourichte og iTsargarada, totalt 11,5 km, ca. 4 timer 

 

Dag 6 – mandag 26. september 

Måltider inkludert: F / M     
Vandring fra Damouchari langs en kyststi til Fakistra, en vakker naturstrand og tilbake. Enkelte partier er litt krevende og staver anbefales. Landskapet er dramatisk vakkert. De som måttte ønske det kan ta en formiddag på stranden i Damouchari i stedet for å bli med til Fakistra. Men alle rekker en dukkert etter turen, før lunsj. Vi spiser lunsj for egen regning i Damouchari. Deretter tar bussen oss til Portaria og vårt bosted, Hotel Despotiko ('Domprostens hotell')  
Felles middag på en hyggelig taverna.  Både hotellet vårt og torget hvor vår taverna ligger, vitner om at Portaria har vært en av de rikeste landsbyene på Pelion.   
Vandring Damouchari – Fakistra – Damouchari, totalt 7 km, ca. 3 timer 

Dag 7 – tirsdag 27. september 

Måltider inkludert: F / L / M 
Avreise fra hotellet etter frokost. Vi besøker det vakre landsbyen Makrinitsa, som er av de aller mest kjente i Hellas. Makrinitsa har praktfulle, velholdte bygninger, historie tilbake til 1204 og storslått utsikt. På veien til Athen, stopper vi for felles lunsj. Før innsjekking på hotellet i Athen kan de som ønsker vandre med Ola Storeng på den bilfrie gangveien rundt Akropolishøyden og til vårt hotell, Hotel Fresh (2 km). Bagasjen bringes i forveien til hotellet med bussen vår.  Felles avslutningsmiddag på hotellet om kvelden.  

 
Dag 8 – onsdag 28. september

Måltider inkludert: F 
Etter frokost og utsjekking fra hotellet, setter vi kurs for flyplassen. Flyavgang med SAS kl. 13.35 til København, hvor vi ankommer kl. 15.50. Videre med SAS kl. 17.05  med ankomst Oslo Gardermoen kl. 18.15.  

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 17.750,-som inkluderer:
- SAS Oslo – Athen tur/retur
- Buss under hele oppholdet ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost
- Måltider ifølge program - frokoster / 5 lunsjer / 2 middager
- Vinsmaking
- Reiseleder Ola Storeng – som er lokalkjent på Pelion

Ikke inkludert:
- Tips 
- Drikke til maten
- Hotellskatt må betales direkte til hotellet ved avreise

Tillegg for enkeltrom kr 1 800,-

Det vil bli gitt forslag til steder å spise, de dagene middag ikke er inkludert.

Bosteder:
Hotel Katia i Afissos
Hotel Damouchari i Damouchari
Hotel Despotiko i Portaria
Hotel Fresh i Athen

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 20.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold. 

 

 

Kart

Bosted

Reisekalender

8/10I sporene etter den spanske borgerkrigen Fra 24 950,-
20/10Kunsttur til RomaFra 17 250,-
27/10Renessansebyen Firenze – i fotsporene til «De uskyldige»Fra 22 500,-
1/11Israel og PalestinaFra 42 275,-
25/11Gammeljul på VadstenaFra 8 490,-