En annerledes rundreise i Hellas med Ola Storeng (23. - 30. april 2023)

Status:
Mer informasjon kommer

Reis 2500 år gjennom gresk historie med Ola Storeng - helt opp til våre dager 

 

Hvordan kan vi forstå grekerne? «Alt» har vært gresk – fra Pompeii til Istanbul og Krim – men grekerne føler seg overstyrt av Vesten».  

Reiseperiode: 23. - 30. april 2023


Vil du lære mer om antikkens Hellas og hvordan dette landet la grunnlaget for demokrati, tragedie, komedie, kritisk tekning og moderne vitenskap? Bli med på en spennende gruppereise!

En rundreise hvor du opplever kulturskatter fra UNESCOs verdensarvliste og blir bedre kjent med dette spennende landet, hvor det historiske- og moderne hellas er to sider av samme sak. Under bussturene får vi interessante foredrag av vår veiviser Ola Storeng (tidligere økonomiredaktør).  Han dekker grekenes spennende historie gjennom 3000 år - alltid i begivenhetenes setrum, helt opp til våre dager. Sporene kan følges helt til Norge. Selv Harald Hardråde måtte lære seg gresk!

Noen av høydepunktene på turen til Hellas:
  • Sightseeing i Athen
  • Besøke Akropolis-templene og Akropolis-museet
  • Besøke det nasjonale arkeologiske museet
  • Mykene og de arkeologiske utgravningene der
  • Besøke de fascinerende ruinene i Mystras - som til slutt ble den viktigste byen i Bysants
  • Besøke byen Delfi - det vakreste kultstedet i Hellas, hvor orakelet rådde
  • Teateret i Edpidauros 
  • Besøke en velrenommert vingård med smaksprøver
  • Ola Storengs interessante foredrag 

 

Peloponnes, den frodige, fjellrike halvøya i sør, er sammen med Athen og Delfi Hellas’ hjerte. Det er dit vi skal, i behagelig temperatur. Normalt kan det jevnføres med godt norsk sommervær. Men en regnværsdag eller to kan ikke utelukkes, hverken om våren eller høsten. Hellas har det meste, både når det gjelder natur, kultur og dramatisk historie.  Målet med denne turen er å kombinere alt dette. 

Vi skal besøke fem steder på UNESCOs verdensarvliste: Delfi, Akropolis i Athen og tre på Peloponnes: Mykene, Mystras og teateret i Epidaurus. Det er også lagt inn et par moderne «attraksjoner» - en av de nye suksessrike greske vinprodusentene.  For de ivrige vil det også være mulig med en svømmetur i Egeerhavet. I april er sjøtemperaturen frisk, rundt 15 grader. 

Turen starter med to hele dager/tre kvelder i Athen
Templene på  Akropolis-høyden  har raget over Athen i over 2500 år og fyller enhver besøkende med ærefrykt. Det nye museet ved foten av Akropolis er i verdensklasse. Det gjør det lettere å fornemme hvordan Hellas på et par hundre år, under antikken, gjennomgikk en kreativ revolusjon som forandret Europas historie. Skulpturene ble nesten levende. Vi fikk demokrati, tragedie, komedie og fantastiske byggverk – og gjennomslag for kritisk tenkning og vitenskap. Den bilfrie gangveien fra Plaka og rundt hele Akropolis-høyden gjør at det nå er mulig å nyte det moderne utelivet og de historiske minnesmerkene samtidig, bare ved å vri på hodet.  

Fra Athen drar vi til Itea via Delfi
Vi når Delfi etter en busstur på snaue tre timer. Delfi er stedet hvor alt begynte - verdens sentrum og livets navle, ifølge gresk mytologi. Der finnes også det berømte Orakelet. Det er følgelig det viktigste kult-stedet som greske bystater bygde sammen. Beliggenheten er spektakulær, i en skråning nedenfor Parnasset (2457 m.o.h.), med en utsikt helt til Korintbukten og fjellene på Peloponnes. Fra Delfi kjører vi videre til Itea ved Korintbukta, hvor vi overnatter.

Fra Itea drar vi videre til Peloponnes
Vi når Peloponnes via en av broene over Korintbukta. På Peloponnes rager mange fjelltopper godt over 2000 meter både i nord og sør. De ringer inn et grønt, idyllisk landskap, et bilde på paradis for europeiske malere i hundrevis av år. Vi skal krysse store deler av dette landskapet, mest på raske motorveier.   

Peloponnes har alltid vært sentral i gresk historie, ikke bare i antikken. Det var på Peloponnes grekerne reiste opprørsfanen mot tyrkerne i 1821.  Nafplion ble første hovedstad i det moderne Hellas.  Over italienskinspirerte Nafplion – kanskje den vakreste byen i Hellas -  ruver en av de mange venetianske borgene på Peloponnes.

Program og pris under utarbeidelse

Status:
Mer informasjon kommer