Pris fra:
18 900,-
Dager:7
Bestill reise

Ragnhild Eikli

Førstelektor i litterær oversettelse og engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. Skribent med litteratur, drama og kunst som tema.

En reise med slott og landsbysjarm, sylskarpe penner og stilfull krim.

I årevis har vi latt oss begeistre av britiske kvalitetsserier på tv. Vi elsker filmatiseringene av Jane Austens romaner og Agatha Christies kriminalgåter, og i de senere år: Downton Abbey. Det er ikke minst på grunn av slike velskrevne og velspilte produksjoner at mange av oss har et sterkt forhold til britisk litteratur, kultur og humor, natur, historie og samfunnsliv.

Highclere Castle, bedre kjent som Downton Abbey, åpner sine dører for publikum noen uker hvert år, og etter tv-seriens eventyrlige suksess har pågangen vært enorm. Billettene blir revet vekk minst ett år i forveien, men vi har greid å skaffe plasser til sesongen 2017, og kan nå invitere til et unikt besøk på dette slottet, som vi har lært å kjenne gjennom husholdningen Crawleys begivenhetsrike liv. I virkeligheten er Highclere Castle et gods med en innholdsrik historie: Det er hjemmet til jarlen av Carnarvon, og det var den nåværende jarlens oldefar som sammen med arkeologen Howard Carter oppdaget Tutankhamons grav i 1922. På Highclere finner vi derfor en egyptisk utstilling, som vi også skal få med oss.

Highclere ligger bare noen steinkast fra Jane Austens verden. Forfatteren skrev sine mest kjente romaner i den lille landsbyen Chawton like utenfor Winchester, som skal være vår base i to netter. Austen ligger begravet i den normanniske katedralen her. Winchester var landets hovedstad før London, og hovedsete for de angelsaksiske kongene før normannerne erobret landet. Vilhelm Erobreren reiste en av sine første borger her i 1067, og i restene av den finner vi det som etter sigende skal være det runde bordet til den legendariske kong Arthur og hans riddere; det er nok bare en røverhistorie, men bordplaten henger nå på veggen.

Videre besøker vi romerbyen Bath, som på Jane Austens tid var Englands mest populære kursted. Den elegante byen ble sentrum for en type sosietetsliv som Austen elsket å karikere i romanene sine. Baths arkitektur er svært godt bevart, og vi skal besøke noen av de store severdighetene, og se hvordan fiffen bodde på sine opphold her. Vi gjør et litterært og tidsmessig hopp inn i Agatha Christies detektivunivers, og begir oss til grevskapet Devon. Vi besøker Dartmouth og tar båten oppover elven Dart til krimdronningens frodige og svært innholdsrike sommersted Greenway, som hun også brukte som setting i en av sine Poirot-romaner. Her er vi midt i ferieparadiset langs Den engelske kanal, og vi bor i viktorianske omgivelser i badebyen Torquay. Rundt oss overalt på denne reisen har vi det erkeengelske landskapet med grønne enger og blomstrende hager, landsbyidyller med torvtekte hus og vindskjeve puber – det er bare å la seg sjarmere i senk!

Vår veiviser er Ragnhild Eikli, oversetter og førstelektor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo.

Turen arrangeres i samarbeid med: