Skip to main content

Det moderne Italia med Arnt Stefansen

Pris fra:
19 795,-
Dager:6
Bestill reise

Reiseperiode:

24 - 29 april 2018

Arnt Stefansen

Statsviter, journalist og TV-produsent. Arbeider som frilanser - hovedsaklig for NRK, hvor han er en kjent profil som nyhets- og utenriksreporter. Han deler sin arbeidstid mellom Europa og Latin-Amerika.

Den italienske halvøya har den vestlige verdens mest ruvende forhistorie. Dét er en viktig grunn til at så mange nordmenn besøker landet hvert år. Men Italia har også en nyere historie full av dramatikk og skaperkraft, svimlende paradokser og betydelige personligheter.
I april 2018 setter vi søkelys på «Det moderne Italia», og inviterer til en 6-dagers reise til Roma og Milano. Noen temaer for reisen: «Italia fødes – til operamusikk», «det rike nord og det fattige sør», «fremmede herrer og mafia», «Bella figura – prestisjen foran alt», «det gode liv i et vanstyrt land», og «hvorfor er det så vanskelig å forandre Italia?».
Ansvarlig for turen er journalist og forfatter Arnt Stefansen, som i en årrekke var NRKs Europa-korrespondent med ansvar for å dekke Italia.    
Han tar oss med på en annerledes Roma-vandring, der de berømte monumentene blir kulisser for et innblikk i dagens italienske samfunn. Roma-legenden Jan E. Hansen trekker linjer fra antikkens Roma til det moderne Italia. Og vi besøker Vatikanet og får kunnskap om den katolske kirkens enorme betydning for det italienske samfunnet.
Milano er selve symbolet på det moderne Italia, med sine elegante skyskrapere og sin berømte mote- og designindustri. I Puerta Nueva får vi et blikk inn i fremtidens byrom, med kulturaktiviteter, spisesteder og fontener. Og for den som vil, er det anledning til å oppleve en aften i verdens mest kjente operahus La Scala.

Høydepunkter på turen:
- Se Roma på en ny måte. Byvandring om det moderne Italia v/Arnt Stefansen.
- Topp hoteller midt i hjertet av Roma og Milano.
- Roma-legenden Jan E. Hansen trekker linjer fra antikken til dagens Italia.
- En vandring fra Pantheon til Peterskirken v/Jan E. og Arnt.
- Dagens og fremtidens Italia. En byvandring i Milano med stjerneguiden Fedra, som er født og oppvokst der.
- Topp gastronomi på utsøkte steder der gamle venner tar imot oss.
- Mulighet for å bestille en opera-aften på selveste La Scala.

Turen arrangeres i samarbeid med:

 

Søk reise

Program

Dag 1 – tirsdag 24. april
Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 07.55 til København. Flybytte og videre til Roma hvor vi ankommer kl. 12.35. Her blir vi møtt av Arnt Stefansen og teknisk reiseleder Omero Fioroni. Vi kjører buss inn til sentrum av Roma, der vi skal bo på hyggelige Albergo Santa Chiara. Hotellet ligger like ved Pantheon, altså midt i Romas historiske sentrum – «Centro Storico». Etter innsjekking tar Arnt Stefansen oss med på en liten vandring i hotellets nærområde, der vi kan glede oss over perler som Pantheon, kirken Sta Maria Sopra Minerva, Piazza Navona og Caravaggios Matteus-bilder. Om kvelden er det velkomstmiddag på et av Arnts faste spisesteder i Roma. (M)

Dag 2 – onsdag 25. april
Vi starter vår store byvandring på Capitol-høyden – den minste, men viktigste av Roma berømte sju høyder. Capitol har vært Romas «dreieskive» i mer enn 2.500 år. I antikken vendte den mot Forum Romanum, i pavetiden mot Vatikanet, og etter Italias samling på 1860-tallet mot hovedstadens nye politiske sentrum. I dag er området dominert av det enorme nasjonalmonumentet «Il Vittoriano», og vi skal høre om staten Italias vanskelige fødsel, og om italienernes mangel på nasjonal begeistring. Fra Piazza Venezia fortsetter vi til keiser Trajans marked – «verdens første supermarked», der vi snakker om italiensk økonomi og dagens krise, vi besøker Quirinale-plassen, der Italias presidentpalass ligger, og vi går til Fontana di Trevi, der en av scenene i Fellinis historiske kultfilm «La dolce vita» ble spilt inn. Der skal vi snakke om italiensk kunst og kultur. Vi avslutter vår vandring på «Piazza Colonna» og «Piazza Montecitorio», der Italias statsminister og parlament holder til. Etter lunsj fortsetter vi byvandringen og fortellingen om «Det moderne Italia». Vi skal blant annet høre om etterkrigstiden største drama i Italia, kidnappingen av- og drapet på landets statsminister Aldo Moro, og vi skal se stedet der han ble funnet myrdet. Vi skal også besøke Campo dei Fiori, Romas mest berømte markedsplass, der vi skal snakke om et av Italia-turens viktigste og vanskeligste temaer: Hvordan er egentlig italienerne – og hvorfor er de slik? Om kvelden setter vi kursen for en norsk oase i «Den evige stad»: Residensen til Norges Italia-ambassadør. Der tar ambassadøren imot oss og holder et foredrag om Italia. Etter foredraget blir det middag i residensen sammen med ambassadøren. (F/L/M)
 
Dag 3 – torsdag 26. april
Etter frokost skal vi oppleve et av de store høydepunktene på Italia-turen: Møtet med Roma-legenden Jan E. Hansen. Han trekker linjene fra antikkens Roma, og forklarer oss hvorfor den romerske arven er viktigere enn på lenge, i en tid der europeiske verdier er under stort press. Vi beveger oss fra Pantheon til Vatikanet, og får et innblikk i den katolske kirkens ruvende betydning i Europas historie. Lunsjen inntas på en av reiselederens favorittrestauranter. Deretter besøker vi Peterskirken. Etter at den vestlige delen av Romerriket falt sammen, var det pavedømmet som videreførte den romerske arven. Pavestaten ble en betydelig makt på den italienske halvøya, og den katolske kirkens innflytelse har vært enorm i det som i dag er staten Italia. På ettermiddagen tar vi toget til nord-Italias «hovedstad» Milano. Her kjører vi buss til Hotel Dei Cavalieri som ligger midt i sentrum av Italias finanshovedstad, ikke langt fra «Il Duomo», den verdenskjente katedralen i Milano. (F/L)

Dag 4 – fredag 27. april
Etter frokost holder Arnt Stefansen et foredrag om Milano før vi besøker en viktig norsk institusjon i Milano, Innovasjon Norge. Der får vi en orientering om hvordan det er å jobbe i Italia, om Nord-Italia som investeringsområde, og om hvilke forskjeller man opplever mellom norsk og italiensk forretningskultur. Deretter busser vi til vår lunsjrestaurant. Etterpå går vi til museet som huser et av verdens mest berømte malerier: Nattverden av Leonardo da Vinci. Vi har selskap av Fedra Pavesi, som i flere tiår har guidet turister i Milano, og som også er ansvarlig for den store byvandringen på lørdag. Det er ingen felles middag denne kvelden, men reiselederen vil anbefale et hyggelig spisested. (F/L) 

Dag 5 – lørdag 28. april
Dette er den store “bli kjent”-dagen i Italias økonomiske hovedstad. Milanos etterkrigshistorie er preget av en formidabel økonomisk fremgang, men også av store sosiale svingninger og politiske dramaer. På 1950-tallet var byen preget av «Il miracolo economico» (en vekst som kan sammenlignes med Vest-Tysklands «økonomiske under» etter den annen verdenskrig.) Hundretusener av mennesker strømmet fra sør- til nord-Italia for å ta del i den økonomiske veksten – en begivenhet som forandret Milano og Italia for alltid. Men på 1970-tallet var industri-eventyret slutt, og Milanos næringsliv gikk inn i en fase med masseoppsigelser og brutal omstilling. Dette førte til en fremvekst av nye næringer, særlig innen finans, reklame, mote, design, media og gastronomi. Takket være denne omstillingen ble byen igjen en spydspiss i Italias økonomiske utvikling. Vår guide, Fedra, er født og oppvokst i byen, og hun møter oss på hotellet og tar oss med på en vandring, som blant annet omfatter: Et besøk på et berømte operahuset la Scala, en omvisning i Milanos mest kjente motegate Via Montenapoleone, en vandring i det eksklusive shopping-galleriet «Galleria Vittorio Emanuele II», og et besøk i Milanos verdenskjente katedral «Il Duomo». Deretter tar vi buss til det spennende «Isola»-området, der arbeiderne fra andre deler av Italia etablerte seg under «det økonomiske miraklet» på 1950- og 60-tallet. Vi spiser lunsj på et av Fedras stamsteder. Etter lunsj blir det omvisning i Isola-området, en spasertur til Porta Nuova-området, der nye skyskrapere har skutt i været de siste årene og skapt en skyline som er det fremste symbolet på det moderne Milano. I Porta Nuova er det skapt hyggelige uterom med kulturaktiviteter, restauranter og fontener – et naturlig sted å snakke om situasjonen i finansmetropolen i dag. Vi avslutter byvandringen i Milano med besøk på mote- og design-utstillingen «Galleria Sozzani» og på slowfood-stedet «Eataly». «Eataly» - av ordene eat og Italy – har de siste årene fått stor oppmerksomhet i Italia med sitt budskap om å satse på kvalitetsmat i stedet for McDonalds og annen fastfood. Vi sjekker hvilke operaer som går i La Scala, og vil om mulig tilby forestilling for dem som er interessert. Dagen avsluttes med felles middag. (F/L/M)

Dag 6 – søndag 29. april
Avreise fra hotellet kl. 10.30 til Milanos internasjonale flyplass Malpensa. Avreise med SAS kl. 14.15 direkte til Oslo Gardermoen hvor vi ankommer kl. 16.50. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 19.795,- som inkluderer:
- Flyreise Oslo-Roma/Milano-Oslo med SAS
- Flyskatt (utgjør kr 1.296,- pr. august 2017 og er ikke refunderbar ved evt. avbestilling)
- Overnatting i dobbeltrom 
- All transport ifølge program
- Byvandringer, utflukter og kåserier ifølge program 
- Måltider inkl. drikke (F=frokost/L=lunsj/M=middag) * 
- Norsk reiseleder (Arnt Stefansen) som møter gruppen på flyplassen i Roma
- Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom        kr 2.585,-

Tillegg for tilslutning med SAS til Oslo fra Sør-Norge  kr 1.200,- (Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund, Trondheim)
Tilslutning fra andre steder på forespørsel.

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Rabatt for A-kortmedlemmer kr 750,-

Albergo Santa Chiara, Roma www.albergosantachiara.com
Hotel Dei Cavalieri, Milano www.hoteldeicavalieri.com

Hotellskatt Albergo Santa Chiara: € 4 pr. person/natt.
Hotellskatt Hotel Dei Cavalieri: € 5 pr. person/natt.
Hotellskatten betales direkte til hotellene ved avreise.

Påmelding senest 15. desember 2017.
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 20.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederHotellPris fra
24/4Arnt StefansenRoma og Milano
Fordelspris med A-kortet. Oppgi ditt A-kort nummer i kommentarfeltet.
19 795,-Book på venteliste

Hotell