Skip to main content

De tre dikterdronningene; Sigrid Undset, Selma Lagerlöf og Karen Blixen


Sigrid Undset – Selma Lagerlöf – Karen Blixen; de tre dikterdronningene

Reiseperiode: 25. - 30. august 2022

Bli med på en reise inn i deres verden på besøk i de vakre dikterhjemmene, Sigrid Undsets Bjerkebæk på Lillehammer, Selma Lagerlöfs Mårbacka i Värmland og Karen Blixens Rungstedlund litt nord for København. På denne reisen blir livet og litteraturen til tre av våre viktigste skandinaviske forfattere belyst. 

Høydepunkter:

 • Besøk i Sigrid Undsets hus og vakre hage på Bjerkebæk
 • Vandring på Maihaugen 
 • Besøke Dagny Juels barndomshjem Rolighet på Kongsvinger
 • Hagevandringer og omvisning på Selma Lagerlöfs Mårbacka
 • Besøke Rottneros herregård 
 • Rusletur i den vakre parken og fuglereservater som omgir Karen Blixens hjem 
 • Omvisning i Karen Blixens stuer 
 • Kristin Brandtsegg Johansen leser og kåserer 

 

 

Selma Lagerlöf, Sigrid Undset og Karen Blixen er alle tre blant det 20. århundrets største forfattere, og står med sine udødelige verker som lysende ikoner i nordisk litteratur. De står bak forfatterskap som både ble folkelesning hjemme og som vakte internasjonal oppmerksomhet. To av dem mottok også den gjeveste prisen det er mulig å oppnå for sine forfatterskap, nemlig Nobelprisen i litteratur. I tillegg var de sterke, markante kvinner, ikke bare i skriften, men også i livet. Felles for de tre dikterdronningene er det også at de etterlot seg helt særpregede dikterhjem der de levde store deler av sine liv og skrev sine viktigste verker. 

Rabatt for medlemmer av Sigrid Undset-selskapet (kr 500,- pp)

 

Bestill reise

Reiseperiode:

25 - 30 august 2022

Dager:

6

Reiseleder:

Kristin Brandtsegg Johansen

Kristin Brandtsegg Johansen er idéhistoriker og forfatter, hun har blant annet skrevet om den unge Sigrid Undsets krangel med sin tid kvinnesakskvinner i boken Hvis kvinner ville være kvinner. Hun er også redaktør for Sigrid Undset-selskapets tidsskift Gymnadenia. Hennes siste bok er Jeg har levd i dette landet i tusen år. En sommer med Sigrid Undset (2017).

Om Kristin B Johansen sier kundene våre:

"Strålende forteller! Kunnskapsrik! God å forholde seg til."

"Kristin bruker sin solide kunnskap og interesse på sin sjarmerende og særegne måte."


Pris fra:
17 450,-

Søk reise

Program

Dag 1 – torsdag 25. august: Bjerkebæk

Måltider inkludert: L / M
Avreise fra Oslo med buss til Bjerkebæk på Lillehammer. 
For Sigrid Undset var hjemmet betydningsfullt og selve rammen for livets utfoldelse. Både i litteraturen og livet hennes får Bjerkebæk en avgjørende rolle. Vi får omvisning i husene og hagen på Bjerkebæk og spiser lunsj i cafeen der. Etter at vi har sjekket inn på Clarion Collection Hotel Hammer, samles vi og hører Kristin fortelle om Sigrid Undset og Bjerkebæks betydning for forfatterskapet hennes og viser lysbilder. Vi spiser middag på hotellet.

Dag 2 – fredag 26. august: Maihaugen, Bjørnstadtunet, Garmo stavkirke og Dagny Juels barndomshjem

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost rusler vi en tur på Maihaugen, bare en kort spasertur fra Bjerkebæk, hvor Sigrid Undset gjorde research til middelalderverkene sine. Friluftsmuseet på Maihaugen er kanskje aller best kjent for de mange solbrente bygningene som var hjemmene til gardbrukere, håndverkere og embedsmenn. Vi titter inn i Bjørnstadtunet og Garmo stavkirke hvor vi leser et stykke fra Kristin Lavransdatter. De eldste delene av kirken ble bygget tidlig på 1200-tallet, men er utvidet flere ganger.

Bussturen til Mårbacka tar ca. 4 timer og 30 minutter, og går via Kongsvinger. Vi spiser lunsj i Cafe Dagny på Kvinnemuseet på Kongsvinger, hvor det blir servert suppe og hjemmebakte kaker. Museet holder hus i en herskapelig sveitservilla som er Dagny Juels barndomshjem. Dagny Juel var utdannet pianist og skrev både dikt og skuespill, men er mest kjent som en av bohemkvinnene i kretsen av unge skandinaviske kunstnere i Berlin i 1890-årene.
Vi ankommer Sunne på ettermiddagen, og sjekker inn på vårt hotell for natten – Ulvsby Herrgård (Lensmangården). Her spiser vi også felles middag og Kristin forteller litt om hjemmets betydning for både Undset og Lagerlöf, og hvordan deres bøker er forankret og skrevet inn i landskapet der de bodde. 

Dag – 3 lørdag 27. august: Mårbacka og Rottneros Park

Måltider inkludert: F / L / M
Etter frokost besøker vi Mårbacka, med guidet omvisning i huset og hagen. 
Selma Lagerlöf var en helt unik forteller som i likhet med Sigrid Undset mottok Nobelprisen for sitt forfatterskap. Det er spesielt historien om Nils Holgersons reise gjennom Sverige som har blitt lest i generasjoner av skandinaver, som har gjort henne så kjent og folkekjær. Hjemmet hennes Mårbacka står fremdeles slik det gjorde mens hun levde. Selma Lagerlöf gjorde seg også bemerket for sitt engasjement i politikk, jordbruk og ikke minst for freds- og kvinnesak. På Mårbacka dyrket hun opp en fantastisk vakker hage som vi også må se nærmere på. 
Vi spiser lunsj i cafeen på Mårbacka.
Før vi forlater Sunne og vakre Värmland, besøker vi Rottneros Park, som jo er herregården Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berling Saga Det var der det hele begynte, med at den visjonære Svante Påhlson skapte et Rottneros som kunne matche romanens Ekeby, der ekebykavalerene kom fra – et sted fullt av skrøner og historier, drømmer og visjoner som lengter etter å bli fortalt.
Vi kjører så til Trollhättan og sjekker inn på Clarion Collection Hotel Kung Oscar. Der spiser vi middag og tilbringer natten.

Dag 4 – søndag 28. august: Rungstedlund

Måltider inkludert: F/L/M
I dag kjører vi over Øresund og vi skal til Rungstedlund, nord på Sjælland.
Karen Blixen er blant Danmarks og Skandinavias mest leste og internasjonalt anerkjente forfattere fra det 20. århundret. Hun ble verdenskjent med Syv fantastiske fortællinger, utgitt under pseudonymet Isak Dinesen i 1934. Hun ble gift med den svenske baron Bror Blixen-Finecke og levde mange år i Kenya som bestyrer av en kaffefarm. Farmen har siden 1962 vært drevet som husmorskole, eid av den danske stat til 1971, da den ble gitt Kenya som gave. Blant norske lesere er hun kanskje aller best kjent for novellen Babettes gæstebud (1950), fordi handlingen foregår i Norge, men også på grunn av at novellen ble filmatisert i 1987 og fikk Oscar for beste utenlandske film. Sydney Pollacks Oscar-belønte film om Blixens liv i Afrika, Out of Africa (Mitt Afrika) kom i 1985).
Babettes gæstebud ble filmatisert 1987. Hennes barndomshjem i Rungstedlund, som ligger vakkert til ved sjøen, litt nord for København, ble åpnet som museum i 1991. Det er ikke bare huset som er verdt å se, også parken rundt, med enorme løvtrær og et fuglereservat er verd et nærmere besøk. Vi spiser lunsj i Karen Blixens cafe før vi får en guidet tur både inne og ute.
Tett ved ligger Rungstedgaard Hotel, og det blir middag og overnatting her.

Dag 5 – mandag 29. august: Båtreise og foredrag ved Kristin Brandtsegg Johansen

Måltider inkludert: F / M
Etter frokost vil Kristin lese litt for oss og vi nyter en rolig formiddag på egenhånd i dette vakre området før vi busser til København og fergekaien. Vi går om bord i MS Crown Seaways som skal ta oss til Oslo kl. 14.15, og sjekker inn i våre lugarer. 
Vi møtes til foredrag og Kristin vil fortelle og trekke noen tråder mellom våre tre Dikterdronninger og Nordiske Norner, før vi setter oss til bords og nyter en 3-retters middag.

Dag 6 – tirsdag 30. august: Ankomst Oslo

Måltider inkludert: F
Frokosten nyter vi under innseilingen til Oslo, og vi ankommer DFDS-terminalen kl. 09.15. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 17.450,- som inkluderer:

 • Bussreise på hele rundturen 
 • 5 overnattinger i delt dobbeltrom/lugar med vindu
 • Besøk og omvisninger ifølge program
 • Kåserier og foredrag ved Kristin Brandtsegg Johansen
 • Full pensjon – minus lunsj dag 5 
 •   (F-frokost, L-lunsj, M-middag)
 • Faglig reiseleder Kristin Brandtsegg Johansen
 • Teknisk reiseleder Grete Gulliksen Moe

 

Tillegg for enkeltrom/lugar kr 2 200,-


Clarion Collection Hotell Hammer - Lillehammer    

Ulvsby Herrgård - Sunne

Clarion Collection Hotel Kung Oscar - Trollhättan

Rungstedgaard Hotel


Depositum kr 3 000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. 

Rabatt for medlemmer av Sigrid Undset-selskapet: kr. 500,- pr person

Husk reise- og avbestillingsforsikring - kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. vær/trafikk etc.

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
25/8Kristin Brandtsegg JohansenDikterdronningene Undset, Lagerløf og Blixen17 450,-Bestill

Bosted

Reisekalender

30/5Italia - kulturen, historien og menneskeneFra 19 750,-
13/6Lofoten med Røst - Norges vakreste øyrikeFra 19 450,-
15/6Togtur i SkottlandFra 22 150,-
25/6Bergen med Arve TellefsenFra 15 875,-
27/6SvalbardFra 19 245,-