Skip to main content

Fantastiske Botswana: Kalahari-ørkenen, Okavango, Bushfolket og Gaborone


Botswana:
Kalahari-ørkenen, Okavango, Bushfolket og Gabarone

Reiseperiode 4. - 14. oktober 2019

Botswana kan vanskelig beskrives – det må oppleves! En reise gjennom Botswana er en opplevelse av det intense og heftige Okavango, det er møte med San-folket og følelsen av det uendelige og tilnærmet uberørte Kalahari. Det er fattigdom og rikdom – for landet er også, bokstavelig talt, Afrikas diamant. I 1966, da landet fikk sin frigjøring, var Botswana ett av kontinentets fattigste. Året etter frigjøringen «vasset de i diamanter», som en tidligere representant for kolonimakten sa det. Med en befolkning på drøye 2 millioner og verdens største diamantproduksjon, er landet et av Afrikas mest velfungerende. 

Noen høydepunkter:

  • Opplev Okavango-deltaet – et av Afrikas syv naturskapte underverker
  • Møt verdens eldste folkeslag San-folket («bush men») og lære om deres kultur og historie
  • Kalahariørkenen
  • Fantastisk natur og et yrende dyreliv
  • Alle måltider inkl. drikke
  • Samfunnsgeograf Hans Petter Hergums interessante foredrag og kåserier


Men Botswana er også et «urørt og utemmet» Afrika. Her er det langt mellom folk, og viltet lever som i Edens Hage. Innestengt mellom Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia og Namibia ligger denne uslepne «diamanten» og byr på sin spennende historie, sin kultur, og ikke mist unike natur. Ideelt for safari hvor fortsatt geparder, elefanter, giraffer, leoparder og løver – for å nevne noe – har nok tumleplass. Elefantbestanden skal være på godt over 80 000 dyr hevdes det.
Vi skal oppleve flere av de største natur- og viltområdene, bl.a. Kalahari og Dqae Qare San Lodge og – ikke minst Okavango-deltaet med lodgen Oddballs camp  

Vi skal kjøre gjennom Kalahari – denne enorme busksavannen som for ikke få år siden var vanskelig tilgjengelig hvis en ikke hadde skikkelig fire-hjuls-drevet kjøretøy. Nå er veien asfaltert og kjørbar med vanlig bil. Vi ankommer «ørkenbyen» Ghanzi hvor vi skal ha en overnatting før vi møter San-folket ved Dqae Qare-farmen – dagen etter.

Dqae Qare San Lodge er lodgen hvor verdens eldste folkeslag – San-folket, eller buskmennene som de ofte blir kalt, har alt ansvar. De skal ta oss med inn i sin verden av historier, kultur og jakttradisjoner. Det bør bli en uforglemmelig opplevelse. 
I småfly tar vi oss inn i Okavango-deltaet og lander på Oddballs egen flystripe. Innlandsdeltaet er verdens største, og er kåret til et av Afrikas syv naturskapte underverker. Hvert år renner 11 kubikkilometer vann fra Okavango-elven ut i deltaet, som dekker et området på 15 000 kvadratkilometer. Vannet suges opp av planter eller fordamper. «Nye Edens Hage» kalles Okavango med sitt rike dyre- og planteliv, og fortsatt tilnærmet uberørt av mennesker.
Men vår tur er langt fra bare natur. Kultur og historie er godt representert. Vi skal høre den utrolige historien om ekteskapet mellom den hvite britiske kvinnen Ruth og afrikaneren Seretse Khama – som ble Botswanas første president. Ekteskapet er udødeliggjort i flere bøker, og i filmen «A United Kingdom». Og vi skal selvfølgelig også oppleve byen og hovedstaden Gaborone. Her skal vi bo på Avani Hotel – et eksklusivt hotell i hovedstaden. Gaborone er landsbyen som ble hovedstad, og hvor den populære roman- og TV-serien ”Damenes Detektivbyrå nr. 1” ble spilt inn. Serien er skrevet av zimbabweren McCall Smith. Bare i Norge er det solgt godt over 100 000 McCall-Smith bøker. Bøkene og TV-serien kan sterkt anbefales.

Som veiviser har vi samfunnsgeograf Hans Petter Hergum. Han har arbeidet med menneskerettigheter, politikk og utvikling i Afrika i mer enn 30 år, bl.a. for Kirkens Nødhjelp og UD. Hergum har også arbeidet flere år med og skrevet om urfolk og San spesielt.
 

Status:
Program/pris kommer

Søk reise

Program

Dag 1 – fredag 4. oktober
Avreise fra Oslo Gardermoen kl. 19.45 med Ethiopian Airlines til Addis Abeba. 

Dag 2 – lørdag 5. oktober
Vi ankommer Addis Abeba kl. 06.20 hvor vi bytter fly og fortsetter videre til hovedstaden Gaborone i Botswana hvor ankomst er kl. 14.15. Vi kjører direkte til Avani Hotel etter landing, sjekker inn og slapper av litt før velkomstmiddag på hotellet. (M)

Dag 3 – søndag 6. oktober
Vi kjører gjennom Kalahari – dette enorme ørken- og savanneområdet. «Kalahari Game Reserve», kjernen av Kalahari, er kjent for storvilt og urfolk. Tidligere var Kalahari nærmest uframkommelig. Elendige veier og vannmangel satte en stopper for de fleste, men i dag forseres Kalahari på nye gode veier. Vi kjører utenom selve «Game Reservet» via Kang til Ghanzi. Over 50 000 kvm er satt av til «Game Reserve», og her lever flokker av Elan-antilopen, Kalahari-løver og leoparder. Vi opplever nok ikke dette på vår ferd gjennom Kalahari, men her på savannen skal vi møte San-folket – ekspertene på overlevelse og jakt. De er områdets spesialister, og vi – med all vår teknologi – er amatører. Vi overnatter på Dqae Lodge i ørkenbyen Ghanzi, ikke langt fra den namibiske grensen etter flere timers kjøring. Vi besøker «Ghanzi-craft» – hvor buskmannkunst og håndverk kan beundres og handles. Veien er nå kort til lodgen hvor vi skal bo – og middagen venter. (F/L/M)

Dag 4 – mandag 7. oktober
En to dagers spennende og autentisk opplevelse sammen med bush-folket starter. En gruppe av San vil være våre verter, guider og kjentfolk. Vi vil sammen med San-folket samle spiselige røtter, og oppleve deres hverdag. Om vi har tid vil vi bygge vår egen strå-hytte, slik San-folket har gjort det i tusener av år. Kvelden tilbringer vi under Afrikas stjernespekkede himmel. Vi vil lytte til San-folket – deres fortellinger og dramatiske historie. Om vi vil, kan vi kanskje overnatte ute sammen med våre San-verter. Hvis ikke, står rommene på lodgen ledig.  (F/L/M)

Dag 5 – tirsdag 8. oktober
Hvordan skaffe vann i Kalahari? Hvordan tenne bål slik San gjorde det for 10 000 år siden? Hvordan lage feller for jakt? San-folket vil lære oss sine hemmeligheter og vise sine metoder. Vi besøker ”Kuru Art” – et kunstprosjekt bygd opp midt i Kalahari rettet mot San-folket. Med enkle midler produseres San-kunst av meget høy kvalitet som i dag er kjent verden over. En unik skattekiste av kunst og tradisjoner kan oppleves – og kjøpes. Vi vil få anledning til å møte San-kunstnerne selv, og se og høre dem fortelle om sitt liv og sin kunst. Sterke møter med et folk som i generasjoner har vært undertrykt. Rundt kveldsbålet opplever vi rytmisk suggererende San-dans. Kvinnene sitter tett, skulder mot skulder, og klapper den intrikate rytmen, mens mennenes ringdans starter. ”The healing dance” er et av San-folkets viktigste ritualer. Kvinner, menn og barn samles. Dansen kan ha helbredende virkning – også på besøkende. (F/L/M)

Dag 6 – onsdag 9. oktober
Tidlig frokost før vi kjører fra lodgen videre gjennom Kalahari mot nok en ørkenby – Maun. Gjennom denne delen av Kalahari gikk David Livingstone på vei mot Okavango og Linyanti hvor han etablerte en av sine misjonsstasjoner. Vi følger i hans fotspor, men heldigvis i bil. Vel framme i Maun inntar vi en god lunsj før vi flyr inn i Okavango-deltaet – verdens største innlandsdelta til Oddballs Camp – en hyggelig lodge beliggende midt i det mange kaller ”Det Nye Edens Hage”. (F/L/M)

Dag 7 – torsdag 10. oktober
Vi er midt i kjernen av Okavango. Kun oss og et våtmarksområde av dimensjoner. Her skal vi bo i innredete telt med dusj og vannklosett. Dette er Botswana og afrikansk villmark på sitt beste. Etter en solid frokost tar vi oss videre inn i deltaet, og suger inn opplevelsen av å være i hjertet av Afrika. Etter gode opplevelser serveres nydelig middag. Samlingen på kvelden, med villmarkens lyder, er uforglemmelig. Er vi heldig hører vi løvene brøle. Brøl som kan høres på mange kilometers avstand. (F/L/M) 

Dag 8 – fredag 11. oktober
Tidlig frokost med soloppgang og kanskje bruk av medbrakt kikkert. Det er ikke uvanlig at elefanter og gaseller oppholder seg tett ved lodgen. Sammen med lokale guider skal vi på «bush walk». Det er fantastisk å oppleve Afrikas majestetiske dyr så nært. Med øyne og fotokamera kan vi samle minner for livet. Flere har tatt årets bilde i Okavango. Bilder som har gått verden rundt.  Forsiktig ruslende i villmarkens stillhet, tar guidene oss med på uforglemmelige opplevelser. Viltet oppleves ofte mest intenst når vi er helt i ro. Minst mulig lyd, kun hvisking – om nødvendig. Og vi har nok tid – «tiden kommer», heter det i Afrika. Rolig, uten stress og mas. Storviltet – elefanter og løver, er deltaets eiere. Det er de som rår. På nært hold skjønner alle hvorfor løven kalles Dyrenes Konge. Arrogant og stolt. Er vi heldig får vi næropplevelser av Kongen i løpet av dagen. Lunsj og middag serveres på campen. (F/L/M) 

Dag 9 – lørdag 12. oktober
Tidlig avreise med Cessna-flyene tilbake til Maun. Ikke uvanlig at de flyr lavt over flystripa før landing for å få vekk elefantene som har okkupert landingsområdet. Fra Maun går ferden videre til Gaborone og Avani Hotel. Middagen blir på Mokolodi Nature Reserve. (F/L/M)  

Dag 10 – søndag 13. oktober
Etter frokost tar vi en tur «på byen» med hyggelige gågater, cafeer og butikker. Avreise fra hotellet til Gaborone International Airport. Ethiopian Airways har avgang kl. 15.00 til Addis Ababa. Flybytte og videre kl. 23.40. (F)  

Dag 11 – mandag 14. oktober
Vi ankommer Oslo Gardermoen kl. 08.45.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 36.750,- som inkluderer: 

- Fly Oslo-Addis Abeba-Gaborone tur/retur med Ethiopian Airlines
- Flyskatt (utgjør kr 3.889,- pr. desember 2018)
- Innenriksfly 
- Overnatting i dobbeltrom på gode hoteller
- Helpensjon (F=frokost, L= lunsj, M=middag) inkl. drikke 
- 1 øl eller mineralvann til hver lunsj og middag
- All transport under oppholdet ifølge program
- Alle utflukter ifølge program
- Norsk reiseleder (Hans Petter Hergum)

Tillegg for enkeltrom (meget begrenset)                kr 4.190,-

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 

Minimum antall deltakere er 13, maksimum 15.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Tilslutning med SAS til Oslo, kontakt Temareiser Fredrikstad.

NB! Det er ikke visumplikt til Botswana for norske statsborgere, men vi må ha kopi av passet som må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreisedato. Passet må ha minst to tomme sider.

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Reisekalender

14/10På vikingetokt med HurtigrutenFra 17 995,-
17/10Trøffelfestivalen i PiemonteFra 14 500,-
18/10Roma for legeme og sjelFra 15 750,-
19/10VeneziaFra 18 750,-
26/10Tanzania og Zanzibar - Kina i AfrikaFra 46 350,-