Skip to main content

Berlin og Wittenberg med Arnt Stefansen


Berlin og Wittenberg

 

Reiseperiode: 7. - 12. mai 2023

Berlin sto i sentrum for europeisk historie i det 20. århundre. Ingen by kan bringe oss europeere nærmere vår nære fortid. Første og andre verdenskrig, byggingen av Berlin-muren, og murens fall i 1989 er begivenhetene som først og fremst knytter byen til denne historien. Monumentene og museene har derfor en sentral plass når vi inviterer gamle og nye venner til den tyske hovedstaden. 


Høydepunkter:

  • Byvandringer med fortellinger om Berlins nyere historie. 
  • Besøk og guiding i Berlin slott – byens nye store attraksjon  
  • Møte med Arnts venner i den tyske hovedstaden  
  • Måltider på spektakulære steder: TV-tårnet i det østlige Berlin, kuppelen i riksdagsbygningen og «matens tempel» KaDeWe
  • Hyggelig hotell midt i det vestlige Berlin
  • Utflukt til Wittenberg med Arnt Stefansens foredrag


Berlins nye store turistattraksjon, det gjenoppbygde Berlin slott med museet for verdens kulturarv, Humboldt Forum, er et viktig punkt i programmet. 

Reiseleder er Arnt Stefansen, NRKs medarbeider i Berlin i flere perioder. Mange av våre gjester kjenner ham fra mer 60 turer for Temareiser Fredrikstad.

Vi skal også glede oss over Berlins gastronomi. En rekke utmerkede restauranter står på programmet – flere av dem Arnts stamsteder i byen. I begynnelsen av mai er det «Spargel-Zeit» – aspargestid – i Berlin, og verdens beste asparges preger menyene i den tyske hovedstaden, til stor glede for tilreisende og byens folk.    

Vi skal møte flere av Arnts venner og kontakter fra hans mange år Berlin. Blant dem er en av Norges fremste kunstnere, og en tidligere DDR-familie som har vært med i en rekke NRK-reportasjer fra murens fall og frem til i dag.  
 
I det seks dager lange programmet blir det også tid til en utflukt til småbyen Wittenberg, der munken Martin Luther skrev verdenshistorie for drøyt 500 år siden. Vi besøker kirken der Luther skal ha hengt opp sine berømte 95 teser og der han ligger begravet. I bussen holder Arnt foredrag om reformasjonen og om dens betydning for Norge. 

Påmeldingsfrist 29. mars.

Bestill reise

Reiseperiode:

7 - 12 mai 2023

Dager:

6

Reiseleder:

Arnt Stefansen

Statsviter, journalist og TV-produsent. Arbeider som frilanser - hovedsaklig for NRK, hvor han er en kjent profil som nyhets- og utenriksreporter. Han deler sin arbeidstid mellom Europa og Latin-Amerika.

Om Arnt Stefansen sier kundene våre:

"Kunne ikke vært bedre."

"Svært kunnskapsrik og dyktig. Han var veldig hyggelig og opptatt av at gjestene skulle ha det bra."

"Meget kunnskapsrik, god formidler!"


Pris fra:
18 750,-

Søk reise

Program

Dag 1 – søndag 7. mai – reisedag og velkomstmiddag

Måltider inkludert: M
Avreise med Norwegian kl. 14.50 fra Oslo Gardermoen til Berlin Brandenburg hvor vi ankommer kl. 16.25. Her møter vi reiseleder Arnt Stefansen. Derfra drar vi med buss til vårt hotell, der vi skal bo under hele oppholdet. Hotell Hollywood Media ligger i Kurfürstendamm – midt i hjertet av det gamle Vest-Berlin. 
Det noe «glorete» navnet til tross: «Hollywood Media» er et hyggelig hotell, med mye Berlin-tradisjon i veggene. Navnet forteller noe om vest-berlinernes begeistring for det amerikanske etter at USA under den kalde krigen var deres viktigste beskytter mot kommunismen. Det fremste symbolet på dette er president John F. Kennedys berømte solidaritetserklæring til byen under sitt besøk i 1963: «Som et fritt menneske er jeg stolt av å kunne si: Ich bin ein Berliner.» 
Hotellet har fire stjerner, en generøs frokost-buffet, og ligger altså ved selveste Kurfürstendamm, der det er et enormt utvalg av forretninger, kafeer og andre tilbud. 
Om kvelden blir det velkomstmiddag på en restaurant med tradisjon og kvalitetsmat, der reiselederen har vært stamgjest i mange år. Restauranten ligger en ti minutters spasertur fra hotellet like ved Savignyplatz. Etter middagen svinger vi innom en ikonisk kneipe for å oppleve stemningen.  

Dag 2 – mandag 8. mai – Arnt Stefansens Berlin / “Mitt Berlin”

 Måltider inkludert: F / M
Arnt Stefansen var NRKs første korrespondent i Berlin, der han var stasjonert fra 1991 til 1995. Senere har han hatt en rekke engasjementer for NRK i den tyske hovedstaden. Denne mandagen vil han ta gjestene med på et program som han har kalt «Mitt Berlin», der han gjennom personlige beretninger og betraktninger gir oss et bilde av byens nåtid og fortid. 

Etter frokost på hotellet vandrer vi langs hovedgata Kurfürstendamm, der tysk og europeisk etterkrigshistorie sitter i veggene, og der Berlins folkeliv utfolder seg i alt sitt mangfold. 
Vi avslutter vandringen ved det legendariske kjøpesenteret KaDeWe, Kaufhaus des Westens – det største varehus på det europeiske kontinent. I den kalde krigens Berlin var KaDeWe det fremste symbolet på vestlig velstand, og hit strømmet titusener av østberlinere da muren falt, natten til 9. november 1989. KaDeWe er blant mye annet et matens tempel, med en egen gourmet-etasje der man kan velge mellom utallige fristelser. Det blir lunsj på egen regning, og vi anbefaler KDWs gourmet-avdeling eller restauranten, som ligger i etasjen over.  

Etter lunsj besøker vi Norges Ambassade, som holder til i fellesbygget til de nordiske ambassadene i Berlin. Bygget har fått stor oppmerksomhet for sin spennende arkitektur, der Snøhetta er en av arkitektene. Vi får en omvisning i bygget, og skal snakke om forholdet mellom Norge og vårt viktigste europeiske samarbeidsland, Tyskland.   

Vi spiser felles middag på en typisk Berliner Kneipe like ved hotellet. Dette har vært et av turlederens spisesteder i 30 år. 

Dag 3 – tirsdag 9. mai – Kongeslottet og båtreise

Måltider inkludert: F / L
Denne dagen skal vi tilbringe i den østlige delen av Berlin - den tidligere DDR-hovedstaden Øst-Berlin. 
Vi starter med et besøk til Berlins nye, store attraksjon – Berliner Stadtsloss – en kopi av det gamle kongeslottet, som dominerte sentrum av byen fra 1400-tallet. 
Kongeslottet er Berlins historie i et nøtteskall - full av storhet og prakt, men også av tragedie og ødeleggelse. Det var residens for kurfyrster, konger og keisere i et halvt tusenår og det ble bombet under 2. verdenskrig. Etter krigen ble resten av bygget jevnet med jorda av det øst-tyske kommunistregimet, som bygget sitt nye parlament på tomta. 
Men etter kommunismens fall i 1989 ble DDR-bygget revet, og nå er altså kongeslottet igjen på plass – det vil si – fasaden er gjenoppbygget. Bak veggene finner vi Humboldt Forum, et museum for verdens kulturarv.                                
 
Etter besøket i kongeslottet går vi innom det flotte lille DDR-museet, som viser hverdagen i det kommunistiske Øst-Tyskland. Og vi fortsetter til Alexanderplass – sentrum i det østlige Berlin. I TV-tårnet like ved skal vi se på utsikten og spise lunsj. 

Etter lunsj vandrer vi ned til det idylliske Nikolaiviertel, der Berlin oppsto for nærmere 800 år siden. 1237 regnes som Berlins fødeår, og 400 år senere hadde byen 12 000 innbyggere. I år 1710 hadde Berlin 60 000 innbyggere og var allerede en multikulturell by. 
Ved Nikolaiviertel går vi om bord i en elvebåt og tar fatt på en times tur som gir oss et annerledes og fascinerende blikk på byen og dens arkitektur.                               

Det er ingen felles middag, men reiselederen vil ta interesserte gjester med til en restaurant der Berlins verdenskjente asparges blir servert på beste vis.  

Dag 4 – onsdag 10. mai – heldagtur til Wittenberg

Måltider inkludert: F / L
Etter frokost reiser vi med buss til Luthers by Wittenberg, drøyt 10 mil sørvest for Berlin. På turen holder Arnt Stefansen foredrag om Martin Luthers liv og virke. 

Vi besøker Slottskirken i Wittenberg – et gudshus med en ruvende historie. Det var her den katolske presten Martin Luther i år 1517 skal ha slått opp sine 95 teser med en bitende kritikk av pavekirken, en begivenhet som splittet Europa og forandret verden. Luthers teser rettet seg mot avlatshandelen, der kirken gjorde stor forretning ved å selge såkalte "avlatsbrev" som skulle fri folk fra deres synder og sikre dem en plass i himmelen. 
Men Luthers kritikk gjaldt mye mer enn avlatshandelen. Han mente at pavekirken på alle områder hadde tiltatt seg en makt den ikke hadde dekning for i det hellige skrift. Og hans kritikk førte til at han ble utstøtt fra kirken og erklært fredløs. Martin Luther hadde ikke til hensikt å splitte kirken. Han hadde heller ikke til hensikt å skape en omveltning i samfunnet. Men begge deler skjedde, fordi han ikke fant noe grunnlag i bibelen for den rollen pavekirken spilte – politisk, sosialt og økonomisk. «Dette står det intet om i bibelen, altså kan vi ikke akseptere det», sa han.   
Vi får en omvisning i Slottkirken med guide, og vi besøker Martin Luthers grav inne i kirken.  

Etter omvisningen spiser vi lunsj sammen. 

Deretter blir det omvisning med guide på Luther-museet i Wittenberg. Det er verdens største museum viet reformasjonen. Det holder hus i bygningen der Martin Luther bodde i nærmere 40 år – de siste årene sammen med sin kone Katharina von Bora. I utstillingen finner vi blant annet Luthers dagligstue, med bordet der han holdt sine berømte bordtaler til venner og studenter. 
En annet severdighet i museet er den gamle prekestolen i Bykirken i Wittenberg, der Martin Luther holdt mange av sine prekener. Og vi finner en stor samling bilder og byster av den store reformatoren. 
Det kanskje største klenodiet er likevel originalutgaven av en av verdens viktigste bøker: Luther-bibelen, som for første gang i historien ga vanlige mennesker tilgang til Guds ord uten kirken som mellomledd. En sosial og religiøs revolusjon.                                                                                         
På bussturen tilbake til Berlin holder Arnt et foredrag om reformasjonens innføring og betydning i Norge. 
Middag er ikke inkludert, men Arnt tar dem som ønsker med på felles bespisning.

Dag 5 – torsdag 11. mai – Murens Berlin, Riksdagen og Holocaust-monumentet

Måltider inkludert: F / L / M
Dagens Berlin har tre bysentra. Hittil på turen har vi besøkt sentrum i vest og i øst, og denne dagen tar vi turen til det tredje: Potzdamer Platz. Dette var Berlin svingende sentrum i de glade 1920-årene – etter krig og revolusjon, og før krakket i 1929 og nazistenes maktovertakelse noen år senere. 
Etter byggingen av Berlin-muren i 1961 ble dette området liggende i «dødssonen» mellom øst og vest, og først på 1990-tallet ble det igjen tilgjengelig for byutvikling. Potzdamer Platz ble Europas største byggeplass, og for arkitektene var det en enestående mulighet: Et enormt hull midt i en verdensby. Hvor vellykket resultatet er blitt kan diskuteres – mange mener det er blitt for tettbygd og at det er et kunstig bymiljø som ikke kler Berlin.  
Uansett er Potzdamer Platz et godt utgangspunkt for en vandring i det vi kan kalle «Murens Berlin». Vi følger en strekning der Berlin-muren delte byen – fra mur-restene som står på Potzdamer Platz og til Berlins mest berømte landemerke, Brandenburger Tor. 
På veien stanser vi ved et lite monument over den andre av de totalitære periodene i Berlins 1900-talls-historie: Nazismen. Under bakken her lå nemlig Førerbunkeren, der Adolf Hitler tilbrakte sine siste dager i 1945.  
Vår vandring ender i Riksdagsbygningen, der vi besøker den berømte kuppelen. Og vi spiser lunsj i den utmerkede restauranten på bygningens terrasse.
Etterpå skal vi besøke de to viktigste minnesmerkene over nazismens grusomheter – det lille romfolk-monumentet mellom Riksdagsbygningen og Brandenburger Tor, og det enorme, og uhyre inntrykksfulle Holocaust-monumentet like ved.  
Minnesmerket over Europas myrdete jøder er et symbol på nazistenes folkemord før og under den andre verdenskrig. Selve monumentet består av 2.711 betongklosser, og ligner en gravplass, der "uhyggen og ensomheten mellom steinhellene er til å ta og føle på», som det er blitt sagt. Det ble tegnet av den amerikanske arkitekten Peter Eisenman, og innviet i 2005. 
Minnesmerket inneholder et stort moderne museum under bakken, som vi også skal besøke.     
Om kvelden spiser vi avskjedsmiddag på en restaurant i nærheten av hotellet. 

Dag 6 – fredag 12. mai – hjemreise

Måltider inkludert: F
Etter frokost busser vi fra hotellet til flyplassen for avreise med Norwegian kl. 14.10 og ankomst Oslo Gardermoen kl. 15.55.

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 18.750,- som inkluderer:

  • Direktefly Oslo-Berlin tur/retur med Norwegian
  • Flyskatt 
  • Overnatting i dobbeltrom 
  • Alle landarrangement, inngangsbilletter og utflukter ifølge program 
  • Måltider inkl. drikke ifølge program*
  • Norsk reiseleder Arnt Stefansen


Tillegg for enkeltrom     kr  2 800,-

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. Maksimum 24.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålLedige plasserPris fra
7/5Arnt StefansenBerlin og Wittenberg318 750,-Bestill

Bosted

Reisekalender

3/4Påskecruise med HurtigrutenFra 14 300,-