Berlin og Potsdam - en reise i historie og samtid: A-kortet

Bestill reise

Reiseperiode:

24 - 28 april 2020

Dager:

5

Reiseleder:

Nils Morten Udgaard

Har vært en markant utenriksjournalist i Aftenposten hvor han også var utenriksredaktør i en lang periode. Var korrespondent i Moskva og statssekretær under Kåre Willoch. Et tidsvitne til Berlin-murens fall og Tysklands samling.


Pris fra:
16 995,-

Nils Morten Udgaard

Har vært en markant utenriksjournalist i Aftenposten hvor han også var utenriksredaktør i en lang periode. Var korrespondent i Moskva og statssekretær under Kåre Willoch. Et tidsvitne til Berlin-murens fall og Tysklands samling.

Reiseperiode:

24 - 28 april 2020

Berlin og Potsdam - en reise i historie og samtid

Reiseperiode: 24. - 28. april 2020

På denne reisen med Nils Morten Udgaard besøker vi blant annet den modernistiske kanslerbygningen. Kuppelen i Riksdagsbygningen, Holocaust-monumentet, det nye friluftsmuseet over Gestapos terror, Mur-museet og Checkpoint Charlie vil vi også se og oppleve underveis. Deretter går turen til Potsdam og de prøyssiske kongenes slott Sanssouci, til de praktfulle parkene og til Cecilienhof, der Churchill, Stalin og Truman møttes i juli 1945, for å forme et annet Europa. 

 

Noen av høydepunktene:

 • Besøke Kanslerbygningen
 • Det nye friluftsmuseet over Gestapos terror
 • Besøke Riksdagsbygningen
 • Bendlerblock og Mur-museet
 • Checkpoint Charlie
 • Sanssouci og Schloss Cecilienhof
 • Alte Nationalgalerie og Det historiske museum

Som ingen annen by speiler Berlin Europas og Tysklands dramatiske historie de siste hundre år: Fra verdenskrigene, revolusjonen i 1918, mellomkrigstiden, Det tredje rikes barbari, bombenettene, jødeforfølgelsene, luftbroen, Muren som delte Berlin og Europa – og Murens fall, som igjen samlet en verdensdel. Sporene oppdager vi over alt. 

Alte Nationalgallerie viser oss tysk og europeisk kunst som føler historien på pulsen, og Tysklands historie opplever vi i Det tyske historiske museum (Deutches Historisches Museum). Jødenes situasjon under Det tredje riket får vi også høre om. Vi får se det moderne Berlin som reiser seg med spennende arkitektur, og vi inntar våre måltider i restauranter som er en del av byens historie.

Veileder er Nils Morten Udgaard, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten og to ganger avisens korrespondent i Tyskland – han fulgte Murens fall og landets nye samling på kloss hold. Udgaard, som har utgitt flere bøker om historie og politikk, var statssekretær hos Kåre Willoch 1984-1986, og professor II i Bergen 1991-1997.   

Denne turen er i samarbeid med:

 

Bestill reise

Reiseperiode:

24 - 28 april 2020

Dager:

5

Reiseleder:

Nils Morten Udgaard

Har vært en markant utenriksjournalist i Aftenposten hvor han også var utenriksredaktør i en lang periode. Var korrespondent i Moskva og statssekretær under Kåre Willoch. Et tidsvitne til Berlin-murens fall og Tysklands samling.


Pris fra:
16 995,-

Program

Dag 1 – fredag 24. april – Brandenburger Tor

Måltider inkludert: M

Avreise fra Oslo Gardermoen med Norwegian kl. 12.25 direkte til Berlin og flyplassen Schönefeldt hvor vi ankommer kl. 14.00. Felles busstransport til Hotel Maritim Pro Arte, sentralt i det historiske “Berlin-Mitte”. På ettermiddagen gjør vi en felles vandring til Brandenburger Tor, og videre til en ekte Berliner-kneipe, der vi samles til middag.

Dag 2 – lørdag 25. april – Unter den Linden, Berlinmuren, Checkpoint Charlie og Bendlerblock

Måltider inkludert: F / L / M

Etter en god frokost blir det sightseeing i det nye og gamle Berlin, langs den historiske praktgaten Unter den Linden, til minnesmerket over nazistenes bokbål og til “East Side Gallery”, med malerkunst på restene etter Berlinmuren. Vi fortsetter til det åpne museet for Berlinmuren og sperreanleggene, i Bernauerstrasse. Deretter til Checkpoint Charlie, det nordiske ambassadekomplekset, Kurfürstendamm og Gedächniskirche som bevart ruin. Vi avslutter rundturen med lunsj på toppen av Riksdagsbygningen, inkludert besøk i glasskuppelen med vid utsikt over byen. På ettermiddagen buss til Holocaust-minnes-merket, markeringen av stedet for Hitlers bunker og videre til utendørs-utstillingen om nazi-regimet, “Topographie des Terrors”, i restene av Gestapos gamle hovedkvarter. Visitt i Bendlerblock, museet over attentatmennene mot Hitler 20. juli 1944, og minnesmerket over de henrettede på retterstedet i gårdsplassen. Vi besøker også den nye Potsdamer Platz, med det ultramoderne Sony-senteret, shoppingsentra og Marlene Dietrichs Platz, der Berlins filmfestival finner sted. Middag på Lindenbrau med utsikt til sentrum av Sony-centeret. Retur til hotellet med buss.  

Dag 3 – søndag 26. april – Potsdam med Sanssouci og Schloss Cecilienhof

Måltider inkludert: F / L

Etter frokost busser vi til Potsdam. Under bussturen får vi en innføring i Preussens historie av Nils Morten Udgaard. Der ser vi Fredrik den stores berømte sommerslott Sanssouci, og vandrer gjennom den praktfulle slottsparken med sine paviljonger. Vi får et glimt av det moderne Potsdam i en yrende gågate. Etter lunsj nær Sanssouci, ser vi Schloss Cecilienhof, der Stalin, Churchill/Attlee og Truman møttes til Potsdam-konferansen sommeren 1945 – for å avgjøre Tysklands og Europas skjebne etter krigen. Vi tar båt fra Cecilienhof til Wannsee hvor bussen henter oss og kjører tilbake til Berlin. Tilbud om felles middag vil bli gitt. 

Dag 4 – mandag 27. april – Museumsøya med Alte Nationalgalerie og Deutsches Historisches Museum

Måltider inkludert: F / M

Etter frokost har vi formiddagen fri før vi besøker Museumsinsel (Museumsøya) i gangavstand fra hotellet. Den står på UNESCOs liste over verdens kulturarv, en av verdens fremste samlinger av klassiske museer. Lunsj for egen regning i Deutsches Historisches Museum (Det historiske museums) hyggelige kafeteria, ute eller inne før vi får en omvisning på museet. Etter besøket er det tid på egen hånd, og vi anbefaler Neues Museum hvor man kan se den berømte skulpturen av Nefretete, en egyptisk dronning. De spesielt interesserte kan like i nærheten besøke Pergamon-museet med enestående skatter fra Babylon og Grekenlands storhetstid. Ellers er ettermiddagen fri til shopping eller egen sightseeing, med veiledning fra våre reiseledere. Vi foreslår KaDeWe – Kaufhaus des Westens – ved begynnelsen av Kurfürstendamm, som var det gamle Vest-Berlins paradegate, eller Friedrichstrasse nær hotellet, med kulturkjøpesenteret Dussmann og franske Galeries Lafayette. Felles middag på hotellet. 

Dag 5 – tirsdag 28. april - Hjemreise

Måltider inkludert: F

Etter frokost besøker vi Alte Nationalgalerie, der de tyske romantiske malere er representert, også kolleger av vår egen J.C. Dahl, som var kunstprofessor i Dresden. Deretter felles busstransport til flyplassen Schönefeldt for avreise med Norwegian kl. 14.30 direkte til Oslo Gardermoen hvor vi ankommer kl. 16.10. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 16.995,- som inkluderer:

 • Fly direkte Oslo-Berlin med Norwegian tur/retur 
 • Flyskatt
 • Overnatting i dobbeltrom  
 • All transport i flg. program
 • Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program  
 • Måltider ekskl. drikke (F=frokost/L=lunsj/M=middag)
 • Norske reiseledere (Nils Morten Udgaard og Harald Hesmyr)


Tillegg for enkeltrom       kr  1.250,-

A-kortrabatt                    kr 750,-

Tilslutning med fly til Oslo Gardermoen på forespørsel. 

Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Hotel Maritim Pro Arte (4*)

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.