Skip to main content

Berlin og Potsdam - en reise i historie og samtid med Nils Morten Udgaard


Reiseperiode 18. - 22. april 2019

Høydepunkter:
• Berlins alle landemerker
• Berlin-muren
• Berlins paradegater
• Museumsinsel
• Det jødiske museum
• Lunsj på Riksdagen
• Båttur til Potsdam
• Fredrik den stores sommerslott
• Schloss Cecilienhof
• Frokost hver dag, 2 lunsjer og 3 middager
• 4* hotell
• Nils Morten Udgaards interessante foredrag

Som ingen annen by speiler Berlin Europas og Tysklands dramatiske historie de siste hundre år: Fra verdenskrigene, revolusjonen i 1918, mellomkrigstiden, Det tredje rike, bombenettene, jødeforfølgelsene, luftbroen, Muren som delte Berlin og Europa – og Murens fall, som igjen samlet en verdensdel. Sporene oppdager vi over alt.

Vi får se den modernistiske kanslerbygningen, der Angela Merkel nå har regjert Tyskland i 13 år. Vi besøker kuppelen i Riksdagsbygningen, Holocaust-monumentet, det nye friluftsmuseet over Gestapos terror, Bendler-block der 20. juli-oppstanden mot Hitler ble slått ned, Mur-museet og Checkpoint Charlie fra den kalde krigen. Vi drar ut til Potsdam og de prøyssiske kongenes slott Sanssouci, til de praktfulle parkene og til Cecilienhof, der Churchill, Stalin og Truman møttes i juli 1945, for å forme et annet Europa. På Berlins berømte Museumsinsel får vi en grundig innføring i tysk og europeisk kunstarv i Alte Nationalgallerie – en kunst som føler historien på pulsen. Det jødiske museum forteller oss om en gammel kultur som – nesten – ble utslettet, midt i Europa. Vi får se det moderne Berlin som reiser seg med spennende arkitektur, og vi inntar våre måltider i restauranter som er en del av byens historie.

Veileder er Nils Morten Udgaard, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten og to ganger avisens korrespondent i Tyskland – han fulgte Murens fall og landets nye samling på kloss hold. Udgaard, som har utgitt flere bøker om historie og politikk, var statssekretær hos Kåre Willoch 1984-1986, og professor II i Bergen 1991-1997. 

 

 

Bestill reise

Reiseperiode:

18 - 22 april 2019

Dager:

5

Reiseleder:

Nils Morten Udgaard

Har vært en markant utenriksjournalist i Aftenposten hvor han også var utenriksredaktør i en lang periode. Var korrespondent i Moskva og statssekretær under Kåre Willoch. Et tidsvitne til Berlin-murens fall og Tysklands samling.


Pris fra:
16 995,-

Søk reise

Program

Dag 1 – Skjærtorsdag 18. april
Avreise fra Oslo Gardermoen med Norwegian kl. 12.25 direkte til Berlin og flyplassen Schönefeldt hvor vi ankommer kl. 14.00. Felles busstransport til Hotel Maritim Pro Arte, sentralt i det historiske “Berlin-Mitte”. På ettermiddagen gjør vi en felles vandring til Brandenburger Tor, og videre til en ekte Berliner-kneipe, der vi samles til middag. (M)

Dag 2 – Langfredag 19. april
Etter en god frokost blir det sightseeing i det nye og gamle Berlin, langs den historiske praktgaten Unter den Linden, til minnesmerket over nazistenes bokbål og til “East Side Gallery”, med malerkunst på restene etter Berlinmuren. Vi fortsetter til det åpne museet for Berlinmuren og sperreanleggene, i Bernauerstrasse. Deretter til Checkpoint Charlie, det nordiske ambassadekomplekset, Kurfürstendamm og Gedächniskirche som bevart ruin. Vi avslutter rundturen med lunsj på toppen av Riksdagsbygningen, inkludert besøk i glasskuppelen med vid utsikt over byen. På ettermiddagen buss til Holocaust-minnes-merket, markeringen av stedet for Hitlers bunker og videre til utendørs-utstillingen om nazi-regimet, “Topographie des Terrors”, i restene av Gestapos gamle hovedkvarter. Visitt i Bendlerblock, museet over attentatmennene mot Hitler 20. juli 1944, og minnesmerket over de henrettede på retterstedet i gårdsplassen. Vi besøker også den nye Potsdamer Platz, med det ultramoderne Sony-senteret, shoppingsentra og Marlene Dietrichs Platz, der Berlins filmfestival finner sted. Middag på Lindenbrau med utsikt til sentrum av Sony-centeret. Retur til hotellet med buss. (F/L/M)
 
Dag 3 – Påskeaften lørdag 20. april
Etter frokost får vi en innføring i Preussens historie, før vi busser til Potsdam. Der ser vi Fredrik den stores berømte sommerslott Sanssouci, og vandrer gjennom den praktfulle slottsparken med sine paviljonger. Vi får et glimt av det moderne Potsdam i en yrende gågate. Etter lunsj nær Sanssouci, besøker vi Schloss Cecilienhof, der Stalin, Churchill/Attlee og Truman møttes til Potsdam-konferansen sommeren 1945 – for å avgjøre Tysklands og Europas skjebne etter krigen. Vi busser tilbake til Berlin, og har ettermiddagen og kvelden til fri disposisjon. Tilbud om felles middag vil bli gitt. (F/L)

Dag 4 – 1. påskedag søndag 21. april
I dag besøker vi Museumsinsel (Museumsøya). Den står på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, en av verdens fremste samlinger av klassiske museer. Her ser vi Alte Nationalgalerie, der de tyske romantiske malere er representert, også kolleger av vår egen J.C. Dahl, som var kunstprofessor i Dresden. Lunsj for egen regning i Det historiske museums hyggelige kafeteria, ute eller inne. Vi kan anbefale Deutsches Historisches Museum, Unter den Linden, i gangavstand fra hotellet. I det nettopp restaurerte Neues Museum kan interesserte også besøke den berømte skulpturen av Nefretete, en egyptisk dronning. De spesielt interesserte kan like i nærheten besøke Pergamon-museet med enestående skatter fra Babylon og Grekenlands storhetstid. På ettermiddagen besøk i det arkitektonisk meget moderne Jødiske Museum, som viser oss jødenes historie gjennom århundrer i Tyskland og Europa. Ettermiddagen er fri til egen disposisjon før felles middag på hotellet. (F/M)

Dag 5 – 2. påskedag mandag 22. april
Etter frokost blir det litt tid på egen hånd før felles busstransport til flyplassen Schönefeldt for avreise med Norwegian kl. 14.30 direkte til Oslo Gardermoen hvor vi ankommer kl. 16.10. (F)

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 16.995,- som inkluderer:

- Fly direkte Oslo-Berlin med Norwegian tur/retur 
- Flyskatt
- Overnatting i dobbeltrom  
- All transport i flg. program
- Byvandringer, utflukter og kåserier i flg. program  
- Måltider ekskl. drikke (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *  
  (F=frokost/L=lunsj/M=middag)
- Norske reiseledere (Nils Morten Udgaard og Harald Hesmyr)

Tillegg for enkeltrom              kr  1.095,-

Tilslutning med fly til Oslo Gardermoen på forespørsel. 

A-kort rabatt kr 750,- pr person


* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Hotel Maritim Pro Arte (4*) www.maritim.de 

Påmelding snarest.
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding. 
Minimum antall deltakere er 20. 
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.


Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
18/4Nils Morten UdgaardBerlin og Potsdam
Fordelspris med A-kortet
16 995,-Book på venteliste

Hotell

Reisekalender

27/2Faraoenes EgyptFra 30 985,-