Skip to main content

Arve Tellefsen hyller musikkgigantene Bull, Grieg og Sæverud


Arve Tellefsen hyller musikkgigantene Bull, Grieg og Sæverud 

Periode 25. - 29. juni 2022 
 
 

Bli med vår egen fiolinvirtuos til byen mellom de syv fjell. Arve Tellefsen tar oss med på besøk til tre av våre store klassiske komponister. Tellefsen har alltid hatt Grieg og Bull på sitt konsertrepertoar, og vil dele sin kunnskap med oss på denne turen. Vi skal bli bedre kjent med Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud, og besøke deres hjem Troldhaugen, Bullahuset og Siljustøl. Vi får førstehåndskunnskap om de store musikerne som satte Norge på kartet langt utenfor landegrensene. Vi har vært så heldige å få med oss Erling Dahl Jr. på turen. Han er Norges fremste Griegekspert og var direktør ved Edvard Grieg Museum på Troldhaugen fra 1991 til 2004. Dahl Jr. har også vært involvert i styret for Bergen Filharmoniske Orkester og som rådgiver for Festspillene i Bergen.
Det blir selvsagt også konserter underveis, og Tellefsen har fått med seg pianist Sveinung Bjelland, en av Norges ledende klassiske pianister.

 

Høydepunkter:

 • Besøk til Troldhaugen der Edvard Grieg hadde sitt hjem i 22 år
 • Besøk til Bullahuset, Ole Bulls eiendom på Valestrand
 • Tur til Siljustøl, komponisthjemmet til Harald Sæverud 
 • Arve Tellefsen med på hele turen
 • Konserter med Tellefsen og pianist


Under oppholdet skal vi selvfølgelig besøke Bryggen, også kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen. Bryggen ble anlagt rundt 1070, og var fra 1360 til 1754 sete for Det tyske kontor i byen og det sentrale knutepunktet for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge. Hansa-kompaniet var også Nordens første handelskompani. Bryggen består av 61 fredede bygninger, og befinner seg på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Det livlige Fisketorget og den brede avenyen Torgalmenningen skal vi også se. Sistnevnte var opprinnelig en branngate planlagt etter bybrannen i 1582.
Vi kan også anbefale en tur med Fløibanen opp til utsiktspunktet Fløyen som ligger 320 moh.
Bergen Kunstmuseum (med bygningene Lysverket, Stenersen og Rasmus Meyers Samlinger) og Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum er også verdt et besøk.

Vi tar toget fra Oslo til Bergen og returnerer med fly. De som kommer fra vestlandet kan møte gruppen direkte i Bergen. 

Bestill reise

Reiseperiode:

25 - 29 juni 2022

Dager:

5

Reiseleder:

Arve Tellefsen

Arve Tellefsen er født i Trondheim, hvor han begynte å spille fiolin da han var seks år gammel hos Arne Stoltenberg. Han fortsatte sine studier ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium før han dro til New York og studerte hos professor Ivan Galamian. Han har vært konsertmester i Sveriges Radios Symfoniorkester 1970-73 under Sergiu Celibidache, og har vært Konsertmester i Wiener Symphoniker 1975-77 under Carlo Maria Giulini.
Han var Norges første professor i fiolin ved Norges Musikkhøgskole. Ved siden av å være teknisk briljant, er det han unike varme og vibrerende tone som har gjort ham anerkjent og elsket over hele verden.


Pris fra:
15 875,-

Søk reise

Program

Dag 1 - lørdag 25.juni

Måltider inkludert: M
Avgang med tog fra Oslo S kl.08.25, med ankomst i Bergen cirka kl.15.05.  Vi anbefaler å smøre matpakke til togturen denne dagen, evt kan mat også kjøpes på toget. Tellefsen er med på togturen fra Oslo. Vi skal bo på sjarmerende “The Edvard Grieg Heritage Hotel”, Opus XVI, som eies av slektningene til Grieg.  Hotell Opus XVI ligger i en historisk bygning fra 1876, opprinnelig bygget til Bergen Kreditbank. Den unike bygningen, på folkemunne kalt «Banco Rotto», er et kjent landemerke i Bergen med sin distinkte murfasade og karakteristiske arkitektoniske stil. Arkitekt Schak Bull – som også tegnet boligen til Edvard Grieg – var ansvarlig for den siste utvidelsen av bygget i 1918. Han var også søskenbarn av Edvard Grieg. Hotellet ligger midt i hjertet av Bergen, fire minutter å gå til bryggen. Vi samles til felles middag i hotellets flotte restaurant om kvelden. 

Dag 2 - søndag 26. juni - Sæverud: Siljustøl

Måltider inkludert:F/L/M
I dag tar vi bussen ut til Siljustøl, som var Harald Sæverud sitt hjem, og ikke minst hans store inspirasjon. Sæverud var en folkekjær tonekunstner, og i dag består komponistens hjem av en museumsdel, en privat del og et stort og vakkert ute- og turområde på til sammen 176 mål. Vi besøker et særpreget komponisthjem, der musikk og natur står sentralt.
- En støl er for meg verdens sentrum, skal Sæverud ha sagt.
Vår guide denne dagen, Erling Dahl Jr. har selv vært direktør for Siljustøl og har førstehånds informasjon om dette flotte stedet. 
Eiendommen og en del av huset ble i 1984 testamentert til en stiftelse med navnet ”Marie Hvoslef og Harald Sæveruds stiftelse til fremme av norsk musikk og billedkunst”. Denne stiftelsen skal sikre at ”Siljustøl skal beholde sin sjarme som støl”, slik det står i testamentet. Slik tenker man også i dag. Vi vil få en liten omvisning inne i huset, men setter også av tid slik at vi kan oppleve både huset, park og turstier i eget tempo.
Siljustøl ble offisielt åpnet som museum i forbindelse med Sæveruds 100-årsdag i 1997.
Vi spiser lunsj sammen i byen når vi kommer hjem fra Siljustøl. På ettermiddagen møtes vi utenfor hotellet for en guidet tur i Bergen sentrum. Her vil vi også rusle innom statue av blant annet Grieg og andre komponister. På kvelden samles vi til middag på en hyggelig restaurant i sentrum.

Dag 3 - mandag 27.juni - Bull: Bullahuset

Måltider inkludert: F/L
Etter en god frokost setter vi oss på bussen som tar oss ut til Bullahuset. Bullahuset ligger på tidligere Valestrand gard og var Ole Bulls eiendom fra 1858. Ole Bull kjøpte eiendommen av sin mor. Bygningen er tegnet av hans bror, Georg Andreas Bull, og det nye huset stod ferdig i 1869. Bygningen er preget av klassisisme og tidlig sveitserstil.
Huset er i dag i privat eie av Ole Bulls tipptippoldebarn, Carl-Michael Hendriksen Palmér. Huset blir brukt som sommerhus av familien, og det gis omvisninger på sommertid. Carl-Michael vil selv være tilstede under vårt besøk.
Tellefsen og pianist Bjelland vil holde en liten konsert for oss i Bullahuset med sin pianist. Ifølge Tellefsen har ikke Bull fått den oppmerksomheten han fortjener når det kommer til hvor viktig han var for andre komponister i sin tid.  Ikke minst var han den som rådet en ung Edvard Grieg til å studere utenlands. 
Lunsjen i dag spiser vi på Ole Bull Kro, som ligger i gåavstand fra Bullahuset.
Når vi er tilbake i sentrum har vi resten av kvelden på egenhånd.

Dag 4 - tirsdag 28.juni - Grieg: Troldhaugen

Måltider inkludert: F/M 
I dag skal vi bli bedre kjent med Grieg og hans musikalske virke. Vi besøker Troldhaugen, og får en omvisning i Griegs Villa. Troldhaugen er bygget i 1885, hvor Edvard Grieg (1843-1907) hadde sitt hjem i 22 år. Landstedet ligger veldig vakkert til ved Nordåsvannet. Huset er i dag et museum og innredningen i stuene er Griegs egen fra 1907.
Komponisthytten i hagen står som han forlot den, og i en klippe ved sjøen finnes både Edvard og Nina Griegs gravsted.
Troldsalen, en kammermusikkhall med plass til 200 tilhørere, ble innviet i 1985, og i 1995 ble det nye Edvard Grieg Museum, med utstillinger, multimediarom og kafe åpnet. Erling Dahl Jr. vil være med oss denne dagen og gi oss historier om både Troldhaugen og Griegs liv og virke. Han har tidligere vært direktør for dette museet.  ArveTellefsen og Sveinung Bjelland vil spille et utvalg av Griegs musikk. Siden vi har et fastsatt klokkeslett vi må forholde oss til angående konserten, må hver og en kjøpe lunsj når det passer denne dagen. På kvelden møtes vi til felles middag.

Dag 5 - onsdag 29.juni

Måltider inkludert: F
Egentid på formiddagen før vi setter oss på bussen til Flesland og tar fly tilbake til Oslo. Avgang fra Bergen kl.15.00 med ankomst Gardermoen kl.15.55.
 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr. 15 875,- som inkluderer:

 • Tog Oslo – Bergen
 • Fly Bergen - Oslo
 • Fellestransport hele veien
 • Overnatting på eksklusive Opus XVI, dobbeltrom inkl frokost (F)
 • Inngang til Siljustøl, Bullahuset og Troldhaugen
 • 4 frokost, 3 middager og 2 lunsjer
 • Reiseleder Arve Tellefsen med på hele turen
 • Teknisk reiseleder Harald Hesmyr med på hele turen
   

Minimum antall deltakere er 18
Depositum kr 3000,- pr. person betales inn senest 10 dager etter påmelding

Tillegg for enkeltrom kr. 3600,-

Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold

Opus XVI Hotel Bergen

Teknisk arrangør: Temareiser Fredrikstad
 

Kart

Avganger & priser

AvreisedatoReiselederReisemålPris fra
25/6Arve TellefsenBergen med Arve Tellefsen15 875,-Book på venteliste

Bosted

Reisekalender

30/5Italia - kulturen, historien og menneskeneFra 19 750,-
13/6Lofoten med Røst - Norges vakreste øyrikeFra 19 450,-
15/6Togtur i SkottlandFra 22 150,-
25/6Bergen med Arve TellefsenFra 15 875,-
27/6SvalbardFra 19 245,-