Amazonas og Rio de Janeiro - Brasil bak klisjeene

Status:
Program/pris kommer

Amazonas og Rio de Janeiro - Brasil bak klisjeene

Reiseperiode  19. november - 3. desember 2019

Brasil er selve reisedrømmen for mange nordmenn, og klisjeene står i kø: Samba, fotball, storslått natur og vakre strender. Men kjempelandet Brasil er uendelig mye mer: Det utgjør halvparten av Sør-Amerikas folketall og landområde, det er verdens fjerde største demokrati og det er en økonomisk stormakt som har stor betydning for Norge og nordmenn. 

På denne reisen til Brasil besøker vi Rio de Janeiro og Amazonas, og stikkord for reisen er kultur, natur, samfunn og historie.

 

Høydepunkter:

 • Arnt Stefansen og Arne Halvorsens interessante foredrag og kåserier
 • Hovedstaden Rio de Janeiro – Den vidunderlige by
 • Kristus-statuen – et av verdens sju nye underverker
 • Sukkertoppen
 • Maracanã fotballstadion
 • Sambabyen Cidade do Samba 
 • Favelabesøk
 • Petrópolis – Den keiserlige byen 
 • Fantastiske strender – Copacabana og Ipanema
 • Teatro Amazonas
 • Båttur på Rio Negro inkl. besøk i indianerleir
 • Store naturopplevelser med regnskog og fossefall
 • Overnatting på gode hoteller 
 • Frokost hver dag, 7 lunsjer, 5 middager
   

Blant opplevelsene er: Sambakveld i Rios kanskje mest spennende bydel Lapa – 1930-årenes bohem-kvarter, et besøk i Latin-Amerikas største slumområde, favelaen Rocinha i Rio, en ytterst spesiell togtur gjennom verdens eneste urbane urskog opp til Rios berømte landemerke, Kristus-statuen, og et besøk på Morgendagens Museum – en arkitektonisk perle og et symbol på "Det nye Rio". 

For mange vil likevel den fem dager lange reisen inn i det eventyrlige Amazonas være Brasil-turens høydepunkt. 

Vår reiseleder, Arnt Stefansen har vært bosatt i Rio de Janeiro siden 2005, der han arbeider som Sør-Amerika-medarbeider for NRK. Han har tidligere vært NRK-korrespondent flere steder i Europa, og har skrevet en rekke bøker om politikk og historie. 

Ansvarlig for Amazonas-delen er forfatter og journalist Arne Halvorsen. Også han har vært NRKs mann i Latin-Amerika og han kjenner Amazonas svært godt etter å ha reist i området i en årrekke.

Journalist og historiker Arne Halvorsen bor i Rio de Janeiro. Han har vært korrespondent for NRK i Latin-Amerika, 1999-2002, og for Aftenposten, 2003-2009. Han er nå fast frilanser for TV2 i Latin-Amerika. Han har gitt ut flere bøker om Brasil. Bl. annet Kampen om Amazonas -Brasils grønne gull» (2011), «Brasil i sol og skygge» (2014),  og «Skjebnetimen - Amazonas' skjebne i hendene på president Bolsonaro » (2019)

Status:
Program/pris kommer

Program

Dag 1 – tirsdag 19. november 

Avreise fra Oslo Gardermoen med TAP kl. 18.45 til Lisboa. Flybytte og videre mot Sør-Amerika. 

Dag 2 – onsdag 20. november 

Måltider inkludert: L / M
Vi kommer til Rio de Janeiro kl. 06.30. Turleder Arnt Stefansen og kollega Arne Halvorsen møter oss på flyplassen, og vi kjører buss inn til vårt bosted Hotel Atlantis Copacabana ved de verdenskjente strendene Copacabana og Ipanema. 

Etter ankomst tar Arnt gjestene med på en liten bli-kjent-runde i området rundt hotellet, der vi kan ta inn over oss det herlige varme og fuktige klimaet og den friske havluften.

Kl. 13.00 møtes vi til velkomstlunsj på hotellet, og etterpå vil Arnt Stefansen holde et foredrag om Brasils historie. Deretter blir det noen timer fri, med anledning til å ta en spasertur eller et sjøbad på Copacabana eller Ipanema, før kveldens program. 

Kl. 20.00 reiser vi med buss til en av Rio’s utmerkede kjøttrestaurante i hjertet av bydelen Ipanema, der vi skal skal oppleve en ekte brasiliansk «Rodizio». Det vil si at kelnerne går rundt og serverer ulike typer kjøtt på spidd. 

Dag 3 – torsdag 21. november

Måltider inkludert: F / L
Etter frokost drar vi med buss langs Copacabana og ut mot bydelen Urca, der vi reiser med taubane opp til Rio de Janeiros berømte landemerke Sukkertoppen. En heistur i to etapper gir oss en praktfull utsikt over «A cidade maravillosa» – Den vidunderlige by – som Rios innbyggere kaller den.  

Etterpå setter vi oss i bussen og reiser inn mot Rios sentrum, der vi spiser lunsj på en av byens mest kjente og særpregede restauranter. Grunnlagt i 1894 er Colombo en av Rios eldste restauranter. Den er noe så sjeldent som en brasiliansk "Wiener-cafe", med et praktfullt interiør i "Belle Epoce"-stil.  

Etter lunsj får vi en omvisning med lokal guide på Maracanã stadion – «fotballens tempel» i Brasil, og stedet der finalen i verdensmesterskapet i fotball 2014 gikk av stabelen. Erfaringsmessig er ikke fotballinteressen veldig stor blant våre Tema-gjester, men Maracanã er mye mer enn fotball. Det er kultur, historie og et viktig innblikk i det å være brasilianer. Og på Maracanãs fotballmuseum får vi en innføring i hva denne sporten har betydd og fortsatt betyr for Brasil og brasilianerne. 

Etter besøket i "fotballens tempel" tar vi turen til Rios viktigste gudshus: The Metropolitan Cathedral har form som en pyramide og er 80 meter høy. Brasil er verdens største katolske land, og fortsatt er flertallet av landets 208 millioner innbyggere medlemmer av den katolske kirke. Men de siste årene har de evangeliske frikirkene, som pinsevennene hatt en voldsom vekst. I tillegg er det millioner av brasilianere som søker til de såkalte afrobrasilianske religionene, som utviklet seg etter at millioner av svarte slaver ble brakt fra Afrika til Brasil.

Den er ingen felles middag denne kvelden, men reiselederne arrangerer et godt måltid for dem som ønsker det, på en god og tradisjonsrik restaurant like ved vårt hotell. 

Dag 4 – fredag 22. november

Måltider inkludert: F / L
På denne tredje Rio-dagen drar vi på heldagsutflukt til Petrópolis, som ligger 60 km utenfor byen. Petrópolis kalles også ”Den keiserlige byen” siden den portugisiske keiseren Pedro 2. styrte sitt imperium herfra på 1800-tallet. Pedro den 2. ble betatt av stedets skjønnhet og deilige klima, og kjøpte en stor eiendom her i 1830. Vi besøker keisermuseet som var keiserens sommerresidens, og får se møblementet, gullkronen og diamantene som ble brukt av de portugisiske herskerne. Vi skal også besøke den gotiske katedralen på stedet. Det blir felles lunsj i Petrópolis, og vi kjører tilbake til Rio på ettermiddagen. For kvelden vil reiselederne foreslå en god Rio-restaurant for dem som ønsker å spise sammen med reiselederne. 

Dag 5 – lørdag 23. november

Måltider inkludert: F
Etter frokost drar vi på en busstur, der vi tar Rios sentrum i øyesyn. Byens opplevde drastisk tilbakeslag etter at hovedstaden ble flyttet til Brasilia i 1960, og i mange år var Rios sentrum preget av stillstand og forfall. Men i forbindelse med fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016 ble det pustet nytt liv inn sentrums- og havneområdene. Og det fremste symbolet på denne utviklingen er det såkalte Morgendagens Museum – Museo do Amanha – et praktfult byggverk, som nærmest "svever i lufta" i Rios havneområdet, og huser en teknologisk basert utstilling, der noen av klodens store utfordringer står i sentrum. 

På veien til museet passerer vi byens sambastadion, som sto ferdig i 1984 – tegnet av Brasils verdenskjente arkitekt Oscar Niemeyer. OG vi skal oppleve den berømte sambastemningen ved et besøk i Sambabyen (Cidade do Samba), der forberedelsene er i full gang til neste års karneval. Vi inviteres inn i lokalene til Grande Rio, en av Brasils fremste sambaskoler, der det bygges enorme vogner og lages praktfulle drakter til skolens karnavalsparade. 

Etter besøket på Museo do Amanha drar vi tilbake til Copacabana, der de som ønsker blir med og spiser lunsj på en typisk brasilianske buffet-restaurant.  

Ettermiddag og kveld til egen avbenyttelse og forberedelse til neste dags reise til Amazonas.

Dag 6 – søndag 24. november

Måltider inkludert: F / M
Vi spiser frokost og drar fra hotellet til den nasjonale flyplassen Santos Dumont, i sentrum av Rio. Vi flyr med landets største flyselskap, Gol, direkte til Manaus. En tur på 4 timer og 10 minutter. (Manaus ligger 2 timer etter Rio)
På flyplassen av en lokal guide som snakker engelsk, og som tar oss til Tropical Hotel, som ligger ved elva Rio Negro. Etter en relativ lang flytur, som sier noe om Brasils størrelse, kan det være fint å strekke på beina, eller slappe av ved hotellets utmerkede basseng. 
Kl. 19:00: Vi spiser middag på hotellets restaurant. Under middagen holder reiseleder Arne Halvorsen et foredrag om Manaus og Amazonas med tema historie og politikk.           

Dag 7 – mandag 25. november

Måltider inkludert: F / L
Kl. 08:30 stiller vi i resepsjonen klar for avmarsj med buss til sentrum av Manaus. Historien til Manaus har vært en serie med oppturer og nedturer nøye knyttet sammen med konjunkturene på regnskogens råstoffer, som kakao og gummi. Eller som den tyske fotografen Georg Hubner, som åpnet en fotobutikk i Manaus i 1895, skriver i et brev hjem til gamlelandet: ”Manaus er den nye metropol. Manaus er Carusos (den store italienske operasangeren kom riktignok ikke til åpningen av teateret i 1896, men myten lever ennå), lintøyet kommer fra Paris, vinen fra Bordeaux, likøren drikkes på High Life Bar i sentrum, sigarene er importert fra Havanna, og parfymen kommer fra Lubin. Byen er internasjonal, og Teatro Amazonas ble planlagt i Italia og dekorert av italienere, gulvet er dekket med furufliser fra Finland, mens Tollstasjonen ved elven Rio Negro er importert fra Liverpool, stykke for stykke, og den elektriske sporvognen er den hurtigste i verden”, skrev den tyske fotografen. 
  
Teatro Amazonas er selve symbolet på Manaus storhetstid, men også forfallet som satte inn rundt 1930 da Asia begynte å produsere gummi. Teatro Amazonas var på slutten av 
1800-tallet, verdens neststørste opera, bare forbigått av Scala i Milano. 

Vi spiser lunsj på en av byens gode restauranter og er tilbake på hotellet rundt kl. 14:30. 
De som ønsker følger med reiselederne til en restaurant i nærheten av hotellet og spiser middag. 

Dag 8 – tirsdag 26. november: Indianere og delfiner (5-7 timer) 

Måltider inkludert: F / L
Kl. 08:45 møtes vi i resepsjonen og vandrer ned til Rio Negro, som ligger 100 meter fra hotellet. Her ligger hurtigbåten som skal ta oss opp Rio Negro, med stopp i en indianerleir. Her blir vi presentert for stammens ritualer, danser og tradisjoner. Deretter skal vi møte delfiner, eller botas som de kalles i Amazonas. Det er ville delfiner som kommer når de får mat, og som liker å leke med turistene. Det er bare å skifte til badebukse/-drakt og kaste seg ut i elva. 

Etter en snau time drar vi videre til den økologiske parken Janauari, hvor vi skal spise lunsj og etterhvert vandre litt inn i regnskogen.

Når to elver møtes, skulle vi tro at de ble til en stor elv. Men ikke alltid, iallfall ikke i Amazonas. På vei hjem skal vi besøke stedet der Rio Negro og elva Amazonas møtes, men ikke blandes eller renner sammen. Det henger sammen med ulike temperaturer i vannet, surhetsgraden og tyngden av metaller i de to elvene. Amazonas er verdens nest lengste elv, etter Nilen, men mange regner den som verdens lengste når tilløpet til Rio Apurimac i Andesfjellene medregnes. Da strekker Amazonasfloden seg 7040 km. Uansett er den størst med hensyn til nedbørfelt og vannføring.
Vi er tilbake på hoteller rundt kl. 16.00. De som ønsker er velkommen til å bli med på middag på en fiskerestaurant i Manaus. 

Dag 9 – onsdag 27. november: Fosser og huler (7-9 timer)

Måltider inkludert: F / L / M
Vi møtes i resepsjonen kl. 08:30 og skal til byen Presidente Figueiredo som ligger 107 km fra Manaus. Byen er kjent for sine rundt 100 fossefall, huler og naturskjønne omgivelser. 

Vi skal spise lunsj på en lokal restaurant. Er tilbake på hotellet mellom kl. 16-18.  Kl. 19:00 spiser vi middag på hotellets restaurant.  

Dag 10 – torsdag 28. november: Manaus - Rio

Måltider inkludert: F
Kl. 10:30: Vi sjekker ut og drar til flyplassen. Vi har direktefly, Gol, kl. 14:35 og ankommer Rio kl. 20:35 lokal tid. Vi blir hentet med buss og drar direkte til hotellet.

Dag 11 – fredag 29. november

Måltider inkludert: F / M
Vi besøker en av Rio de Janeiros mest berømte severdigheter, fjellet Corcovado med Kristus-statuen 710 m.o.h. Kristus-statuen ble for noen år siden kåret til et av verdens sju ”verdens nye underverker”. Fra toppen er det strålende utsikt over vakre Rio. 

Om kvelden drar vi inn til den gamle bohem-bydelen Lapa, som trolig har verdens beste samba-tilbud, med mer enn 30 sambaklubber- og restauranter. 

Dag 12 – lørdag 30. november

Måltider inkludert: F / L
Vi starter den store dagen på Rio-turen med et besøk i Rocinha, Brasils og Latin-Amerikas største fattigkvartal med mer enn 100.000 innbyggere. Rocinha er både en småby og et slum-område, der deler av befolkningen i dag tilhører Brasils lavere middelklasse – et resultat av den store økonomiske og sosiale fremgangen landet har opplevd det siste drøye tiåret. Vår lokale kjentmann Paolo Cesar, med tilnavnet «Amendoim» – er turlederens gamle venn og en av Rocinhas mest kjente skikkelser.                                

Vi spiser lunsj i Rocinha, og kommer tilbake til hotellet ved 16-tiden, der vi slapper av noen timer før vi inviterer de som ønsker til middag på en restaurant nær hotellet.  

Dag 13 – søndag 1. desember

Måltider inkludert: F / M
Besøk på Forte de Copacabana – om Brasils militærdiktatur og dagens situasjon i Brasil. Det er mulighet til å spise lunsj inne på fortet. Ettermiddagen er fri før vår store avskjedsmiddag. 

Dag 14 –mandag 2. desember 

Måltider inkludert: F
Dagen på egenhånd. Om ettermiddagen blir det buss til flyplassen og avreise med TAP kl. 17.10 mot Lisboa. 

Dag 15 – tirsdag 3. desember

Vi ankommer Lisboa på morgenen, bytter fly og fortsetter mot Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 17.55. 

Praktiske opplysninger

Pris pr. person kr 32.750,- som inkluderer:

 • Fly Oslo-Lisboa-Rio de Janeiro med TAP Portugal 
 • Flyskatt (utgjør kr 879,- pr. februar 2019)
 • Overnatting i dobbeltrom  
 • All fellestransport i flg. program
 • Byvandringer, utflukter, foredrag og kåserier i flg. program  
 • Måltider inkl. drikke i flg. program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *  
 • Norske reiseledere (Arnt Stefansen og Arne Halvorsen) som møter gruppen på flyplassen i Rio de Janeiro
 • Tips er ikke inkludert

 

Minimum antall deltakere er 20.

Depositum kr 5.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Tillegg for enkeltrom                             kr 3.695,-

Tilslutning med fly til Oslo Gardermoen på forespørsel. 

På forespørsel
Tillegg pr. person i dobbeltrom med delvis havutsikt i Rio de Janeiro    kr 1.450,- 
Tillegg pr. person i enkeltrom med delvis havutsikt i Rio de Janeiro    kr 4.995,- 

* Det vil bli gitt tilbud om felles bespisning de dagene hvor måltidene ikke er inkludert.

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. 
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

NB! Vi må ha kopi av passet som må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreisedato!

Atlantis Copacabana Hotel, Rio de Janeiro
Hotel Tropical Manaus, Amazonas